Kadın havacılar listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste önemli kadın havacıların yer aldığı listedir. Havacılık alanında imalatçı, tasarımcı, pilot ve sponsor olarak öne çıkan kadınlar yer almaktadır. Ayrıca kadın havacı örgütlerinin bir listesini de içermektedir.

Aida de Acosta 1903'te Baladeuse zeplinini uçurdu - motorlu bir uçağa pilotluk yapan ilk kadın

KişilerDüzenle

ADüzenle

 
Lilian Bland, 1911'de Mayfly' ile uçtu. İrlanda'da uçan ilk kadın olmak için uçağı kendisi yaptı.
 
Lilian Bland'ın dönem gazetelerinde çıkan haberi
  • Asli Hassan Abade, Somalili önde gelen bir pilot, askeri figür ve sivil aktivist.
  • Zoya Agarwal, Boeing 777'yi (2013) uçuran dünyanın en genç kadın pilotudur. Kuzey Kutbu (2021) üzerinde dünyanın en uzun uçuş rotasının kaptanlığını yaptı.

BDüzenle

 
Willa Brown, ABD Sivil Hava Devriyesinde teğmen olarak görev alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın
  • Pancho Barnes (1901-1975), baloncu Thaddeus Lowe'un torunu; Women's Air Reserve, Associated Motion Picture Pilots'u kurdu ve "Hava Kuvvetlerinin annesi" kabul edildi.[4][5]
  • Mary Barr (1925-2010), ABD Orman Hizmetlerine katılan ve Ulusal Havacılık Güvenliği Görevlisi.[6]
  • Jean Batten (1909-1982), 1930'larda Birleşik Krallık'tan Yeni Zelanda'ya ilk solo uçuşunu yaptı.
  • Ann Baumgartner (1918-2008), test pilotu; ABD Ordusu Hava Kuvvetleri jet uçağını uçuran ilk Amerikalı kadın (bir Bell YP-59A jet avcı uçağı).
  • Amelie Beese (1886-1925), Almanya'daki ilk kadın pilot.[7]
  • Elly Beinhorn (1907-2007), her kıtada uzun mesafeli uçuşlar yapan ve dünyayı dolaşan Alman gezgini.[8]
  • Dagny Berger (1903-1950), Norveç'in ilk kadın pilotu.
  • Susana Ferrari Billinghurst (1914-1999), Arjantinli pilot; 1937'de Güney Amerika'da ticari pilot lisansı alan ilk kadın.
  • Lilian Bland (1878–1971), kendi uçağını yaptı; İrlanda'da uçan ilk kadın.[7]
  • Line Bonde (bc1979), savaş pilotu olan ilk Danimarkalı kadın (2006).
  • Maude Bonney (1897–1994), 1933'te İngiltere'den Avustralya'ya ve 1937'de Güney Afrika'ya uçan ilk kadın olan Avustralyalı havacı.
  • Ana Branger (1920'lerin başında doğdu), erken dönem Venezuela havacı.
  • Jill E. Brown (1950 doğumlu), büyük bir ABD havayolu şirketi için ilk Afro Amerikan kadın pilot.
  • Willa Brown (1906–1992), ABD'de hem ticari hem de özel lisansa sahip ilk siyah kadın. Amerika Ulusal Negro Airmen Association'ı kurdu. Sivil Hava Devriyesinde subay olan ilk siyah kadın.[9]
  • Bayan Victor Bruce (1895–1990), Mildred Mary adıyla doğdu. Ancak evlilik adıyla ünlendi. Dünyayı tek başına dolaşan ilk kadın ve hız yapmaktan yargılanan ilk kadın.[10][11]
  • Millicent Bryant (1878-1927), Avustralya'da pilot lisansı alan ilk kadın.
  • Beverly Burns (d. 1949), Amerikalı pilot, muhtemelen bir jumbo jetin kaptanlığını yapan ilk kadın (bkz. Lynn Rippelmeyer ).[12]
 
1922 yılında Bessie Coleman

CDüzenle

  • Mary Calcaño (1906-1992), pilot lisansı verilen ilk Venezuelalı kadın.
  • Maie Casey, Avustralya Kadın Pilotlar Derneği'nin ilk hamisi[13].
 
Amelia Earhart, Lockheed Model 10-E Electra'nın ön kısmının altında duruyor

DDüzenle

EDüzenle

FDüzenle

  • Rosina Ferrario (1888-1957), Ocak 1913'te pilot lisansı alan ilk İtalyan kadın.
  • Amalia Celia Figueedo (1895–1985), Arjantinli havacı; Arjantin'de ve muhtemelen Latin Amerika'da 1914'te Paul Castaibert ile pilot lisansı alan ilk kadın.
  • Kathleen Fox (1951 doğumlu), Kanadalı uçuş eğitmeni, hava trafik kontrolörü ve iş insanı.
  • Mathilde Franck (1866–1956), erken dönem Fransız havacı; 1910'da uçmayı öğrendi.
  • Wally Funk, Mercury 13 yolcularından biri ; FAA'da ilk kadın hava güvenliği müfettişi.[5]

GDüzenle

 
Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen .

HDüzenle

JDüzenle

KDüzenle

  • Elvy Kalep, Estonya'nın ilk kadın pilotu.
  • Shawna Rochelle Kimbrell, ABD Hava Kuvvetleri'ndeki ilk Afrika kökenli Amerikalı kadın savaş pilotu.
  • Zinaïda Kokorina; Rus pilot ve uçuş eğitmeni , 1925'te dünyanın ilk kadın askeri pilotu oldu.
  • Opal Kunz ;Doksan Dokuzlar'ın kurucu üyesi ve ilk başkanı. Betsy Ross Hava Birlikleri'nin kurucu üyesi ve ilk başkanı; Sivil Pilot Eğitim Programında eğitmen olarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hava Kuvvetleri'nde 400'den fazla öğrenciyi eğitti.
  • Edibe Subaşı Kutucuoğlu, ilk kadın akrobasi pilotu.

LDüzenle

MDüzenle

NDüzenle

ODüzenle

  • Sicele O'Brien, 1920'lerde Avrupa ve Afrika'da yarışan ve rekorlar kıran İrlanda'nın öncü kadın pilotlarından biri.
  • Ruth Law Oliver, askeri üniforma giyen ilk kadın pilot ve Filipinler'e hava postası ulaşımı sağlayan kadın.[43]
  • Phoebe Omlie, uçak teknisyenliği lisansı alan ilk kadın; ilk lisanslı kadın nakliye pilotu.

PDüzenle

QDüzenle

  • Harriet Quimby (1875-1912), ABD pilot lisansı alıp Manş Denizi'ni geçen ilk kadın.[45]

RDüzenle

SDüzenle

 
Blanche Scott, "Havanın Erkek Fatması"
 
Amelia Earhart'a uçmayı öğreten Neta Snook
  • Nicola Scaife, Avustralyalı sıcak hava baloncusu; 2014 ve 2016 yıllarında FAI Kadınlar Şampiyonası'nın galibi.
  • Melitta Schenk Gräfin von Stauffenberg, İkinci Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe test pilotu olan havacılık mühendisi.[50]
  • Blanche Scott (1885–1970), muhtemelen yalnız uçan ilk Amerikalı kadın (bkz. Bessie Raiche ).[51]
  • Sheila Scott, Kuzey Kutbu üzerinde hafif bir uçakla uçan ilk kişi.[52]
  • Tammie Jo Shults (1962 doğumlu), ilk ABD Donanması savaş pilotlarından biri ve Southwest Airlines Flight 1380 kaptanı.
  • Betty Skelton, dünyanın en hızlı kadını.[53]
  • Elinor Smith (1911-2010), on altı yaşında dünyanın en genç lisanslı pilotu olan "Freeport'un Uçan Sinekliği" lakaplı kadın.[54][55]
  • Eula Pearl Carter Scott (1915–2005), 12 Eylül 1929'da Curtiss Robin OX-5 ABD'de 13 yaşında solo yapan en genç pilot oldu. Aile dostu Wiley Post tarafından yaklaşık bir yıllık uçuş eğitimi aldı.
  • Ida Van Smith; Uluslararası Dostluk Ormanı'ndaki ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olan eğitimci.[56]
  • Neta Snook, bir havacılık işletmesini yöneten ilk kadın; Amelia Earhart'a uçmayı öğretti.[57][58]
  • Winifred Spooner (1900-1933), İngiliz havacı; 1929'un en seçkin kadın havacısı.
  • Katherine Stinson; Döngüyü tekrarlayan ilk kadın olan , "Flying Schoolgirl"; Marjorie Stinson'ın kız kardeşi.[59]
  • Marjorie Stinson, Amerikan sergi pilotu ve eğitmeni ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk kadın havayolu pilotu; Katherine Stinson'ın kız kardeşi [60]
  • Marina Știrbei (1912-2001), İkinci Dünya Savaşı'nda kadınların Beyaz Filosu'nu kuran Rumen havacı.
  • Antonie Strassmann (1901–1952), Alman bir akrobasi havacısı (2932'de ABD'ye göç etti), 1932'de Almanya'dan Pernambuco, Brezilya'ya bir Zeplin uçurdu. Chicago'daki 1930 Ulusal Hava Yarışları da dahil olmak üzere akrobasi uçuşları yaptı, havacılık şirketlerini temsil etti ve danışmanlık yaptı ve basına röportajlar verdi.[61]
  • Maguba Syrtlanova (1912 – 1971), uçuş eğitmeni, uçuş komutanı, savaş zamanı kahramanı.[62]

TDüzenle

  • Louise Thaden, ilk Powder Puff Derbisinin şampiyonu.[63]
  • Penny Thompson, Amerikalı havacı, kadın kıtalararası hava gösterilerinin organizatörü ve havacılık yayıncısı.
  • Bonnie Tiburzi, American Airlines'ın ilk kadın pilotu ve büyük bir Amerikan ticari havayolunun ilk kadın pilotu.
  • Bobbi Trout (1906-2003), dayanıklılık rekorları kırdı ve bütün gece uçan ilk kadındı.[64][65]

VDüzenle

WDüzenle

  • Patty Wagstaff , ABD Akrobasi Şampiyonasını kazanan ilk kadın.[67]
  • Nancy Bird Walton, Avustralyalı Kadın Pilotlar Derneği'ni kuran öncü Avustralyalı havacı
  • Zheng Wang (Julie Wang, Wang Zheng, 王争), Dünya'nın çevresini uçakla dolaşan ilk Asyalı kadın, dünyanın çevresini tek başına uçan ilk Çinli; dünya etrafında uçan ilk Çinli kadın pilot.[68][69][70]
  • Emily Howell Warner, tarifeli bir ABD havayolunun ilk kadın kaptanı.
  • Fay Gillis Wells , Doksan Dokuzlar'ın kurucu üyesi ve birinci sekreteri;[71] Tırtıl Kulübü'nün en eski kadın üyelerinden biri.[72]
  • Cicely Ethel Wilkinson (c.1882–1967), öncü İngiliz pilot.
  • Benedetta Willis.;1950'lerde RAF kanatlarını alan ilk 5 kadından biri.
  • Edna Gardner Whyte, İkinci Dünya Savaşı'nda birçok askeri pilot yetiştirdi; Daedalian kardeşliğinin ilk kadın üyesi.[73][74]

YDüzenle

ZDüzenle

OrganizasyonlarDüzenle

  • Hava Taşımacılığı Destek (ATA)
  • Betsy Ross Hava Kuvvetleri
  • Gece Cadıları
  • Doksan Dokuzlar [76]
  • Kadın Hava Kuvvetleri Hizmet Pilotları (WASP)
  • Uluslararası Havacılıkta Kadınlar
  • Bayanlar Hava Derbisi
  • Kadın Yardımcı Hava Kuvvetleri (WAAF)
  • Kadın Uçan Eğitim Müfrezesi
  • Kadın Kraliyet Hava Kuvvetleri

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Latinas in the United States: a historical encyclopedia, Indiana University Press, 2006, ss. 188-189, ISBN 0-253-34681-9 
  2. ^ Rambling Recollections of Flying and Fliers, Minnetrista Cultural Center, 1993, ISBN 0-9623291-8-5 
  3. ^ "Jacqueline Auriol, Top French Test Pilot, 82", The New York Times, 17 Şubat 2000, 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  4. ^ "Barnes, Florence "Pancho" Lowe", Encyclopedia of Women in the American West, SAGE Publications, 2003, ss. 26-27, ISBN 9781452265261 
  5. ^ a b Gibson, Karen (2013), Women Aviators: 26 Stories of Pioneer Flights, Daring Missions, and Record-Setting Journeys, Chicago Review Press, ISBN 9781613745403. 
  6. ^ Morgan, Woody (6 February 2001). "Aviation hall of fame induction next for Barr". Lassen County Times. Retrieved 12 March 2016. 
  7. ^ a b Lebow 2003, pp. 203–214. 
  8. ^ Ruffin, Steven (2011), "First Ladies of the Air", Aviation's Most Wanted, Potomac, ISBN 9781597974448. 
  9. ^ Gibson 2013, pp. 90–96. 
  10. ^ "The Remarkable Mrs Victor Bruce", Fast Women, 2002, s. 43, ISBN 9781861054883 
  11. ^ Sisters of the Wind: Voices of Early Women Aviators, 1994, s. 78, ISBN 9780962387944 
  12. ^ Gibson 2013, p. 145. 
  13. ^ Diane Langmore (2007). "Casey, Lady Ethel Marian (Maie) (1891–1983)". Australian Dictionary of Biography. National Centre of Biography, Australian National University. 
  14. ^ Gibson 2013, pp. 79–83. 
  15. ^ "Meet: Jerrie Cobb, First woman to undergo the testing developed for the selection of the Mercury Astronauts", Female Frontiers, NASA, 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 16 Ağustos 2015 
  16. ^ Gibson 2013, pp. 197–202. 
  17. ^ Jacqueline Cochran: Biography of a Pioneer Aviator, McFarland, 2012, ISBN 9780786489961 
  18. ^ "Bessie Coleman (1892 -1926)", Fly Girls, PBS, 1999, 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  19. ^ "Rawlinson Creason, Mary". MDOT. 5 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2019. 
  20. ^ Women in Space, Springer, 2006, s. 33, ISBN 9781846280788 
  21. ^ "The Dowager Marchioness of Reading: Society beauty who defied convention to fly planes and race cars, and outraged many with her views on hooligans", The Independent, 18 Mayıs 2015, 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  22. ^ a b Lebow, Eileen (2003), Before Amelia: Women Pilots in the Early Days of Aviation, Potomac Books, ISBN 9781612342252. 
  23. ^ Welch, Rosanne (1998), Encyclopedia of Women in Aviation and Space, ABC-CLIO, ISBN 9780874369588. 
  24. ^ "The Ruth Elder Page of the Parks Airport Register Web Site". Parksfield.org. 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  25. ^ Ataturk: An Intellectual Biography, 9 Mayıs 2011, s. 210, ISBN 1400838177 
  26. ^ Gibson 2013, pp. 118–124. 
  27. ^ "Pilot becomes first female Inuk captain for Air Inuit". CBC News (İngilizce). 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2017. 
  28. ^ "Cape Town to Cairo in a Forties plane: Meet Britain's daredevil female aviatrix", Daily Telegraph, 17 Mart 2015, 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  29. ^ Old Bird: The Irrepressible Mrs Hewlett, Matador, 2010, ISBN 9781848763371 
  30. ^ "Mary Goodrich Jenson" Archived 2019-04-04 at the Wayback Machine. Connecticut Women's Hall of Fame. 
  31. ^ Amy Johnson, Sutton, 2004, ISBN 9780750937030 
  32. ^ Gibson 2013, pp. 8–15. 
  33. ^ Constance Leathart: The forgotten 'aviatrix' of WW2, BBC, 9 Ekim 2015, 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  34. ^ Heroines of the Soviet Union 1941–45, Osprey, 2012, s. 14, ISBN 9781780966519 
  35. ^ Straight on Till Morning: The Life of Beryl Markham, W. W. Norton, 2011, ISBN 9780393342086 
  36. ^ Marie Marvingt: A l'aventure du sport, Editions L'Harmattan, 2013, ISBN 9782336323800 
  37. ^ Thomas 1996, p. 29. 
  38. ^ "Ocean Flying", Powder Puff Derby Of 1929, Sourcebooks, 2002, s. 269, ISBN 9781402229725 
  39. ^ Douglas 2015, p. 161. 
  40. ^ "Chopper granny rounds globe", The Guardian, 6 Eylül 2000, 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  41. ^ Gibson 2013, pp. 186–191. 
  42. ^ Gibson 2013, pp. 172–178. 
  43. ^ Wings Over the Philippines, 2008, s. 9, ISBN 978-9711011819 
  44. ^ Gibson 2013, pp. 161–166. 
  45. ^ "Harriet Quimby (1875 – 1912)", Fly Girls, PBS, 1999, 8 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  46. ^ Who's Who in Nazi Germany, Routledge, 2013, ss. 199-200, ISBN 9781136413889 
  47. ^ "Margaret Ringenberg", The Guardian, 6 Ekim 2008, 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  48. ^ Gibson 2013.
  49. ^ "Molly Rose", The Female Few: Spitfire Heroines of the Air Transport Auxiliary, The History Press, 2012, ISBN 9780752481227 
  50. ^ Melitta Gräfin Schenk von Stauffenberg: Deutsche Heldin mit Gewissensbissen, GRIN Verlag, 2010, ISBN 9783640545735 
  51. ^ Tomboy of the Air: Daredevil Pilot Blanche Stuart Scott, HarperCollins, 2001, ISBN 9780060291389 
  52. ^ Chronology of Women's History, 1994, s. 321, ISBN 0313288038 
  53. ^ "A Conversation with Betty Skelton Frankman, Aviatrix Pioneer and the "Fastest Woman on Earth"", Quest: The History of Spaceflight, 23 (3), 2016, ISSN 1065-7738 
  54. ^ "Pioneering pilot Elinor Smith Sullivan dies at 98", The Washington Post, 24 Mart 2010, 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  55. ^ Gibson 2013, pp. 67–71. 
  56. ^ Gibson 2013, pp. 192–196. 
  57. ^ Flyboys Over Hampton Roads: Glenn Curtiss's Southern Experiment, History Press, 2010, s. 94, ISBN 9781596299726 
  58. ^ Gibson 2013, pp. 32–40. 
  59. ^ Shepherd 2004, p. 22. 
  60. ^ "Women in Aviation and Space History – Smithsonian National Air and Space Museum". airandspace.si.edu. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  61. ^ The Strassmanns : science, politics, and migration in turbulent times, 1793–1993. English language. New York: Berghahn Books. 2008. ISBN 9781845454166. OCLC 145396526. 
  62. ^ Sakaida, Henry (2003). Heroines of the Soviet Union 1941–45. Bloomsbury Publishing. p. 55. ISBN 9781780966922.
  63. ^ "Thaden, Louise", Notable American Women, vol. 5, Harvard University Press, 2004, ss. 633-634, ISBN 9780674014886 
  64. ^ Shepherd 2004, p. 36. 
  65. ^ Gibson 2013, pp. 61–66. 
  66. ^ "Women in Aviation", Encyclopedia of Women in Today's World, vol. 1, SAGE, 2011, s. 115, ISBN 9781412976855 
  67. ^ Gibson 2013, pp. 155–160. 
  68. ^ "Chinese pilot completes solo around-the-world flight". www.aopa.org. 21 Eylül 2016. 31 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2016. 
  69. ^ "index.php". earthrounders.org. 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2016. 
  70. ^ "AOPA China Honors Julie Wang (Wang Zheng), First Chinese Person to Fly Solo Around-the-World, at AirShow China 2016". Yahoo7 Finance Australia. 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2016. 
  71. ^ Gibson 2013, pp. 179–185. 
  72. ^ "Fay Gillis Wells, 94, Aviator and Journalist", The New York Times, 9 Aralık 2002, 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  73. ^ "Edna Gardner Whyte, Aviator, 89", The New York Times, 20 Şubat 1992, 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 30 Ekim 2021 
  74. ^ Gibson 2013, pp. 72–78. 
  75. ^ "Women in Aviation", The American Aviation Experience: A History, SIU Press, 2000, s. 401, ISBN 9780809323715 
  76. ^ Thomas 1996.