Atılay Uluışık

Atılay Uluışık (d. 9 Mart 1977, Ankara), Türk tiyatro - dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. İlk olarak 1989-2002 yılları arasında yayınlanan Bizimkiler dizisi ile tanınmıştır. Daha sonra Yazlıkçılar, Hürrem Sultan, Doksanlar, Kara Para Aşk, Behzat Ç, Afili Aşk ve Teşkilat adlı dizilerde ve Balalayka, Soğuk, Rüya, Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var, Yalnız Hayaller Kaldı ve Âkif adlı sinema filmlerinde oynamıştır. Bugüne kadar biri özel tiyatro diğerleri İBŞT’nin olmak üzere dört tiyatro oyununda sahneye çıkmıştır. Ayrıca, çeşitli projelerde çocuk yaşta eğitimini aldığı seslendirme sanatçılığı yapmayı sürdürmüş ve reklam filmlerinde de oynamıştır.

Atılay Uluışık
Doğum9 Mart 1977 (46 yaşında)
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekTiyatro ve dizi oyuncusu
Etkin yıllar1989-günümüz
Evlilik
İpek Aydın
(e. 2008; b. 2012)
Çocuk(lar)Alya Uluışık (d. 2010)

Özel hayatı değiştir

9 Mart 1977'de Ankara'da doğdu. Aslen Balıkesirlidir. Babası, TRT'den emekli kameraman İbrahim Uluışık'tır.[1] Anne ve babası emekli olduğunda Adapazarı'na yerleştiler. Bir abisi vardır. 2002 yılında askerlik görevini yaptıktan sonra Ukrayna'nın Odessa şehrinde bir PVC fabrikasının sahibi oldu.[2] 2008 - 2012 yılları arasında uluslararası ilişkiler uzmanı İpek Aydın ile evli kaldı. Bu evlilikten Alya adında bir kızı olmuştur.[3]

Eğitimi değiştir

1995 yılında Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'nden, 2000 yılında ise Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Ardından Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İngilizce İşletme Yüksek Lisans yaptı. Çok iyi derecede İngilizce ve Rusça biliyor.[4]

İlk Yılları değiştir

6 yaşındayken TRT'de kameramanlık yapan babası vasıtasıyla Ali Poyrazoğlu ile TRT'de bayram skeçlerinde oynayarak oyunculuğa başlamıştır.[5] Daha sonra TRT'de seslendirme eğitmeni Tülay Samurkaş'tan aldığı eğitimle seslendirme ile tanıştı. İlk seslendirme yaptığı program Nils ve Uçan Kaz adlı çizgi film oldu. Daha sonra TRT ve özel seslendirme stüdyolarında seslendirme yapmaya devam etti. O dönem yerli - yabancı birçok dizi ve filmin çocuk sesleri ona aittir. Aynı zamanda radyo tiyatrolarında da seslendirmeler yaparken bir de TRT Radyo'da "Çocuğun Dünyası" isimli bir çocuk programı yaptı. Buralardaki başarısıyla 1985 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'ında Fransız İhtilalini anlatan ve Avni Dilligil en iyi oyun ödülünü kazanan, "1793" isimli tiyatro oyunu için çocuk oyuncuya ihtiyaç duyulunca; onu seslendirme stüdyolarından tanıdıkları için, dönemin genel sanat yönetmeni Gencay Gürün ailesiyle görüştü ve bu şekilde İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'na girdi. Daha sonra başka oyunlarda da Şehir Tiyatroları'nda sahneye çıktı.[6]

Kariyeri değiştir

1989 yılında Şehir Tiyatrosundan Bizimkiler dizisindeki Ali adlı karakteri canlandırması için istenen çocuk profiline uyduğu düşünülünce; 14 yıl süren bu dizide rol almaya başladığında 12 yaşındaydı.[5] Aynı zamanda bu dizinin bölüm sonlarındaki seslendirmeleri de gerçekleştirdi.[7] Yine Bizimkiler dizi ekibinin 1993-1998 yılları arasında yaz sezonu için çektiği Yazlıkçılar adlı dizide Mert adlı karakteri canlandırdı.[8] 1995 yılında Bizim Yağ [9] 2000 yılında ise Gima reklamlarında oynadı.[10] 2000 yılında Kemal Sunal'ın vefat ettiği için oynayamadığı Balalayka adlı sinema filminde Mustafa adlı karakteri canlandırdı.[11] 2003 yılında ise başrollerini Gülben Ergen ve Ali Sürmeli'nin paylaştığı Hürrem Sultan adlı dizide Şehzade Selim'i canlandırdı.[12] Yurt dışında ticarete atılması ve evlenmesi gibi özel hayatında yaşadığı gelişmeler sebebiyle oyunculuğa 10 yıl ara verdi.

2013 yılında senaryosunu Birol Güven'in yazdığı yönetmenliğini ise Müfit Can Saçıntı'nın yaptığı Doksanlar dizisinde Öğretmen Kemal karakterini canlandırarak oyunculuğa geri döndü.[13] Aynı yıl Kuveyt Türk reklamında oynadı.[14] 2014 yılında Uğur Yücel'in senaryosunu yazıp yönettiği Soğuk adlı sinema filminde Azer adlı karakteri canlandırdı.[15] Aynı yıl atv'de yayımlanan başrollerini Tuba Büyüküstün ve Engin Akyürek'in oynadığı Kara Para Aşk adlı dizide Ege adlı karakteri canlandırdı.[16] 2016 yılında Derviş Zaim'in senaryosunu yazıp yönettiği Rüya adlı sinema filminde polis müdürü olarak yer aldı.[17] 2017 yılında Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var adlı sinema filminde ise kendisini oynadı.[18] 2018 yılında Yalnız Hayaller Kaldı adlı sinema filminde Orhan adlı karakteri canlandırdı.[19] 2019 yılında Blu TV'de yayınlanan Behzat Ç dizisinin 4. sezonunda Ankara cumhuriyet Ssavcısı olarak yer aldı.[20] 2020 yılında Kanal D'de yayınlanan Afili Aşk dizisinde konuk oyuncu olarak Koleksiyoner Cüneyt karakterini canlandırdı.[21] 2021 yılında, TRT 1'de yayımlanan Teşkilat dizisinde MİT karargahında başkanın sağ kolu ve karargahın iç dış işlerini yapan Sermet karakterini 2 sezon canlandırdı.[22] Aynı yıl Eylül ayında vizyona giren Mehmet Akif Ersoy'un hayatının anlatıldığı Âkif adlı filmde Emin Öğretmen'i canlandırdı.[23]

Filmografisi değiştir

Sinema
Yıl Yapım Rol
2021 Âkif Emin Öğretmen
2018 Yalnız Hayaller Kaldı Orhan
2017 Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var Kendisi
2016 Rüya Polis Müdürü
2014 Soğuk Azer
2000 Balalayka Mustafa
Dizi
Yıl Yapım Rol
2021-2022 Teşkilat Sermet
2020 Afili Aşk Koleksiyoner Cüneyt
2019 Behzat Ç:Bir Ankara Polisiyesi Cumhuriyet Savcısı
2014 Kara Para Aşk Ege
2013 Doksanlar Öğretmen Kemal
2003 Hürrem Sultan Şehzade Selim
1993 Yazlıkçılar Mert
1989 Bizimkiler Ali
Reklamlar
Yıl Marka
1995 Bizim Yağ
2000 Gima
2013 Kuveyt Türk

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  2. ^ Atılay Uluışık Biyografi
  3. ^ "Ali büyüdü, evlendi, baba oldu, şimdi de boşanıyor". 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  4. ^ "Atılay Uluışık Biyografi". 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2009. 
  6. ^ "Atılay Uluışık: Kimse Kendi Hayatına Benzer Hayatlar İzlemek İstemiyor Artık". 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2021. 
  7. ^ "Her bölüm onun sözleriyle sonlanırdı!". 13 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2023. 
  8. ^ "Yazlıkçılar: Bizimkilerin Safiye'ye deneyimi". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  9. ^ Bizimkiler Bizim Yağ reklamı
  10. ^ Bizimkiler Gima reklamı
  11. ^ Balalayka filminden kısa bir film
  12. ^ Hürrem Sultan (2003)
  13. ^ "Atalay Uluışık 90'ları anlattı". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  14. ^ Atalay Uluışık Kuvveyt Türk Reklamı
  15. ^ "Soğuk Filmi". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  16. ^ Kara Para Aşk Finalinde Atılay Uluışık
  17. ^ "Derviş Zaim Rüya filmini tamamladı". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  18. ^ "Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  19. ^ "Yalnız Hayaller Kaldı". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  20. ^ "Behzat Ç'ye yeni isimler katılıyor". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  21. ^ "Atalay Uluışık Afilli Aşk'ta oynadı". 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  22. ^ Atalay Uluışık Teşkilatı anlattı
  23. ^ Akif filmi vizyonda

Dış bağlantılar değiştir