Scorpions

Alman rock müzik grubu

Scorpions, 1965 yılında gitarist Rudolf Schenker tarafından Almanya'nın Hanover şehrinde kurulmuş bir Alman heavy metal grubudur. Grubun kuruluşundan bu yana müzik tarzı hard rock ile heavy metal arasında gidip gelmiştir. Grubun kariyeri boyunca kadrosunda birçok değişiklik gerçekleşmesi ve Klaus Meine'nin grubun tüm stüdyo albümlerinde vokal olarak yer almasına rağmen Rudolf Schenker grubun tek sabit elemanıdır.[1][2][3] "Rock You Like a Hurricane", "No One Like You", "Send Me an Angel", "Still Loving You", ve "Wind of Change" gibi hit şarkılara imza attıkları 1982-1990 yılları arası grubun kariyerinin en başarılı dönemi olarak bilinmekte. Scorpions, 45 yıllık sahne hayatının ardından 2010'da çıkardıkları Sting in the Tail adlı albümleri ile birlikte gerçekleştirdikleri veda turnesinin ile emekliliğe ayrılacağını açıklamasına rağmen bu karardan daha sonra vazgeçildi.[4][5]

Scorpions
Scorpions, 2014 yılında bir konserde
Genel bilgiler
Başladığı yer Almanya Hannover, Almanya
Tarzlar Hard rock, Heavy metal
Etkin yıllar 1965 - günümüz
Müzik şirketi Rhino Entertainment, RCA Records, Mercury Records, EMI, Atlantic Records, Warner Music Group, BMG
Resmî site the-scorpions.com
Üyeler Klaus Meine
Matthias Jabs
Rudolf Schenker
James Kottak
Paweł Mąciwoda
Eski üyeler Francis Buchholz
Herman Rarebell
Ralph Rieckermann
Lothar Heimberg
Wolfgang Dziony
Joe Wyman
Ulrich Roth
Michael Schenker
Rudy Lenners
Jürgen Rosenthal
Ken Taylor
Curt Cress
Jimmy Bain
Neil Murray
Bobby Rondinelli
Barry Sparks
Ingo Powitzer
Don Dokken

2015'te 50. yılını kutlayan Scorpions, dünya çapında 110 milyondan fazla albüm satmıştır.[6]

Grup üyeleriDüzenle

Bugünkü grup üyeleriDüzenle

  • Klaus Meine - vokaller, geri vokaller, ritim gitar, perküsyon (1970-1981, 1981-günümüz)
  • Matthias Jabs - solo & ritim gitarlar, 6 & 12 telli akustik gitarlar, slide gitar, fatbody caz gitar, talk box, voice box (1978-1979, 1979-günümüz)
  • Rudolf Schenker - solo & ritim gitarlar, 6 & 12 telli akustik gitarlar, sitar, ebo, geri vokaller (1965-günümüz) solo & ritim gitarlar, solo vokaller (1965-1970, 1970-günümüz)
  • Paweł Mąciwoda - bas gitar, geri vokaller (2003-günümüz)
  • Mikkey Dee - davullar, perküsyon, geri vokaller (2015-günümüz)
Eski grup üyeleriDüzenle
  • Wolfgang Dziony - davullar, perküsyon (1965-1973)
  • Lothar Heimberg - bas (1965-1973)
  • Michael Schenker - solo & ritim gitarlar (1970-1973, 1979)
  • Joe Wyman - davullar, perküsyon (1973)
  • Jürgen Rosenthal - davullar, perküsyon (1973-1975)
  • Uli Jon Roth - solo & ritim gitarlar, geri vokaller, solo vokaller "Polar Nights", "Fly to the Rainbow", "Dark Lady" şarkılarında (1973-1978)
  • Francis Buchholz - bas (1973-1983, 1984-1992, 1994)
  • Rudy Lenners - davullar, perküsyon (1975-1977)
  • Herman Rarebell - davullar, perküsyon (1977-1983, 1984-1995)
  • Don Dokken - solo vokaller, geri vokaller (1981)
  • Jimmy Bain - bas (1983-1984)
  • Neil Murray - bas (1983-1984)
  • Bobby Rondinelli - davullar, perküsyon (1983-1984)
  • Ralph Rieckermann - bas (1993-2000, 2000-2003)
  • Curt Cress - davullar, perküsyon (1996)
  • Ken Taylor - bas (2000)
  • Barry Sparks - bas (2003)
  • Ingo Powitzer - bas (2003)
  • James Kottak - davullar, perküsyon, geri vokaller (1996-2016)

DiskografiDüzenle

Stüdyo albümleriDüzenle

  • Lonesome Crow (1972)
  • Fly to the Rainbow (1974)
  • In Trance (1975)
  • Virgin Killer (1976)
  • Taken by Force (1977)
  • Lovedrive (1979)
  • Animal Magnetism (1980)
  • Blackout (1982)
  • Love at First Sting (1984)
  • Savage Amusement (1988)
  • Crazy World (1990)
  • Wind Of Change (1991)
  • Face the Heat (1993)
  • Pure Instinct (1996)
  • Eye II Eye (1999)
  • Moment of Glory (Berlin Philarmoniker ile, 2000)
  • Unbreakable (2004)
  • Humanity: Hour I (2007)
  • Sting in the Tail (2010)
  • Comeblack (2011)
  • Return To Forever(2015)

Canlı albümlerDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Scorpions". Urban Dictionary. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Scorpions". Encyclopaedia Metallum. 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Scorpions *Official*". Facebook. 2 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  4. ^ "Scorpions to retire". TheGauntlet.com. 24 Ocak 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2010. 
  5. ^ "Scorpions Official Website". The-scorpions.com. 11 Nisan 2010. 28 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2010. 
  6. ^ "Scorpions – höchstpersönlich! - Pressemitteilungen: Fernsehen". www.radiobremen.de (deutsch). 17 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2020.