Robert Wise

Robert Earl Wise (d. 10 Eylül 1914, ö.14 Eylül 2005) Oscar ödüllü Amerikalı yönetmen ve yapımcı.[1]

Robert Wise
Robert wise 1990.jpg
Doğum Robert Earl Wise
10 Eylül 1914(1914-09-10)
Amerika Birleşik Devletleri Winchester, Indiana
Ölüm 14 Eylül 2005 (91 yaşında)
Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles, Kaliforniya
Ödüller En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
1961 West Side Story
1965 The Sound of Music
En İyi Film Akademi Ödülü
1961 West Side Story
1965 The Sound of Music

1985-1988 yılları arasında Directors Guild of America/Amerikan Yönetmenleri Locası ve 1971-1975 yılları arasında Academy of Motion Picture Arts and Sciences/Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'in başkanlığını yapmıştır.[2] Hollywood Walk of Fame'de yıldızı bulunan ünlüler arasındadır.[3] 1942-1975 yılları arasında Patricia Doyle ve 1977-2005 yılları arasında Millicent Franklin ile evli kalmıştır. 91 yaşında evinde kalp krizinden ölmüştür.[4]

KariyeriDüzenle

Orson Welles'in Yurttaş Kane ve Muhteşem Ambersonlar adlı filmlerinin kurgusunu yaptıktan sonra yönetmenliğe başlayan Robert Wise'ın A Game of Death (Ölüm Oyunu, 1946) kendi adasında insan avlayan bir milyoneri, The Set Up (Demir Yumruk, 1949) hayatının son maçını oynamaktan korkan bir boksörü, The Day The Earth Stood Still (Uçan Dairenin Esrarı, 1950) uçan dairelerin ve uzaylıların gündemde olduğu bir dünyayı, The Desert Rats (Çöl Fareleri, 1953) Süez Kanalı'na ulaşmayı amaçlayan bir Alman binbaşının öyküsünü, Run Silent Run Deep (Sessiz ve Derinden Git, 1958) gerilimin ağır bastığı bir denizaltı serüvenini, I Want To Live (Yaşamak İstiyorum, 1958) haksız yere ölüm cezasına çarptırılan bir sokak kadınının öyküsünü, The Sound of Music (Neşeli Günler, 1965) II. Dünya Savaşının Avusturyası'nda geçen bir pikniği, West Side Story (Batı Yakasının Hikayesi, 1961) New York'un batı yakasını aralarında bölüşen biri beyaz, biri Portorikolu gençlerden oluşan iki çetenin çatışmasını ve Star Trek (Uzay Yolu, 1979) ise televizyon dizisini konu edindi.[5]

Akademi Ödülü adaylıkları;Düzenle

FilmographyDüzenle

Robert Wise'ın Filmleri
Yıl Film Yönetmen Yapımcı Kurgu Ödüller Sonuç
1934 The Gay Divorcee
Of Human Bondage
1935 Top Hat
The Informer
1939 The Story of Vernon and Irene Castle
Bachelor Mother Evet
5th Ave Girl Evet
The Hunchback of Notre Dame Evet
1940 My Favorite Wife Evet
Dance, Girl, Dance Evet
1941 Yurttaş Kane Evet En İyi Film Kurgusu Akademi Ödülü Adaylık
The Devil and Daniel Webster Evet
1942 The Magnificent Ambersons Evet
Seven Days' Leave Evet
1943 Bombardier Evet
The Fallen Sparrow Evet
The Iron Major Evet
1944 Action in Arabia
The Curse of the Cat People Evet
Mademoiselle Fifi Evet
1945 The Body Snatcher Evet
A Game of Death Evet
1946 Criminal Court Evet
1947 Born to Kill Evet
1948 Blood on the Moon Evet
Mystery in Mexico Evet
1949 The Set-Up Evet
1950 Three Secrets Evet
Two Flags West Evet
1951 The Day the Earth Stood Still Evet
The House on Telegraph Hill Evet
1952 Something for the Birds Evet
The Captive City Evet
1953 Return to Paradise Evet
So Big Evet
Destination Gobi Evet
The Desert Rats Evet
1954 Executive Suite Evet
1956 Somebody Up There Likes Me Evet
Tribute to a Bad Man Evet
Helen of Troy Evet
1957 Until They Sail Evet
This Could Be the Night Evet
1958 Run Silent Run Deep Evet
I Want to Live! Evet Akademi Ödülleri En İyi Yönetmen
Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü
Adaylık
1959 Odds Against Tomorrow Evet Evet
1961 West Side Story Evet Evet Akademi Ödülleri for En İyi Yönetmen
Akademi Ödülleri for Best Picture
Altın Küre Ödülleri for Best Motion Picture – Musical or Comedy
Nominated—Altın Küre Ödülleri for En İyi Yönetmen
1962 Two for the Seesaw Evet
1963 The Haunting Evet Evet Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü Adaylık
1965 The Sound of Music Evet Evet Akademi Ödülleri for En İyi Yönetmen
Akademi Ödülleri for Best Picture
Altın Küre Ödülleri for Best Motion Picture – Musical or Comedy
Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü
1966 The Sand Pebbles Evet Evet Nominated—Akademi Ödülleri for Best Picture
Nominated—Altın Küre Ödülleri for En İyi Yönetmen
Nominated—Altın Küre Ödülleri for Best Motion Picture – Drama
1968 Star! Evet
1970 The Baby Maker Evet
1971 The Andromeda Strain Evet Evet
1973 Two People Evet Evet
1975 The Hindenburg Evet Evet
1977 Audrey Rose Evet
1979 Star Trek: The Motion Picture Evet Nominated—Saturn Award for En İyi Yönetmen
1985 The Fantasy Film Worlds of George Pal Evet
1986 Wisdom Evet
1989 Rooftops Evet
1996 The Stupids Evet
2000 A Storm in Summer Evet

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Booker 2021, s. 511.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2007. 
  3. ^ Booker 2021, ss. 511-13.
  4. ^ Booker 2021, ss. 511-15.
  5. ^ Booker 2021, ss. 511-17.

Dış bağlantılarDüzenle

Ödüller
Önce gelen:
Billy Wilder
The Apartment ile
En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
1961
West Side Story ile
Jerome Robbins'le birlikte
Sonra gelen:
David Lean
Lawrence of Arabia ile
Önce gelen:
George Cukor
My Fair Lady ile
En İyi Yönetmen Akademi Ödülü
1965
The Sound of Music ile
Sonra gelen:
Fred Zinnemann
A Man for All Seasons ile