Hacettepe Üniversitesi'ndeki heykeller listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Hacettepe Üniversitesi'ndeki heykellerin bir listesini içermektedir.

Uygulamalı heykel sempozyumlarıDüzenle

Üniversitelerin yalnızca bilim üreten kurumlar değil, aynı zamanda bulundukları çevrenin sanat ve kültür merkezi olmaları gerektiği anlayışından yola çıkılarak, ilk defa 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde de uygulamalı heykel sempozyumları düzenlenmesine yönelik karar alındı. Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öncülüğünde organize edilen ve ilerleyen yıllarda gelenekselleşen bu sempozyumların büyük bir çoğunluğu uluslararası çapta olmakla beraber, zaman zaman yalnızca Türkiye'deki heykel bölümü öğrencilerinin katılımına açık olan ulusal öğrenci çalıştayları da yapıldı. Bugüne kadar 18 farklı ülke ve 10 üniversiteden toplamda 62 sanatçının katılım gösterdiği sempozyumlarda yapılan heykeller başta Beytepe Kampüsü olmak üzere üniversitenin farklı noktalarına yerleştirildi.

Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel SempozyumuDüzenle

Bu bağlamda; ilki 2003 yılında organize edilen Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'na Bulgaristan'dan Milen Ivantchev Vassilev, Belarus'tan Alexander Ulazimiraviç Batvinionak, Japonya'dan Toshinobu Sugimoto, Kırgızistan'dan Zakir Azizov, Litvanya'dan Rolandas Smitas, Mısır'dan Salah Hammad ve Romanya'dan Dumitru Radu katılım gösterdi. Türkiye'yi ise aynı zamanda GSF'nin öğretim üyeleri olan Ayşe Sibel Kedik, Osman Dinç, Ömer Yavuz, Refa Emrali, Remzi Savaş ve Turhan Çetin temsil etti.[1]

Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel SempozyumuDüzenle

İkincisi 2004 yılında düzenlenen sempozyuma Almanya'dan Jo Kley, Bulgaristan'dan Petre Petrov, Güney Kore'den Ji Min Lee, Irak'tan Ali Jabbar, İsveç'ten Ian Newbery, Japonya'dan Masami Aihara, Polonya'dan Dominika Griesgraber, Romanya'dan Carmen Tepsan ve Yunanistan'dan Antonis Myrodias katıldı. Can Küçüktepepınar, Serkan Demir, Songül Telek ve Tanzer Arığ gibi Türk sanatçılar da etkinliğe destek verdi.[1]

Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel SempozyumuDüzenle

Taş heykel sempozyumlarının üçüncü ayağı ise birkaç yıl aradan sonra, 2007'de gerçekleştirildi. Bulgaristan'dan Kamen Tanev, Ermenistan'dan Hayk Tokmajyan, Gürcistan'dan Irodion Gvelesiani, İtalya'dan Fabrizio Dieci, Japonya'dan Hiroki Homma ve Tayvan'dan Wu Ming Sheng'in katıldığı etkinlikte Türkiye adına Davran Erdayı, Ercan Sağlam, Fırat Engin, Mustafa Yüksel, Mümtaz Demirkalp ve Sıla Şen yer aldı.[1]

Hacettepe Üniversitesi I. Ulusal Öğrenci ÇalıştayıDüzenle

İlk defa 2009 yılında, 10 farklı üniversiteden 16 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen öğrenci çalıştayında Atatürk Üniversitesi'nden Volkan Doğan; Akdeniz Üniversitesi'nden Özgül Kahraman; Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Gülden Bicil ve Günce Yelken; Gazi Üniversitesi'nden Seda Bozkurt ve Mert Kılınç; Hacettepe Üniversitesi'nden Okan Ercan, Alper Kara ve Emre Derin; İnönü Üniversitesi'nden Cemile Şahin; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Zehra Yeşil; Mersin Üniversitesi'nden Zeynep Güzel Çalışkan; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Güler Güçlü ve Eda Güngör; Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Cihan Selçuk Öztürk ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Alp Kılıç yer aldı.[1]

Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel SempozyumuDüzenle

2017 senesinde düzenlenen IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'na Bulgaristan'dan Radoslav Sultov, İtalya'dan Francesco Mazzotta, Ukrayna'dan Lyudmyla Mysko, Türkiye'den ise Bora Türkkan, Melih Apa ve Güler Güçlü katıldı. Ayrıca; HÜGSF Heykel Bölümünden Şinasi Tek, Ayhan Yılmaz ve Engin Sarı da sempozyum süresince etkinliğe destek verdi.[2]

ListeDüzenle

Görsel Heykel Sanatçı Malzeme Yapılış tarihi Organizasyon Konum Notlar
Bayraklaşan Atatürk Hüseyin Gezer Bronz 1969-70 Sıhhiye Kampüsü [3][4]
İnsanın Yükselişi Hamiye Çolakoğlu Çelik 1984 Beytepe Kampüsü [5][6]
Derman Çeşmesi Hamiye Çolakoğlu Mermer 1986 Beytepe Kampüsü [7][8]
Atatürk ve Gençlik Anıtı Remzi Savaş Mermer ve bronz 1991 Beytepe Kampüsü
  Bronz 1999 Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Dumitru Radu Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü [9]
Bilinmiyor Osman Dinç Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Turhan Çetin Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Alexander Batvinionak Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Remzi Savaş Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Ayşe Sibel Kedik Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Refa Emrali Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Woman Toshinobu Sugimoto Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Sıhhiye Kampüsü
Topaç Osman Dinç Mermer ve demir 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Sıhhiye Kampüsü
Interweave Milen Ivantchev Vassilev Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Sıhhiye Kampüsü
Viename Rolandas Šmitas Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Salah Hammad Mermer 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Zakir Azizov Mermer ve demir 2003 Hacettepe Üniversitesi I. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Exchange Jo Kley Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Ian Newbery Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Sıhhiye Kampüsü
Bilinmiyor Ali Jabbar Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Sıhhiye Kampüsü
Boğa Songül Telek Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Carmen Tepsan Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Antonis Myrodias Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Tanzer Arığ Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Serkan Demir Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Dominika Griesgraber Mermer 2004 Hacettepe Üniversitesi II. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Sıla Şen Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
White Horse Hayk Tokmajyan Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Kamen Tanev Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Dream II Irodion Gvelesiani Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Mustafa Yüksel Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Fabrizio Dieci Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Hiroki Homma Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Ercan Sağlam Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Fırat Engin Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
Bilinmiyor Davran Erdayı Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Mümtaz Demirkalp Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Wu Ming Sheng Mermer 2007 Hacettepe Üniversitesi III. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Mermer 2009 Hacettepe Üniversitesi I. Ulusal Öğrenci Çalıştayı Beytepe Kampüsü
  Mert Kılınç Mermer 2009 Hacettepe Üniversitesi I. Ulusal Öğrenci Çalıştayı Beytepe Kampüsü
  Mermer 2009 Hacettepe Üniversitesi I. Ulusal Öğrenci Çalıştayı Beytepe Kampüsü
  Sonsuz Döngü Aleksandr Baranmaa Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Eski-Yeni Zaman Dair Tulekov Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Bilinmiyor Ercan Sağlam Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Kare Kaplumbağanın Şarkısı Mahmud Rustamov Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Bilge Kağan'ın Yolu Ruslan Nigmatullin Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Ata-Baba Destanı Sadabek Ajiev Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Kağan Vadisi Sultan Grigore Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Türk'ün Annesi Tagir Subkhankulov Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Yamaçtaki Ev Tanzer Arığ Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Orhondan Bugüne Turhan Çetin Taş 2010 Orhon Vadisi Anıtlarını Yeniden Yorumlamak Beytepe Kampüsü
  Lorca'nın Çığlığı Caner Yedikardeş Seramik 2014 Beytepe Kampüsü
  Stone Knotting I Lyudmyla Mysko Mermer 2017 Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü [2][10]
Bilinmiyor Güler Güçlü Mermer 2017 Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü [2]
  Thorny Bush Francesco Mazzotta Mermer 2017 Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü [2][11]
Bilinmiyor Melih Apa Mermer 2017 Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü [2]
Bilinmiyor Bilinmiyor Mermer 2017 Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü [2]
  Mermer 2017 Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü
  Radoslav Sultov Mermer 2017 Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Beytepe Kampüsü

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d Sağlam, Firdevs (Mayıs 2011). "Türkiye'de Gelenekselleşmiş Uygulamalı Heykel Sempozyumları" (PDF). Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. ss. 132-147. Erişim tarihi: 5 Ekim 2021. 
  2. ^ a b c d e f "Hacettepe'de Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu". Sanattan Yansımalar. 2 Mayıs 2017. Erişim tarihi: 12 Ekim 2021. 
  3. ^ Tural, Mehmedalp (Eylül 2001). "Hacettepe University Bayraklaşan Atatürk Monument" [Anıt Aydınlatması] (PDF). Monument Lighting (İngilizce). Ankara: Bilkent Üniversitesi. ss. 71-72. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  4. ^ Tabak, İlker (19 Mayıs 2021). Gürtaş, Fatih Bera (Ed.). "Hacettepeli Olmak Demek..." Uygarlık (Türkçe), 2. Academia. s. 57. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  5. ^ Çolakoğlu, Hamiye (2004). "İnsanın Yükselişi". Hacettepe Haber (Türkçe), 2. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları. 
  6. ^ Alogan, Yavuz (15 Aralık 2018). "Siyasalın kapısı, Beytepenin anıtı" (Türkçe). Aydınlık. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  7. ^ Dizdar Terwiel, Candan (2015). Başkaya Yağcı, Mutlu; Güngör, Candan; Batukan Belge, Fatma (Edl.). "Hamiye Çolakoğlu* Hacettepe Yılları ve Sonrası" (PDF). Türkiye Seramik Federasyonu Dergisi (Türkçe), 47. ss. 98-103. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  8. ^ Çakır, Atila (2019). "Endüstriyel Tasarım Bağlamında Seramik Kuş Figürleri" (PDF) (Türkçe). Ankara: Hacettepe Üniversitesi. s. 7. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  9. ^ "Radu, Dimitri". Sculptura (Rumence). Fundatia Culturala META. 4 Mayıs 2016. 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2021. 
  10. ^ "Biography". Lyudmyla Mysko (İngilizce). 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021. 
  11. ^ "Sculpture in public space". Francesco Mazzotta (İngilizce). 4 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021.