Yıldırım Gencer

Yıldırım Gencer, doğum adıyla Gencer Yıldırımgeç, (25 Kasım 1936, Sakarya - 17 Ocak 2005, Sakarya), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.[1]

Yıldırım Gencer
DoğumGencer Yıldırımgeç
25 Kasım 1936(1936-11-25)
Adapazarı, Sakarya, Türkiye
Ölüm17 Ocak 2005 (68 yaşında)
Kuzuluk, Akyazı, Sakarya, Türkiye
Milliyet Türkiye
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1962-1995

Hayatı değiştir

1936'da Adapazarı'nda doğdu. Abhaz, Sadz olan Yıldırım Gencer, Geçba sülalesindendir.

Ressam Sezgin Burak - Ersin Burak kardeşler ve Faruk Geç (Geçoğlu) ile yakın akrabadır. Babası Kuzuluk kaplıcaları ve maden sularının sahibiydi.Galatasaray Lisesi Orta Okul kısmından mezun oldu. Sinemaya 1963'te "Elalem Ne Der" filmiyle başladı. İlk filminin afiş resmini ressam olan akrabası Faruk Geç çizdi. Çok sayıda filmde başrol ve ikinci derece rollerde oynadı. Bazı televizyon dizilerinde de oynadı. Türk sinemasında "kötü adam karakteri" rollerinde tanınan sanatçı; alçak gönüllülüğü, kendine özgü gösterişli yürüyüşüyle ve duruşuyla tanınırdı. Sinema ve dizi filmlerde rol almıştır. Yeşilçamın ilk fantastik filmi karakteri olan Kilink'i canlandıran kişi olmuştur. 1979'da TRT için çekilen Yorgun Savaşçı dizisinde Çerkes Ethem'i canlandırdı. Dizi 12 Eylül Darbesi'nde yakıldı. 10 yıl sonra saklanılmış bir negatifi bulundu. Ardından dizi Halit Refiğ tarafından yeniden düzenlenip yayınlandı.[2] Yıldırım Gencer, son zamanlarında kardeşi Gündüz'ün Kuzuluk'taki evinde yaşamaktaydı. Bir filminde yönetmenlik de yapan sanatçı, 69 yaşında kalp rahatsızlığından yaşamını yitirdi. Kuzuluk mezarlığına defnedildi. Gencer her ne kadar bir dönem Ülkü Özen ile nişanlanmış olsa da adı Perihan Savaş, Nazan Şoray ve Figen Say isimlerle aşk dedikodularına karışmıştır.

Filmografisi değiştir

  • 1962: Elalem Ne Der
  • 1964: Çapkın Efe
  • 1964: Kocatepe'nin Üç Süvarisi
  • 1965: Affedilmeyen Günah
  • 1965: Kanlı Kale
  • 1965: Sırtımdaki Bıçak
  • 1966: Kovboy Ali
  • 1966: Garibim Çalıkuşu
  • 1966: Hedef Ankara
  • 1966: İntikam Yemini
  • 1966: Kahramanlar Köyü
  • 1966: Korkusuz Adam
  • 1966: Kumsalda Üç Kadın
  • 1966: Yumrukların Kanunu
  • 1967: Benim Adım Kerim
  • 1967: Çirkin Kral Affetmez
  • 1967: Killing İstanbul'da
  • 1967: Killing Uçan Adam'a Karşı
  • 1967: Malkoçoğlu Krallara Karşı
  • 1967: 222 No'lu Dosya
  • 1967: Ağa Düşen Kadın
  • 1967: Bir Katil Sevdim
  • 1967: Büyük Kin
  • 1967: Caniler Kralı Killing
  • 1967: Çelik Bilek
  • 1967: Hayat Acıları
  • 1967: Hırsız Prenses
  • 1967: Killing Canilere Karşı
  • 1967: Namus Belası
  • 1967: Şark Yıldızı
  • 1967: Son Kurban
  • 1967: Soy Ve Öldür
  • 1967: Yarın Çok Geç Olacak
  • 1968: Casus Kıran
  • 1968: Belalı Beşler
  • 1968: Beş Asi Adam
  • 1968: Kaçak
  • 1968: Kader
  • 1968: Kafkas Kartalı
  • 1968: Kara Pençe
  • 1968: Kızgın Adam
  • 1968: Kızıl Maske
  • 1968: Kral Kim
  • 1968: Maskeli Beşler
  • 1968: Maskeli Beşlerin Dönüşü
  • 1968: Ölümsüz Adam
  • 1968: Sinanoğlu
  • 1968: Sinanoğlu'nun Dönüşü
  • 1969: Demir Pençe
  • 1969: Demir Pençe Casuslar Savaşı
  • 1969: Kanlı Gelinlik
  • 1969: Osman Efe
  • 1969: Zalimin Zulmü Varsa
  • 1970: Casus Kıran / Yedi Canlı Adam
  • 1970: Hedefte İki Kişi
  • 1970: İki Cesur Adam
  • 1970: Kan ve Tabanca
  • 1970: Canlı Hedef
  • 1970: Duyduk Duymadık Demeyin
  • 1970: Kızım Sana Emanet
  • 1970: Maskeli Şeytan
  • 1971: Bin Bela Bir Kurşun
  • 1971: Çılgın Bakireler
  • 1971: İki Yosmaya Bir Kurşun
  • 1971: İntikam Kartalları
  • 1971: İntikam Saati
  • 1971: Kaf Dağını Terk Edenler
  • 1971: Kanunsuz Yaşayanlar
  • 1971: Kaplan Tuzağı
  • 1971: Kartallar
  • 1971: Kirli Eller
  • 1971: Ölümden De Acı
  • 1971: Şafakta Silah Sesleri
  • 1971: Şeytana Uyduk Bir Kere
  • 1972: Acı Zafer
  • 1972: Aşka Susayanlar
  • 1972: Batıda Kan Vardı / Batıda Ölüm Var
  • 1972: Bitirim Kemal
  • 1972: Kanlı Değirmen
  • 1972: Korkusuz Beşler
  • 1972: Öldüren Takip
  • 1972: Ölüm Bebekleri
  • 1972: Parola Yıldırım
  • 1972: Vahşi Ve Güzel
  • 1973: Topal
  • 1973: Başlık Parası
  • 1973: Büyük Soygun
  • 1973: Dağ Kanunu
  • 1973: Duvak
  • 1973: Gazi Kadın / Nene Hatun
  • 1973: Maceraya Bayılırım
  • 1973: Ölüm Kararı
  • 1973: Zalim
  • 1974: Bırakın Yaşayalım
  • 1974: Dayı
  • 1974: Kara Murat Ölüm Emri
  • 1974: Kin
  • 1974: Kanunun Zinciri
  • 1974: Mekansız Öldüler
  • 1974: Saymadım Kaç Yıl Oldu
  • 1974: Türk Aslanları
  • 1974: Yankesici
  • 1975: Bir Araya Gelemeyiz
  • 1975: Cemil
  • 1975: Kılıç Aslan
  • 1976: Babanın Suçu
  • 1976: Bodrum Hakimi
  • 1976: Kara Murat Şeyh Gaffar'a Karşı
  • 1976: Tilki Payı
  • 1977: Ana Ocağı
  • 1977: Hatasız Kul Olmaz
  • 1977: Kan
  • 1977: Çakal Avı
  • 1979: Süpermen Dönüyor
  • 1979: Yorgun Savaşçı
  • 1979: Babanın Kızları
  • 1979: Madrabaz
  • 1979: Nokta ile Virgül Paldır Küldür
  • 1979: Pusu
  • 1979: Şahin
  • 1980: Ben Topraktan Bir Canım
  • 1980: Perişanım
  • 1980: Sevgi Dünyası
  • 1981: Antepli
  • 1981: Kan Bağı
  • 1981: Mecnun
  • 1981: Milcan
  • 1982: Günaha Girme
  • 1982: Islak Mendil
  • 1982: Yakılacak Kadın
  • 1982: Yaşamak Seninle Güzel
  • 1983: Bedel
  • 1983: Dostlar Sağolsun
  • 1983: Ölüme Son Adım
  • 1983: Yıldızlar da Kayar
  • 1983: Bir Zamanlar Kardeştiler
  • 1983: İkimiz De Sevdik
  • 1983: Küçük Ağa
  • 1984: Bırakın Yaşasınlar
  • 1984: Kartal Bey
  • 1984: Beş Kafadar
  • 1984: Çaresizim
  • 1984: Ejderin İntikamı
  • 1984: Geçim Otobüsü
  • 1984: Güneş Doğarken
  • 1985: Acı Sevda
  • 1985: Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
  • 1985: Son Darbe (2)
  • 1985: Assolist
  • 1985: Bu Ne Sevgi
  • 1985: Domdom Kurşunu
  • 1985: Eroin Hattı
  • 1985: Melek Yüzlüm
  • 1985: Nokta İle Virgül Deh Deh Düldül
  • 1986: Kafesteki Kadın
  • 1986: Kral Affetmez
  • 1986: Sert Adam
  • 1986: Silah Arkadaşları
  • 1986: Ağlıyorsam Yaşıyorum
  • 1986: Ayrılık Hasreti
  • 1986: Biraz Neşe Biraz Keder
  • 1986: Değişim
  • 1986: Gün Doğmadan
  • 1986: Yedi Bela
  • 1986: Kafesteki Kadın
  • 1986: Kız Sen İstanbul'un Neresindensin
  • 1986: Seviyorum
  • 1986: Süreyya
  • 1986: Arap Bilo
  • 1987: Yarın Artık Bugündür
  • 1987: Bomba
  • 1987: Hazreti Ayşe
  • 1987: Jaguar
  • 1987: Sürgündeki Adam
  • 1987: Vur Hançerini Kadınım
  • 1988: Bombacı
  • 1988: Arka Evin İnsanları
  • 1988: Canım
  • 1988: Nazlı ile Emir
  • 1988: Sevgili Bayan
  • 1989: Eski Silah
  • 1989: İnsanlar Yaşadıkça
  • 1989: Kavgamız
  • 1989: Kan Çiçeği
  • 1990: Tatar Ramazan
  • 1990: Fedai
  • 1990: Kabadayılar Kralı
  • 1991: Ah Gardaşım
  • 1991: Deniz Gurbetçileri
  • 1992: Tatar Ramazan Sürgünde
  • 1992: Ben Anayım
  • 1993: Zirvedekiler
  • 1993: Çok Özel İlişkiler
  • 1993: Gülpembe
  • 1993: İnsanca Sevmek
  • 1994: Kurtlar Sofrası
  • 1994: Sarhoş
  • 1994: Yarasa
  • 1995: Yahya Kaptan

Ayrıca bakınız değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ "TSA' da Yıldırım Gencer". tsa.org.tr. 19 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2023. 
  2. ^ ""Çılgın Türk, Yorgun Savaşçı'yı nasıl yaktı". Radikal. 23 Eylül 2021. 19 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2009. 

Dış bağlantılar değiştir