Ana menüyü aç

Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetleri listesi

Sovyetler Birliği cumhuriyetleri, 1977 Sovyet Anayasası'nın 17. maddesinde tanımlanmış ve diğer Sovyet Sosyalist devletlere birleştirilmiş özerk devletlerdir.

Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetleri
Soviet Union Administrative Divisions 1989.jpg
Kategori Federal devlet
Yer Sovyetler Birliği
Kuruluş 30 Aralık 1922
Sayı 15 (1989 itibariyle)
Nüfus 147,386,000 (RSFSC)
Yönetim Üniter Marksist Leninist tek parti sosyalist devleti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne [1][2], ABD'ye ve diğer birçok batı ülkesine göre Sovyetler Birliği döneminde Baltık Devletleri'nın durumu işgal olarak tanımlanmaktadır.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile birlikte Sovyet Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.

İçindekiler

Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetleriDüzenle

Amblem Ülke Bayrak Başkent Resmi diller Katılma Egemenlik /

Bağımsızlık

Nüfus (1989) Yüzölçümü (km²) (1991) SSCB sonrası
  Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Erivan Ermenice, Rusça 1922 23 Ağustos 1990

21 Eylül 1991

3,287,700 29,800   Ermenistan
  Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Bakü Azerice, Rusça 1922 23 Eylül 1989

18 Ekim 1991

7,037,900 86,600   Azerbaycan
Artsah Cumhuriyeti
  Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Minsk Belarusça, Rusça 1992 27 Temmuz 1990

25 Ağustos 1991

10,151,806 207,600   Beyaz Rusya
  Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Tallinn Estonca, Rusça 1940 16 Kasım 1988

20 Ağustos 1991

1,565,662 45,226   Estonya
  Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Tiflis Gürcüce, Rusça 1922 18 Kasım 1988

9 Nisan 1991

5,400,841 69,700   Gürcistan

Abhazya

Güney Osetya

  Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Almatı Kazakça, Rusça 1936 25 Ekim 1990

10 Aralık 1991

16,711,900 2,717,300   Kazakistan
  Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Bişkek Kırgızca, Rusça 1936 16 Kasım 1988

20 Ağustos 1991

4,257,800 198,500   Kırgızistan
  Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Riga Letonca, Rusça 1940 28 Temmuz 1989

4 Mayıs 1990

2,666,567 64,589   Letonya
  Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Vilnius Litvanca, Rusça 1940 18 Mayıs 1989

11 Mart 1990

3,689,779 65,200   Litvanya
  Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Kişinev Moldovaca, Rusça 1940 23 Haziran 1990

27 Ağustos 1991

4,337,600 33,843   Moldova

Transdinyester

  Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti   Moskova Rusça 1922 12 Haziran 1990

12 Aralık 1991

147,386,000 17,075,400   Rusya
  Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Duşanbe Tacikçe, Rusça 1929 24 Ağustos 1990

9 Eylül 1991

5,112,000 143,100   Tacikistan
  Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Aşkabat Türkmence, Rusça 1924 27 Ağustos 1990

27 Ekim 1991

3,522,700 488,100   Türkmenistan
  Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Kiev Ukraynaca, Rusça 1922 16 Temmuz 1990

24 Ağustos 1991

51,706,746 603,700   Ukrayna
  Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Taşkent Özbekçe, Rusça 1924 20 Haziran 1990

31 Ağustos 1991

19,906,000 447,400   Özbekistan

Eski cumhuriyetlerDüzenle

Amblem Ülke Bayrak Başkent Katılma ve ayrılma Nüfus Yüzölçümü (km²) Ardıl ülkeleri
  Buhara Sovyet Halk Cumhuriyeti   Buhara 1920-1925 2,000,000 182,193 Özbekistan SSC

Tacikistan SSC

Türkmenistan SSC

  Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Petrozavodsk 1940-1958 651,300 172,400 Rusya SFSC
  Harezm Sovyet Halk Cumhuriyeti   Hive 1920-1925 800,000 62,200 Özbekistan SSC

Türkmenistan SSC

  Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti   Tiflis 1922-1936 5,861,600 186,100 Azerbaycan SSC

Ermenistan SSC

Gürcistan SSC

Sovyetler Birliği tarafından tanınmayan cumhuriyetlerDüzenle

Amblem Ülke Bayrak Başkent Bağımsızlık Kaldırılma Nüfus Yüzölçümü (km²) Ardıl ülkeleri
  Pridnestrovian Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti   Tiraspol 2 Eylül 1990 5 Kasım 1991 680,000 4,163 Transdinyester

  Moldova

KaynakçaDüzenle

  1. ^ The Occupation of Latvia Letonya Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı
  2. ^ http://newsfromrussia.com/cis/2005/05/03/59549.html