Süper Lig şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

Vikimedya liste maddesi

2014-15 sezonu Süper Lig kupası

Süper Lig şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, TFF'nin en üst düzey lig organizasyonu olan Süper Lig'de şampiyonluk kazanan teknik direktörlerin sezonlara göre yapılmış listesidir. 1959'dan bu yana geçen 53 sezonda 33 farklı teknik adam şampiyonluk yaşamıştır. Süper Lig ismiyle 53 sezon oynanmasına rağmen şampiyonluk sayısı sezon sayısından iki fazladır.[Not 1] En çok şampiyon olan isim ise sekiz şampiyonlukla Fatih Terim'dir.[1]

Mustafa Denizli, üç farklı takımı şampiyonluğa taşımayı başarmış tek direktördür. Denizli, 1987-88 sezonunda Galatasaray'ı, 2000-01 sezonunda Fenerbahçe'yi, 2008-09 sezonunda ise Beşiktaş'ı şampiyon yapmıştır.[2] Bu başarıyı iki farklı takımda yaşayanlar ise Christoph Daum,[3] Tomislav Kaloperović,[3][4] Branko Stanković[3][5] ve Mircea Lucescu'dur.[4][5]

Üst üste en fazla şampiyon olan teknik direktör dört kezle Fatih Terim'dir. 1996-2000 yılları arasında bu başarıyı yaşamıştır.[4] Brian Birch ve Gordon Milne ise üç sezon üst üste şampiyonluk yaşamıştır. Birch 1971-1973 yıllarında Galatasaray'ı, Milne ise 1990-1992 yılları arasında Beşiktaş'ı şampiyon yapmıştır.[4][5] İki sezon üst üste şampiyonluk yaşayan teknik direktörler ise Gündüz Kılıç,[4] Ljubiša Spajić,[5] Didi,[3] Ahmet Suat Özyazıcı,[6] Mircea Lucescu,[4][5] Christoph Daum,[3] Fatih Terim ve Şenol Güneş'tir. Mircea Lucescu bu isimler arasında iki farklı takımla üst üste şampiyonluk yaşayan tek isimdir. 2001-02 sezonunda Galatasaray'ı, 2002-03 sezonunda ise Beşiktaş'ı şampiyonluğa ulaştırmıştır.

Hem futbolcuyken hem teknik direktörken şampiyonluk yaşamayı başaran dört isim bulunmaktadır. Bu isimler Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman, Hamza Hamzaoğlu ve Şenol Güneş'tir. Ertuğrul Sağlam 1994-95 sezonunda Beşiktaş'ta futbolcuyken, 2009-10 sezonunda Bursaspor'da teknik direktörken şampiyonluk yaşamıştır.[7] Aykut Kocaman, 1988-89 ve 1995-96 sezonlarında Fenerbahçe'de futbolcuyken, 2010-11 sezonunda yine Fenerbahçe'de teknik direktörken şampiyonluk görmüştür.[8] Hamza Hamzaoğlu, 1992-93 ve 1993-94 sezonlarında Galatasaray'da futbolcuyken, 2014-15 sezonunda ise Galatasaray'da teknik direktörken zirvede yer almıştır.[9] Futbolculuğunda Trabzonspor'la altı kez (1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984) zirvede yer alan Şenol Güneş ise 2015-16 ve 2016-17'de Beşiktaş'ın başında şampiyon olmuştur.

Kazanan teknik direktörlerDüzenle

 
Didi, 1973-74 ve 1974-75 sezonunun kazanan teknik direktörü
 
Jupp Derwall, 1986-87 sezonunun kazanan teknik direktörü
 
Mustafa Denizli, 1987-88, 2000-01 ve 2008-09 sezonlarının kazanan teknik direktörü
 
Carlos Alberto Parreira, 1995-96 sezonunun kazanan teknik direktörü
 
Christoph Daum, 1994-95, 2003-04 ve 2004-05 sezonlarının kazanan teknik direktörü
 
Fatih Terim, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-00, 2011-12, 2012-13, 2017-18 ve 2018-19 sezonlarının kazanan teknik direktörü
 
Mircea Lucescu, 2001-02 ve 2002-03 sezonlarının kazanan teknik direktörü
 
Zico, 2006-07 sezonunun kazanan teknik direktörü
 
Ertuğrul Sağlam, 2009-10 sezonunun kazanan teknik direktörü
 
Şenol Güneş, 2015-16 ve 2016-17 sezonlarının kazanan teknik direktörü
Sezon Kazanan teknik direktörler Kulüp Not
1959   Molnár, IgnácIgnác Molnár Fenerbahçe [3]
1959-60   Kuttik, AndrásAndrás Kuttik Beşiktaş [5]
1960-61   Székely, LászlóLászló Székely Fenerbahçe [3]
1961-62   Kılıç, GündüzGündüz Kılıç Galatasaray [4]
1962-63   Kılıç, GündüzGündüz Kılıç Galatasaray [4]
1963-64   Kokotović, MiroslavMiroslav Kokotović Fenerbahçe [3]
1964-65   Hold, OscarOscar Hold Fenerbahçe [3]
1965-66   Spajić, LjubišaLjubiša Spajić Beşiktaş [5]
1966-67   Spajić, LjubišaLjubiša Spajić Beşiktaş [5]
1967-68   Molnár, IgnácIgnác Molnár Fenerbahçe [3]
1968-69   Kaloperović, TomislavTomislav Kaloperović Galatasaray [4]
1969-70   Ionescu, TraianTraian Ionescu Fenerbahçe [3]
1970-71   Birch, BrianBrian Birch Galatasaray [4]
1971-72   Birch, BrianBrian Birch Galatasaray [4]
1972-73   Birch, BrianBrian Birch Galatasaray [4]
1973-74   Didi Fenerbahçe [3]
1974-75   Didi Fenerbahçe [3]
1975-76   Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [Not 2] [6]
1976-77   Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [6]
1977-78   Kaloperović, TomislavTomislav Kaloperović Fenerbahçe [3]
1978-79   Sümer, ÖzkanÖzkan Sümer Trabzonspor [6]
1979-80   Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [6]
1980-81   Sümer, ÖzkanÖzkan Sümer Trabzonspor [6]
1981-82   Milić, ĐorđeĐorđe Milić Beşiktaş [5]
1982-83   Stanković, BrankoBranko Stanković Fenerbahçe [3]
1983-84   Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [6]
1984-85   Veselinović, TodorTodor Veselinović Fenerbahçe [3]
1985-86   Stanković, BrankoBranko Stanković Beşiktaş [5]
1986-87   Derwall, JuppJupp Derwall Galatasaray [4]
1987-88   Denizli, MustafaMustafa Denizli Galatasaray [4]
1988-89   Veselinović, TodorTodor Veselinović Fenerbahçe [3]
1989-90   Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [5]
1990-91   Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [5]
1991-92   Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [5]
1992-93   Feldkamp, Karl-HeinzKarl-Heinz Feldkamp Galatasaray [4]
1993-94   Hollmann, ReinerReiner Hollmann Galatasaray [4]
1994-95   Daum, ChristophChristoph Daum Beşiktaş [3]
1995-96   Parreira, Carlos AlbertoCarlos Alberto Parreira Fenerbahçe [3]
1996-97   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
1997-98   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
1998-99   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
1999-00   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
2000-01   Denizli, MustafaMustafa Denizli Fenerbahçe [3]
2001-02   Lucescu, MirceaMircea Lucescu Galatasaray [4]
2002-03   Lucescu, MirceaMircea Lucescu Beşiktaş [5]
2003-04   Daum, ChristophChristoph Daum Fenerbahçe [3]
2004-05   Daum, ChristophChristoph Daum Fenerbahçe [3]
2005-06   Gerets, EricEric Gerets Galatasaray [4]
2006-07   Zico Fenerbahçe [3]
2007-08   Güler, CevatCevat Güler Galatasaray [Not 3] [4]
2008-09   Denizli, MustafaMustafa Denizli Beşiktaş [Not 4] [5]
2009-10   Sağlam, ErtuğrulErtuğrul Sağlam Bursaspor [7]
2010-11   Kocaman, AykutAykut Kocaman Fenerbahçe [8]
2011-12   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
2012-13   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [4]
2013-14   Yanal, ErsunErsun Yanal Fenerbahçe [10]
2014-15   Hamza Hamzaoğlu Galatasaray [11]
2015-16   Şenol Güneş Beşiktaş [12]
2016-17   Şenol Güneş Beşiktaş [13]
2017-18   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [Not 5] [14]
2018-19   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [15]

Bireysel performanslarDüzenle

İsim Toplam Kulüp(ler) Kazandığı sezonlar
1
  Fatih Terim
8
Galatasaray 1997, 1998, 1999, 2000, 2012, 2013, 2018, 2019
2
  Ahmet Suat Özyazıcı
4
Trabzonspor 1976, 1977, 1980, 1984
3   Brian Birch 3 Galatasaray 1971, 1972, 1973
  Gordon Milne Beşiktaş 1990, 1991, 1992
  Christoph Daum Beşiktaş (1), Fenerbahçe (2) 1995, 2004, 2005
  Mustafa Denizli Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş 1988, 2001, 2009
7   Gündüz Kılıç 2 Galatasaray 1962, 1963
  Ljubiša Spajić Beşiktaş 1966, 1967
  Ignác Molnár Fenerbahçe 1959, 1968
  Didi Fenerbahçe 1974, 1975
  Tomislav Kaloperović Galatasaray, Fenerbahçe 1969, 1978
  Özkan Sümer Trabzonspor 1979, 1981
  Branko Stanković Fenerbahçe, Beşiktaş 1983, 1986
  Todor Veselinović Fenerbahçe 1985, 1989
  Mircea Lucescu Galatasaray, Beşiktaş 2002, 2003
  Şenol Güneş Beşiktaş 2016, 2017
16   András Kuttik 1 Beşiktaş 1960
  László Székely Fenerbahçe 1961
  Miroslav Kokotović Fenerbahçe 1964
  Oscar Hold Fenerbahçe 1965
  Traian Ionescu Fenerbahçe 1970
  Đorđe Milić Beşiktaş 1982
  Jupp Derwall Galatasaray 1987
  Karl-Heinz Feldkamp Galatasaray 1993
  Reiner Hollmann Galatasaray 1994
  Carlos Alberto Parreira Fenerbahçe 1996
  Eric Gerets Galatasaray 2006
  Zico Fenerbahçe 2007
  Cevat Güler Galatasaray 2008
  Ertuğrul Sağlam Bursaspor 2010
  Aykut Kocaman Fenerbahçe 2011
  Ersun Yanal Fenerbahçe 2014
  Hamza Hamzaoğlu Galatasaray 2015

Milliyete göre performanslarDüzenle

Ülke Şampiyonluk
sayısı
Teknik direktör
sayısı
Kazanılan sezonlar
1
  Türkiye
26
11
1962, 1963, 1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1997,
1998, 1999, 2000, 2001, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012,
2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
2
  Yugoslavya
10
6
1964, 1966, 1967, 1969, 1978, 1982, 1983, 1985, 1986, 1989
3
  İngiltere
7
3
1965, 1971, 1972, 1973, 1990, 1991, 1992
4
  Almanya
6
4
1987, 1993, 1994, 1995, 2004, 2005
5   Macaristan 4 3 1959, 1960, 1961, 1968
  Brezilya 1974, 1975, 1996, 2007
7
  Romanya
3
2
1970, 2002, 2003
8
  Belçika
1
1
2006

NotlarDüzenle

Not 1. ^Not 1* Türkiye 1. liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulu'nun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında, Beşiktaş kulübünün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF yıldız kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.[16]
Not 2. ^Not 2* Trabzonspor 1975-76 sezonuna Şükrü Ersoy ile başlamış ancak 13.haftada takımın başına Ahmet Suat Özyazıcı'yı getirmiştir.[17]
Not 3. ^Not 3* 2007-08 sezonunda Galatasaray'ın başında olan Karl-Heinz Feldkamp 29.hafta öncesi istifa etmiş, kalan altı haftada takımı Cevat Güler ve Feldkamp'ın yardımcıları Burak Dilmen ve Nezih Ali Boloğlu çalıştırmıştır.[17]
Not 4. ^Not 4* Beşiktaş 2008-09 sezonuna Ertuğrul Sağlam'la başlamış ancak 7.hafta öncesi UEFA Kupası'nda Metalist Harkiv'e elenilmesi sonucu Ertuğrul Sağlam istifa etmiş ondan boşalan teknik direktörlüğe ise Mustafa Denizli getirilmiştir.[17]
Not 5. ^Not 5* Galatasaray 2017-18 sezonuna Igor Tudor ile başlamış ancak 16. haftadaki Yeni Malatyaspor mağlubiyeti sonrası Tudor'la yollar ayrılmış, yerine ise Fatih Terim getirilmiştir.[18]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Rekortmen Terim". milliyet.com. 13 Mayıs 2012. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2011. 
  2. ^ "3 bilinmeyenli denklem!". htspor.com. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w "Fenerbahçe şampiyon olursa, Daum tarihe geçecek". zaman.com.tr. 3 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y "1.Lig Şampiyonları". galatasaray.org. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Teknik Direktörlerimiz". bjk.com.tr. 20 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  6. ^ a b c d e f g "Şenol Güneş'in ilk şampiyonluğu olabilir". sporx.com. 29 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  7. ^ a b "Bursaspor şampiyon!". cnnturk.com. 17 Mayıs 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  8. ^ a b "2.Türk Aykut Kocaman". mackolik.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "kaynak5" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  9. ^ "Hamzaoğlu hem oyuncu hem teknik adam olarak Galatasaray'da ilk şampiyon". www.bugun.com.tr. 26 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  10. ^ "Yanal tarihe geçti". ntvspor.net. 27 Nisan 2014. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2014. 
  11. ^ "4 yıldızlı şampiyon!". ntvspor.net. 25 Mayıs 2015. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  12. ^ "Bu sene o sene! ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ!." ntvspor.net. 15 Mayıs 2016. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2016. 
  13. ^ "İŞLEM TAMAM! ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ!." 28 Mayıs 2017. 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 
  14. ^ "Galatasaray Fatih Terim'le 7. şampiyonluğunu kazandı!". haberturk.com. 19 Mayıs 2018. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 
  15. ^ "Süper Lig'in kralı: Fatih Terim (8 Lig şampiyonluğu)". ntv.com.tr. 20 Mayıs 2019. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020.  Bilinmeyen parametre |= görmezden gelindi (yardım)
  16. ^ "Spor Toto Süper Lig". Ligtv.com.tr. 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  17. ^ a b c "Ligde 35 kez yabancı, 16 kez Türk hoca güldü". hurriyet.com.tr. 4 Ağustos 2009. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2012. 
  18. ^ "Terim resmi sözleşmeyi imzaladı!". BirGün. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020.