Yılmaz Duru

Yılmaz Duru, (8 Ağustos 1929, Adana - 2 Mart 2010, İstanbul), Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.

Yılmaz Duru

Sanat hayatına başlangıcı, 1944 yılında "Ses" operetiyle sahneye çıkmasıyla gerçekleşen Duru, bir dönem profesyonel dansçılık yapmasının ardından, 1954 yılında oyunculuğa başladı. Nilüfer Aydan'la bir evlilik yaşadı. Amerika'ya giderek dans öğretmenliği yaptı. Orada sinema ve televizyon üzerine eğitim alıp, Türkiye'ye döndükten sonra Tura Film adlı bir şirket kurarak yönetmenlik ve yapımcılığa başladı. Sovyet film yapımcılarıyla ortak çalışmalarda bulundu. Senaryolar yazdı. Sanat hayatında üç filmin de müziklerini yapmıştır. İstanbul'da kanserden vefat eden oyuncu Feriköy Mezarlığı' nda defnedilmiştir.

ÖdülleriDüzenle

FilmografiDüzenle

Yıl Yapı Tür Görevi
Oyuncu Karakter Senarist Yönetmen Yapımcı Notlar
1996 Dünya Kadınla Güzel Film        
1994 Acı Zafer Film        
1992 O dünyadan selam (Ölüler) Film  
1991 Vahşetin Davulları Film  
1991 Adam olmayan (Nakes) Film  
1988 Gün Uzar Yüzyıl Olur Film    
1986 Süreyya Film  
1986 Kuşatma Film  
1984 Acı Ekmek Film    
1978 Bir Aşk Masalı Film    
1977 Kükreyen Aslan Film      
1976 Kurban Olayım Film      
1976 Silah Kardeş Elinde Film  
1976 Kader Torbası Film  
1976 Günahkar Film    
1976 Silah Kardeş Elinde Film  
1975 İnce Memed Vuruldu Film      
1974 Dövüşe Dövüşe Öldüler Film  
1974 Silahın Elinde Kardeş Film      
1974 Gün Akşam Oldu Film  
1973 Meyro Film    
1973 Kaderim Film  
1973 Susuz Yaz Film    
1973 Namus Borcu Film  
1972 Kara Doğan Film  
1972 İblis Film  
1972 Beyaz Kurt Film    
1972 Acı Pirinç Film  
1971 Elvan Film  
1971 Adaletin Bu mu Dünya Film  
1970 Erkek Gibi Ölenler Film        
1970 Öksüz Gülnaz Film  
1970 Kanun Kaçakları Film    
1969 Büyük Öç Film    
1968 Cesur Yabancı Film    
1968 Bin Yıllık Yol Film    
1968 Mekansız Kurtlar Film        
1967 Azap Yolu Film    
1967 Allaha Adanan Toprak Film  
1967 Ana Film  
1967 İnce Cumali Film  
1967 Büyük Cellatlar Film  
1967 Azap Yolu Film    
1966 Zorlu Düşman Film  
1966 Meydan Köpeği Film      
1966 Zalimler Film      
1966 Dört Kurşun Film    
1966 Ferhat ile Şirin Film  
1965 Düşman Kardeşler Film  
1965 Ekmek Kavgası Film      
1964 Var mı Bana Yan Bakan Film  
1964 Kurşunum İmzamdır Film  
1964 Erkekler Ağlamaz Film        
1963 Bekarlık Sultanlıktır Film  
1963 Yolcu Film  
1963 Beyoğlu Piliçleri Film  
1963 Kavgasız Yaşayalım Film  
1963 Çapraz Delikanlı Film  
1963 Nişan Yüzüğü Film  
1963 Sevenler Ölmez Film  
1963 Gecelerin Hakimi Film  
1962 Kelle Koltukta Film  
1962 Kanun Der Ki Film  
1962 Ölmek İstiyorum Film  
1962 Şeytan Bunun Neresinde Film  
1962 Süleyman Çelebi Film  
1962 Dilberler Yuvası Film  
1962 Bir Aşk Günahı Film  
1962 Ağlama Sevgilim Film  
1962 Aşk Güzeldir Film  
1962 Kırmızı Karanfiller Film  
1961 Hancı Film  
1961 Sepetçioğlu Film  
1961 Arzu Film  
1961 Kara Dut Film  
1961 Ayrı Dünya Film  
1960 Tayfun Film  
1958 Bir Dilim Ekmek Film  
1957 Mahşere Kadar Film  
1957 Beni Şafakta Vurdular Film  
1956 Fakir Kızın Kısmeti Film  
1955 Kanlı Pınar Film  
1955 Çılgın Bakire Film  
1955 Şeyh Ahmet'in Gözdesi Film  
1955 Oyuncu Kız Film  
1954 İki Ateş Arasında Film  
1950 Çete Film  

Dış bağlantılarDüzenle