Talat Gözbak

Talat Gözbak (29 Ekim 1918; Sivas[1] - 29 Nisan 1986; İstanbul[1]), Türk film yönetmeni, oyuncu, senaristtir.

Talat Gözbak
Doğum Mehmet Talat Gözbak
29 Ekim 1918(1918-10-29)
Sivas, Türkiye
Ölüm 29 Nisan 1986 (67 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Eğitim Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü
Meslek
Etkin yıllar 1951-1986
Memleket Sivas

HayatıDüzenle

29 Ekim 1918'de Sivas'ta dünyaya gelmiştir. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü'nden mezun olan Talat Gözbak, eğitim hayatına Almanya'da devam etmiştir. 1950-1954 yılları arasında Devlet Tiyatrosu'nda yönetmenlik yapmıştır.[1]

KariyeriDüzenle

Sinema kariyerine 1951 yapımı Beni Mahvettiler filmi ile başlayan Özbak, 1954'te çıkan Kaybolan Yıllar filmini hem yazmış, hem yönetmiş hem de filmde oynamıştır. Toplamda iki yüze yakın filmde rol almıştır. Kendi yapım şirketi Gözbak Film'i de kuran oyuncunun ilk filmi 1966'da çıkan Hayat Kasırgaları'dır. Böylelikle yapımcılığa da adım atmıştır.[1]

ÖlümüDüzenle

29 Nisan 1986'da İstanbul'da ölmüştür.[1]

FilmografiDüzenle

Yönetmen FilmografisiDüzenle

  • Beni Mahvettiler - 1951
  • Kaybolan Yıllar - 1954
  • Casus Kardeşler - 1963
  • Hayat Kasırgaları - 1966

Senarist FilmografisiDüzenle

  • Beni Mahvettiler - 1951
  • Kaybolan Yıllar - 1954
  • Casus Kardeşler - 1963
  • Hayat Kasırgaları - 1966

Yapımcı FilmografisiDüzenle

  • Fırtına Kaptan - 1958
  • Casus Kardeşler - 1963
  • Hayat Kasırgaları - 1966

Oyuncu FilmografisiDüzenle

  • Beni Mahvettiler - 1951
  • Kaybolan Yıllar - 1954
  • Leke / Öksüz Yavru - 1957
  • Kumpanya - 1958
  • Fırtına Kaptan - 1958
  • Kaderim Böyle İmiş - 1959
  • Karacaoğlan'ın Kara Sevdası - 1959
  • Ala Geyik - 1959
  • Erkek Fatma - 1959
  • Bu Vatanın Çocukları - 1959
  • Ölüm Dönemeci - 1959
  • Şoför Nebahat - 1960
  • Acı Zeytin - 1961
  • Sessiz Harp - 1961
  • Elalem Ne Der - 1962
  • Bir Aşk Günahı - 1962
  • Kurşun Yağmuru - 1962
  • Şehirdeki Yabancı - 1962
  • Üç Öfkeli Genç - 1963
  • Casus Kardeşler - 1963
  • Zoraki Milyoner - 1963
  • Şeytanın Uşakları - 1964
  • Çanakkale Aslanları - 1964
  • Vurun Kahpeye - 1964
  • Çöpçatanlar Kampı - 1964
  • Hızlı Osman - 1964
  • Dağlar Bizimdir - 1964
  • Şoför Nebahat ve Kızı - 1964
  • Konyakçı - 1965
  • Bir Caniye Gönül Verdim - 1965
  • Son Kuşlar - 1965
  • Sayılı Dakikalar - 1965
  • Seven Kadın Unutmaz - 1965
  • Namusum İçin - 1965
  • Üç Kardeşe Bir Gelin - 1965
  • Yarına Boş Ver - 1965
  • Dokuz Canlı Adam - 1965
  • Beynimdeki Şeytan - 1966
  • Basık Ökçeciler - 1966
  • Hayat Kasırgaları - 1966
  • Altın Çocuk Beyrut'ta - 1967
  • Yaşlı Gözler - 1967
  • Acı Günler - 1967
  • Mafia Ölüm Saçıyor - 1968
  • Efelerin Öcü - 1968
  • Altın Mezar - 1968
  • İftira - 1968
  • Erikler Çiçek Açtı - 1968
  • Son Hatıra - 1968
  • Urfa İstanbul - 1968
  • Kader - 1968
  • Kölen Olayım - 1969
  • Cehennem Takibi - 1969
  • Mezarımı Taştan Oyun - 1969
  • Rüzgar Hafiye - 1969
  • Kötü Kader - 1969
  • Paralı Askerler (Türk filmi, 1970) - 1970
  • Fedailer - 1970
  • Hayatımı Mahveden Kadın - 1970
  • Kaderin Pençesinde - 1970
  • Meçhul Kadın - 1970
  • Talihsiz Yavru Fatoş - 1970
  • Yiğitlerin Türküsü - 1970
  • Zalim - 1970
  • Ateşli Kadınlar Çetesi - 1971
  • Zarkan Dağların Oğlu - 1971
  • Asılana Kadar Yaşayacaksın - 1972
  • Sabu Hırsızlar Prensi - 1972
  • Kanlı Değirmen - 1972
  • Büyük Vurgun - 1972
  • Her Şafakta Ölürüm - 1972
  • Kanun Pençesi - 1972
  • Ölüm Elçileri - 1972
  • Öldüren Darbe / Karate - 1972
  • Yiğitlerin Kaderi - 1972
  • Çılgınlar - 1973
  • Toprak Ana (film) - 1973
  • Atlıhan - 1973
  • Ölüm Saçan Hayalet - 1973
  • Patron - 1973
  • Sarı Kız / Kız Evliya - 1973
  • Bedrana - 1974
  • Erkeksen Kaçma - 1974
  • Huma Kuşu - 1974
  • Aç Gözünü Mehmet - 1974
  • Salako - 1974
  • Seks Ve Şantaj - 1975
  • Yarınlar Kimin - 1975
  • Seninle Son Defa - 1978
  • Ben Köyümün Delisiyim - 1980
  • Günah Defteri - 1981
  • Öğretmen Kemal - 1981
  • Su - 1981
  • Aşkların En Güzeli - 1982
  • Yakılacak Kadın - 1982
  • Bizim Mahalle - 1982
  • Sen De Mi Leyla - 1982
  • Yürek Yarası - 1982
  • Türkiyem (film) - 1983
  • Kahreden Kurşun - 1983
  • Toprağın Kanı - 1983
  • Alev Alev - 1984
  • Sevdalı - 1984
  • Zalim Dünya - 1984
  • Geçim Otobüsü - 1984
  • Haram Oldu - 1985
  • Günsüz Ali - 1985
  • Bela - 1986

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e Erarslan, Ahmet Fadıl. "Talat Gözbak". Türk Sineması Araştırmaları. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle