Ana menüyü aç

Aydın G. Arakon

(Aydın Arakon sayfasından yönlendirildi)

Aydın G. Arakon, (d. 22 Mayıs 1918, Edirne - ö. 11 Ağustos 1982, İstanbul), yönetmen, senarist.

Işık Lisesi'nin bitirdikten sonra bir süre mimarlık, sonra da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gören Aydın Arakon, her iki okulu da yarıda bıraktı. Lise yıllarında öykü yazmaya başladı. Okul arkadaşı Sabahattin Kudret Aksal ile birlikte Sokak adlı uzun ömürlü olamayan bir edebiyat dergisi çıkardılar. Bir süre sonra senaristliğe başlayan Arakon, 1948 yılında girdiği Yeşilçam'da ertesi yıl yönetmenliğe de başlayıp, senaryo yazarlığıyla birlikte yürüttü. Araştırmacı kişiliğiyle tanınan sanatçı, Fosforlu Cevriye filmiyle ünlenmişti. Kendisi gibi yönetmen olan İlhan Arakon'un kardeşidir.

İçindekiler

FilmografiDüzenle

SenaristDüzenle

  • Sonsuz Geceler - 1965
  • Kahpe - 1963
  • Fosforlu Oyuna Gelmez - 1962
  • Şehvet Uçurumu - 1962
  • Yumurcak Faka Basmaz - 1962
  • Hodri Meydan - 1962
  • Yumurcak - 1961
  • Ölüm Film Çekiyor - 1961
  • Özleyiş - 1961
  • Ya Ben Ya O - 1961
  • Civanmert - 1960
  • Fosforlu'nun Oyunu - 1959
  • Fosforlu Cevriye - 1959
  • Üç Arkadaş - 1958
  • Hayat Cehennemi - 1958
  • Tuzak Oteli - 1956
  • Miras Uğrunda - 1956
  • Sahildeki Kadın - 1954
  • Kızıltuğ - 1952
  • Ankara Ekspresi - 1952
  • İstanbul'un Fethi - 1951
  • Vatan İçin - 1951
  • Çığlık - 1949
  • Dinmeyen Sızı - 1949
  • Efsuncu Baba - 1949
  • Dümbüllü Macera Peşinde - 1948
  • Efe Aşkı - 1948

YönetmenDüzenle

  • Acımak - 1970
  • Sonsuz Geceler - 1965
  • Uçurumdaki Kadın - 1964
  • Ankara'ya Üç Bilet - 1964
  • Kahpe - 1963
  • Hodri Meydan - 1962
  • Şehvet Uçurumu - 1962
  • Yumurcak Faka Basmaz - 1962
  • Ver Elini İstanbul - 1962
  • Fosforlu Oyuna Gelmez - 1962
  • Ölüm Film Çekiyor - 1961
  • Özleyiş - 1961
  • Ya Ben Ya O - 1961
  • Yumurcak - 1961
  • Civanmert - 1960
  • Fosforlu'nun Oyunu - 1959
  • Fosforlu Cevriye - 1959
  • Hayat Cehennemi - 1958
  • Senin İçin - 1957
  • Miras Uğrunda - 1956
  • Tuzak Oteli - 1956
  • Sahildeki Kadın - 1954
  • Kızıltuğ - 1952
  • Ankara Ekspresi - 1952
  • İstanbul'un Fethi - 1951
  • Vatan İçin - 1951
  • Çığlık - 1949
  • Efsuncu Baba - 1949

Dış bağlantılarDüzenle