Güneydoğu Asya'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), Güneydoğu Asya'nın on bir ülkesinde ("Taraf Devletler" olarak da anılır), Endonezya, Vietnam, Tayland, Filipinler, Malezya, Myanmar, Kamboçya, Laos ve Singapur'da 37 Dünya Mirası alanı belirledi. Sadece Brunei ve Doğu Timor, Dünya Mirası alanlarına sahip değildir. Papua Yeni Gine, Palau, Tayvan ve Hainan da bazen Güneydoğu Asya'ya bağlı olarak anılır.[1][2]

Endonezya ve Vietnam'da sekiz, Filipinler'de altı, Tayland'da beş, Malezya'da dört, Kamboçya ve Laos'ta ikişer, Myanmar ve Singapur'da birer Dünya Mirası alanı bulunmaktadır.[3] Bölgeden ilk site, Dünya Miras Komitesi'nin 1991 yılındaki oturumunda listelendi.[4] Bölgede listelenen son site, Singapur Botanik Bahçeleri, Bonn, Almanya'da 2015 yılında gerçekleştirilen 39. oturumda listelenmiştir. UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi, her sene listedeki yeni Dünya Mirasları ekleyenilir veya kriterleri karşılamayan alanları listeden çıkarabilir. Seçim on kritere dayanmaktadır: altısı kültürel miras (i-vi) ve dört tane doğal miras (vii-x);[5] bazı alanlar, hem kültürel hem de doğal kriterleri aynı anda karşılayabilir ve "karma miras" alanı olarak listelenebilir. Güneydoğu Asya'da 23 kültürel, 13 doğal ve bir karma site bulunmaktadır.[3]

Dünya Miras Komitesi, "bir alanın Dünya Mirası Listesi'nde yazılı olduğu özellikleri tehdit eden koşulları" gerekçe göstererek bir alanın tehlike altında olduğunu belirtebilir.  Bölgede tek site, Sumatra'daki Tropik Yağmur Ormanları tehlike altında olarak listelenmiş; Angkor veFilipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları tehlike altında olarak listelenmiş olmalarına rağmen sırasıyla 2004 ve 2012 yıllarında listeden çıkarılmıştır.

TabloDüzenle

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[3]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[5]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Listelenen alanlarDüzenle

  † Tehlike altında
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Angkor   Siem Reap Province,  
13°26′K 103°50′D / 13.433°K 103.833°D / 13.433; 103.833 (Angkor)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (iv)
40.000 (99.000) 1992 [6][7]
[8]
Lenggong Vadisi'nin Arkeolojik Mirası   Perak,  
5°4′K 100°58′D / 5.067°K 100.967°D / 5.067; 100.967 (Lenggong Valley)
Cultural:
(iii), (iv)
399 (990) 2012 [9]
Ban Chiang Antik Kenti   Udon Thani Province,  
17°32′55″K 103°47′23″D / 17.54861°K 103.78972°D / 17.54861; 103.78972 (Ban Chiang Archaeological Site)
Cultural:
(iii)
64 (160) 1992 [10]
Filipinler'deki Barok Kiliseler          Manila; Santa Maria, Ilocos Sur; Paoay, Ilocos Norte ve Miag-ao, Iloilo;  
14°35′24″K 120°58′12″D / 14.59000°K 120.97000°D / 14.59000; 120.97000 (Baroque Churches of the Philippines)
Cultural:
(ii), (iv)
1993 [11]
Borobudur Tapınağı   Magelang Regency, Central Java  
7°36′28″G 110°12′13″D / 7.60778°G 110.20361°D / -7.60778; 110.20361 (Borobudur Temple Compounds)
Cultural:
(i), (ii), (vi)
1991 [12]
Thăng Long İmparatorluk Kalesi - Hanoi    Hanoi,  
21°2′22″K 105°50′14″D / 21.03944°K 105.83722°D / 21.03944; 105.83722 (Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi)
Cultural:
(ii), (iii), (vi)
18 (44); buffer zone 108 (270) 2010 [13]
Ho Hanedanı'nın Kalesi   Tây Giai, Vĩnh Lộc District, Thanh Hóa Province,  
20°4′41″K 105°36′17″D / 20.07806°K 105.60472°D / 20.07806; 105.60472 (Citadel of the Ho Dynasty)
Cultural:
(ii), (iv)
156 (390); buffer zone 5.079 (12.550) 2011 [14]
Hué Anıtları   Thừa Thiên–Huế Province,  
16°28′10″K 107°34′40″D / 16.46944°K 107.57778°D / 16.46944; 107.57778 (Complex of Hué Monuments)
Cultural:
(iii), (iv)
1993 [15]
Bali Kültürel Peyzajı:Tri Hita Karana Felsefesinin bir tezahürü olarak Subak Sistemi   Bali  
8°20′0″G 115°0′0″D / 8.33333°G 115.00000°D / -8.33333; 115.00000 (Cultural Landscape of Bali Province)
Cultural:
(ii), (iii), (v), (vi)
19,520 (48,23) 2012 [16]
Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi   Saraburi, Nakhon Ratchasima, Nakhon Nayok, Prachinburi, Sa Kaeo ve Buriram Provinces  
14°20′K 102°3′D / 14.333°K 102.050°D / 14.333; 102.050 (Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex)
Natural:
(x)
615.500 (1.521.000) 2005 [17]
Gugung Mulu Milli Parkı   northern Sarawak, Borneo,  
4°8′K 114°55′D / 4.133°K 114.917°D / 4.133; 114.917 (Gunung Mulu National Park)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
52.864 (130.630) 2000 [18]
Ha Long Koyu   Quảng Ninh Province,  
20°54′K 107°6′D / 20.900°K 107.100°D / 20.900; 107.100 (Ha Long Bay)
Natural:
(vii), (viii)
150.000 (370.000) 1994[nb 1] [19]
Tarihi Ayutthaya Şehri    Ayutthaya province,  
14°20′52″K 100°33′38″D / 14.34778°K 100.56056°D / 14.34778; 100.56056 (Historic City of Ayutthaya)
Cultural:
(iii)
289 (710) 1991 [20]
Tarihi Sukotay Kenti ve İlgili Tarihi Kentler        Sukhothai ve Kamphaeng Phet Provinces,  
17°0′26″K 99°47′23″D / 17.00722°K 99.78972°D / 17.00722; 99.78972 (Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns)
Cultural:
(i), (iii)
11.852 (29.290) 1991 [21]
Tarihi Vigan Şehri   Ilocos Sur,  
17°34′30″K 120°23′15″D / 17.57500°K 120.38750°D / 17.57500; 120.38750 (Historic Town of Vigan)
Cultural:
(ii), (iv)
1999 [22]
Hoi An Antik Kenti    Hội An, Quảng Nam Province,  
15°53′0″K 108°20′0″D / 15.88333°K 108.33333°D / 15.88333; 108.33333 (Hoi An Ancient Town)
Cultural:
(ii), (v)
30 (74); buffer zone 280 (690) 1999 [23]
Kinebalu Milli Parkı   Sabah, Borneo,  
6°15′K 116°30′D / 6.250°K 116.500°D / 6.250; 116.500 (Kinabalu Park)
Natural:
(ix), (x)
75.370 (186.200) 2000 [24]
Komodo Milli Parkı   East Nusa Tenggara  
8°33′G 119°29′D / 8.550°G 119.483°D / -8.550; 119.483 (Komodo National Park)
Natural:
(vii), (x)
219.322 (541.960) 1991 [25]
Lorentz Milli Parkı   Papua  
4°45′G 137°50′D / 4.750°G 137.833°D / -4.750; 137.833 (Lorentz National Park)
Natural:
(vii), (ix), (x)
2.350.000 (5.800.000) 1999 [26]
Malakka ve George TownMalakka Boğazı'ndaki Tarihi Şehirler   Malacca ve Penang, Malay Peninsula,  
5°25′17″K 100°20′45″D / 5.42139°K 100.34583°D / 5.42139; 100.34583 (Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
148 (370); buffer zone 284 (700) 2008 [27]
Hamiguitan Dağları Doğal Hayatı Koruma Alanı    Davao Oriental,  
6°43′2″K 126°10′24″D / 6.71722°K 126.17333°D / 6.71722; 126.17333 (Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary)
Natural:
(x)
2014 [28]
Mỹ Sơn Tapınakları   Duy Phú, Duy Xuyên District, Quảng Nam Province,  
15°31′0″K 108°34′0″D / 15.51667°K 108.56667°D / 15.51667; 108.56667 (My Son Sanctuary)
Cultural:
(ii), (iii)
142 (350); buffer zone 920 (2.300) 1999 [29]
Phong Nha-Ke Bang Ulusal Parkı    Bố Trạch ve Minh Hóa districts, Quảng Bình Province,  
17°32′14″K 106°9′5″D / 17.53722°K 106.15139°D / 17.53722; 106.15139 (Phong Nha-Ke Bang National Park)
Natural:
(viii)
123.326 (304.750) 2003 [30]
Prambanan Tapınağı   Central Java ve Special Region of Yogyakarta,  
7°45′8″G 110°29′30″D / 7.75222°G 110.49167°D / -7.75222; 110.49167 (Prambanan Temple Compounds)
Cultural:
(i), (iv)
1991 [31]
Puerto-Princesa Yeraltı Nehri Milli Parkı   Palawan,  
10°10′0″K 118°55′0″D / 10.16667°K 118.91667°D / 10.16667; 118.91667 (Puerto-Princesa Subterranean River National Park)
Natural:
(vii), (x)
5.753 (14.220) 1999 [32]
Pyu Antik Kentleri   Mandalay, Magway, Bago,  
22°28′12″K 95°49′7″D / 22.47000°K 95.81861°D / 22.47000; 95.81861 (Pyu Ancient Cities)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
2014 [33]
Filipin Sıradağlarındaki Pirinç Terasları   Ifugao, Cordillera Region,  
16°56′2″K 121°8′12″D / 16.93389°K 121.13667°D / 16.93389; 121.13667 (Rice Terraces of the Philippine Cordilleras)
Cultural:
(iii), (iv), (v)
1995 [34][35]
Sangiran İlkel İnsan Bölgesi   Central Java  
7°24′0″G 110°49′0″D / 7.40000°G 110.81667°D / -7.40000; 110.81667 (Sangiran Early Man Site)
Cultural:
(iii), (vi)
5.600 (14.000) 1996 [36]
Singapur Botanik Bahçeleri    Singapur  
1°18′55″K 103°48′58″D / 1.31528°K 103.81611°D / 1.31528; 103.81611 (Singapore Botanic Gardens)
Cultural:
(ii), (iv)
49 (120) 2015 [37]
Preah Vihear Tapınağı   Preah Vihear Province,  
14°23′18″K 104°41′2″D / 14.38833°K 104.68389°D / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)
Cultural:
(i)
155 (380); buffer zone 2.643 (6.530) 2008 [38]
Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanları|Thungyai Naresuan Doğal Hayatı Koruma Alanı ve Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanı   Kanchanaburi, Tak ve Uthai Thani Provinces  
15°20′K 98°55′D / 15.333°K 98.917°D / 15.333; 98.917 (Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries)
Natural:
(vii), (ix), (x)
622.200 (1.537.000) 1991 [39]
Luang Prabang Şehri   Luang Prabang Province,  
19°53′20″K 102°8′0″D / 19.88889°K 102.13333°D / 19.88889; 102.13333 (Town of Luang Prabang)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
1995 [40]
Tràng An Peyzaj Kompleksi   Ninh Binh Province,  
20°15′24″K 105°53′47″D / 20.25667°K 105.89639°D / 20.25667; 105.89639 (Trang An - Ninh Binh)
Mixed:
(v), (vii), (viii)
2014 [41]
Sumatra'daki Tropik Yağmur Ormanları   Sumatra,  
2°30′G 101°30′D / 2.500°G 101.500°D / -2.500; 101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)
Natural:
(vii), (ix), (x)
2.595.124 (6.412.690) 2004 [42][43]
Tubbataha Resifi    Cagayancillo, Palawan,  
8°57′12″K 119°52′3″D / 8.95333°K 119.86750°D / 8.95333; 119.86750 (Tubbataha Reefs Natural Park)
Natural:
(vii), (ix), (x)
130.028 (321.310) 1993[nb 2] [44][45]
Ujung Kulon Milli Parkı   Banten ve Lampung,  
6°45′G 105°20′D / 6.750°G 105.333°D / -6.750; 105.333 (Ujung Kulon National Park)
Natural:
(vii), (x)
78.525 (194.040) 1991 [46]
Vat Phou ve Champasak Kültürel Bölgesi'ndeki Alakalı Antik Yerleşimler   Champasak Province,  
14°50′54″K 105°49′20″D / 14.84833°K 105.82222°D / 14.84833; 105.82222 (Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape)
Cultural:
(iii), (iv), (vi)
39.000 (96.000) 2001 [47]

NotlarDüzenle

  1. ^ Extended inscription in 2000 to include natural criterion (i) (in present nomenclature criterion (vii)).
  2. ^ Extended in 2009 and name change from Tubbataha Reef Marine Park to the present name.

KaynakçaDüzenle

Genel
Notlar
  1. ^ "Number of World Heritage Properties by region". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  2. ^ "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings". Geographical region and composition of each region. United Nations Statistics Division. 2010. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  3. ^ a b c "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  4. ^ "Number of World Heritage properties inscribed each Year". UNESCO. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  5. ^ a b "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  6. ^ "Angkor". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  7. ^ 16th session 1992, ss. 37–38, annex VI
  8. ^ 28th session 2004, ss. 66–67
  9. ^ "Archaeological Heritage of the Lenggong Valley". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  10. ^ "Ban Chiang Archaeological Site". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  11. ^ "Baroque Churches of the Philippines". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  12. ^ "Borobudur Temple Compounds". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  13. ^ "Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  14. ^ "Citadel of the Ho Dynasty". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  15. ^ "Complex of Hué Monuments". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  16. ^ "Cultural Landscape of Bali Province". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2012. 
  17. ^ "Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  18. ^ "Gunung Mulu National Park". UNESCO. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  19. ^ "Ha Long Bay". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  20. ^ "Historic City of Ayutthaya". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  21. ^ "Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  22. ^ "Historic Town of Vigan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  23. ^ "Hoi An Ancient Town". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  24. ^ "Kinabalu Park". UNESCO. 20 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  25. ^ "Komodo National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  26. ^ "Lorentz National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  27. ^ "Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  28. ^ "Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  29. ^ "My Son Sanctuary". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  30. ^ "Phong Nha-Ke Bang National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  31. ^ "Prambanan Temple Compounds". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  32. ^ "Puerto-Princesa Subterranean River National Park". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  33. ^ "Pyu Ancient Cities". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2014. 
  34. ^ "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  35. ^ 15th session 2001, ss. 139–141
  36. ^ "Sangiran Early Man Site". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  37. ^ "Singapore Botanic Gardens". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2015. 
  38. ^ "Temple of Preah Vihear". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  39. ^ "Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  40. ^ "Town of Luang Prabang". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  41. ^ "Trang An Landscape Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  42. ^ "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2011. 
  43. ^ "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2011. 
  44. ^ "Tubbataha Reefs Natural Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  45. ^ "Decision - 33COM 8B.3 - Natural properties - Extension of properties already inscribed on the World Heritage List - Tubbataha Reef Marine Park (Philippines)". UNESCO. 2 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  46. ^ "Ujung Kulon National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  47. ^ "Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010.