Toprak anlaşmazlıkları listesi

Vikimedya liste maddesi

Toprak anlaşmazlıkları listesi, dünya çapındaki toprak anlaşmazlıklarının bir listesidir. Hem geçmiş, hem de modern zamanlarda mevcut anlaşmazlıkları kapsar. Kalın, bir hak iddiacısının tam denetimini gösterir; italik, bir ya da daha fazla hak iddiacısının kısmî denetimini gösterir.

Egemenliği tanınmış devletler arasındaki anlaşmazlıklarDüzenle

AfrikaDüzenle

Bölge Hak İddiacıları Notlar
Abyei   Sudan
  Güney Sudan
Bölgede; hem Sudan, hem de Güney Sudan hak iddia ediyor. Kuzey tarafından devralındı, Mayıs 2011.
Badme   Etiyopya
  Eritre[1]
Temelinde 1998'de başlayan Eritre-Etiyopya Savaşı vardır. Şu anda Etiyopya tarafından kontrol edilmektedir.
Bakassi   Kamerun
  Nijerya
Bu bölge Uluslararası Adalet Divanının bir kararını takiben Nijerya tarafından Kameruna teslim edildi, ama Nijerya Senatosu bölgenin teslimatının yasadışı olduğuna hükmetti.
Banc du Geyser   Madagaskar
  Komorlar
  Fransa
Bassas da India, Europa Adası ve Juan de Nova Adası   Fransa
  Madagaskar[1]
Bir Tawil Hiç kimse
  Mısır-administered
De jure sahipsiz bölgedir. Mısır ve Sudan; sahibi oldukları Hala'ib Üçgeninin sınırları konusunda fikir ayrılığında iken Bir Tawil'i hiçbiri talep etmemektedir. Yani ikisi de Hala'ib Üçgeninde hak iddia ederken, hiçbiri Bir Tawil için hak iddia etmemektedir.
Bure   Etiyopya
  Eritre[2]
Caprivi Strip sınırı tripoint/quadripoint   Botsvana
  Namibya
  Zambiya
  Zimbabve
Ceuta[kaynak belirtilmeli]   İspanya
  Fas
Chafarinas Adaları   İspanya
  Fas
Chagos   Birleşik Krallık
  Mauritius
  Seyşeller
Birleşik Krallık, Britanya Hint Okyanusu Topraklarının bir parçası olarak yönetmektedir.
Gicumbi İlçesi'nin (Kuzey Eyaletinde) bir kısmı   Ruanda
  Uganda
Glorioso Adaları   Fransa
  Madagaskar
  Seyşeller
  Komorlar
Hala'ib Üçgeni   Mısır
  Sudan[3]
Önceden ortak yönetim altındaydı; şimdi Mısır tam de facto kontrole sahip.
Heglig   Sudan
  Güney Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor. 2012 Nisanının ortalarında Güney Sudan tarafından kontrol altına alındı, uluslararası alanda Sudan'ın bir parçası olduğu kabul edilir.
Ilemi Üçgeni   Kenya
  Güney Sudan
Jodha   Güney Sudan
  Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
Kabale İlçesinin bir parçası   Uganda
  Ruanda
Kafia Kingi   Güney Sudan
  Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
Kaka   Güney Sudan
  Sudan
Hem Sudan, hem de Güney Sudan bölgede hak iddia ediyor.
KaNgwane   Güney Afrika
  Esvatini
Esvatini belirttiği topraklara sömürge dönemlerinde el konulduğunu savunuyor.[4] Esvatini tarafından talep edilen bu bölge; şimdilerde Jozini'nin kuzey parçalarını, KwaZulu-Natal'deki uMhlabuyalingana yerel belediyelerini, Nkomazi'nin güney parçalarını, Umjindi'nin güneydoğu parçalarını ve Mpumalanga'daki Albert Luthuli yerel belediyelerinin uzak doğu parçalarını oluşturan KaNgwane'nin eski bantustanıdır.
Kahemba bölgesinin bir parçası   Angola
  Kongo Demokratik Cumhuriyeti
2007'de Kahemba bölgesinin ortak sınırı üzerinde anlaşmazlığa düşülmüş bölge hakkındaki raporu takiben, Kongolu içişleri bakanı aslında Angola'nin parçası olan bölgeyi yönetti ve sınırı sömürge dönemlerindeki hat boyunca ayırmak için teknik heyet göndermeyi kabul etti.[5] Temmuz 2007'de, ülkeler anlaşmazlığı sonlandırmayı kabul etti.[6]
Koualou köyü   Burkina Faso
  Benin
Kpeaba köyü   Gine
  Fildişi Sahili
Gineli birlikler köyü Ocak 2013'ten beri işgal ediyor.[7]
Logoba/Moyo District bölgesi yakınları   Güney Sudan
  Uganda
Lunchinda-Pweto vilayeti   Zambiya
  Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Mayotte   Fransa
  Komorlar[1]
2009 referandumunda, halk bölgenin Fransa'nın denizaşırı bölgesi olmasını destekledi ve 31 Mart 2011'de öyle oldu.
Mbamba Bay, Lake Nyasa'deki adalar   Tanzanya
  Malavi
Malavi 1890 Anglo-Germen antlaşmasına dayanarak kıyıyı talep ettiği gibi, Lundo Adasının ve Mbambo Adasının gölün bir parçası olduğunu iddia ediyor. Malavi Gölü maddesine göz atınız.
Mbañie Adası, Cocotiers ve Congas Adası   Gabon
  Ekvator Ginesi[8]
Melilla[9]   İspanya
  Fas
Migingo Adası civarı ve uzak kuzeyi; Lolwe, Oyasi, Remba, Ringiti ve Sigulu adaları civarı ve Victoria Gölü'ndeki tüm denizcilik hakları.   Kenya
  Uganda
Ntem Nehri'ndeki birkaç ada   Kamerun
  Ekvator Ginesi
Okpara Nehri'nin yakınlarındaki birkaç köy   Benin
  Nijerya
Orange Nehri sınır hattı   Namibya
  Güney Afrika
Güney Afrika sınırın kuzey kıyısı boyunca olduğunu savunurken, Namibya sınırın nehrin ortasından olması gerektiğini savunuyor.
Peñón de Alhucemas   İspanya
  Fas
Peñón de Vélez   İspanya
  Fas

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c Field Listing :: Disputes - International 14 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The World Factbook (İngilizce)
  2. ^ African Affairs - Sign In Page 17 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  3. ^ "Why are Egypt and Sudan in dispute over the Hala'ib Triangle?(Quizzical)(Kısa Makale)". 13 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2013.  (İngilizce)
  4. ^ "SWAZILAND: Land claim falls on deaf SA ears". IRIN. 16 Aralık 2003. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012.  (İngilizce)
  5. ^ "Congo Acknowledges Disputed Border Area Is In Angola Origin". Embassy Kinshasa cable. 16 Mart 2007. 27 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012.  (İngilizce)
  6. ^ "Angola, DR Congo end border row". BBC. 31 Temmuz 2012. 23 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2012.  (İngilizce)
  7. ^ "ICoast, Guinea vow peaceful resolution to border dispute". AFP.  (İngilizce)
  8. ^ Compte rendu du déplacement d'une délégation du groupe interparlementaire France-Afrique centrale au Gabon, en Guinée équatoriale et à Sao Tomé-et-Principe 1 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransa Senatosu'nun parlamento raporu, 2003. (Fransızca)
  9. ^ "Zapatero stirs anger of Morocco - International Herald Tribune". 3 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2014.