Ana menüyü aç

Ronda Jean Rousey (İngilizce telaffuz: [ˈraʊzi];[1] (d. 1 Şubat 1987; Riverside County, Kaliforniya), Amerikalı profesyonel güreşçi, oyuncu, yazar, karma dövüş sanatçısı ve judocu. Şu anda WWE için çalışmakta ve RAW brandında güreşmektedir.[2] Şu anki RAW Kadınlar Şampiyonu'dur. Uzun süredir lakabı olarak bilinen, "Rowdy", ismini eski güreşçi Roddy Piper'dan devralmıştır.

Ronda Rousey
2018 WWE Hall Of Fame Töreninde Rousey
Kişisel bilgileri
Doğum adı Ronda Jean Rousey
Takma ad(ları) Rowdy
Milliyeti Latin, İngiliz, Kanada, Polonya
Doğumu 1 Şubat 1987 (1987-02-01) (32 yaşında)
Riverside County, Kaliforniya, ABD
İkâmet Venice, Los Angeles
Website rondarousey.net
Spor
Ülke ABD
Spor Judo, Güreş
Yarışma(lar) WWE, RAW
Profesyonel olduğu yıl 2010
Koçu Brian Kendrick, Goldust, Kurt Angle ve Natalya Neidhart tarafından eğitildi.

Rousey, kariyerine 2010 yılında bir karma dövüş sanatçısı olarak başladı. 2008 Yaz Olimpiyatları'nda Judo'da altın madalya kazanarak bunu tarihte başaran ilk ABD'li kadın sporcu oldu. Daha sonra King Of The Cage'deki göründü ve Strikeforce'da dövüştü ve Strikeforce Kadınlar Şampiyonu oldu. Rousey, 2012 yılında UFC ile anlaşmaya vardı.[3] UFC'de iki buçuk yıl dövüştüğü hiç kimseye yenilmeyerek çoğu spor yazarı ve yorumcuya göre bir saltanat oluşturdu, ve bu süre içinde tarihin ilk Kadınlar UFC Şampiyonu oldu. Bu kemeri günümüzdede dahil olmak üzere en çok zaman elinde tutan sporcu rekoruna sahiptir. Rousey, ayrıca patlayıcı ve baskın dövüş stiliyle övgüler kazandı. Her zaman dövüşlerinde yaptığı bitirici hareketi olarak kullandığı Armbar hareketiyle tanındı.[4][5][6][7] Daha sonra UFC Hall Of Fame'e seçilerek bunu başaran ilk kadın dövüşü oldu.[8]

2018 yılında Rousey, WWE ile anlaşarak profesyonel güreş alanında bir kariyere başladı.[9] İlk kez WWE'nin ana şovu olarak bilinen WrestleMania 34'de ring'de gözüktü, ve aynı yıl düzenlenen ppv SummerSlam 2018'de Alexa Bliss'i Armbar hareketiyle yenerek güreş kariyerindeki ilk kemerini kazandı.

Rousey, ayrıca dövüş kariyerinin dışında filmlerde oyuncu ve yazar olarak kişisel başarılar elde etti. The Expendables 3 (2014),[10] Furious 7 (2015),[11] ve Mile 22 (2018),[12] filmlerinde rol almanın dışında kendi otobiyografisini anlatan My Fight / Your Fight (2015) kitabını yazdı.[13]

Rousey, karma dövüş sanatlarında kadınlara yönelik uygulanan, beden imajı ve vücut şekli gibi zorlu engellerin kaldırılmasında önemli rol oynadı.[14][15] Tüm dünyada kadın'ların güçlenmesinin bir sembölü olarak kabul edildi,[16] ve bir kadın olarak karma dövüş sanatları kategorisinde dövüştüğü yıllarda maç başına erkeklerle yarışacak ödemeler alarak kendisi hakkında övgüyle söz edildi.[17][18] Rousey, ayrıca FOX Sports tarafından 21. yüzyılın en belirleyici sporcularından biri olarak tanımlandı.[19]

İçindekiler

İlk yıllarıDüzenle

Judo kariyeri olan Annesi 1984 yılında Dünya Judo Şampiyonası kazanan ilk Amerikan vatandaşı oldu. Anne tarafından dedesi Venezuelalı ve yarı Afro-Venezuela kökenli idi; Anne tarafından büyük dedesi Dr. Alfred E Waddell, Kanada'ya göç etti ve Kuzey Amerika'nın ilk siyahi doktorlardan biri oldu.[20][21][22] Diğer kökleri İngiliz ve Lehdir.[23] Üvey babası bir uzay mühendisidir.[24] 1995 yılında felçli olacağını öğrenen babası intihar ettiğinde Rousey sekiz yaşındaydı.[25]

Hayatının ilk altı yıl boyunca Rousey, konuşma ile mücadelesi nedeniyle, nörolojik çocukluk konuşma ses bozukluğu olan apraksi nedeniyle anlaşılır bir cümle oluşturamıyordu. Bu konuşma bozukluğu, doğumda boynuna sarılmış göbek kordonu ile doğrudan atfedilmiştir. Rousey üç yaşında iken, annesi ve babası Minot State Üniversitesi uzmanları ile yoğun konuşma terapisine gidebilmesi için, Jamestown, Kuzey Dakota Riverside, California'ya taşındılar.[26][27]

Rousey, liseyi bıraktı ve daha sonra bir G.E.D. kazandı.[28]

Olimpik judo kariyeriDüzenle

Rousey, 11 yaşında annesiyle Judo'ya başladı. Yanlışlıkla annesinin bileğini kırdığında 13 yaşına kadar annesi ile eğitilmiştir.[29] Ayrıca 2004 yılında, Budapeşte'de, Dünya Gençler Judo Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. Ağustos 2008 yılında, Pekin'de, 2008 Olimpiyat Oyunları'nda yarıştı ve 1992 yılında olimpik spor olarak kurulduğu günden bu yana kadın judoda bir Olimpiyat madalyası kazanan ilk Amerikalı oldu.[30][31]

Karışık dövüş sanatları kariyeriDüzenle

Rousey Olimpiyatlardan sonra 21 yaşında judo'dan emekli oldu. Olimpiyat madalyayı kazandıktan sonra, Venice Beach, Kaliforniya'da bir oda arkadaşı ile bir stüdyo daireyi paylaştı ve kendini ve köpeğine bakabilmek için bir barmen ve kokteyl garson olarak üç işte birden çalıştı.[32]

Özel hayatıDüzenle

 
Amerikan ordusuna ait bir Thunderbirds uçağıyla poz veren Rousey

Rousey, 2008 Yaz Olimpiyatları'ndan sonra bir vegan oldu.[33][34]

Nisan 2015 yılında Ermeni Tehciri'nin 100. yıldönümü için, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ı ziyaret etti. Erivan'da iken, Tsitsernakaberd Ermeni Soykırımı anıtını ziyaret etmiştir.[35]

Rousey 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde Bernie Sanders'ın 'başkanlık kampanyasını onaylamaktadır.[36]

Rousey'in Şubat 2016 yılında, The Ellen DeGeneres'e verdiği röportajda, Kasım 2015 tarihinde Holly Holm'e nakavt ile yenilerek maçın kaybı sonrasında zihninde intihar etme düşüncesinin geçtiğini itiraf etti.[37]

FilmografiDüzenle

Yıl Film Rolü Notlar
2011 Honoo-no Taiiku-kai TV Herself TV show
2014 The Expendables 3 Luna
2015 Furious 7 Kara
2015 Entourage kendisi
2016 Fighter In The Sky Jess Lead
TBA Mile 22
TBA Road House (Lady) Dalton Lead

Video oyunlarıDüzenle

Yıl Oyun Rol Notlar
2014 EA Sports UFC Kendi
2016 EA Sports UFC 2 Kendi Kapak atleti
2018 EA Sports UFC 3 Kendi
2018 WWE 2K19 Kendi Ön sipariş bonusu
2019 Mortal Kombat 11 Sonya Blade

Şampiyonluk ve başarılarıDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ SNL Host Ronda Rousey Lets Beck "The Wreck" Bennett Try His Noggin Lock. January 20, 2016. 
  2. ^ "Ronda Rousey signs with WWE". ESPN. January 28, 2018. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Luke Thomas (2012-11-16). "Dana White confirms Ronda Rousey has signed with UFC". Mmafighting.com. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-11-17. 
  4. ^ Grinberg, Emanuella (August 3, 2015). "Why Ronda Rousey is such a big deal". CNN. 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Manfred, Tony; Davis, Scott; Gaines, Cork (May 6, 2015). "The 50 Most Dominant Athletes Alive". Business Insider. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. She's not just undefeated, she's effectively untouched 
  6. ^ Wertheim, L. Jon (May 13, 2015). "The unbreakable Ronda Rousey is the world's most dominant athlete". Sports Illustrated. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Bieler, Des (May 13, 2015). "Ronda Rousey lands on Sports Illustrated cover as 'the world's most dominant athlete'". Washington Post. 2 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Ronda Rousey becomes first female inductee into UFC Hall of Fame". ESPN (İngilizce). Erişim tarihi: 2018-07-06. 
  9. ^ Fiorvanti, Timothy (January 28, 2018). "Ronda Rousey signs with WWE to perform as full-time pro wrestler". ESPN. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Ronda Rousey to Star In 'The Expendables 3'". MMA Insider.net. July 24, 2013. October 18, 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 24, 2013.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım); Birden fazla |arşivtarihi= ve |archive-date= kullanıldı (yardım)
  11. ^ Garcia, Victor (August 12, 2013). "UFC's Ronda Rousey Adds Another Blockbuster Role, Stirs Debate". Fox News Latino. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Ronda Rousey to star in Mile 22". MMAJunkie. August 16, 2018. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Ronda Rousey: My Fight / Your Fight on Amazon". May 15, 2015. 
  14. ^ Arth, Susie (September 9, 2015). "Best Female Athlete Ever Bracket". ESPN. 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Why Ronda Rousey has changed the world for women". Guardian. August 17, 2016. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "UFC 207: Ronda Rousey Made MMA What It Is". Indepdendent. December 30, 2016. 1 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ Martin, Damon (September 16, 2015). "Ronda Rousey says she’s highest paid fighter in UFC during Ellen Show appearance". Fox Sports.
  18. ^ "Video of Ronda Rousey on Ellen DeGeneres show: 'I'm the highest paid fighter in UFC'". MMA Mania. September 14, 2015. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "Ronda Rousey standing up for women's empowerment by breaking down gender barriers". Fox Sports. March 16, 2015. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "Ronda Rousey's Great-Grandfather Was Dr. Alfred E. Waddell, One of North America's 1st Black Physicians". The Root. 24 March 2016. 23 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "Judo in the US: Interview with AnnMaria DeMars". Judoinfo.com. 2009-08-24. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-05-23. 
  22. ^ "Five outtakes with Ronda Rousey". Sports Illustrated. 2012-11-02. 
  23. ^ Rousey, Ronda (27 Şubat 2012). "(Untitled)". Twitter. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "Ronda Rousey". Sportsclash. Retrieved 11 Ocak 2016.
  25. ^ "UFC 190: Extended Preview". Ultimate Fighting Championship. YouTube. July 18, 2015 3:32 mark
  26. ^ "Ronda Rousey: The World's Most Dangerous Woman". 30 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2015-08-09. 
  27. ^ "Raising Ronda Rousey by AnnMaria De Mars (aka Ronda Rousey's Mom)". YouTube.com. MMAWeekly.com. 21 Şubat 2013. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ Sanneh, Kelefa (July 28, 2014). "Profiles: Mean Girl". The New Yorker. 90 (21), s. 54-63. Erişim tarihi: 2 Mart 2015. 
  29. ^ Kelly, Seth (2015). "Can Anyone Beat Ronda Rousey?". UFC: The Official Magazine, s. 54. 
  30. ^ "Ronda Rousey, Annett Boehm". LA Times. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ Mihoces, Gary (13 August 2008). "Rousey's bronze makes U.S. history in women's judo". USA Today. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ Kelly, Seth (2015). "Can Anyone Beat Ronda Rousey?". UFC: The Official Magazine, s. 52. 
  33. ^ Steinberg, Dan (August 13, 2008). "Rousey Is 1st U.S. Woman to Earn A Medal in Judo". The Washington Post. 
  34. ^ "MMAPlayground Interview Series - Vol. 13 ("Rowdy" Ronda Rousey)". MMAPlayground.com. 8 Kasım 2011. 14 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ "Ronda Rousey visits Armenian Genocide Memorial". NEWS.am. 25 Nisan 2015. 
  36. ^ Wilson, Chris (10 Kasım 2015). "EXCLUSIVE: You'll Never Guess Who Ronda Rousey Is Backing for President". Maxim.
  37. ^ "Ronda Rousey says she considered suicide after loss to Holly Holm". ESPN.com. 30 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ Silverstein, Adam (December 26, 2018). "The Man comes around: Becky Lynch breaks out for WWE as the 2018 Wrestler of the Year". CBS Sports. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "PWI escoge a Ronda Rousey como la mejor luchadora del año 2018". cagematch.net. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: September 28, 2018. 
  40. ^ https://superluchas.com/aj-styles-y-becky-lynch-lideran-los-premios-pwi-2018/
  41. ^ https://amp.si.com/wrestling/2018/12/28/wwe-wrestling-women-top-10-wrestlers-award
  42. ^ Jeremy Thomas (December 23, 2018). "WWE Announces Year-End Awards on Instagram". 411Mania. 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: December 23, 2018. 
  43. ^ WWE.com Staff (March 3, 2018). "Ronda Rousey inducted into the International Sports Hall of Fame at the 2018 Arnold Sports Festival USA". WWE. 12 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: March 4, 2018. 

Dış bağlantılarDüzenle