Turgay Tanülkü

Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu

Turgay Tanülkü (d. 18 Temmuz 1953, Uşak),[1] Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu.[2][3]

Turgay Tanülkü
Doğum18 Temmuz 1953 (70 yaşında)
Uşak, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1977-günümüz
EvlilikZehra Tanülkü

Hayatı değiştir

18 Temmuz 1953 tarihinde Uşak'ta doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünden 1976'da mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladı. 1970-71 döneminde Leningrad'da Tiyatro Akademisi'nin drama kurslarına katıldı ve Psikojimnastik eğitimi aldı. Turgay Tanülkü; körler okulu, çocuk ıslahevleri ve Türkiye'de 8 bölge cezaevinde tiyatro grupları kurdu. Hâlen kurduğu gruplarla çalışmalarını sürdürüyor.

Tanülkü 1987-89 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne ve Görüntü Sanatları Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk Bölümünde rol ve sahne dersleri verdi. Sanatçı 1984'te Konya'da Uluslararası Reji Ödülü aldı. 1988-89 döneminde, Ankara Yarı Açık Cezaevi Oyuncuları'nın oynadığı Yasalar ve İnsanlar ve Misafir adlı oyunlarla, reji dalında Alman Yeşiller Partisi Barış Ödülü'nü aldı. Ayrıca meslek hayatı boyunca birçok sinema, televizyon ve seslendirme çalışması da yapmıştır. Hâlen Devlet Tiyatroları sanatçı kadrosunda yer almaktadır. Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Şahin Ağa karakteri ile hafızalara kazınmıştır. 2015-2021 yılları arasında atv'de yayımlanan Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde yine Şahin Ağa adlı karakteri canlandırdı.

Tiyatro oyunları değiştir

Yıl Oyun Oyun yazarı Yer
xxxx Ah Şu Gençler Turgut Özakman
xxxx Barut Fıçısı Dejan Dukovski
xxxx Dolap Beygiri
xxxx Yerma Federico Garcia Lorca
1977 III. Selim Celal Esat Arseven
Salah Cimcoz
Ankara Devlet Tiyatrosu
1978 Genç Werther'in Yeni Acıları Ulrich Plenzdorf
Söz Veriyorum Aleksei Arbuzov
1980 Kral Lear William Shakespeare
Seyis Başı Konağı Orhan Asena
1982 Gölge Ustası Yıldırım Türker
Yeşim Müderrisoğlu
1988 Batakhane Güzeli Erman Canatan
1989 Bunu Yapan İki Kişi Refik Erduran
Tülay Güngör
1991 Çamaşırhane D.Durvin
H.Prevest
1992 Yedi Köyün Yargıcı Sönmez Atasoy
1993 Fehim Paşa Konağı Turgut Özakman
1996 Resimli Osmanlı Tarihi Turgut Özakman
1999 Üçüncü Selim Semih Sergen
2000 Kamyon Memet Baydur İstanbul Devlet Tiyatrosu
Kaynak:[4]

Filmografisi değiştir

Yıl Yapım Rol Tür Kanal
1991 Kıssadan Hisseler Dizi TRT 1
1993 Ferhunde Hanımlar Belalı
1996 Kurtuluş Salih Bozok
1999 Küçük Besleme Cengiz Star TV
2000 Aşk Hırsızı
Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
İkinci Bahar atv
2001 Aşkına Eşkıya TGRT
2002 Beşik Kertmesi Davulcu Yaşar Star TV
2003 Hayat Bilgisi Hazal'ın Babası Kanal D
Hırçın Menekşe Himmet
Kırık Ayna Hamza
Kurtlar Vadisi Şahin Yüksel Show TV
Kanal D
2004 Ayın Karanlık Yüzü TRT 1
Cennet Mahallesi Balyoz Muzaffer Show TV
Halk Düşmanı Matbaacı atv
Kayıp Cennet İnsanları Sinema filmi -
Küçük Yolcu TV filmi Kanal 7
Şeytan Ayrıntıda Gizlidir Komiser Ercan Dizi TRT 1
Şubat Soğuğu Komiser Mesut
2005 Acı Hayat Sabri Yıldız Show TV
Fırat Kenarında Yüzen Kayıklar Ali Cem Datlı Film Kanal 7
O Şimdi Mahkum Lahanacı Sinema filmi -
Radyo Tantana Turgut
Savcının Karısı Mazlum Dizi atv
The İmam İsmail Güneş Sinema filmi -
2006 Aloya Çerçici Dizi Kanal 7
Arka Sokaklar Şeyhmus Kanal D
Büyük Buluşma
Taş Kısa film
Umut Adası Sinema filmi -
2007 Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım Sivil polis
Duvar Erol Dizi atv
Fikrimin İnce Gülü Hüseyin Show TV
Fırtına Kanal D
Rıza Sinema filmi -
Kuzey Rüzgârı Abdo Dizi Show TV
Mavi Gözlü Dev Başgardiyan Sinema filmi -
Yalan Dünya Kemal Dizi TRT 1
Yaşamın Kıyısında Cem Sinema filmi -
Zincirbozan Simitçi
2008 Bir Varmış Bir Yokmuş Kara Ziya Dizi Star TV
Devrim Arabaları Büfeci Sinema filmi -
Dur Yolcu Şükrü Dizi TRT 1
Kırmızı Işık Ahmet
Plajda Haydar Sinema filmi -
Son Cellat Havhav Kazım
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz Halil TV filmi
2009 Avrupa Yakası Urfalı Ağa Dizi atv
Melekler ve Kumarbazlar Komiser Sinema filmi -
2010 Ayrılık Odhan
Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi Dizi Star TV
Çakal Fethi Sinema filmi -
Eşrefpaşalılar Davut
2011 Günah Keçisi Belediye Başkanı
2012 Ve İnsan Aldandı Dizi
2013 Gelmeyen Bahar Sinan Sinema filmi -
Karaoğlan Tokucar Noyan
2014 Güllerin Savaşı Recep Dizi Kanal D
2015-2021 Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Şahin Ağa atv
2015 Kanlı Postal Sofi Sinema filmi -
Gül Ali
Kod Adı: K.O.Z. Özkan Hoca Kısa film
Ya Nasip, Ya Kısmet Sinema filmi
2016 İmkansız Olasılık
2017 Sirayet Haydar Dizi TV+
Çöpten Hikâyeler Sinema filmi -
Seni Gidi Seni
Tütün Kısa film
2021 Kağıttan Hayatlar Tahsin Sinema filmi
2022 Adanış: Kutsal Kavga Cemal
Camdaki Kız Derviş Dizi Kanal D
2022-2023 Sıfırıncı Gün Aydemir TV8
2023 Dedemin Gözyaşları Sinema filmi -
Hadi Hayırlısı Istakoz'un Haritası
Zübeyde: Analar ve Oğullar
Aybüke: Öğretmen Oldum Ben
Dünya Malı -1
2023-2024 Dilek Taşı Aziz Baran Dizi Kanal D
2024 C Takımı Sinema filmi -
Emanet İzzet Sarıca
Kaynak:[5][6][7][8][9]

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2012. 
  2. ^ "Turgay TANÜLKÜ Röportajı". hakanerdem.net. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  3. ^ "Turgay Tanülkü: Çocuğum olamadığı için her anneler gününde karımdan özür dilerim". CNN TÜRK. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  4. ^ "Turgay Tanülkü | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  5. ^ "Turgay Tanülkü | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  6. ^ "Turgay Tanülkü | Actor, Soundtrack". IMDb. 14 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  7. ^ "Turgay Tanülkü Filmleri - Sinemalar.com - Sinemalar.com -". www.sinemalar.com. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  8. ^ "Turgay Tanülkü filmografi". Beyazperde. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  9. ^ "Turgay Tanülkü oynadığı dizi filmler - Diziler.com". www.diziler.com. 

Dış bağlantılar değiştir