Necati Şaşmaz

Türk aktör

Muhammed Necati Şaşmaz (d. 15 Aralık 1971; Harput, Elâzığ) Zaza asıllı Türk dizi ve sinema oyuncusu, yapımcı ve senarist.

Necati Şaşmaz
Doğum 15 Aralık 1971 (1971-12-15) (48 yaşında)[1][2]
Harput, Elâzığ
Milliyet Türkiye Türk
Meslek Oyuncu, senarist, yapımcı, iş adamı
Etkin yıllar 2003-günümüz
Evlilik Claire B. (2001)[3]
Nagehan Kaşıkçı (2012-2019 )
Partner(ler) Yasemin Öztürk (2004-2008)
Nur Fettahoğlu (2010-2012)
Çocuk(lar) Ali Nadir[4] ve Yusuf Emir[5]
Aile Raci Şaşmaz (kardeşi)
Zübeyr Şaşmaz (kardeşi)

HayatıDüzenle

Zaza kökenli olan[6] Muhammed Necati Şaşmaz, Abdulkadir - Sahil Şaşmaz çiftinin oğludur. Raci Şaşmaz ve Zübeyr Şaşmaz adında iki kardeşi vardır.

Asıl mesleği turizmcilik olan Şaşmaz, ilkokul ve ortaokul eğitimini tamamladı. Üniversite sınavını kazanamayınca önce Kanada'ya sonra ABD'ye gitti. Amerika'da 6 sene kalan Şaşmaz, çalışma ve oturma izni sağlayan yeşil kartı aldı. Askerliğini 1999 Gölcük Depremi'nden sonra bedelli olarak Kütahya'da 28 gün yaptı. 2001 yılında bir süreliğine ailesini ziyaret ve tatil için geldiği sırada geri dönüş için uçak biletini 11 Eylül 2001 tarihine aldı. Amerika'da yaşanan saldırılar sebebiyle uçağı Amerika'ya varamadan geri dönen Şaşmaz, sonradan ailesinin çekinceleri ve ısrarı üzerine Amerika'ya dönmekten vazgeçti. Bir süre Ukrayna'ya giden Necati Şaşmaz, daha sonra yine Türkiye'ye döndü.[7]

Hayatına Türkiye'de devam etme kararı alan Necati Şaşmaz, Ankara'da sigorta acentesi açtı. Çok geçmeden kardeşi Raci Şaşmaz aracılığıyla Osman Sınav'la bir iş görüşmesine oturdu. Kendisine bir yapımın senaryo ekibinde yer alması teklifi geleceği beklentisiyle görüşmeye gitti. Osman Sınav'ın "Bir dizi düşünüyoruz, seni de başrolde düşünüyorum." sözlerine düşünmek istediğini söyleyen Şaşmaz, bir ay sonra teklifi kabul etti.[8]

Hayatını tamamen değiştirdiğini söylediği Kurtlar Vadisi projesine böyle başlayan Necati Şaşmaz; özel hayatının kalmadığını, "Beni sadece Ankara'da ismimle çağırıyorlar, İstanbul'da herkes Polat diyor." sözleriyle dile getirdi.

2009'da Yazete adında bir haber sitesi kurmuştur.[9]

Gezi Parkı olayları için çözüm arayışına giren hükûmet, sanatçıların da aralarında bulunduğu bir heyet kabul etmiş; Şaşmaz da bu heyet içerisinde Hasan Kaçan, Hülya Avşar gibi isimlerle birlikte yer almıştır. Toplantı sonrası yaptığı basın açıklaması anlamsız bulunmuş, Twitter'da bazı kesimlerin tepkisini toplamıştır.[10]

Şaşmaz, 2 Kasım 2014'te dizi çekimleri sırasında kendi kullandığı aracın kontrolden çıkması sonucunda trafik kazası geçirdi. Çenesinde kırık olduğu tespit edildi ve ameliyat edildi.[11]

