Patricia Velásquez

Patricia Carola Velásquez Semprún (d. 31 Ocak 1971, Maracaibo) Venezuelalı aktris ve model.

Patricia Velásquez
South by Southwest 2019 9 Patricia Velásquez (47391801921) (cropped) (cropped).jpg
Patricia Velásquez (2019)
Doğum Patricia Carola Velásquez Semprún
31 Ocak 1971 (1971-01-31) (51 yaşında)
Maracaibo, Venezuela
Boy 173 santimetre
Çocuk(lar) Maya Velásquez
Ebeveyn(ler) Aquiles Velázquez
Lidella Semprún

GençliğiDüzenle

Velasquez, altı çocuktan beşincisidir. Babası melez ve annesi yerli Wayuu halkının bir üyesidir.[1][2] Ailesi, öğretmendir; babası UNESCO için çalışmış ve bunun sonucunda, Meksika ve Fransa'da çocukluğunu geçirdi. San Vicente de Paul Lisesine gitti. 1987 yılında mezun oldu. 1989 yılında, Miss Venezuela yarışmasına katıldı ve ikinci oldu. Üniversite çalışmalarından 3 yıl sonra, modellik kariyeri için İtalya'nın Milano kentine gitti.

KariyeriDüzenle

Patricia Velásquez 1997 yılında Los Angeles ve New York'ta oyunculuk eğitimi aldı. Velásquez Chanel'in Allure, Roberto Verino'nun Verino kokusunun yanı sıra Victoria Secret reklamlarında oynadı.

2009'da Birleşmiş Milletler'de “Kadınlar Birlikte” ödülünü aldı. Ödül Töreni, daha eşit bir toplumun yaratılmasına adanmış erkeklerin, kadınların ve kurumların değerli katkılarını kabul ediyor.[3][4]

Velásquez, Çırak'ın on ikinci sezonunda Wayúu Tayá Vakfı hayır kurumu adına yarıştı. 25 Mart 2012'de 6. haftada elendi.

2015 yılında LA Femme Film Festivali Velásquez'e İnsani Yardım Ödülü verdi.[5]

30 Ağustos 2018'de Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Velásquez'i Washington DC'deki merkezindeki bir törenle Amerika'nın Yerli Halklarının Hakları İyi Niyet Elçisi olarak atadı.[6]

Velasquez, İnsan Hakları Kampanyası tarafından New England'da 2018 Görünürlük Ödülü ile onurlandırıldı.[7]

2019'da La Llorona'nın The Curse korku filminde Patricia Alvarez'i canlandırdı.

Özel hayatıDüzenle

2002 yılında Venezuelalı yerli gruplara yardımcı olmaya adanmış Wayuu Taya Vakfı isimli kâr amacı gütmeyen bir organizasyon kurdu.[8] 2010 yılında, yıkıcı Haiti depreminden sonra, Wayuu Taya Vakfı komisyonu Haiti deprem mağdurlarına para toplamak için yardımda bulundu. Velásquez İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca bilmektedir.

Şubat 2015 yılında Venezuela'da yoksulluk içinde büyüyerek mücadelelerini tartışırken, Amerikalı komedyen, şarkıcı, aktris ve yazar Sandra Bernhard ile olan ilişkisinden bahsederek lezbiyen olduğunu açıkladı.[9] Bu, onun dünyanın ilk açık lezbiyen Latin süpermodel yapmaktadır.[10] Eski kız arkadaşı Lauren ile bir kızı vardır; birliktelikten sekiz yıl sonra ayrılmışlardır.[11]

FilmografiDüzenle

Film
Yıl Yapım Rol Notlar
1995 Unzipped Kendisi Belgesel
Catwalk
1996 Le Jaguar Maya
1997 Eruption Luisa Soares
1999 Beowulf Pendra
The Mummy Anck Su Namun
No Vacancy No Vacancy
Facade Juanita
2000 Committed Carmen
Saint Bernard Claudia
Turn It Up
2001 The Mummy Returns Meela / Anck-Su-Namun
2004 Mindhunters Nicole Willis
Zapata: El sueño del héroe Josefa
2011 Cenizas eternas Ana
2014 Liz in September Liz
2016 Guys Reading Poems Anne
2017 Little Heroes Pilar
2019 The Curse of La Llorona Patricia Alvarez
2021 Malignant Hemşire
Brut Force Mariela Vicuña
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2001 Ed Sonja Amata
2002 Fidel Mirta Díaz-Balart Televizyon filmi
2002 E! Historias verdaderas: El peso de una corona Kendisi Belgesel
2002–2004 American Family Adela / Elena
2003–2004 Arrested Development Marta Estrella
2004 Rescue Me Nez
2004 The Twelve Days of Christmas Eve Isobel Frias Televizyon filmi
2005 CSI: Miami Celia Gonzalez
2008 The L Word Begoña / Karina
2010 Ugly Betty Victoria Velez
2011 Almighty Thor Járnsaxa Televizyon filmi
2012 The Apprentice Kendisi Yarışmacı
2019 Hawaii Five-0 Teresa Estrada
Video Oyunları
Yıl Yapım Rol Notlar
2001 SSX Tricky Marisol Diez Delgado Seslendirme
2018 Shadow of the Tomb Raider Unuratu

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Mummy Returns, The : Interview with Patricia Velasquez". 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 
  2. ^ "Iman and Petra support a model cause in New York". 15 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 
  3. ^ "Women Together Awards". Women Together (İngilizce). 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  4. ^ "UN Webcast Archives". www.un.org. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  5. ^ "LA Femme 2015 Humanitarian Award- Patricia Velasquez". www.lafemme.org. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  6. ^ OAS (1 Ağustos 2009). "OAS - Organization of American States: Democracy for peace, security, and development". www.oas.org (İngilizce). 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  7. ^ Human Rights Campaign (26 Kasım 2018), Patricia Velásquez Honored with HRC Visibility Award in New England, erişim tarihi: 15 Mart 2019 
  8. ^ "Wayúu Tayá Foundation web site". 16 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2007. 
  9. ^ "Supermodel: Sandra Bernhard made me realize I'm a lesbian". New York Post. 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 
  10. ^ How Patricia Velasquez Was Inspired To Come Out as The World's First Latina Lesbian Supermodel 5 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Advocate.com (20 Aralık 2014). Retrieved on 2015-04-11.
  11. ^ "Despite Success as a Supermodel, This Mom Struggled With One 'Torturous' Secret". yahoo.com. 5 Şubat 2015. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 

Dış BağlantılarDüzenle