Başbakanlık Kupası maçları listesi

Vikimedya liste maddesi
(Başbakanlık Kupası şampiyonları listesi sayfasından yönlendirildi)

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1944-1998 yılları arasında düzenlenen Başbakanlık Kupası, yıllar içinde farklı formatlarla düzenlenmiş tek maçlık bir müsabakaydı. Millî Küme ile Türkiye Futbol Şampiyonası'nın tamamlanan son sezonlarının şampiyonlarının karşılaştığı 1944'teki ilk müsabakada Beşiktaş, Fenerbahçe'yi yenerek şampiyonluğa ulaştı. Bu formatta 1950'ye kadar devam eden Başbakanlık Kupası'na, İstanbul'da profesyonel bir futbol liginin kurulmasıyla birlikte ara verildi. 1996'da tekrar başlayan etkinliğin formatı, Türkiye 2. Futbol Ligi ile Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası şampiyonlarının karşılaşacağı şekilde değiştirildi. Yeni sistemdeki ilk müsabakada İdmanocağı'nı yenen Eskişehirspor şampiyonluğa ulaştı. 1968 Başbakanlık Kupası'nda şampiyon olan İzmir Denizgücü, futbolun profesyonel olarak oynanmaya başlamasının ardından müsabaka tarihinde şampiyonluk yaşayan ilk ve tek amatör kulüp oldu.[1][2]

Bursaspor'un kazandığı 1971 Başbakanlık Kupası ile birlikte bir format değişikliğine daha gidilerek Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ikincileri kupa mücadelesi vermeye başladı. 1981'deki karşılaşmanın ardından üçüncü kez organizasyona ara verildi. Türkiye Kupası finalisti ile 2. Lig şampiyonlarının karşılaştığı 1985 Başbakanlık Kupası'yla tekrar başlayan organizasyonun sistemi ertesi sene sistem son kez değiştirilerek Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ikincilerinin mücadelesine sahne olmaya başladı. 1998'deki son müsabakada şampiyonluğa, Trabzonspor'u mağlup eden Fenerbahçe ulaştı.[2] Kupa tarihindeki tüm maçlar Ankara'daki Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanırken istisnai olarak 1975'teki maça, 19 Mayıs Stadyumu'nun bakımda olmasından ötürü yine Ankara'daki Cebeci İnönü Stadyumu ev sahipliği yapmıştı.[3]

Fenerbahçe, toplamda elde ettiği 8 şampiyonlukla kupayı en çok kazanan kulüp konumundadır. Bunun yanında kulüp, 7 kez ile en çok ikinci olan ve 15 kez ile en çok Başbakanlık Kupası maçı oynayan kulüptür. 1945 ve 1946 yıllarında şampiyon olan Fenerbahçe ayrıca, üst üste iki şampiyonluk yaşamış tek kulüptür.

MaçlarDüzenle

Anahtar
Uzatma süresi sonucunda kazanan belirlendi
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşlarıyla kazanan belirlendi
Yıl Şampiyon Skor İkinci Stadyum Yer Notlar
1944 Beşiktaş 4-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1945 Fenerbahçe 3-2 Harp Okulu 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1946 Fenerbahçe 4-0 Gençlerbirliği 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1947 Beşiktaş 4-0 Ankara Demirspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1950 Fenerbahçe 2-1† Göztepe 19 Mayıs Stadyumu Ankara [a]
1966 Eskişehirspor 1-0 İdmanocağı 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1967 Mersin İdman Yurdu 2-0 İzmir Denizgücü 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1968 İzmir Denizgücü 2-0† İzmirspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1969 MKE Ankaragücü - Sebat Gençlik 19 Mayıs Stadyumu Ankara [b]
1970 Boluspor 8-1 Muhafızgücü 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1971 Bursaspor 1-0† Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1972 Eskişehirspor 2-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1973 Fenerbahçe 5-2† MKE Ankaragücü 19 Mayıs Stadyumu Ankara [c]
1974 Beşiktaş 3-2† Bursaspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara [c]
1975 Galatasaray 1-0 Trabzonspor Cebeci İnönü Stadyumu Ankara
1976 Trabzonspor 2-2* Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara [d]
1977 Beşiktaş 2-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1978 Trabzonspor 2-1 Adana Demirspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1979 Galatasaray 1-0 Altay 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1980 Fenerbahçe 1-0† Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1981 Boluspor 3-1 Adanaspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1985 Trabzonspor 6-2 Kayserispor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1986 Galatasaray 8-1 Altay 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1987 Eskişehirspor 2-2* Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara [e]
1988 Beşiktaş 3-2 Samsunspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1989 Fenerbahçe 3-2† Galatasaray 19 Mayıs Stadyumu Ankara [f]
1990 Galatasaray 1-0 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara [g]
1991 Ankaragücü 3-1 Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara [h]
1992 Bursaspor 3-1 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara
1993 Fenerbahçe 1-0† Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara [i]
1994 Trabzonspor 4-3 Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara [j]
1995 Galatasaray 1-1* Fenerbahçe 19 Mayıs Stadyumu Ankara [k]
1996 Trabzonspor 4-0 Beşiktaş 19 Mayıs Stadyumu Ankara [l]
1997 Beşiktaş 4-3† Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara [m]
1998 Fenerbahçe 1-0† Trabzonspor 19 Mayıs Stadyumu Ankara [n]

Kulübe göre performanslarDüzenle

Kulüp Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yıl(lar)ı İkincilik yıl(lar)ı
Fenerbahçe 8 7 1945, 1946, 1950, 1973, 1980, 1989, 1993, 1998 1944, 1971, 1976, 1977, 1992, 1994, 1995
Beşiktaş 6 2 1944, 1947, 1974, 1977, 1988, 1997 1987, 1996
Trabzonspor 5 6 1976, 1978, 1985, 1994, 1996 1975, 1990, 1991, 1993, 1997, 1998
Galatasaray 5 2 1975, 1979, 1986, 1990, 1995 1980, 1989
Eskişehirspor 3 1966, 1972, 1987
Ankaragücü 2 1 1969, 1991 1973
Bursaspor 2 1 1971, 1992 1974
Boluspor 2 1970, 1981
İzmir Denizgücü 1 1 1968 1967
Mersin İdman Yurdu 1 1967
Altay 3 1972, 1979, 1986
Harp Okulu 1 1945
Gençlerbirliği 1 1946
Ankara Demirspor 1 1947
Göztepe 1 1950
İdmanocağı 1 1966
İzmirspor 1 1968
Akçaabat Sebatspor 1 1969
Muhafızgücü 1 1970
Adana Demirspor 1 1978
Kayserispor 1 1985
Samsunspor 1 1988

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Maçın normal süresi 1-1 sona erdi.
  2. ^ Sebat Gençlik'in bir sonraki sezon Türkiye 3. Futbol Ligi'nde oynama talebi Türkiye Futbol Federasyonu tarafından reddedilmesi üzerine takım oyuncuları sahaya çıktı ve federasyonu protesto amacıyla şeref turu attı. Ancak takımın maça çıkmaması üzerine kupanın sahibi Ankaragücü oldu.[4]
  3. ^ a b Maçın normal süresi 2-2 sona erdi.
  4. ^ Trabzonspor, penaltı vuruşlarını 6-5 kazandı.
  5. ^ Beşiktaş, penaltı vuruşlarını 4-2 kazandı.
  6. ^ Ligi ikinci bitiren Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nı kazanarak 1989 Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması sebebiyle lig üçüncüsü olan Galatasaray Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi. Maçın normal süresi 2-2 sona erdi.
  7. ^ Ligi ikinci bitiren Fenerbahçe'nin Türkiye Kupası'nı Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması ve lig üçüncüsü Tranzonspor'un Türkiye Kupası finalisti olarak Başbakanlık Kupası'na katılması sebebiyle lig dördüncüsü olan Galatasaray Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi.
  8. ^ Ligi ikinci bitiren Galatasaray'ın Türkiye Kupası'nı kazanarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması sebebiyle lig üçüncüsü olan Ankaragücü Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi.
  9. ^ Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan Türkiye Kupası finalisti Beşiktaş'ın yerine Başbakanlık Kupası mücadelesi verdi. Galatasaray'ın hem Türkiye Kupası hem de lig şampiyonluğunu elde etmesi üzerine Cumhurbaşkanlığı Kupası için lig şampiyonu unvanıyla Galatasaray, Türkiye Kupası ikincisi unvanıyla Beşiktaş katıldı. Bunun üzerine lig üçüncüsü Trabzonspor ise Başbakanlık Kupası'na katılmaya hak kazandı.
  10. ^ Lig şampiyonu unvanıyla Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan ve Türkiye Kupası'nda ikinci olan Galatasaray'ın yerine Başbakanlık Kupası'na katılan Trabzonspor, ligi üçüncü sırada tamamlamıştı. Bu sayede Başbakanlık Kupası için lig ikincisi ile lig üçüncüsü karşı karşıya gelmiş oldu.
  11. ^ Lig ikincisi ve Türkiye Kupası şampiyonu Trabzonspor'un Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması, lig üçüncüsü Galatasaray'ın ise Türkiye Kupası ikincisi olarak Başbakanlık Kupası'na katılması üzerine; lig dördüncüsü Fenerbahçe Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı. Galatasaray, penaltı vuruşlarını 3-2 kazandı.
  12. ^ Lig şampiyonu olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan ve Türkiye Kupası'nda ikinci olan Fenerbahçe'nin yerine lig üçüncüsü Beşiktaş, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı.
  13. ^ Maçın normal süresi 3-3 sona erdi.
  14. ^ Lig şampiyonu olarak Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılan ve Türkiye Kupası'nda ikinci olan Galatasaray'ın yerine lig üçüncüsü Trabzonspor, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı.

KaynakçaDüzenle

Özel
  1. ^ "Kulübümüz". İzmir Denizgücü SK. 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2011. 
  2. ^ a b "Başbakanlık Kupası'nın tüm sezonları". 31 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2011. 
  3. ^ "Cumhurbaşkanlığı Kupası, Ankara İnönü Stadı'nda oynanacak". Milliyet. Ankara. 6 Mayıs 1975. 
  4. ^ "Trabzon Sebat sahaya çıktı maçı oynamadı". Milliyet. Ankara. 19 Haziran 1969. 
Genel