Özel yaşamıDüzenle

2001 yılında iş için gittiği ABD'de Claire B. ile evlendi, aynı yıl boşandı. 2004-2008 yılları arasında Yasemin Öztürk ile birlikte oldu.[12] Daha sonra 2010'da Nur Fettahoğlu ile çıkmaya başlayan Necati Şaşmaz 2012'de Nur Fettahoğlu'ndan ayrıldı[13] ve ayrıldıktan kısa bir süre sonra, 12 Aralık 2012 tarihinde Ömer Lütfi Mete'nin yeğeni Nagehan Kaşıkçı ile evlendi.[14] Bu evlilikten Ali Nadir ve Yusuf Emir adında iki oğlu oldu. 2019'da taraflar çekişmeli boşanma davası açtı.[15]

Ekim 2020'de eşi Nagehan Kaşıkçı, illegal yollardan delil elde ettiği gerekçesiyle Necati Şaşmaz'a 12 yıl hapis istemiyle dava açtı.[16] Aynı gerekçeden kayınpederi Ahmet Kaşıkçı da Şaşmaz'a dava açtı.[17]

FilmografiDüzenle

Televizyon
Yıl Adı Rol Notlar
2003-2005 Kurtlar Vadisi Polat Alemdar Başrol
2005 Ekmek Teknesi Necati Şaşmaz 106. bölümde konuk oyuncu
2006 Mavi Rüya Necati Şaşmaz Konuk oyuncu
2007 Kurtlar Vadisi Terör Polat Alemdar Başrol
2007-2016 Kurtlar Vadisi Pusu Polat Alemdar Başrol, yapımcı, konsept
2011 Halil İbrahim Sofrası Necati Şaşmaz 39. bölümde konuk oyuncu
2012 Kurt Kanunu Enver Paşa 5. bölümde konuk oyuncu
2015 Kara Kutu Yapımcı
2019 Nöbet Yapımcı, senarist
Sinema
Yıl Adı Rol Notlar
2006 Kurtlar Vadisi Irak Polat Alemdar Başrol
2011 Kurtlar Vadisi Filistin Polat Alemdar Başrol
2017 Kurtlar Vadisi Vatan Polat Alemdar Başrol, yapımcı, senarist

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "'Fobim var: Aşk!'". radikal. 16 Aralık 2012. 18 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2012. 
  2. ^ "Necati Şaşmaz'dan sürpriz evlilik". sabah. 13 Aralık 2012. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2012. 
  3. ^ http://www.hurriyet.com.tr/galeri-esinden-gelen-soke-eden-iddialara-necati-sasmazdan-belgeli-cevap-41386679/6
  4. ^ http://www.sabah.com.tr/magazin/2015/01/09/iste-necati-sasmazin-oglu-ali-nadir
  5. ^ http://www.hurriyet.com.tr/polat-alemdar-ikinci-kez-baba-oldu-40506523
  6. ^ "Meclis'e sıçrayan polemik". Habertürk. 30 Mayıs 2013. 10 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  7. ^ "Kurtlar Vadisi'nde hır çıktı". haber7. 14 Şubat 2006. Erişim tarihi: 16 Haziran 2020. 
  8. ^ "Akılda Kalan - 22 Eylül 2017 - Necati Şaşmaz". Habertürk. 22 Eylül 2017. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  9. ^ https://webrazzi.com/2009/04/16/kurtlar-vadisi-internete-el-atti
  10. ^ "Necati Şaşmaz Twitter'ı Salladı". haberler.com. 12 Haziran 2013. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  11. ^ "Necati Şaşmaz trafik kazası geçirdi, ameliyata alındı". Cumhuriyet. 2 Kasım 2014. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2020. 
  12. ^ "Polat Alemdar'la 3,5 yıl aşk yaşadım". Milliyet. 2 Aralık 2008. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  13. ^ "Nur Fettahoğlu'nun Necati Şaşmaz gözyaşları". En Son Haber. 14 Aralık 2012. Erişim tarihi: 2 Haziran 2020. 
  14. ^ "Necati Şaşmaz önce besmele çekti sonra imza attı!". medyafaresi. 13 Aralık 2012. 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2012. 
  15. ^ "Necati Şaşmaz boşanamadı". Sözcü. 16 Temmuz 2019. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 
  16. ^ "Necati Şaşmaz'a 12 yıla kadar hapis istemi". Sözcü. 6 Ekim 2020. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  17. ^ "Necati Şaşmaz'a bir şok da kayınpederinden geldi. "Beni de gizlice kaydetti" diyerek dava açtı". tv100. 7 Ekim 2020. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle