Hasan Kaçan

Hasan Kaçan (d. 10 Aralık 1957,[1] İncesu), Türk karikatürist, senarist, film yönetmeni, televizyon sunucusu ve oyuncu.

Hasan Kaçan
Doğum10 Aralık 1957 (66 yaşında)
İncesu, Kayseri, Türkiye
Milliyet Türkiye
Mesleksenarist, oyuncu, karikatürist
Etkin yıllar1978-günümüz

Yaşamı

değiştir

1957 yılında Kayseri'nin İncesu ilçesinde doğdu. Daha sonra çok küçük yaşta ailesiyle Kayseri’den İstanbul’a geldi. Babası Ali Kaçan, annesi Havva Solmaz Kaçan'dır. Ortaokul yıllarında Oğuz Aral’la karşılaşmasıyla hayatı farklı bir yöne girdi. O dönemdeki mizah anlayışını 15 yıl boyunca Gırgır ve Ustura dergilerinde sergileyen Kaçan, gelişiminde Aral’ın rolünü her fırsatta vurguladı. Gırgır’dan sonra Semih Balcıoğlu ile birlikte Hıbır dergisini kuran ve orada da karikatürler çizen Kaçan, televizyon ve sinemada da kendini gösterdi. 1995-1997 yılları arasında Kanal 7'de kendi adını taşıyan Hasan Kaçan Folk Şov adlı talk show televizyon programını ve ayrıca yine 2018-2019 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan Zaman Matinesi'ni sunmuştur. Günümüzde ise yine TRT 2'de Çizgi Atölyesi adlı karikatür programını sunmaktadır. Gırgır, Ustura, Hıbır ve Keskin Ustura'da çizdiği bant karikatürleri Eşşeek Heriff ve Cork sevilen bant karikatürler arasına girdi. Ayrıca 90'lı yıllarda Cumhuriyet ve Yeni Şafak'ta köşe yazarlığı da yaptı. Ekmek Teknesi dizisine senaristlik yaptı ve dizide Heredot Cevdet tiplemesini canlandırdı. Ayrıca Eşref Saati dizisinde de Kaptan Küstü karakterini canlandırdı. 2008'deki A.R.O.G filminde ise Mağara Adam rolünü oynamıştır. 1994-1997 yılları arasında Ulvi Alacakaptan ve diğer birkaç arkadaşı ile birlikte Yeni Şafak gazetesine bağlı bir ek olarak Keskin Ustura adında tıpkı Büyük Doğu (dergi)si gibi cuma günleri yayımlanan İslamcı bir mizah dergisi çıkardı. 5-10 Temmuz 2008'de, temsili Nasreddin Hoca görevini yaptı. Ayrıca; Pana Film'in 4 Ağustos 2011 tarihinde hisselerini satmasına kadar yapımcı ortaklarından olmuştur. Kaçan, 2010-2011 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan Halil İbrahim Sofrası adlı dizide Berber Ali rolünü canlandırdı. Leyla ile Mecnun dizisinin 14 Mayıs 2012 ve 7 Ocak 2013 tarihlerinde yayımlanan bölümlerinde konuk oyuncu olarak yer aldı. Daha sonra, TRT 1'de yayımlanan Gönül Hırsızı adlı dizide emekli kaptan pilot Nadir rolünü canlandırdı. 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlatılan imar affının tanıtım filminde oynadı.[2] 2020'de Tövbeler Olsun adlı komedi dizisinin yapımcı/senaristi oldu. Hasan Kaçan, sinemaya da uyarlanan Ağır Roman adlı romanın yazarı olan Metin Kaçan'ın ve Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Pusu'da Pürmüz Hasan karakterini canlandıran tiyatrocu-oyuncu Fatih Kaçan'nın da ağabeyidir. Ayrıca Aytaç reklam filmi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar barışı kamu kurumu spotunda da oynamıştır.

Filmografisi

değiştir
Yıl Dizi/Film Rol Not Kanal
2002-2005 Ekmek Teknesi Heredot Cevdet atv, Show TV
2007 Fesupanallah atv
Eşref Saati Kaptan Küstü Show TV
2008 A.R.O.G Cuhara Sinema filmi
2010-2011 Halil İbrahim Sofrası Berber Ali TRT 1
2011-2012 Babam İçin FOX
2012, 2013 Leyla ile Mecnun İhsan Bey Konuk oyuncu TRT 1
2013 Gönül Hırsızı Nadir
2014 Sürgün İnek Şevket Çetin Sinema filmi
2015-2016 Heredot Cevdet Saati Heredot Cevdet TRT 1
2016 Ya Nasip Ya Kısmet Ahmet Televizyon filmi
2017-2018 Yalaza Settar Gönlübol TRT 1
2020-2021 Tövbeler Olsun Öpücük Enişte

Kaynakça

değiştir
  1. ^ Hasan Kaçan, karikatürist, sinema oyuncusu. 2 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. biyografi.net
  2. ^ "2018'deki seçim öncesi çıkarılan 'imar barışı' reklamı yeniden gündem oldu". Tele1. 2 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

değiştir