Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletleri ve bölgeleri listesi

Vikimedya liste maddesi
(ABD'deki eyalet ve bölgeler listesi sayfasından yönlendirildi)

Amerika Birleşik Devletleri 50 eyalet ve bir federal bölgeden (Washington) oluşan bir federal cumhuriyettir.[1]

EyaletlerDüzenle

Amerika Birleşik Devletleri eyaletleri
Eyalet Bayrak Kısa Ad Başkent En büyük şehir [2][3] Eyalet olma Nüfus
(2012)[4]
Yüzölçümü
km2[5][6]
Kara alanı
km2 [5][6]
Su alanı
km2[5][6]
ABD Temsilciler Meclisi
üye sayısı
ABD'de konumu
Alabama   AL Montgomery Birmingham 14 Aralık, 1819 4,822,0230 135,767 131,170 4,597 7  
Alaska   AK Juneau Anchorage 3 Ocak, 1959 731,449 1,723,337 570,641 94,743 1  
Arizona   AZ Phoenix Phoenix 14 Şubat, 1912 6,553,255 295,233 294,207 1,026 9  
Arkansas   AR Little Rock Little Rock 15 Haziran, 1836 2,949,131 137,733 134,770 2,960 4  
Kaliforniya   CA Sacramento Los Angeles 9 Eylül, 1850 38,041,430 423,968 403,466 20,502 53  
Colorado   CO Denver Denver 1 Ağustos, 1876 5,187,582 269,602 268,432 1,171 7  
Connecticut   CT Hartford Bridgeport 9 Ocak, 1788 3,590,347 14,356 12,541 1,816 5  
Delaware   DE Dover Wilmington 7 Aralık, 1787 917,092 6,446 5,048 1,399 1  
Florida   FL Tallahassee Jacksonville 3 Mart, 1845 19,317,568 170,312 138,888 31,424 27  
Georgia   GA Atlanta Atlanta 2 Ocak, 1788 9,919,945 153,910 148,958 4,950 14  
Hawaii   HI Honolulu Honolulu 21 Ağustos, 1959 1,392,313 28,314 16,635 11,678 2  
Idaho   ID Boise Boise 3 Temmuz, 1890 1,595,728 216,443 214,044 2,398 2  
Illinois   IL Springfield Chicago 3 Aralık, 1818 12,875,255 149,997 143,794 6,203 18  
Indiana   IN Indianapolis Indianapolis 11 Aralık, 1816 6,537,334 94,327 92,789 1536 9  
Iowa   IA Des Moines Des Moines 28 Aralık, 1846 3,078,186 145,746 144,669 1,077 4  
Kansas   KS Topeka Wichita 29 Ocak, 1861 2,885,905 213,099 211,755 1,347 4  
Kentucky [7]   KY Frankfort Louisville 1 Haziran, 1792 4,380,415 104,656 102,268 2,385 6  
Louisiana   LA Baton Rouge New Orleans 30 Nisan, 1812 4,601,893 135,658 111,898 23,761 6  
Maine   ME Augusta Portland 15 Mart, 1820 1,329,192 91,634 79,883 11,751 2  
Maryland   MD Annapolis Baltimore 28 Nisan, 1788 5,884,563 32,131 25,141 6,990 8  
Massachusetts[8]   MA Boston Boston 6 Şubat, 1788 6,646,144 27,335 20,20 7,133 9  
Michigan   MI Lansing Detroit 26 Ocak, 1837 9,883,360 250,488 146,435 104,053 14  
Minnesota   MN St. Paul Minneapolis 11 Mayıs, 1858 5,379,139 225,163 206,233 18,930 8  
Mississippi   MS Jackson Jackson 10 Aralık, 1817 2,984,926 125,438 121,530 3,908 4  
Missouri   MO Jefferson City Kansas City 10 Ağustos, 1821 6,021,988 80,540 178,041 2,499 8  
Montana   MT Helena Billings 8 Kasım, 1889 1,005,141 380,832 376,962 3,869) 1  
Nebraska   NE Lincoln Omaha 1 Mart, 1867 1,855,525 200,330 198,973 1,357 3  
Nevada   NV Carson City Las Vegas 31 Ekim, 1864 2,758,931 286,380 284,331 2,049 4  
New Hampshire   NH Concord Manchester 21 Haziran, 1788 1,320,718 24,21 23,188 1,028 2  
New Jersey   NJ Trenton Newark 18 Aralık, 1787 8,864,590 22,592 19,047 3,543 12  
