Mick Ronson

İngiliz gitarist, besteci ve yapımcı

Michael "Mick" Ronson (26 Mayıs 1946 – 29 Nisan 1993),[1] İngiliz gitarist, besteci ve yapımcı. David Bowie ile çıkardığı albümlerle bilinmektedir ve Bowie'nin 1970'lerdeki grubu the Spiders from Mars'ın gitaristliğini yapmıştır. Morrissey ve Lou Reed gibi birçok müzisyen için stüdyo gitaristliği yapmış olan Ronson, Van Morrison ve Bob Dylan gibi sanatçılarla da turlamıştır. Glam rock döneminin en önemli müzisyenlerinden biri olarak bilinmektedir.[2]

Mick Ronson
Mick Ronson (solda) 1988 yılında bir konserde
Genel bilgiler
Doğum adıMichael Ronson
Doğum26 Mayıs 1946(1946-05-26)
Kingston upon Hull, İngiltere
Ölüm29 Nisan 1993 (46 yaşında)
Londra, İngiltere
TarzlarRock, glam rock, hard rock
MesleklerMüzisyen, besteci, yapımcı
ÇalgılarGitar, vokaller, piyano, klavye, org
Etkin yıllar1966–1993
Müzik şirketiRCA, Epic, Mercury, Virgin, Rykodisc, Vertigo
İlişkili hareketlerDavid Bowie, Michael Chapman, Ian Hunter, Lou Reed, Bob Dylan, Rolling Thunder Revue, Morrissey, Mott the Hoople, Elton John, Van Morrison, One the Juggler

Ronson aynı zamanda kariyeri süresince birkaç solo albüm çıkarmış, Slaughter on 10th Avenue isimli albümü de UK Albums Chart listesinde 9. sıraya yükselmiştir.[1] 2003 yılında Rolling Stone'un yayınladığı "En İyi 100 Gitarist" listesine 64. sıradan girmiştir.[3] and 41st in 2012 by the same magazine.[4]

1990 yılında kendisine kanser teşhisi konulan Ronson, 29 Nisan 1993 tarihinde 46 yaşında ölmüştür.[2]

Diskografi değiştir

Solo albümleri
  • Slaughter on 10th Avenue (1974 – UK No. 9)
  • Play Don't Worry (1975 – UK No. 29)
  • Heaven and Hull (1994)
  • Just Like This (1999, 1976'da kaydedildi)
  • Showtime (1999, 1976 ve 1989 yıllarında canlı kaydedildi)
  • Indian Summer (2001, 1981-2'de kaydedildi)[1]
Solo teklileri
  • "Billy Porter" / "Seven Days" (1974) – RCA 2482
  • "Love Me Tender" / "Only After Dark" (1974) – RCA APBO-0212
  • "Slaughter on Tenth Avenue" / "Leave My Heart Alone" (1974) – RCA APBO-0291
  • "Billy Porter" / "Slaughter on Tenth Avenue" (1982) – RCA GOLD 546
  • "Don't Look Down" / "Slaughter on Tenth Avenue" / "Billy Porter" / "Love Me Tender" (1994 – UK No. 55)[1]
David Bowie ile
Lou Reed ve David Bowie ile
  • Transformer (1972)
Ian Hunter ile
  • Ian Hunter (1975)
  • You're Never Alone with a Schizophrenic (1979)
  • Welcome to the Club (1980)
  • Short Back 'n' Sides (1981)
  • YUI Orta (1990)
  • BBC Live in Concert (1995)
Bob Dylan ile
  • Hard Rain (1976)
  • The Bootleg Series Vol. 5: Bob Dylan Live 1975, The Rolling Thunder Revue (2002)

Kaynakça değiştir

  1. ^ a b c d Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19.19yayıncı=Guinness World Records Limited bas.). Londra, UK. s. 469. ISBN 1-904994-10-5. 
  2. ^ a b Mick Ronson 21 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Allmusic
  3. ^ "100 Greatest Guitarists: David Fricke's Picks: Mick Ronson". Rolling Stone. 5 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013. 
  4. ^ "100 Greatest Guitarists: Mick Ronson". Rolling Stone. 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2013.