David Crane

Amerikalı senarist ve yapımcı

David Crane (d. 13 Ağustos 1957, Philadelphia), Amerikalı yazar ve yapımcı. Yakın arkadaşı Marta Kauffman'la birlikte Friends dizisini yaratıcılarındandır.

David Crane
Doğum 13 Ağustos 1957 (1957-08-13) (64 yaşında)
Philadelphia, Amerika Birleşik Devletleri
Meslek Yazar, yapımcı

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Crane, WCAU Philadelphia haberlerinin sunucusu Gene Crane ve onun ilk eşi Joan'nın oğludur. Yahudidir.[1] Rosemont, Pennsylvania'daki Harriton Lisesi'ne gitmiş, Brandeis Üniversitesi'nde lisans eğitim almıştır.

Hayat arkadaşı Jeffrey Klarik (Mad About You'nun yapımcısı) ile beraber 2006'da The Class sitcomunu tasarladı.[2]

2011'de Crane ve Klarik BBC için Episodes isimli bir dizi hazırladı. Dizi ABD'de Showtime'da 9 Ocak 2011'de,[3] BBC Two'da ise 10 Ocak 2011'de yayınlanmaya başladı.[4] Dizinin oyuncuları arasında Friends'ten Matt LeBlanc, Green Wing'te Stephen Mangan ve Tamsin Greig yer almaktadır.

Filmografi (seçme)siDüzenle

  • Episodes, 2011, (yazar/yapımcı)
  • The Class, 2006 (yaratıcı, yazar ve yönetici yapımcı)
  • Jesse, 1998 (yönetici yapımcı)
  • Veronica's Closet, 1997 (yaratıcı, yönetici yapımcı)
  • Friends, 1994 (yaratıcı, yazar ve yönetici yapımcı)
  • Dream On, 1990, (yazar/yapımcı)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Pazornik, Amanda (11 Kasım 2010). "It's been six years, but they'll always be my Jewish 'Friends'". Jweekly. 13 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2012. 
  2. ^ "Exclusive Interview: David Crane and Jeffrey Klarik, Creators of The Class". BuddyTV.com. 2 Kasım 2006. 7 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2011. 
  3. ^ "Biggest Sunday Ever on Showtime! Shameless, Episodes & Californication to Premiere January 9th". FutonCritic.com. Showtime basın bülteni. 22 Eylül 2010. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2011. 
  4. ^ "Press Packs: Episodes". BBC. 17 Aralık 2010. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle