Türkiye'nin Polonya büyükelçileri listesi

Vikimedya liste maddesi

Türkiye'nin Polonya büyükelçileri listesi, Türkiye'nin kuruluşundan itibaren Polonya'daki en üst düzey temsilcisi olan elçi ve büyükelçilerin listesidir.

Polonya-Türkiye ilişkileriDüzenle

Türkiye Cumhuriyetini tanıyan ilk ülkelerden biri olan Polonya ile diplomatik ilişkiler 1924 yılında İbrahim Talî Öngören'in Varşova'ya elçi olarak atanmasıyla başladı. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Polonya'yı işgaliyle birlikte yaklaşık yedi yıl duran ikili ilişkiler, 1947 yılında tekrar başladı. 7 yıl, 16 gün ile Ahmet Ferit Tek en uzun süre bu görev yapan, 154 gün ile Cevat Ezine en kısa süre büyükelçilik görevini yürüten kişidir. Günümüzde Varşova büyükelçisi Tunç Üğdül'dür.

BüyükelçilerDüzenle

# Büyükelçi Başlangıç Bitiş Görev süresi
1 İbrahim Talî Öngören 21 Haziran 1924 1 Şubat 1926 70075099760000000001 yıl, 225 gün
2 Yahya Kemal Beyatlı 14 Haziran 1926 14 Mart 1929 70079467280000000003 yıl, 0 gün
3 Hasan Vasfi Menteş 1 Mayıs 1929 11 Ağustos 1931 70077192800000000002 yıl, 102 gün
4 Cevat Ezine 19 Aralık 1931 21 Mayıs 1932 7007133056000000000154 gün
5 Ahmet Ferit Tek 30 Haziran 1932 16 Temmuz 1939 70082222856000000007 yıl, 16 gün
6 Cemal Hüsnü Taray 17 Ağustos 1939 1 Temmuz 1940 7007275616000000000319 gün
7 Şevki Berker 28 Mayıs 1947 13 Temmuz 1948 70073553200000000001 yıl, 46 gün
8 Şinasi Devrim 30 Haziran 1949 31 Temmuz 1950 70073423600000000001 yıl, 31 gün
9 Abdullahad Akşin 27 Kasım 1952 6 Temmuz 1957 70081453248000000004 yıl, 221 gün
10 Fikret Belbez 30 Temmuz 1958 14 Nisan 1961 70078540640000000002 yıl, 258 gün
11 Cemal Yeşil 28 Haziran 1962 18 Temmuz 1965 70079640080000000003 yıl, 20 gün
12 Hikmet Bensan 28 Eylül 1965 30 Mayıs 1970 70081473120000000004 yıl, 244 gün
13 Özdemir Benler 31 Mayıs 1970 10 Ekim 1972 70077452000000000002 yıl, 132 gün
14 Necdet Kent 13 Ekim 1972 4 Kasım 1976 70081281312000000004 yıl, 22 gün
15 Eftal Deringil 11 Kasım 1976 30 Mayıs 1978 70074883760000000001 yıl, 200 gün
16 İlhan Yaşar 27 Temmuz 1978 25 Kasım 1980 70077356960000000002 yıl, 121 gün
17 Turgut Tülümen 8 Aralık 1980 28 Ekim 1984 70081227528000000003 yıl, 325 gün
18 Muammer Akçer 4 Kasım 1984 26 Şubat 1989 70081360800000000004 yıl, 114 gün
19 Hatay Savaşçı 28 Şubat 1989 17 Şubat 1994 70081568160000000004 yıl, 354 gün
20 Korkmaz Haktanır 31 Mart 1994 17 Ekim 1996 70078039520000000002 yıl, 200 gün
21 Solmaz Ünaydın 12 Kasım 1996 17 Kasım 1998 70076354720000000002 yıl, 5 gün
22 Ateş Balkan 4 Aralık 1998 18 Aralık 2000 70076432480000000002 yıl, 14 gün
23 Candan Azer 2 Aralık 2000 17 Ocak 2005 70081302048000000004 yıl, 46 gün
24 Kadri Ecvet Tezcan 1 Şubat 2005 15 Mart 2008 70079838800000000003 yıl, 43 gün
25 Reşit Uman 28 Mart 2008 1 Temmuz 2012 70081344384000000004 yıl, 95 gün
26 Yusuf Ziya Özcan 20 Temmuz 2012 1 Mart 2016 70081141128000000003 yıl, 225 gün
26 Tunç Üğdül 1 Ekim 2016 günümüz 70081042632000000003 yıl, 111 gün

Dış bağlantılarDüzenle