Orhan Murad

Bulgaristanlı Türk şarkıcı

Orhan Murad Hoca (Bulgarca:Орхан Мурад Ходжа), Türk kökenli Bulgaristanlı şarkıcı.[1]

Orhan Murad
Doğum adı Orhan Murad Hoca
Doğum 27 Ocak 1967 (1967-01-27) (54 yaşında)
Bulgaristan Halk Cumhuriyeti Kırcaali, Bulgaristan HC
Başladığı yer Türk
Tarzlar Pop, çalga
Meslekler Şarkıcı
Etkin yıllar 1996–günümüz

BiyografiDüzenle

1967 yılında Kırcaali Bezvodno(Susuzlar) köyünde doğan Orhan Murad, müzik konservatuvarından mezun oldu. 1996’da çıkardığı ilk albümüyle Bulgaristan’da gündeme oturan Murad’ın tamamen Türkçe olan iki albümü de bulunuyor. 8 yaşından beri piyano, 13 yaşından beri de gitarla müzik yapan sanatçı, 15 yaşında Lotus grubunu kurdu. Sofya müzik konservatuvarına ikinci sırada girdi. 1992’de en yüksek notla mezun olduktan sonra Asenovgrad’a döndü. Düğünlerde şarkı söyleyerek geçimini sağlamaya başladı. 1998’de “Binlerce güneş” albümüyle listelerin başında yer aldı. O yıl mümkün olan tüm müzik ödüllerini alan Murad, bu sırada ilk eşinden olaylı bir şekilde ayrıldı. Kısa zaman sonra şu anki eşiyle tanıştı ve evlendi. Suzan adında bir kız çocuğu dünyaya geldi. Görme engelli çocuklara yardım edebilmek için “Herkese Şans” adında bir vakıf kurdu.

DiskografiDüzenle

  • Ах, жени (1995)
  • Какъв живот (1997)
  • Хиляди слънца (1998)
  • Без глас (1999)
  • 2001 (2001)
  • Ашк (2002)
  • Слънце мое (2003)
  • Dünya güzeli (2004)
  • Любими народни песни (2005)
  • Единствена (2007)
  • Тъмен свят (2009)
  • Един за друг (2012)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2014.