Norman Reedus

Amerikalı sinema oyuncusu

Norman Mark Reedus[1][2] (d. 6 Ocak 1969)[3][4] Amerikalı aktör ve eski manken. Oyunculuğa ilk adımını 1990'ların sonunda attı ve gişede başarılı olan 8 MM, Blade II ve Amerikan Gangsteri filmlerinde yer aldı. Reedus ayrıca televizyon dizileri Law&Order, Hawaii Five-O'da rol aldı ayrıyeten Death Stranding video oyununda başkarakter Sam Porter için seslendirme yaparak seslendirme sanatçılığına adım attı ve Lady Gaga, Keith Richards, Radiohead ve R.E.M.'in müzik videolarında rol aldı.

Norman Reedus
2023'te Reedus.
DoğumNorman Mark Reedus
6 Ocak 1969 (55 yaşında)
Hollywood, Florida, ABD
MeslekAktörmodeltelevizyon sunucusu
Etkin yıllar1992-günümüz
Boy1,78 m (5 ft 10 in)
EvlilikHelena Christensen (1998-2003)
Diane Kruger
(2016-günümüz)
Çocuk(lar)2
Resmî sitenormanreedusonline.com

Reedus, 2010-2022 yılları arasında AMC korku drama dizisi The Walking Dead'de canlandırdığı Daryl Dixon karakteri ile öne çıktı. Daryl Dixon, dizinin en popüler karakterlerinden birisi olarak kabul edildi ve ayrıca kendi AMC dizisi olan Ride with Norman Reedus'ta 2016-2021 yılları arasında rol aldı. Ayrıca, kendi yan dizisi olan The Walking Dead: Daryl Dixon'da da yer almaktadır. Reedus ayrıca 1990'larda Prada dâhil çeşitli moda tasarımcıları için manken olarak da çalışmıştır.

Gençliği

değiştir

Reedus, bir öğretmen olan Marianne (kızlık soyadı Yarber) ve Ira Norman Reedus'ın oğlu olarak Hollywood, Florida'da doğdu. Reedus'ın baba tarafından büyükannesi İtalyan kökenli, büyükbabası ise İngiliz, İskoç ve İrlanda kökenliydi.[5] Bir dönem Lindsborg, Kansas'taki, Bethany College'a devam etti. Tokyo'da yaşadıktan sonra Kaliforniya'ya taşınarak Venice, Kaliforniya'da bir Harley-Davidson mağazasında çalıştı. Ressam, fotoğrafçı, heykeltıraş ve video sanatçısı olarak çeşitli gösterilere sanat eserleriyle katkıda bulundu.[1] İlk olarak Sunset Bulvarı'ndaki Tiffany Tiyatrosu'nda Maps for Drowners adlı oyunda rol aldı.[6] Hollywood şehir merkezindeki bir barda şarkı söyleyip dans ederken keşfedildi ve birisi ona bir oyunda rol almak isteyip istemediğini sordu.[7][kaynak doğrulanamadı]

Sinema ve televizyon

değiştir
 
2014 yılında Reedus.

Reedus ilk büyük filmi Mimic'te Jeremy'yi[8] ve Giovanni Rodriguez'in Red Canyon filminde Mac'i canlandırdı.[9] 1999 yapımı The Boondock Saints filminde Murphy MacManus'ı canlandırdı.[10] 2009 yapımı devam filmi The Boondock Saints II: All Saints Day'de rolünü tekrarladı.[11] Blade II'de Scud'ı canlandırdı. Charmed'da Paige'in (Rose McGowan) erkek arkadaşı Nate rolüyle konuk oyuncu olarak yer aldı. Reedus, 7 Haziran 2013'te ülke çapında ve talep üzerine gösterime giren Hello Herman'da rol aldı[12] ve Haziran 2016'da prömiyeri yapılan Ride with Norman Reedus adlı reality dizisinde de rol aldı.[13] Son olarak, AMC'de genel bir anlaşma ile Bigbaldhead Productions'ı kurdu.[14]

The Walking Dead

değiştir

2010 yılında Reedus, et yiyen zombiler ve hayatta kalan birkaç insanla dolu vahşi bir kıyamet dünyasında hayatta kalmak için savaşan bir grup arkadaş ve aile üyesini konu alan bir korku draması olan AMC televizyon dizisi The Walking Dead'de Daryl Dixon'ı canlandırmaya başladı. Karakter aslında aynı adlı çizgi roman serisinde yer almıyordu, ancak Merle Dixon karakteri için yaptığı seçmelerin ardından Reedus için özel olarak yaratıldı. The Walking Dead çizgi romanının yaratıcısı Robert Kirkman bu rol için: "Reedus'ın diziyi varlığıyla onurlandırması ve gelip bu rolü üstlenerek Daryl Dixon'ı tanımlaması kesinlikle kutsanmış bir şey. Reedus'ın ilk sezonda karakteri canlandırması, ikinci sezonda onunla yaptıklarımızı yapmak için tüm yazarlara ilham verdi. Onu yazmayı seviyoruz ve sonunda onunla harika şeyler yapıyoruz." Demiştir. Dizi, önceki tüm rekorları altüst ederek kablolu yayın tarihinin en yüksek reytingli dizisi hâline geldi.[15] Reedus performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Satürn Ödülü'ne aday gösterildi.

Reedus, The Walking Dead'in 11. ve son sezonunun tamamlanmasının ardından, karakterini merkeze alan bir spin-off dizisinin başrolü olarak Daryl rolünü yeniden canlandıracak. Angela Kang, 2023 yılında başlaması planlanan dizinin showrunner'ı olacak.[16]

Modellik, müzik videoları ve sanat

değiştir

Reedus Prada, Alessandro Dell'Acqua, Durban, Levi's, Lexus ve Morgenthal Fredrics için modellik yaptı. Reedus 2015 yılında hayvanlar üzerinde yapılan kozmetik testlere son verilmesini destekleyen Cruelty Free International reklamı için poz verdi.[17]

1990'ların ortalarında model olarak çalışırken Keith Richards'ın "Wicked as It Seems", Björk'ün "Violently Happy", Goo Goo Dolls'un "Flat Top", Ugly Kid Joe'nun "Cat's in the Cradle", R.E.M.'in "Strange Currencies" ve Radiohead'in "Fake Plastic Trees" kliplerinde yer aldı. 1999'da Tonic'in "Mean to Me" şarkısının klibinde oynadı. Oyuncu olarak ün kazandığından beri Lady Gaga'nın "Judas", Tricky'nin "Sun Down" (feat. Tirzah), Hilary Duff'ın "Gypsy Woman", Sleater-Kinney'nin "No Cities to Love" ve Orville Peck'in "Curse of the Blackened Eye" kliplerinde de yer aldı.[18]

Aynı zamanda New York, Berlin ve Frankfurt'taki galerilerde eserlerini sergileyen bir ressam, heykeltıraş ve fotoğrafçıdır.[9] 31 Ekim 2013'te "The Sun's Coming Up..." adlı bir fotoğraf kitabı yayımladı. "Like a Big Bald Head" adlı bir fotoğraf kitabı yayımladı ve Eylül 2014'te "Thanks for All the Niceness" adlı bir hayran-sanat derlemesi duyurdu.[19]

Video oyunları

değiştir

Reedus, televizyon dizisine dayanan 2013 video oyunu The Walking Dead: Survival Instinct'te Daryl Dixon rolünü tekrarladı.[20] Hideo Kojima ve Guillermo del Toro'nun yeniden başlatılan (reboot edilen) korku oyunu Silent Hills'te rol alacaktı, ancak Kojima Konami'den ayrıldı ve oyun 2015'te iptal edildi.[21][22][23] Reedus, Kojima'nın video oyunu Death Stranding'de rol aldı.[24]

Özel hayatı

değiştir

Reedus 1998'den 2003'e kadar süper model Helena Christensen ile beş yıllık bir ilişki yaşadı. Aksi yöndeki haberlere rağmen, ikili hiç evlenmedi.[25][26] Birlikte 1999 doğumlu bir oğulları var.[27][28] Arkadaş kaldılar ve oğullarının ortak velayetini paylaştılar.

Şubat 2005'te Reedus, Almanya'da bir kamyonun arabasına çarpması sonucu başından yaralandı. Burnu dört vida yardımıyla ve sol göz yuvası titanyumla yeniden yapılandırıldı.[29][30]

2015 yılında Sky'ın çekimleri sırasında Reedus, Alman aktris Diane Kruger ile tanıştı;[31] ikili ilk kez Temmuz 2016'da bir çift olarak birlikte görüldü.[32] Kasım 2018'de Kruger kızları Nova'yı doğurdu; onun ikinci, kendisinin ilk çocuğudur.[33][34]

Filmografi

değiştir
Yıl Başlık Rol Notlar
1997 Floating Van
Mimic Jeremy
Six Ways to Sunday Harold
1998 I'm Losing You Toby
Reach the Rock Danny
Dark Harbor Young Man
Davis Is Dead Larry
1999 Let the Devil Wear Black Brautigan
8mm Warren Anderson
The Boondock Saints Murphy MacManus
2000 Beat Lucien Carr
Gossip Travis
Preston Tylk Jonathan Casey
Sand Jack
2001 The Beatnicks Nick Nero
2002 Luster Sextools Delivery Boy
Blade II Scud
Deuces Wild Marco Vendetti
2003 Nobody Needs to Know Kurt
Tough Luck Archie
Octane Recovery Man
Overnight Kendisi. Belgesel film.
2004 Until the Night Robert
Great Wall Great Medicine Norman
2005 A Lot Like Love Emily's Ex At Airport Filmin rol listesinde ismi geçmeyen ancak filmde rol almış oyuncu.
Antibodies Polizist Schmitz
The Notorious Bettie Page Billy Neal
2006 Walls Henry Flesh Kısa film.
A Crime Vincent Harris
I Thought of You Unknown Kısa film; Ayrıca yazar ve yönetmen.
Killer Queen Jack Trust
2007 Amerikan Gangsteri Dedektif Norman Reilly
Moscow Chill Ray Perso
2008 Hero Wanted Swain Video filmi.
Meet Me in Berlin Unnamed American Kısa film.
Red Canyon Mac
Dead*Line Seth Kısa film.
Clown Lucien
Cadillac Records Chess Records Engineer
Echoes of Extinction Eric Richards
Styrofoam Soul Joe
2009 The Chase Dangerous Guy
Messengers 2: The Scarecrow John Rollins Video filmi.
Pandorum Shepard
The Boondock Saints II: All Saints Day Murphy MacManus
2010 Meskada Dennis Burrows
The Conspirator Lewis Payne
Ollie Klublershturf vs. The Nazis Barry Kısa film.
8:28 AM Stranger
2011 Hello Herman Lax Morales
2012 Night of the Templar Henry Flesh
2013 Iron Man: Rise of Technovore Frank Castle/Punisher Seslendirme, video filmi.
Sunlight Jr. Justin
Pawn Shop Chronicles Stanley
2014 Stretch Kendisi Cameo görünüm.
2015 Vacation Truck Driver
Air Bauer Ayrıca yönetici yapımcı.
Sky Diego
2016 Triple 9 Russel Welch
2017 Alien Invasion: S.U.M.1 K.E.R.4 Seslendirme.
2023 The Bikeriders Funny Sonny Yapım sonrası.
2024 Ballerina TBA

Televizyon

değiştir
Yıl Başlık Rol Notlar
2003 Charmed Nate Parks 2 bölüm.
2005 Masters of Horror Kirby Bölüm: "John Carpenter's Cigarette Burns"
2006 Law & Order: Special Victims Unit Derek Lord Bölüm: "Influence"
13 Graves Norman Televizyon sineması.
2010 Hawaii Five-0 Anton Hesse Bölüm: "Pilot"
2010-2022 The Walking Dead Daryl Dixon Yinelenen (1. sezon), başrol (2-11. sezon), 148 bölüm.
2016 American Dad! Tim Seslendirme, bölüm: "Hayley Smith, Seal Team Six"
Turbo Fast Wild Pete Seslendirme, bölüm: "The Good, The Bad, and the Bugly"[35]
Voltron: Legendary Defender Rolo Seslendirme, bölüm: "Taking Flight"
2016-günümüz Ride with Norman Reedus Kendisi (sunucu) 24 bölüm.
2017 Robot Chicken Daryl Dixon Seslendirme, bölüm: "The Robot Chicken Walking Dead Special: Look Who's Walking"
2018 Ballmastrz: 9009 Bacchus LaBrute Seslendirme, bölüm: "Leather Passions! 2 Hearts, 2 Wheelz, Infinite Roadz. Ride Now!"
2021 Helluva Boss Striker Seslendirme, bölüm: "The Harvest Moon Festival"; genel ağ dizisi.[36]
2021 The Walking Dead: Origins Daryl Dixon/kendisi Bölüm: "Daryl's Story"
2023 The Walking Dead: Daryl Dixon Daryl Dixon Başrol; aynı zamanda yönetici yapımcı.

Video oyunları

değiştir
Yıl Başlık Rol Notlar
2013 The Walking Dead: Survival Instinct Daryl Dixon Televizyon dizisine dayanmaktadır.
2014 P.T. Protagonist Hareket yakalama.
2019 Death Stranding Sam Porter Bridges
2020 The Walking Dead: Onslaught Daryl Dixon Seslendirme ve benzetme.
Fortnite Battle Royale Benzetme.
2021 State of Survival Hero Model
TBA Death Stranding 2 Sam Porter Bridges Hareket yakalama.

Müzik videoları

değiştir
Yıl Başlık Artist Rol(ler)

Ref.

1989 "Wicked Game" Chris Isaak Şablon:Kaynak Needed
1992 "Wicked as It Seems" Keith Richards N/A
1994 "Violently Happy" Björk
1995 "Strange Currencies" R.E.M.
"Fake Plastic Trees" Radiohead
2011 "Judas" Lady Gaga Judas Iscariot
2015 "It Just Feels" Jihae N/A [37]
2020 "Don't Chase the Dead" Marilyn Manson [38]
2021 "Never Look Back" Run the Jewels N/A
2022 "The Curse of the Blackened Eye" Orville Peck The Curse

Kaynakça

değiştir
  1. ^ a b Lucia Bozzola (2015). "Norman Reedus". The New York Times. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Norman Reedus, Daryl Dixon, 'The Walking Dead,' Coming to Sacramento & Chicago!" [Norman Reedus, Daryl Dixon, 'The Walking Dead' Sacramento ve Chicago'ya Geliyor!]. Wizard Entertainment. 12 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2015. 
  3. ^ "UPI Almanac for Sunday, Jan. 6, 2019" [UPI Almanak, 6 Ocak 2019 Pazar]. United Press International. 6 Ocak 2019. 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2019. 1969'da aktör Norman Reedus (50 yaşında) 
  4. ^ Saunders, Jeraldine (6 Ocak 2017). "Friday January 6, 2017 for 01/06/17" [6 Ocak 2017 Cuma 01/06/17]. Chicago Tribune. 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2018. 
  5. ^ Cracefissa "Hellen" Butera [1] 14 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  6. ^ "Biography: Norman Reedus". TV Guide. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  7. ^ "Norman Reedus Guests on The Tonight Show Starring Jimmy Fallon". NBC. 6 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2015. 
  8. ^ "Norman Reedus". IMDb. 28 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2016. 
  9. ^ a b "Norman Reedus web page". Norman Reedus Online. 27 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2009. 
  10. ^ "Who did Norman Reedus Beat out for his Role in "Boondock Saints"?". soundcloud.com. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2016. 
  11. ^ "Boondock Saints Interview: Norman Reedus & Sean P. Flanery – ACED Magazine". ACED Magazine. 5 Ocak 2012. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2016. 
  12. ^ "Cast and Crew". Hello Herman The Movie. 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  13. ^ Andreeva, Nellie (29 Ekim 2015). "AMC Orders Norman Reedus Biker Reality Series In Rare Unscripted Pickup" (İngilizce). Deadline. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2016. 
  14. ^ Patten, Dominic (15 Eylül 2020). "'Walking Dead's Norman Reedus Inks First-Look Deal With AMC Studios; Launches Bigbaldhead Productions + Publishing Unit". Deadline (İngilizce). 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  15. ^ Bibel, Sara (13 Ekim 2014). "'The Walking Dead' Season 5 Premiere Hits Series High Ratings, Delivering 11 Million Adults 18–49 & 17.3 Million Viewers". TV by the Numbers. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  16. ^ Patten, Dominic. "'Walking Dead' To End After Super-Sized 11th Season; Norman Reedus & Melissa McBride Spinoff Set For 2023". 9 Eylül 2020. 9 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  17. ^ "The Walking Dead star Norman Reedus joins Cruelty Free International call for global ban on animal tests for cosmetics" (Press release). Cruelty Free International. 8 Mayıs 2013. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  18. ^ "Norman Reedus: 13 Things You Might Not Know About The 'Walking Dead's' Daryl Dixon". Fashion & Style. 27 Şubat 2015. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2016. 
  19. ^ Ayers, Mike (15 Eylül 2014). "'Walking Dead' Star Norman Reedus Publishing Daryl Dixon Fan Art Book". The Wall Street Journal. 9 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  20. ^ "The Walking Dead Survival Instinct review: Dead game walking". CVG. 28 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2014. 
  21. ^ Orland, Kyle (26 Nisan 2015). "Signs points to cancellation for Kojima's Silent Hills". Ars Technica. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 
  22. ^ Good, Owen S. (26 Nisan 2016). "Major figures mourn Silent Hills as cancellation appears likely". Polygon. Vox Media. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 
  23. ^ O'Brien, Lucy (13 Ağustos 2014). "Hideo Kojima and Guillermo del Toro Are Teaming Up for a New Silent Hill". IGN Entertainment. 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2014. 
  24. ^ "Kojima Reveals New PS4 Project, Death Stranding". GameSpot. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2016. 
  25. ^ "Christensen Claims Marriage Was A Sham". Female First. 4 Ağustos 2007. 25 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  26. ^ Lisaz (3 Ağustos 2007). "Christensen Claims Marriage Was a Sham". San Francisco Chronicle. 24 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  27. ^ "Helena Christensen: profile". Hello!. 8 Ekim 2009. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  28. ^ Ntuen, Koko (25 Mayıs 2015). "Interview with Norman Reedus". LadyGunn. 16 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  29. ^ Jayson, Jay (29 Ocak 2016). "The Walking Dead's Norman Reedus Talks About His Near Death Car Accident". comicbook.com. 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  30. ^ Richardson, Jancy (15 Aralık 2015). "'My Whole Head Was Like Hamburger': Norman Reedus Nearly Died & Most Fans Never Knew". moviepilot.com. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  31. ^ Stone, Natalie (6 Haziran 2018). "Norman Reedus and ex Helena Christensen Reunite at Son's High School Graduation". ew.com. 29 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  32. ^ Merriman, Rebecca (20 Temmuz 2016). "Was Diane Kruger at Tuscan villa party with rumoured fling Norman Reedus weeks before Joshua Jackson split?". Mirror. 15 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2023. 
  33. ^ Juneau, Jen (2 Kasım 2018). "Baby Love! Diane Kruger and Norman Reedus Welcome Their First Child Together". PEOPLE.com (İngilizce). 2 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2019. 
  34. ^ Heller, Corinne (24 Aralık 2018). "Norman Reedus Shares First Photo of His and Diane Kruger's Baby Girl". E! Online. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2019. 
  35. ^ Kevin Melrose (3 Şubat 2016). "Watch: Exclusive First Look at Norman Reedus on DreamWorks' 'Turbo FAST'". Comic Book Resources. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2016. 
  36. ^ "HELLUVA BOSS – The Harvest Moon Festival // S1: Episode 5". YouTube.com. YouTube. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  37. ^ Tina Turnbow (4 Haziran 2015). "Jihae Talks About Making Out With Norman Reedus". Nylon. 7 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ "MARILYN MANSON Taps NORMAN REEDUS For 'Don't Chase The Dead' Music Video". blabbermouth.net. 24 Eylül 2020. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

değiştir