Orhan Elmas

Türk yönetmen, senarist ve oyuncu

Orhan Elmas (20 Ocak 1927 - 26 Nisan 2002, İstanbul), Türk yönetmen, senarist ve oyuncu.

Orhan Elmas
Doğum 20 Ocak 1927(1927-01-20)
İstanbul, Türkiye
Ölüm 25 Nisan 2002 (75 yaşında)
İstanbul
Meslek yönetmen, senarist, sinema oyuncusu, gazeteci, ressam
Etkin yıllar 1945-1998
Evlilik Alev Koral[1]
Çocuk(lar) 1

YaşamıDüzenle

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde bir süre öğrenim gören Elmas, öğrencilik yıllarında dergi ressamlığı tezgahtarlık, yağlıboyacılık, vitrin düzenleyiciliği gibi işlerde çalıştı. 1944'te gazeteciliğe başladı. Son Dakika ve Posta gazetelerinde; Yıldız, Çiçek dergilerinde sinema yazıları yazdı. Yelpaze dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1945'te Toros Çocuğu filmi ile sinemaya adım attı. Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır Canavar Kadın, Acı Yol, Bir Yaz Yağmuru ve Bir Bahar Akşamı adlı filmlerde oynadı. İlk yönetmenlik deneyimini ise 1954 yılında Üçüncü Kat Cinayeti ile gerçekleştirdi. Sonrasında Türk sinemasına 122 film kazandırdı. 1968'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde Ezo Gelin ile en iyi 2. film, 1971'de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Öleceksek Ölelim ile en iyi 2. film, 31. Altın Portakal Film Festivali'nde Onur ödülü aldı.[2]

Alev Koral ile evliliğinden Sadık adlı bir oğlu oldu.[1]

26 Nisan 2002'de kanser nedeniyle yaşamını yitiren Elmas, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[2]

FilmografisiDüzenle

YönetmenDüzenle

1960‘larDüzenle

1970'lerDüzenle

1980'lerDüzenle

1990'larDüzenle

  • İz Peşinde - 1995
  • Aşkın Gücü - 1995
  • Analar Ölmez - 1995
  • Son Gün Son Gece - 1994
  • Kızlar Sınıfı - 1994
  • Gönül Bahçelerinde - 1994
  • Yalnızız - 1992
  • Aldatacağım / Kaderimsin - 1991
  • Sümbülteber - 1990
  • Sözde Kızlar - 1990

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "İki önemli kayıp". Yeni Asır. 31 Temmuz 2005. 
  2. ^ a b "Yönetmen Orhan Elmas öldü". Hürriyet. 26 Nisan 2002. 

Dış bağlantılarDüzenle