Merve Boluğur

Türk oyuncu

Merve Boluğur (d. 16 Eylül 1987, İstanbul), Türk oyuncu.

Merve Boluğur
Merve Boluğur.jpg
Doğum 16 Eylül 1987 (1987-09-16) (34 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Eğitim Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi
Müjdat Gezen Sanat Merkezi
Meslek Oyuncu, manken
Etkin yıllar 2005-günümüz
Boy 1,65 m (5 ft 5 in)
Evlilik
Murat Dalkılıç
(e. 2015; b. 2017)
Ebeveyn(ler) Nehra Boluğur
Erdoğan Boluğur
Ödüller tüm liste

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Merve Boluğur, 16 Eylül 1987 yılında İstanbul'da Yugoslav göçmeni bir annenin ve İzmirli bir babanın kızı olarak dünyaya geldi.[1] Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Kadir Has Üniversitesi'nin hazırlığında kaldı ve bıraktı.[2] Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Bölümünde eğitim aldı. 2006–2007 yıllarında yayınlanan Acemi Cadı dizisinde Ayşegül adlı bir cadıyı canlandırarak başrol oynadı ve bu sayede tanındı. 2007 yılında TRT'de yayınlanan Aşk Yeniden adlı dizide Eylül adında bir karakteri canlandırdı. 2009 yılında Star TV'de yayınlanan Kül ve Ateş dizisinde Hayal İsfendiyar adlı karakteri canlandırarak oyunculuğuna devam etti. 2009 yılında Keremcem'in "Yutkunamıyorum" şarkısının klibinde oynadı. 2010 yılında Kolpa'nın "Kadınım" şarkısının klibinde Çağkan Çulha ile birlikte oynadı. 2010–2011 yıllarında yayınlanan Küçük Sırlar dizisinde Ayşegül karakterini canlandırdı. 2011–2013 yıllarında yayınlanan Kuzey Güney dizisinde Zeynep karakterini canlandırdı. Mayıs 2012 yılı itibarıyla Rexona markasının reklam yüzü oldu. 2013–2014 yıllarında yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Nurbanu Sultan'ı canlandırdı. 2014 yılında Maybelline New York'un ilk Türk marka yüzü oldu.[3] 2017 yılında Murat Dalkılıç'ın Epik isimli albümünde yer alan Boya Gitsin şarkısında Dalkılıç ile düet yaptı.[4] Mart 2018 yılında "Merve Boluğur" adlı kozmetik markasını kurmuştur ve ilk ürünü kırmızı ruj olmuştur. 2020 yılında kendine ait YouTube kanalını kurdu. 2022 yılında "Şşşşttt" isimli teklisini YouTube kanalından yayınladı.[5]

Özel hayatıDüzenle

24 Ağustos 2015 tarihinde şarkıcı Murat Dalkılıç ile evlendi.[6] Çift 11 Eylül 2017 tarihinde tek celsede boşandı.[7]

FilmografiDüzenle

Film
Yıl Yapım Rol Notlar
2006 Keloğlan Kara Prens'e Karşı Birgül Sinema filmi
2007 Gomeda Ayşen Sinema filmi
2008 Hoşçakal Güzin Bahar Televizyon filmi
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2006–2007 Acemi Cadı Ayşegül 58 bölüm (1–58)
2007 Aşk Yeniden Eylül 13 bölüm
2009 Kül ve Ateş Hayal İsfendiyar 9 bölüm (1–9)
2010–2011 Küçük Sırlar Ayşegül Yalçın 55 bölüm (1–55)
2011–2013 Kuzey Güney Zeynep Çiçek 69 bölüm (11–80)
2013–2014 Muhteşem Yüzyıl Nurbanu Sultan 35 bölüm (104–139)
2017 İçimdeki Fırtına Ezgi Kara Bademli 6 bölüm (1–6)
2017 3 Adam Kendisi Konuk

DiskografiDüzenle

Reklam filmleriDüzenle

Reklam
Yıl Yapım Notlar
2005 Cornetto Cornetto Algida
2006 Burger King Burger King Acılı Whopper
2007 Orkid Discreet[8] Günlük Ped Reklamı
2012 Rexona Reklam Yüzü
2014 Maybelline New York The Colossal Kajal
2015 Colossal Go Extreme Leather Black Maskara
Color Sensational 547 Kırmızı Ruj
Yeni Affinitone Fondöten
2016 Sevgililer Günü Özel

ÖdülleriDüzenle

Ödül Kategori Yapım Yıl
Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri Yılın Umut Vadeden Kadın Oyuncusu Küçük Sırlar 2010
TelevizyonDizisi.com Yılın En İyi Yardımcı Kadın Oyuncusu Küçük Sırlar 2011
İstanbul Moda Rehberi Ödülleri Yılın En Tarz Kadın Oyuncusu Kendisi 2017
İstanbul Kültür Üniversitesi Kariyer Onursal Ödülleri Yılın En Tarz Oyuncusu Kendisi
Altın Melek Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu [9] 2022

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Merve Boluğur". 
  3. ^ "Maybelline`in ilk Türk marka yüzü Merve Boluğur - Trendus.com". www.trendus.com. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  4. ^ "Murat Dalkılıç ve Merve Boluğurun Boya Gitsin Çıkışı - Magazin - Yaşam - Türkiye'nin İlk Aile Portalı". www.hepimizaileyiz.com. 13 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2022. 
  5. ^ "Şşşştt". 8 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Murat Dalkılıç ile Merve Boluğur evlendi". www.ntv.com.tr. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  7. ^ "Murat Dalkılıç ile Merve Boluğur boşandı". www.hurriyet.com.tr. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  8. ^ "Merve Boluğur Discreet Reklam - video Dailymotion". Dailymotion. 8 Ağustos 2007. 30 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2022. 
  9. ^ "Ödül aldığını duyuruyor". 16 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış BağlantılarDüzenle