Yalçın Gülhan

Türk oyuncu

Yalçın Gülhan (27 Aralık 1944, İstanbul - 27 Temmuz 2019, İstanbul), Türk oyuncudur.

Yalçın Gülhan
Doğum 27 Aralık 1944
İstanbul, Türkiye
Ölüm 27 Temmuz 2019 (74 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebi Demans
Defin yeri Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1964-2019
Akraba(lar) Ahmet Gülhan (ağabeyi)

HayatıDüzenle

Gülhan, 27 Aralık 1944'te İstanbul'da, aslen Adanalı bir ailenin oğlu olarak doğdu. Oyunculuğa ilk defa yönetmenliğini Yavuz Yalınkılınç'ın yaptığı 1964 yapımı Dağlar Aslanı adlı sinema filmiyle başladı. 1970'li yılların başlarından itibaren Ulvi Uraz Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'na girerek çeşitli oyunlarda sahne aldı. Oyuncu 1970'lerin ikinci yarısından sonra ve 1980'li yıllar boyunca yer aldığı sinema filmlerinde yan karakter rollerinde göründü. Yalçın Gülhan Türk dizi tarihine geçen, 1992-2002 yılları arasında yayınlanan Mahallenin Muhtarları'ndaki "Şoför Ali"[1] rolüyle geniş kitlelerce tanınmıştır.

FilmografiDüzenle

TelevizyonDüzenle

  • 1983: Yalancı Dünya
  • 1984: Parkta Bir Sonbahar Günüydü
  • 1987: Mesela Muzaffer
  • 1987: Saat Sabahın Dokuzu
  • 1989: Çaylar Şirketten
  • 1990: Sevdiğim Adam
  • 1992-2002: Mahallenin Muhtarları
  • 1992: Herkesin Hayali
  • 2003: Yeşilçam Denizi (TV Programı)
  • 2004: Aliye
  • 2006: İyi ki Varsın
  • 2008: Aman Annem Görmesin

ÖlümüDüzenle

Bir süredir demans hastalığıyla mücadele eden oyuncu Yalçın Gülhan tedavi gördüğü İstanbul'daki bir hastanede 27 Temmuz 2019'da 74 yaşında yaşamını yitirmiştir.[2] Cenazesi Şakirin Camii'nden kaldırılarak Karacaahmet Mezarlığı'nda toğrağa verilmiştir.[3]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Yeşilçam'ın efsane ismi Yalçın Gülhan hayatını kaybetti! Mahallenin Muhtarları'nın Ali'siydi... (Takvim Gazetesi)". 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Son Dakika ! Usta Oyuncu Hayatını Kaybetti... (HaberTürk Gazetesi)". 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Usta oyuncu Yalçın Gülhan son yolculuğuna uğurlandı.(Haberler.Com)". 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle