Marta Kauffman

Marta Fran Kauffman (d. 21 Eylül 1956) Amerikalı yazar ve yapımcı. En bilinen çalışması David Crane'le ortak hazırladığı Friends dizisidir. Yaratıcısı olmak dışında her ikisi de Kevin Bright'la birlikte dizinin yöneticisi yapımcıydı. Crane ve Kauffman aynı zamanda başrolünde Kirstie Alley'nin olduğu Veronica's Closet ve başrolünde Christina Applegate'in oynadığı Jesse dizisinin yapımcılığını da yapmıştır. Ayrıca 1990'larda HBO'da yayınlanan Dream On'nun da yaratıcılarıdır. Kauffman, 2005-2006 yılları arasında Related dizisinin yönetici yapımcılığını üstlendi.

HayatıDüzenle

Philadelphia'nın bir banliyösünde Yahudi bir ailenin kızı olarak doğan Kauffman,[1] liseyi Marple Newtown Lisesi'nde okudu. 1978'de Brandeis Üniversitesi'nin tiyatro bölümünden mezun oldu. 2013'ten beri eşi Michael Skloff'la,[1] Friends'in tema müziği bestecisi, Los Angeles'ta yaşamaktadır. Kauffman'nın Hannah, Sam ve Rose adlarında üç çocuğu vardır.[1]

FilmografiDüzenle

Yıl Başlık Görev Notlar
1987 Everything's Relative Yazar 1 bölüm
1990-1996 Dream On Yaratıcı, Yazar (1990-1996), yapımcı
1991 Sunday Dinner Yazar 1 bölüm
1992-1993 The Powers That Be Yaratıcı
1993 Family Album Yaratıcı
1994 Couples Yazar, Ortak yapımcı TV filmi
1994-2004 Friends Yaratıcı, Yönetici yapımcı (1994-2004), Yazar (1995-1996), Ektra Cast direktörü
1997-2000 Veronica's Closet Yaratıcı, Yönetici yapımcı
1998-2000 Jesse Yönetici yapımcı
2005-2006 Related Yönetici yapımcı
2007 Gifted Yönetici yapımcı TV filmi
2008 Blessed Is the Match: The Life and Death of Hannah Senesh Yönetici yapımcı Belgesel
2010 Independent Lenses Yönetici yapımcı
2011 Five Yaratıcı, Yönetici yapımcı
2012 Hava Nagila: The Movie Yapımcı Belgesel
2013 Call Me Crazy: A Five Film Yaratıcı, Yönetici yapımcı
2015 Grace and Frankie Yaratıcı, Yönetici yapımcı Howard J. Morris'la beraber

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle