Hüsrev Sinai

Hüsrev Sinai (Farsça: خسرو سینایی ; d. 19 Ocak 1941, Sari, İran – ö. 1 Ağustos 2020, Tahran, İran), İranlı film yönetmeni, senarist, besteci ve eğitimci.[1]

Hüsrev Sinai
Khosrow Sinai signature.svg

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Sinai 19 Ocak 1941'de in Sari, İran'da doğdu. 1958'de Tahran'daki Alborz Lisesi'nden mezun olduktan sonra yükseköğrenim için gittiği Avusturya'da Viyana Teknoloji Üniversitesi'nde mimarlık, Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Akademisi'nde üç yıl kompozisyon ile Viyana Müzik Konservatuvarı'ndan müzik eğitimi alarak mezun oldu. 1963'te Muds Blisters adlı şiir koleksiyonunu yayımladı.[2]

En çok yönetmenliğini yaptığı In the Alleys of Love (1990), The Bride of Fire (1999) ve The Desert of Blood (2006) adlı sinema filmleri ile dikkat çekti.

ÖlümüDüzenle

Sinai 1 Ağustos 2020'de Tahran, İran'da COVID-19 hastalığı nedeniyle 79 yaşında öldü.[3]

Filmografi (yönetmen)Düzenle

  • Zende bad (1979), İngilizce: Long live...!
  • Hayoola-ye daroon (1983)
  • Yar dar khaneh va (1988)
  • Dar kouchehay-e eshq (1991), İngilizce: In the Alleys of Love
  • Koocheye payiz (1997)
  • Arous-e atash (2000), İngilizce: Bride of Fire, İspanyolca: "La esposa del fuego"
  • Goft-o-goo ba saye (2006), İngilizce: Talking with a Shadow
  • Farsh, asb, Turkaman (2006)
  • Mesl-e yek ghesse (2007)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Khosrow Sinai: A Retrospective". Financial Tribune (İngilizce). 18 Ağustos 2018. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2019. 
  2. ^ "Accidentes" para defender el honor
  3. ^ "Iranian film director Khosrow Sinai dies of COVID-19". 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle