Rosy Armen

Rosy Armen (ErmeniceՌոզի Արմեն), Ermeni asıllı Fransız şarkıcıdır. Çok dilli bir sanatçı olan Rosy Armen'in çoğunluğu Fransızca ve Ermenice olmakla birlikte İngilizce, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca şarkıları da bulunmaktadır.

Rosy Armen
Doğum 1 Mayıs 1923
Paris, Fransa
Milliyet Ermeni
Meslek Sanatçı

HayatıDüzenle

1 Mayıs'ta Paris'te dünyaya gelmiştir. 4 yaşından beri şarkı söyeleyen Rosy Armen, ailesinin bu konudaki itirazına rağmen sanat hayatını sürdürme kararı almış ve sonrasında Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, ve Johnny Hallyday gibi Fransız yıldız sanatçılarla birlikte şarkı söyleme şansını yakalamıştır.

Bunun üzerine yalnızca Fransa'da değil, bütün Avrupa, Sovyetler Birliği, ABD ve Ermeni azınlığın yaşadığı Orta Doğu'da gayet iyi bir çıkış yakalamıştır.

1970 yılında İspanya'yı temsilen Eurovision Şarkı Yarışması seçmelerine katılan Rosy Armen, burada "Gwendolyne" adlı şarkıyı seslendirmiştir. Julio Iglesias, bu dönemde aynı şarkıyı seslendirerek yarışmada İspanya'yı temsil etmiştir.

1988 Spitak Depremi sonrası Charles Aznavour tarafından "Pour Toi, Arménie" parçasına eşlik etmesi istenmiş, bu parça Fransa'da 10 hafta boyunca Top 50'de kalmayı başarmıştır. 1990 yılında depremden etkilenen insanlara yardım etmek amacıyla Ermenistan'a bir gezi düzenleyen Rosy Armen, bugün hâlen Ermenis diasporası içinde ününü korumaktadır.

DiskografiDüzenle

Tekli ParçalarıDüzenle

  • Moi qui t'aimais (Vogue, 1961)
  • Né pour moi (Vogue, 1961)
  • Cuando calienta el sol (Vogue, 1962)
  • Tu croiras (Vogue, 1962)
  • La dernière étoile (Vogue, 1963)
  • Prenez garde (Vogue, 1963)
  • Yes mi siroun (Vogue, 1964)
  • Si j'étais sûre (Polydor, 1964)
  • La grande Russie (CBS, 1965)
  • Bons baisers de Russie (CBS, 1965)
  • Le jeu des amoureux (CBS, 1966)
  • Dele divané (Top 4, 1966)
  • L'âme slave (Top 4, 1966)
  • Le ciel, la Terre et l'amour (Top 4, 1966)
  • Le première fois (CBS, 1966)
  • Ailleurs qu'à Paris (Melodia, 1967)

Ermenice ŞarkılarıDüzenle

  • Bulbul
  • Noubar Noubar
  • Yes Mi Siroun
  • Oror Oror
  • Mardiguy Yerker
  • Yerevan
  • Bantertoutyan Anabadoum
  • Vayri Dzaghig
  • Yes Pelpoul Em
  • Tampe Tserine
  • Hingala
  • Kisher Tsereg

AlbümlerDüzenle

  • Rosy Armen (Vogue, 1963)
  • Rosy Armen (Melodia, 1967)
  • Si on se ressemble (Columbia, 1968)
  • Gwendolyne (Columbia, 1971)
  • Yerevan (Iberia, 1972)
  • Rosy Armen (Ambar, 1972)
  • Blboul (Arka, 1981)
  • Aranjuez (Arka, 1982)
  • Hier et demain (PSI International, 1986)
  • Armenia (1992)
  • Le top de l'Arménie (PSI International, 1996)
  • Mi sirde ounem (Atlantis Records, 2001)

Dış bağlantılarDüzenle