Nevra Serezli

Türk oyuncu

Nevra Serezli, evlilik öncesi Nevra Şirvan, (d. 9 Ağustos 1944, Ankara), Türk oyuncu[2] ve seslendirme sanatçısı.

Nevra Serezli
DoğumNevra Şirvan[1]
9 Ağustos 1944 (79 yaşında)
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekOyuncu, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar1965-günümüz
Evlilik
Metin Serezli
(e. 1968; ö. 2013)
Çocuk(lar)Murat Serezli
Selim Serezli
Ebeveyn(ler)Ulya Şirvan
Mehmet Abdülkadir Süreyya Şirvan
ÖdüllerTüm Liste

9 Ağustos 1944 tarihinde Ankara’da doğdu. Bebek’te annesinin ailesine ait olan bir yalıda büyüdü. Anne tarafından Çerkes kökenli, baba tarafından ise Şirvan kökenliydi.[3] Annesinin babası Amasya Valisiydi ve anneannesinin erkek kardeşi Sultan V. Murad’ın kızı ile evliydi.[4] Babası Boğaziçi Üniversitesi ve Fransa’da Sorbonne Üniversitesi’ni bitirmiş 5 dil bilen ticaretle uğraşan birisiydi.[5]

Tiyatro Sanatçısı Metin Serezli'nin eşi olan Nevra Serezli, Amerikan Kız Koleji’nden mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve 1 yıl LCC'de tiyatro eğitimi gördü. Sanatçı, 1966’da Dormen Tiyatrosu'nda Cengiz Han'ın Bisikleti başlıklı oyunla profesyonel sahne hayatına başladı.[6] 1967'de Ankara Sanat Tiyatrosu'nda, 1971 ile 1978 yılları arasında Altan Erbulak ve eşi Metin Serezli ile, 1984-1989 arası Devekuşu Kabare'de çalıştı. 1990'da tekrar Dormen Tiyatrosu'nda bir süre görev yaptıktan sonra, Tiyatro İstanbul topluluğuna katıldı.

Ayrıca dublaj sanatçılığı da yaparak, TV reklamlarında rol alan Serezli, dizi filmlerde de oynadı. Türk televizyonlarının uzun soluklu dizilerinden biri olan Sihirli Annem'de 6 sezon (2003-2011) boyunca Dudu karakterini canlandırmıştır. Nevra Serezli en son Kocan Kadar Konuş adlı sinema filminde Peyker karakterini canlandırdı.

Filmografisi

değiştir
Yıl Yapım Rol Notlar
1966 Kara Tren Kibar Ana
1974 Ahududu
1975 Death Race 2000 Louisa Moritz Sinema dublajı
1976 Aman Karım Duymasın Nurten
Bülbül Ailesi Nevin
Saffet Beni Affet Fahriye Başaran
Ah Ne Güzel Nane Şekeri Alev Sururi Seslendirmesi
1977 İntikam Meleği / Kadın Hamlet Tiyatrocu
Özgürlüğün Bedeli
Şıpsevdi Eleni
1979 Ne Olacak Şimdi Av.Özden Aksüt
Şark Bülbülü Ayşen Gruda Seslendirme
1980 Renkli Dünya Meral
Gerzek Şaban Ülkü Özen Seslendirmesi
Zübük Yektane Zübükzade
1983 Dönme Dolap Lamia
Kılıbık Mihrimah
Metres Müzeyyen
1984 Atla Gel Şaban Zehra
1985 Aşık Oldum Güzin Bostancı/Güziş
Şendul Şaban Necla
1987 Kavanozdaki Adam İnci
1988 Güler Misin Ağlar Mısın Nevra
Hisseli Harikalar Kumpanyası Süheyla Deniz
Önce Canan
1989 Ekran Aşıkları Nedime
1994 Çılgın Sonbahar
Şahane Züğürtler
Sonradan Görmeler Şükran Partal
1997 Yerim Seni
1999 Kadınlar Kulübü
2000 Melek Karım Melek
2001 Vay Anam Vay Kibar Ana
2002 Anne Babamla Evlensene Leman
2003 Mühürlü Güller Kürdan Suzan Konuk oyuncu
1. Bölüm
Sihirli Annem Dudu Peri 1., 2., 3., 4. ve 5. sezon tüm bölümlerde rol almıştır
2006 Unutulmayanlar Leyla
2007 Sevgili Dünürüm Güneş
2009 Altın Kızlar Gönül
2011 Başrolde Aşk Gönül Hanım
2013 Senin Hikayen Meral
Bebek İşi Candan'ın Annesi
Salih Kuşu Zakkum
2014 Diğer Yarım Zeynep
2015 Git Başımdan Yasemin Hanım
Kocan Kadar Konuş Peyker
Gönül İşleri
2016 Kocan Kadar Konuş: Diriliş Peyker
2022 İşte Bu Benim Masalım Aleyna'nın Anneannesi Esin
Özel Ders Makbule
2023 Oregon
Yangın Günleri: Independenta

Tiyatro oyunları[7]

değiştir
Yıl Oyun Rol Oyun yazarı Yer
1982 Bir Tutkunun Yüzyılı Genco Erkal
2020 Ağaçlar Ayakta Ölür Alejandro Casona Tiyatrokare
MEB Şura Salonu[8]
2023 Veda Deli Saraylı Ayşe Kulin Tiyatrokare
Mall of İstanbul MOİ Sahne
Acaba Hangisi Gencay Gürün (Yönetmen) Tiyatro İstanbul
Sylvia A.R. Gurney
Çetin Ceviz Maria Bricker Barillet ve Gredy
Diğer oyunları[9]
Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
Acaba Hangisi Barillet & Gredy Tiyatro İstanbul
Altı Haftada Altı Dans Dersi Richard Alfieri
Aşk Münir Özkul Tiyatrosu
Aşk Olsun Devekuşu Kabare
Aşşşk
Cengiz Han'ın Bisikleti Refik Erduran Dormen Tiyatrosu
Çılgın Sonbahar
Çıplak Ayaklı Kontes Dormen Tiyatrosu
Deliler Turgut Özakman Devekuşu Kabare
Durdurun Dünyayı İnecek Var Ankara Sanat Tiyatrosu
Eski Çamlar Bardak Oldu
Geceler Devekuşu Kabare
Gönül Hırsızı Pierre Chesnot Tiyatro İstanbul
Hisseli Harikalar Kumpanyası Haldun Dormen Şan Tiyatrosu Müzikalleri
İstanbul Masalı
My Fair Lady
Nalınlar (The Turkish Clogs adıyla Londra'da sahnelendi.)
Paramparça Turgut Özakman Dormen Tiyatrosu
Şen Sazın Bülbülleri
Şerefiye
Şeytanın Oyunu
Uyy Balon Dünya
Yer Demir Gök Bakır

Ödülleri

değiştir
Yıl Ödül töreni Kategori Proje Kaynak Sonuç
2023 41’incisi düzenlenen Müjdat Gezen Sanat Merkezi (MSM) İsmail Dümbüllü Ödülü Ödülü [10][11][12] Kazandı
48. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri Nadide Küntay Emek Ödülü [13][14] Kazandı
42. İstanbul Film Festivali İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Sinema Onur Ödülü [15][16][17] Kazandı
2022 Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Altın Kariyer Ödülü [18][19][20] Kazandı
Kocaeli Film Festivali Onur Ödülü [21] Kazandı
2021 Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü [9][22][22][23][24][25] Kazandı
2020 YEKÜV Eğitim Vakfı Vasfi Rıza Zobu Tiyatro Ödülleri Onur Ödülü [26][27][28] Kazandı
27. Çağdaş Gazeteciler Derneği Uğur Mumcu'yu Anma Ödülü [29][30][31] Kazandı
9 Eylül Üniversitesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü [9][32] Kazandı
8. Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri Onur Ödülleri [33] Kazandı
2018 23. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Çolpan İlhan Sanata Değer Katan Kadınlar Özel Ödülü [34][35][35] Kazandı
1996 Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü Çılgın Sonbahar [9][36] Kazandı
Ankara Sanat Kurumu En İyi Kadın Oyuncu Ödülü [9] Kazandı
İzmir film festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü [9] Kazandı

Ayrıca bakınız

değiştir

Kaynakça

değiştir
  1. ^ Saban, Nedim (27 Mart 2021). Nedim Saban ile Tiyatro Sohbetleri : Nevra Serezli. Migros Türkiye. Etkinlik zamanı: 10:30. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021 – YouTube vasıtasıyla. 
  2. ^ "TSA' da Nevra Serezli". 12 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2023. 
  3. ^ Güzide Yülek Hüyük. "Nevra-Metin Serezli "Tek eksiğimiz bir TORUN"". Seninle.com.tr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2015. 
  4. ^ "SENİN MUCİZEN - NEVRA SEREZLİ" – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  5. ^ "NEVRA SEREZLİ İLE DÜNDEN BUGÜNE". www.magazinekibi.com. 5 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Metin'in parası yoktu, beni istemeye tek bir gül ve bir gofretle geldi". Posta gazetesi. 21 Temmuz 2013. 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Çevre Tiyatrosu". Çevre Tiyatrosu. 1967. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2020. 
  9. ^ a b c d e f "İKSV Film". İKSV Film Festivali Ödüller. 13 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  10. ^ "Nevra Serezli, İsmail Dümbüllü Ödülü'nü aldı". www.cumhuriyet.com.tr. 28 Mart 2024. 10 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2024. 
  11. ^ "Müjdat Gezen Sanat Merkezi 'İsmail Dümbüllü Ödülü' Nevra Serezli'nin oldu". Odatv. 28 Mart 2024. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  12. ^ "41. İsmail Dümbüllü Ödülü'nün sahibi Nevra Serezli oldu". www.ntv.com.tr. 10 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2024. 
  13. ^ Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi Bilgi İşlem. "Küntay ödülleri verildi| Haberler". www.gazetekadikoy.com.tr. 30 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2024. 
  14. ^ Toprakkaya, Kadir (12 Ara 2023). "İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu". 
  15. ^ "Yıldızoğlu ve Serezli'ye onur ödülü - SANATATAK". 7 Mart 2023. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  16. ^ "Serezli ve Yıldızoğlu'na Ödül". www.cumhuriyet.com.tr. 3 Tem 2023. 
  17. ^ MOLLA, MUHAMMED SAMİ (30 Mart 2023). "42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu ve Nevra Serezli'ye verilecek". Serdivan-Haber.com.tr. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  18. ^ "Nevra Serezli, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluştu". Haberler. 15 Nis 2022. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  19. ^ Editörü, Haber (17 Nis 2022). "Nevra Serezli, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle buluştu - Genel". 
  20. ^ İzmir, Bizim. "Nevra Serezli'ye Altın Kariyer Ödülü". Bizim İzmir. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  21. ^ "Kocaeli Kısa Film Festivali 2022 - Kocaeli Film Festivali". 9 Mart 2024. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  22. ^ a b ""Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" Nevra Serezli'ye verildi". www.aa.com.tr. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  23. ^ https://www.istekadinlar.com/m/kultur/nevra-serezli-sakip-sabanci-yasam-boyu-basari-odulune-layik-h3857.html[ölü/kırık bağlantı]
  24. ^ "2021 Yılı Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün sahibi Nevra Serezli". Sabancı Vakfı. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  25. ^ "'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' Nevra Serezli'ye verildi". 26 Mart 2021. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  26. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  27. ^ "Vasfi Rıza Zobu Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu". www.hurriyet.com.tr. 10 Mart 2020. 5 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  28. ^ "Nevra Serezli'ye YEKÜV'den "Onur Ödülü" | KLASS Magazin". www.klassmagazin.com. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  29. ^ Uygunoğlu, Vildan (2 Mayıs 2020). "Nevra Serezli'ye "Yaşam Boyu Başarı" ödülü". www.sozcu.com.tr. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  30. ^ "Tepebaşı Belediyesi". www.tepebasi.bel.tr. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  31. ^ "Tepebaşı Belediyesi ve ÇGD'den Evrensel'e dayanışma ödülü  - Evrensel". 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  32. ^ "Instagram". www.instagram.com. 
  33. ^ "Yeni Tiyatro Dergisi "Emek ve Başarı Ödülleri" Sahiplerini Buldu". 10 Eyl 2021. 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  34. ^ "23. Sadri Alışık Ödülleri sahiplerini buldu - Evrensel". 11 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 
  35. ^ a b "23. Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri Sahiplerini Buldu". Artfulliving. 
  36. ^ "1996'nın ödülleri". Milliyet. 31 Ara 1996. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar

değiştir