New Mexico   NM Santa Fe Albuquerque 6 Ocak, 1912 2,085,538 314,917 314,160 756 3  
New York   NY Albany New York 26 Temmuz, 1788 19,570,261 141,297 122,056 19,241 27  
Kuzey Karolina   NC Raleigh Charlotte 21 Kasım, 1789 9,752,073 139,391 125,920 13,471 13  
Kuzey Dakota   ND Bismarck Fargo 2Kasım, 1889 699,628 183,107 178,712 4,398 1  
Ohio   OH Columbus Columbus Mart 1, 1803 11,544,225 116,099 105,830 10,269 16  
Oklahoma   OK Oklahoma City Oklahoma City 16 Kasım, 1907 3,814,820 181,038 177,660 3,377 5  
Oregon   OR Salem Portland 14 Şubat, 1859 3,899,353 254,800 248,608 6,193 5  
Pensilvanya[9]   PA Harrisburg Philadelphia Aralık 12, 1787 12,763,536 119,279 115,884 3,398 18  
Rhode Island [10]   RI Providence Providence Mayıs 29, 1790 1,050,292 4,002 2,678 1,320 2  
Güney Karolina   SC Columbia Columbia Mayıs 23, 1788 4,723,723 82,931 77,858 5,076 7  
Güney Dakota   SD Pierre Sioux Falls 2 Kasım 2, 1889 833,354 199,730 196,350 3,380 1  
Tennessee   TN Nashville Memphis 1 Haziran, 1796 6,456,243 109,152 106,798 2,354 9  
Teksas   TX Austin Houston Aralık 29, 1845 26,059,203 695,660 676,588 19,075 36  
Utah   UT Salt Lake City Salt Lake City Ocak 4, 1896 2,855,287 219,882 212,819 7,063 4  
Vermont   VT Montpelier Burlington 4 Mart, 1791 626,011 24,905 23,872 1,036 1  
Virginia [11]   VA Richmond Virginia Beach 25 Haziran, 1788 8,185,867 110,787 102,279 8,508 11  
Washington   WA Olympia Seattle 11 Kasım, 1889 6,897,012 184,661 172,120 12,541 10  
Batı Virginia   WV Charleston Charleston 20 Haziran, 1863 1,855,413 62,755 62,258 497 3  
Wisconsin   WI Madison Milwaukee 29 Mayıs, 1848 5,726,398 169,634 140,269 29,368 8  
Wyoming   WY Cheyenne Cheyenne 10 Temmuz, 1890 576,412 253,335 251,470 1,865 1  

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "United States". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. 9 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2013. 
  2. ^ Bir eyalette en büyük şehir için şehir sınırları içindeki nüfus kriterdir; şehirlerin metropoliten bölgeleri nüfusu buna dahil edilmez.
  3. ^ "State and Local Government Finances and Employment" (PDF) (pdf). Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu. 2012. s. 284. 2 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 
  4. ^ "Annual Estimates of the Resident Population for the United States, Regions, States, and Puerto Rico" (XLS). Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu. 2012. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 
  5. ^ a b c Yüzölçümü verileri tam sayıya yuvarlanmıştır.
  6. ^ a b c "2010 Census of Population and Housing" (PDF) (pdf). Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu. Eylül 2012. s. 41. 18 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Temmuz 2013. 
  7. ^ Resmen "Kentucky Commonwealth" olarak anılır.
  8. ^ Resmen "Massachusetts Commonwealth" olarak anılır.
  9. ^ Resmen "Pennsylvania Commonwealth" olarak anılır.
  10. ^ Resmen "Rhode Island ve Providence Plantasyonları" olarak anılır.
  11. ^ Resmen "Virginia Commonwealth" olarak anılır.

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle