İtalya hükümdarları listesi

476 ile 1946'ya kadarki süreçte İtalyan krallarının listesi

İtalya hükümdarları listesi, 476 ile 1946'ya cumhuriyetin kuruluşuna kadarki kralların listesi.

İtalya hükümdarları
Eski Monarşi
İmparatorluk
Great coat of arms of the king of italy (1890-1946).svg
Re d'Italia
Umberto II, 1944.jpg
Son Hükümdar: II. Umberto
9 Mayıs 1946 - 12 Haziran 1946
İlk hükümdar Odoacer
Son hükümdar II. Umberto
Resmi konum Quirinal Sarayı
Monarşi başlangıcı 476
Monarşi sonu 12 Haziran 1946

"Rex Italiae" olarakDüzenle

Bizans İmparatorluğu vasalı.

Ostrogotlar Krallığı (493 – 553) hükümdarlarıDüzenle

Lombardlar Krallığı (568 – 814) hükümdarlarıDüzenle

İtalya Krallığı (781 – 963) hükümdarlarıDüzenle

Carolingian Hanedanı (781 – 888)Düzenle

Kararsızlık dönemi (888 – 962)Düzenle

887'den sonra İtalya istikrarsızlığa düştü ve birçok yönetici krallığı aynı anda iddia etti:

896'da Arnulf ve Ratold, Berengar ve Lambert arasında bölünen İtalya'nın kontrolünü kaybetti:

951'de I. Otto, İtalya'yı işgal etti ve Lombardiya tacını giydi.

Kutsal Roma İmparatorluğu dönemi (962 – 1556)Düzenle

Diğer yakın maddeler: Kutsal Roma imparatorları listesi, Almanya hükümdarları listesi

Ottonian Hanedanı (962 – 1024)Düzenle

Resim İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
I. Otto 23 Kasım 912
-
7 Mayıs 973
962[2] 7 Mayıs 973
II. Otto 955
-
7 Aralık 983
y. Ekim 980[3] 7 Aralık 983
III. Otto 980
-
23 Ocak 1002
y. Şubat 996[4] 23 Ocak 1002
Arduin 955
-
1015
1002[2] 1014
II. Heinrich
[5]
6 Mayıs 973
-
13 Temmuz 1024
1004[2] 13 Temmuz 1024

Salian Hanedanı (1027 – 1125)Düzenle

Resim İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
I. Konrad
[6]
990
-
4 June 1039
1026[2] 4 Haziran 1039
III. Heinrich 29 Ekim 1017
-
5 Ekim 1056
1039[2] 5 Ekim 1056
IV. Heinrich 11 Kasım 1050
-
7 Ağustos 1106
1056[2] Aralık 1105
II. Konrad 1074
-
1101
1093[2] 1101
V. Heinrich
[7]
8 Kasım 1086
-
23 Mayıs 1125
1106[2] 23 Mayıs 1125

Süpplingenburg Hanedanı (1125 – 1137)Düzenle

Resim İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
III. Lothar 9 Haziran 1075
-
4 Aralık 1137
1125[2] 4 Aralık 1137

Hauteville Hanedanı (1130 – 1154)Düzenle

Resim İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
II. Rugerro 22 Aralık 1095
-
26 Şubat 1154
25 Aralık 1130 26 Şubat 1154

Hohenstaufen Hanedanı (1128 – 1197)Düzenle

Resim İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
III. Konrad 1093
-
15 Şubat 1152
1138[2]
(Also crowned in 1128 in opposition to Lothair[8])
1152
I. Friedrich 1122
-
10 Haziran 1190
1154 1186
VI. Heinrich Kasım 1165
-
28 Eylül 1197
1186[2] 28 Eylül 1197

Welf Hanedanı (1208 – 1212)Düzenle

Resim İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
IV. Otto 1175 veya 1176
-
19 Mayıs 1218
1209[2] 1212

Hohenstaufen Hanedanı (1212 – 1254)Düzenle

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
II. Friedrich 26 Aralık 1194 – 13 Aralık 1250 5 Aralık 1212 13 Aralık 1250
VII. Henry 1211 – 12 Şubat 1242 23 Nisan 1220 12 Şubat 1242
IV. Konrad
25 Nisan 1228 – 21 Mayıs 1254 Mayıs 1237 21 Mayıs 1254

Lüksemburg Hanedanı (1311 – 1313)Düzenle

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
VII. Heinrich 1275[9]
-
24 Ağustos 1313
6 Ocak 1311[10] 24 Ağustos 1313

Wittelsbach Hanedanı (1327 – 1347)Düzenle

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
IV. Ludwig 1 Nisan 1282
-
11 Ekim 1347
1327 11 Ekim 1347

Lüksemburg Hanedanı (1355 – 1437)Düzenle

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
IV. Karl 14 Mayıs 1316
-
29 Kasım 1378
1355[2] 29 Kasım 1378
Sigismund 14 Şubat 1368
-
9 Aralık 1437
1431[2] 9 Aralık 1437

Habsburg Hanedanı (1437 – 1556)Düzenle

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
III. Friedrich 21 Eylül 1415
-
19 Ağustos 1493
16 Mart 1452 19 Ağustos 1493
V. Karl 24 Şubat 1500
-
21 Eylül 1558
24 Şubat 1530[11] 16 Ocak 1556

V. Charles, İtalya kralı olarak taç giyen son imparatordu.[2] Habsburg imparatorları 1801 yılına kadar İtalyan tahtını talep etti. İmparatorluk, 1806'da dağılıncaya kadar İtalyan topraklarını dahil etmeye çalıştılar.

İtalya Krallığı (1805–1814), Bonapart HanedanıDüzenle

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
I. Napolyon 15 Ağustos 1769
-
5 Mayıs 1821
17 Mart 1805 11 Nisan 1814

Tam unvanDüzenle

Bu unvan, I. Napolyon tarafından ilan edilen İtalyan yasalarında yer almaktadır:

[İsim], Tanrının lütfu, Fransız İmparatoru ve İtalya Kralı.

İtalya Krallığı (1861–1946), Savoie HanedanıDüzenle

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
II. Vittorio Emanuele 14 Mart 1820
-
9 Ocak 1878
17 Mart 1861 9 Ocak 1878
I. Umberto 14 Mart 1844
-
29 Temmuz 1900
9 Ocak 1878 29 Temmuz 1900
III. Vittorio Emanuele 11 Kasım 1869
-
28 Aralık 1947
29 Temmuz 1900 9 Mayıs 1946
II. Umberto 15 Eylül 1904
-
18 Mart 1983
9 Mayıs 1946 12 Haziran 1946

Hak iddia edenler (1946'dan beri)Düzenle

2 Haziran 1946'da monarşiyi kaldırmak için oylama yapıldı ve monarşinin kaldırılmasından sonra II. Umberto hak iddia eden kral oldu. 1983'te ölümünden sonra, Napoli Prensi olan oğlu Vittorio Emanuele hak iddia etmeye başladı.[12][13]

Resim Arması İsim Yaşamı Taç giymesi Tahtı devretmesi
II. Umberto 15 Eylül 1904
-
18 Mart 1983
12 Haziran 1946 18 Mart 1983
Vittorio Emanuele d. 12 Şubat 1937 18 Mart 1983

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Bryce, James The Holy Roman Empire (1913), ss. xxxv
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Lodovico Antonio Muratori, Giuseppe Oggeri Vincenti, Annali d'Italia, 1788, ss. 78-81.
  3. ^ According to Sismondi, History of the Italian Republics in the Middle Ages (pg. 29), although Otto II was crowned King of the Romans in 961 and Holy Roman Emperor in 967, he only obtained the Iron Crown at Pavia in late 980, during his descent into Italy, and prior to his celebrating Christmas at Ravenna.
  4. ^ Although Otto III was crowned Holy Roman Emperor at Rome on 21 May 996, he was crowned King of Italy at Milan prior to the death of Pope John XV in early March 996 - see Comyn, History of the Western Empire, Vol. 1, s. 123
  5. ^ enumerated as successor of Henry I who was German King 919–936 but not Emperor.
  6. ^ enumerated as successor of Conrad I who was German King 911–918 but not Emperor
  7. ^ Barraclough, Geoffrey (1984). The Origins of Modern Germany. W. W. Norton & Company. ISBN 0-393-30153-2. 
  8. ^ Comyn, Robert. History of the Western Empire, from its Restoration by Charlemagne to the Accession of Charles V, Vol. I. 1851, s. 191.
  9. ^ Kleinhenz, Christopher, Medieval Italy: an encyclopedia, Volume 1, Routledge, 2004, s. 494
  10. ^ Jones, Michael, The New Cambridge Medieval History, Vol. VI: c. 1300-c. 1415, Cambridge University Press, 2000, s. 533
  11. ^ Philip Pandely Argenti, Chius Vincta, 1941, s. xvii.
  12. ^ Heads of the House of Savoy since 1946 from The Royal Families in Europe V by Lars Ulwencreutz
  13. ^ Royal cousins fight for defunct Italian throne from The Telegraph