Murat Dalkılıç

Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve oyuncu

Sırrı Murat Dalkılıç (7 Ağustos 1983, İzmir), Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncudur.[1]

Murat Dalkılıç
Murat Dalkılıç, Ağustos 2016'da Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sahnede.
DoğumSırrı Murat Dalkılıç
7 Ağustos 1983 (40 yaşında)
İzmir, Türkiye
MeslekŞarkıcı-şarkı yazarı · oyuncu
Evlilik
Merve Boluğur
(e. 2015; b. 2017)
Resmî sitemuratdalkilic.com
Müzikal kariyeri
TarzlarPop · Dans
ÇalgılarGitar
Etkin yıllar2008-günümüz
Müzik şirketiDokuz Sekiz · Sony · Kaya · DMC · Poll · Avrupa

2008'de "Kasaba" şarkısıyla çıkış yaptı ve 2010'da "La Fontaine", "Külah" ve "Dönmem" gibi şarkılara yer verdiği ilk stüdyo albümü Merhaba'yı yayımladı. Ardından 2012'den başlayarak iki yıl aralıklarla Bir Güzellik Yap, Daha Derine ve Epik albümlerini piyasaya sürdü. Bu çalışmalara dâhil edilen "Bir Güzellik Yap", "Kader", "Lüzumsuz Savaş", "Bir Hayli", "Neyleyim İstanbul'u" ve "Derine" gibi şarkılarla Türkiye'de çeşitli müzik listelerine girdi.

Bugüne kadar iki Türkiye Video Müzik Ödülü ve bir Altın Kelebek Ödülü kazanan Murat Dalkılıç, müzikal kariyerinin yanı sıra 2014'te Söyle Söyleyebilirsen yarışmasını sundu ve Sil Baştan dizisinde oynadı.

İlk yılları değiştir

Murat Dalkılıç 7 Ağustos 1983 tarihinde İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğretimini Kuşadası'nda tamamladı. O dönemde basketbolcu olmaya karar verdi. Bir yandan da müzik, resim ve basketbolun dışındaki diğer sosyal faaliyetleri de hobi olarak yaptı. 15 yaşında ilk müzik grubunu okulda kurdu ve grubun solistliğini üstlendi. 17 yaşında Kuşadası'nda daha lisedeyken profesyonel basketbolcu oldu. 1 yıl sonra basketbolu tamamen bırakıp müzik yapmaya karar verdi ve barlarda gitar çalarak müzik kariyerine başladı.[2][daha iyi kaynak gerekli]

Beykent Üniversitesi Oyunculuk Bölümü mezunudur.

Kariyeri değiştir

2008-11: Merhaba değiştir

2008 yılına gelindiğinde Murat Dalkılıç ilk EP albümü olan Kasaba ile profesyonel müzik dünyasına adım attı. Albümdeki 4 şarkıdan sadece "Kasaba" şarkısına klip çekildi. Klipte Murat Boz da yer aldı. Şarkı birçok listede 1 numaraya ve Türkiye resmî listesinde 1 numaraya kadar yükseldi. 2009 yılında Sony Music'le anlaşan Dalkılıç, "Pardon" ve "La Fontaine" single'larını çıkardı. 2010 yılına gelindiğinde Dalkılıç ilk stüdyo albümü Merhaba'yı 4 Haziran 2010 tarihinde Sony Music etiketiyle satışa sundu. Albümden "Külah", "Kıyamadım İkimize", "Merhaba Merhaba", "Dönmem" ve "Çatlat" şarkılarına klip çekti. "Kıyamadım İkimize" Türkiye resmî listesinde 3 numaraya kadar çıktı. "Merhaba Merhaba" Kral Pop Top 20 listesinde 26 Şubat 2011'de 1 numaraya, "Çatlat" 23 Eylül 2011 tarihinde 1 numaraya yükseldi. Ayrıca Dalkılıç bu albümde kendi felsefesini albümün fotoğraflarında gösterdi. 2011 yılında Dalkılıç Volga Tamöz'ün çalışması olan Grup Hepsi'yle birlikte Şık Şık şarkısına düet yaptı.

2012-15: Bir Güzellik Yap ve Daha Derine değiştir

2010 yılında verdiği röportajda 2011 yazında yeni albüm için hazırlıklara başlayacağını söyleyen Dalkılıç, 2011 Eylül'ünde albüm hazırlıklarına başladı. 2012 Şubat ayında albümü tamamlayıp Mayıs 2012'de 2. stüdyo albümü "Bir Güzellik Yap"ı Kaya Müzik etiketiyle çıkardı. Albümden "Bir Güzellik Yap", "Kader", "Lüzumsuz Savaş", "Bir Hayli" ve "Neyleyim İstanbul'u" adlı şarkılara klipler çekti. "Bir Güzellik Yap" ve "Lüzumsuz Savaş" Türkiye Resmî Listesinde 1 numaraya kadar yükseldi ve Avrupa listesine girme başarısı gösterdi. "Bir Hayli" ise Youtube'da 43 milyon kez dinlendi. 2014 yılında DMC ile anlaşan Murat Dalkılıç 2 yıllık bir çalışmanın ardından DMC etiketiyle 3. stüdyo albümü Daha Derine'yi 24 Haziran 2014'te çıkardı. Albümden "Bu Nasıl Aşk", "Derine", "Kördüğüm", "Yani", "İki Yol" ve "Leyla" adlı şarkılara klip çekti. "Bu Nasıl Aşk" albüm çıkmadan önce Mayıs ayının sonunda yayımlandı. "Kördüğüm" ise 2015'in başında sadece internet üzerinde ve Ekim 2015'te televizyonlarda yayımlandı. 2015 yılına gelindiğinde Emrah Karaduman'ın "Toz Duman" albümüne konuk olmuş ve sözü Dalkılıç'a müziği Karaduman'a ait olan "Kırk Yılda Bir Gibisin" şarkısını seslendirdi. Klip, Dalkılıç'ın Kuruçeşme Arena'daki konserinden görüntüleriyle çekildi. 31 Temmuz 2015 tarihinde DMC şirketinden ayrılarak Poll Production ile anlaştı.[3]

2016-günümüz: Epik ve Aşinayız değiştir

15 Temmuz 2016'da çıkan albümün çıkış şarkısının adı olan, söz ve müziği kendisine ait olan "Ben Bilmem" şarkısına klip çekti. 18 Ağustos 2017'de Oğuzhan Koç ile "Aşinayız" şarkısını çıkardı. Ünlü şarkıcı, uzun süren sessizliğini ‘Son Liman’ isimli şarkısıyla bozdu. Sözü ve müziği Ara Akan, aranjesi Öğünç Başara ve Ara Akan imzalı şarkının klibi ve tanıtım fotoğrafları Cem Talu tarafından Los Angeles’ta çekildi.[4]

9 Ekim 2020'de Gig Medya tarafından "Orta Yol" adlı single'ı yayımlandı.[5] Sözü ve müziği Dalkılıç'a, düzenlemesi Ozan Bayraşa'ya ait olan şarkıya Behzat Uygur yönetmenliğinde bir klip çekildi.

Hayırseverlik değiştir

Uganda'da inşaatı gerçekleştirilecek; içeriğinde okul, hastane, aşevi ve meslek okulu olacak yapı için, Kimse Yok Mu Derneği ve Samanyolu Haber televizyonu tarafından başlatılan hayır kampanyası çerçevesinde, "İnsanlık Ölmedi" isimli Samanyolu Haber’de Ağustos 2011'de yayımlanan programda Kayahan, Seda Sayan, Ümit Sayın, Erhan Güleryüz, Murat Kekilli, İbrahim Erkal, Vatan Şaşmaz, Tolgahan Sayışman ve Erhan Ufak gibi ünlülerle birlikte Dalkılıç'ın da telefonla hayırseverlerle görüştüğü kampanyada yardım toplandı.[6]

Özel hayatı değiştir

24 Ağustos 2015'te Merve Boluğur ile evlendi. Çift 11 Eylül 2017 tarihinde boşandı.[7]

Diskografi değiştir

Filmografisi değiştir

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2010 Çok Güzel Hareketler Bunlar Kendisi Konuk[8]
2014 Sil Baştan Kendisi Başrol oyuncusu
Söyle Söyleyebilirsen Sunucu
2020-2021 Menajerimi Ara Konuk
2022 Maske Kimsin Sen? Konuk jüri
Demet Akbağ ile Güldürme Beni Konuk
2022 Çok Güzel Hareketler 2 Kendisi Konuk[9]
İnternet
Yıl Yapım Rol Notlar
2022 Sen Yaşamaya Bak [10] Yapımcı
Recep İvedik 7 Kendisi Konuk oyuncu
Sadece Arkadaşız
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2015 Mazlum Kuzey Doktor Konuk oyuncu
2016 Bizans Oyunları Muhteris Başrol oyuncusu
2018 Dünya Hali Serdar

Ödülleri değiştir

Yıl Ödül veren organizasyon Kategori
2009 15. Kral TV Video Müzik Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Sanatçı
Altın Kelebek Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Sanatçı
Boğaziçi Üniversitesi Medya Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Sanatçı
2010 1. Pal Fm Müzik Ödülleri En İyi Canlı Sahne Performansı
16. Kral Tv Video Müzik Ödülleri

Radyolarda En Çok Çalınan Şarkı (Kasaba)

Siyaset Dergisi Ödülleri Yılın Çıkış Yapan Erkek Sanatçısı
2013 10. Radyo Boğaziçi Ödülleri En İyi Erkek Pop Müzik Sanatçısı [11]
MGD 19. Altın Objektif Ödülleri En İyi Düet (Lüzumsuz Savaş)
2014 İstanbul Fm Altın Ödülleri En İyi Erkek Pop Erkek Sanatçı [12]
2015 Zervek Vakfı Ödülleri En İyi Pop Erkek Sanatçısı
1. Sosyal Altın Medya Ödülleri Yılın Erkek Sanatçısı
Ege Üniversitesi 4. Medya Ödülleri En İyi Şarkı (Derine)
6. Quality Of Magazine Dergisi Ödülleri En Quality Erkek Sanatçı
Haliç Üniversitesi 2015'in Enleri Ödülleri Yılın En İyi Erkek Pop Sanatçısı
2016 6. Engelsiz Yaşam Vakfı Ödülleri Yılın En İyi Pop Müzik Erkek Sanatçısı
23. İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Şarkıcısı
Yılın En Başarılı Şarkısı (Kırk Yılda Bir Gibisin)
7. KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Erkek Ses Sanatçısı
KKTC 2. Cypaparazzi Ödülleri En İyi Pop Erkek Sanatçı
En İyi Reklam Yıldızı (Kinetix)
En İyi Klip (Ben Bilmem)
2017 24. İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri Yılın En Başarılı Klip Çalışması (Ben Bilmem)
6. TURKMSIC Yılın En'leri Ödülleri Yılın En İyi Erkek Pop Şarkıcısı

Ayrıca bakınız değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ karnaval.com'dan "Murat Dalkılıç 18 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015
  2. ^ biyografi.net.tr'den "Murat Dalkılıç kimdir? 8 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015
  3. ^ "Murat Dalkılıç Poll Production ile Anlaştı!." muzikonair.com. 31 Temmuz 2015. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  4. ^ "Murat Dalkılıç 'Son Liman' İsimli Çalışmasını Yayınladı". 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2020. 
  5. ^ "Murat Dalkılıç adlı sanatçının Orta Yol - Single albümü". Apple Music. 9 Ekim 2020. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  6. ^ milliyet.com.tr'den "Murat Dalkılıç kimdir? 18 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Erişim tarihi: 8 Mayıs 2015
  7. ^ "Murat Dalkılıç ve Merve Boluğur boşandı!". Sözcü. 11 Eylül 2017. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2017. 
  8. ^ "Çok Güzel Hareketler Bunlar Murat Dalkılıç Yılbaşı Özel". 8 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Çok Güzel Hareketler 2'nin bölüm konuğu Murat Dalkılıç". www.ntv.com.tr. 28 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023. 
  10. ^ Global, Haber (6 Kasım 2021). "Buket Aydın'la Koltuk programının bu haftaki konuğu Murat Dalkılıç". haberglobal.com.tr/magazin/buket-aydin-la-koltuk-programinin-bu-haftaki-konugu-murat-dalkilic-115115. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  11. ^ radikal.com.tr'den "Boğaziçiciler Sıla dedi 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Erişim tarihi: 7 Mayıs 2015
  12. ^ oydar.com'dan "İstanbul FM Altın Ödülleri sahiplerini buldu 25 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2015"

Dış bağlantılar değiştir