Ana menüyü aç

David Crane (d. 13 Ağustos 1957) Amerikalı yazar ve yapımcı. Yakın arkadaşı Marta Kauffman'la birlikte Friends dizisini yaratıcılarındandır.

David Crane
Doğum 13 Ağustos 1957 (1957-08-13) (62 yaşında)
Philadelphia, Pensilvanya, ABD
Meslek yazar, yapımcı
Tanınma nedeni

Friends (dizi)

Episodes (dizi)

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Crane, WCAU Philadelphia haberlerinin sunucusu Gene Crane ve onun ilk eşi Joan'nın oğludur. Yahudidir.[1] Rosemont, Pennsylvania'daki Harriton Lisesi'ne gitmiş, Brandeis Üniversitesi'nde lisans eğitim almıştır.

Hayat arkadaşı Jeffrey Klarik (Mad About You'nun yapımcısı) ile baraber 2006'da The Class sitcomunu tasarladı.[2]

2011'de Crane ve Klarik BBC için Episodes isimli bir dizi hazırladı. Dizi ABD'de Showtime'da 9 Ocak 2011'de,[3] BBC Two'da ise 10 Ocak 2011'de yayınlanmaya başladı.[4] Dizinin oyuncuları arasında Friends'ten Matt LeBlanc, Green Wing'te Stephen Mangan ve Tamsin Greig yer almaktadır.

Seçilmiş filmografisiDüzenle

  • Episodes, 2011, (yazar/yapımcı)
  • The Class, 2006 (yaratıcı, yazar ve yönetici yapımcı)
  • Jesse, 1998 (yönetici yapımcı)
  • Veronica's Closet, 1997 (yaratıcı, yönetici yapımcı)
  • Friends, 1994 (yaratıcı, yazar ve yönetici yapımcı)
  • Dream On, 1990, (yazar/yapımcı)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Pazornik, Amanda (11 Kasım 2010). "It's been six years, but they'll always be my Jewish 'Friends'". Jweekly. Erişim tarihi: 29 Nisan 2012. 
  2. ^ "Exclusive Interview: David Crane and Jeffrey Klarik, Creators of The Class". BuddyTV.com. 2 Kasım 2006. 7 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2011. 
  3. ^ "Biggest Sunday Ever on Showtime! Shameless, Episodes & Californication to Premiere January 9th". FutonCritic.com. Showtime press release. 22 Eylül 2010. Erişim tarihi: 26 Ocak 2011. 
  4. ^ "Press Packs: Episodes". BBC. 17 Aralık 2010. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle