Murat Makar (d. 1969, Almanya), Türk dizi ve sinema oyuncusudur.

Yaşamı değiştir

Gurbetçi, madenci bir babanın 3 çocuğundan en büyüğü olarak 1969 yılında Almanya’da doğdu. Almanya dönüşünden sonra eğitimini Bursa'da tamamladı. Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun oldu. 1989 yılında Konya Anadolu Sahnesinde ilk tiyatro eğitimini Semih Sergen, Turgay Tanülkü ve Sinan Pekinton gibi Devlet Tiyatrosu sanatçılarından aldı. 1993 yılına kadar Konya Devlet Tiyatrosunda çeşitli oyunlarda görev aldı. Özel radyoların yayına başladığı yıllarda Bursa Green Fm ve Medya S Radyo’da radyo programları yaptı.

1996 yılında Anadolu Ajansı tarafından radyo programları arasında yapılan araştırmalarda Güney Marmara’nın en çok dinlenen radyo programcısı seçildi. 1997'de Bursa As TV’de Sokak Lambası isimli TV programında canlı yayında kurbanlık satışı, sünnet düğünü gibi interaktif yayıncılık örneklerini işledi. Radyo Tatlıses ve Dünya Fm’de gece programlarında sesini duyurdu. 2000-2002 yılları arasında Bursa Devlet Tiyatrosu bünyesinde görev aldı. 2001 yılında dönemin fenomen programı Biri Bizi Gözetliyor programında,[1] 2004'te Show TV de Hep Birlikte Oynuyoruz isimli programda yer aldı.

Yılan Hikâyesi, Gurbetçiler, Sultan, Şubat Soğuğu, Aşk Yakar, Dürüyenin Güğümleri, Kayıp Aranıyor ve Ustura Kemal gibi dizi projelerinde oyunculuk yaptı. Uzun yıllar Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde düzenlenen festival, konser ve şirket etkinliklerinde sunuculuk yaptı. 2007 yılında Kabadayı ve 2008 yılında Made in Europa isimli sinema filmi projelerinde oyuncu olarak yer aldı. Made in Europa filmindeki rolü ile Adana Altın Koza Film Festivali’nde filmin diğer başrol erkek oyuncularıyla birlikte En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı-paylaştı.

16 yıldır tiyatro sahnelerinden uzak olan Murat Makar 2016 yılı itibarıyla İstanbul TEMAŞA Tiyatrosunun yapımcılığında John Steinbeck'in ölümsüz eseri Fareler ve İnsanlar adlı oyunda Lennie karakterini canlandırmaktadır.

Ayrıca ulusal medyada yayınlanan bazı reklam filmleri ve kampanyaların kreatif ekiplerinde yer aldı. Turkcell, Muhabbet Kart, Burger King gibi markaların aktivite MC’liklerini gerçekleştirdi.

Filmografisi değiştir

  • Sokak Lambası (1996-97 TV Program ASTV)
  • Yadigar (1997 dizi Flash TV)
  • Yılan Hikâyesi (1999 dizi Kanal D)
  • Gurbetçiler (1999 dizi ATV)
  • Biri Bizi Gözetliyor (2001) (Program)
  • Sultan (2001 dizi Star)
  • Şubat Soğuğu
  • Made in Europe (2007 sinema 2008 Adana Altın Koza en iyi erkek oyuncu ödülü.)
  • Kabadayı (2007 sinema)
  • Aşk Yakar (2008 dizi Kanal D)
  • Kayıp Aranıyor (2011 dizi TRT)
  • Dürüyenin Güğümleri (2011-12 dizi Star TV)
  • Ustura Kemal (2012 dizi Show TV)
  • Keşanli Ali Destanı (2013 Kanal D)
  • Osmanlı'da Derin Devlet [2]
  • Krallar Kulübü (2015)
  • Kervan 1915 (2015)
  • Poyraz Karayel (2015 Kanal D)
  • Hanım Köylü (2016 Star)
  • Şevkat Yerimdar (2017 FOX (Türkiye))
  • Kuzey Yıldızı İlk Aşk (2020 Show TV)

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Melih, Filozof Eray ve Of Deli Gönül Tarık! 2001'in BBG Yarışmacıları Şimdi Nasıl Görünüyor?". Onedio. 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2023. 
  2. ^ "'Osmanlı'da Derin Devlet'ten kötü haber". haberturk. 2 Mayıs 2013. 15 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar değiştir