Tilda Swinton

Katherine Matilda "Tilda" Swinton (d. 5 Kasım 1960), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü ve BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü sahibi, 2 kez Altın Küre'ye aday gösterilmiş, İngiliz oyuncu.

Tilda Swinton
Tilda Swinton 2012 Shankbone.JPG
Time 100 galasında, 2012
Doğum Katherine Matilda Swinton
5 Kasım 1960 (1960-11-05) (60 yaşında)
Londra, İngiltere
Milliyet İskoç
Etkin yıllar 1984-günümüz
Partner(ler)

John Byrne (1989-2003)

Sandro Kopp (2004-günümüz)
Çocuk(lar) 2

1992 yılında Virginia Woolf'un Orlando: Bir Yaşamöyküsü kitabından uyarlanan Orlando filminde başrol oynamıştır.

İlk Altın Küre adaylığını getiren film ise 2001 yapımı The Deep End filmidir. Keanu Reeves'in rol aldığı Constantine filminde Cebrail rolüyle filmde yer almıştır. Tom Cruise'un yer aldığı Vanilla Sky ve Leonardo DiCaprio'nun yer aldığı The Beach gibi filmlerde yardımcı rollerde görünmüştür. The Statement (2003) ve Young Adam (2004) gibi İngiliz filmlerinde rol almış olan oyuncu 2004 Cannes Film Festivali'nin jüri üyelerinden biridir.

Avukat filminde Karen Crowder rolünde gösterdiği performans ile 2. kez Altın Küre'ye ve ilk kez Oscar'a aday gösterilmiştir. Yardımcı kadın oyuncu dalında BAFTA'yı ve Oscar'ı kazanmıştır.

2005 yılında, Swinton'a İngiliz Bağımsız Sinema Ödülleri'nde İngiliz film endüstrisine katkılarından dolayı Richard Harris Ödülü verildi. 2013'te Museum of Modern Art tarafından özel bir övgü aldı.[1]

Aktör John Byrne ile evlidir. Çiftin 2 çocuğu vardır.

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rolü Notlar ve Ödülleri
1986 Egomania - Insel ohne Hoffnung Sally
Zastrozzi: A Romance Julia Mini TV dizisi
Caravaggio Lena
1987 Aria Genç kız (segment "Depuis le jour")
Dostluğun Ölümü Arkadaşlık
1988 The Last of England Hizmetçi
Das Andere Ende der Welt
Degrees of Blindness
L' Ispirazione
1989 Play Me Something Kuaför TV
War Requiem Hemşire
1990 "Your Cheatin' Heart" Cissie Crouch TV dizisi
The Garden Madonna
1991 Edward II Isabella
The Party: Nature Morte Queenie
1992 "Shakespeare: The Animated Tales" Ophelia Mini TV dizisi; seslendirme
Orlando Orlando
Man to Man Ella/Max Gericke
1993 Blue seslendirme
Das Offene Universum Carla TV
Wittgenstein Leydi Ottoline Morrell
1994 Remembrance of Things Fast: True Stories Visual Lies
Visions of Heaven and Hell Anlatıcı TV
1996 Female Perversions Eve Stephens
1997 Conceiving Ada Ada Augusta Byron King, Countess of Lovelace
1998 Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon Muriel Belcher
The Protagonists
1999 The War Zone Anne
2000 Possible Worlds Joyce
Kumsal Sal
2001 Vanilla Sky Rebecca Dearborn
The Deep End Margaret Hall Adaylık - Altın Küre En İyi Kadın Oyuncu Ödülü-Drama
2002 Tersyüz Valerie Thomas
Teknolust Rosetta/Ruby/Marinne/Olive
2003 The Statement Annemarie Livi
Young Adam Ella Gault
2005 Constantine Angel Gabriel
Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap Jadis, Beyaz Cadı
Broken Flowers Penny
Thumbsucker Audrey Cobb
2006 Stephanie Daley Lydie Crane
Galapagos Anlatıcı BBC Belgelsel
2007 Sleepwalkers Kemancı
Strange Culture Hope Kurtz
The Man from London Camélia
Avukat Karen Crowder En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü
BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
Adaylık - Altın Küre En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü-Drama
2008 Julia Julia
Narnia Günlükleri: Prens Kaspiyan Beyaz Cadı
Aramızda Casus Var Katie Cox Adaylık - BAFTA En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi Elizabeth Abbott
2009 The Limits of Control Sarışın
Benim Adım Aşk Emma Recchi
Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll Lewis Carroll'un hayali eşi
2010 Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızının Yolculuğu Jadis, Beyaz Cadı
2011 Kevin Hakkında Konuşmalıyız Eva Khatchadourian
Genevieve Goes Boating Anlatıcı
2012 Moonrise Kingdom Sosyal Servisler
2013 The Stars (Are Out Tonight) David Bowie'nin eşi
Sadece Aşıklar Hayatta Kalır Eve
When Björk Met Attenborough Anlatıcı TV belgesel filmi
Kar Küreyici Mason
Sıfır Teorisi Dr. Shrink-Rom
2014 Büyük Budapeşte Oteli Madam Céline Villeneuve Desgoffe-und-Taxis
2015 Aşk Kazası Dianna
Sen Benimsin Marianne
2016 Hail, Caesar! Thora Thacker

Thessaly Thacker

The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger Kendisi Belgesel
Doktor Strange Ancient One (Kadim Kişi)
2017 Okja Nancy Mirando Ayrıca yapımcılardan biri
Letters from Baghdad Gertrude Bell (Seslendirme) Ayrıca yönetici yapımcı
War Machine Alman Siyasetçi
2018 Suspiria Madam Blanc

Dr. Josef Klemperer

Helena Markos

Köpek Adası Kahin (Seslendirme)
2019 Avengers: Endgame Kadim Kişi
The Dead Don't Die Zelda Winston
The Personal History of David Copperfield Betsey Trotwood
The Souvenir Rosalind
Uncut Gems Anne (Seslendirme)
What We Do in the Shadows Tilda TV
2020 The Human Voice Kadın Kısa Film
Last and First Men Anlatıcı (Seslendirme)
2021 Pinocchio Turkuaz Saçlı Peri (seslendirme)
The French Dispatch J.K.L. Berensen


KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle