Güney Asya'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Afganistan, Pakistan, Hindistan, Nepal, Sri Lanka ve Bangladeş olmak üzere altı ülkede ("taraf devletler" olarak da adlandırılır) 58 Dünya Mirası bölgesi belirlemiştir. Bölgede bulunan Bhutan ve Maldivler'de Dünya Mirası alanı yoktur.[1][2]

Bu bölgede, Hindistan, 35 site ile en çok Dünya Mirası alanına sahip ülkedir (Dünya genelinde, altıncı).[3] Hindistan'ın yanı sıra, bölgedeki ilk siteler, Nepal'deki Sagamartha Milli Parkı veKatmandu Vadisi'dir.[4] Nepal'de dört site yer almaktadır. Sri Lanka'da sekiz, Bangladeş'te üç site yer alır. Pakistan'da üç site yer alır. Afganistan'da, her ikisi de tehlike altında bulunan iki site yer almaktadır. UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi, her sene listedeki yeni Dünya Mirasları ekleyenilir veya kriterleri karşılamayan alanları listeden çıkarabilir. Seçim on kritere dayanmaktadır: altısı kültürel miras (i-vi) ve dört tane doğal miras (vii-x).[5] Bazı alanlar, hem kültürel hem de doğal kriterleri aynı anda karşılayabilir ve "karma miras" alanı olarak listelenebilir. Güney Asya'da 45 kültürel, 12 doğal ve bir karma site yer almaktadır.[6]

Dünya Miras Komitesi, "bir alanın Dünya Mirası Listesi'nde yazılı olduğu özellikleri tehdit eden koşulları" gerekçe göstererek bir alanın tehlike altında olduğunu belirtebilir. Bölgedeki iki site tehlike altında olarak listelenmiştir.[7]

TabloDüzenle

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[3]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[5]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Listelenen alanlarDüzenle

  † Tehlike altında
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Nalanda Nalanda District, Bihar,   Cultural:
(iv), (vi)
2016
Agra Kalesi Agra, Uttar Pradesh,  
27°11′0″K 78°2′0″D / 27.183333°K 78.033333°D / 27.183333; 78.033333 (Agra Fort)
Cultural:
(iii)
1983 [8]
Ajanta Mağaraları   Aurangabad District, Maharashtra,  
20°33′12″K 75°42′0″D / 20.55333°K 75.7°D / 20.55333; 75.7 (Ajanta Caves)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (vi)
1983 [9]
Polonnaruwa Antik Kenti   Polonnaruwa District, North Central Province,  
7°54′57″K 81°0′2″D / 7.91583°K 81.00056°D / 7.91583; 81.00056 (Ancient City of Polonnaruwa)
Cultural:
(ii), (iii), (vi)
1982 [10]
Sigiriya Antik Kenti    Matale District, Central Province,  
7°57′0″K 80°45′0″D / 7.95°K 80.75°D / 7.95; 80.75 (Ancient City of Sigiriya)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
1982 [11]
Mohenco-daro Harabeleri   Sindh,  
27°19′45″K 68°8′20″D / 27.32917°K 68.13889°D / 27.32917; 68.13889 (Archaeological Ruins at Moenjodaro)
Cultural:
(ii), (iii)
240 (590) 1980 [12]
Sanchi'deki Budist Anıtları   Raisen District, Madhya Pradesh,  
23°28′46″K 77°44′23″D / 23.47944°K 77.73972°D / 23.47944; 77.73972 (Buddhist Monuments at Sanchi)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
1989 [13]
Takht-i-Bahi'deki Budist Harabeleri ve Ser-i Bahlol'daki Komşu Şehir Kalıntıları   Khyber Pakhtunkhwa,  
34°19′15″K 71°56′45″D / 34.32083°K 71.94583°D / 34.32083; 71.94583 (Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol)
Cultural:
(iv)
1980 [14]
Sri Lanka'nın Orta Yaylaları     
7°27′9″K 80°48′8″D / 7.4525°K 80.80222°D / 7.4525; 80.80222 (Central Highlands of Sri Lanka)
Natural:
(ix), (x)
56.844 (140.460); buffer zone 72.645 (179.510) 2010 [15]
Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı   Panchmahal district, Gucerat,  
22°29′0″K 73°32′0″D / 22.483333°K 73.533333°D / 22.483333; 73.533333 (Champaner-Pavagadh Archaeological Park)
Cultural:
(iii), (iv), (v), (vi)
1.329 (3.280); buffer zone 2.912 (7.200) 2004 [16]
Chhatrapati Shivaji Terminus   Mumbai, Maharashtra,  
18°56′24″K 72°50′10″D / 18.94°K 72.83611°D / 18.94; 72.83611 (Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus))
Cultural:
(ii), (iv)
285 (700) 2004 [17]
Chitwan Milli Parkı   Chitwan District, Narayani Zone,  
27°30′0″K 84°20′0″D / 27.5°K 84.333333°D / 27.5; 84.333333 (Chitwan National Park)
Natural:
(vii), (ix), (x)
93.200 (230.000) 1984 [18]
Goa'daki Kilise ve Manastırlar Goa,  
15°30′8″K 73°54′42″D / 15.50222°K 73.91167°D / 15.50222; 73.91167 (Churches and Convents of Goa)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
1986 [19]
Bamyan Vadisi Kültürel Bölgesi  Bamyan,  
34°49′55″K 67°49′36″D / 34.83194°K 67.82667°D / 34.83194; 67.82667 (Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
159 (390) 2003 [20]
[21]
Elephanta Mağaraları Elephanta Island, Kolaba district, Maharashtra,  
18°58′0″K 72°56′9″D / 18.966667°K 72.93583°D / 18.966667; 72.93583 (Elephanta Caves)
Cultural:
(i), (iii)
1987 [22]
Ellora Mağaraları   Verul, Aurangabad District, Maharashtra,  
20°1′35″K 75°10′45″D / 20.02639°K 75.17917°D / 20.02639; 75.17917 (Ellora Caves)
Cultural:
(i), (iii), (vi)
1983 [23]
Fetihpur Sikri   Agra district, Uttar Pradesh,  
27°5′40″K 77°39′51″D / 27.09444°K 77.66417°D / 27.09444; 77.66417 (Fatehpur Sikri)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
1986 [24]
Lahor'daki Kale ve Şalemar Bahçeleri   Punjab,  
31°35′25″K 74°18′35″D / 31.59028°K 74.30972°D / 31.59028; 74.30972 (Fort and Shalamar Gardens in Lahore)
Cultural:
(i), (ii), (iii)
1981 Yol genişletme çalışmaları nedeni ile 2000 ile 2012 yılları arasında tehlike altında olarak listelendi. [25]
[26]
Dambulla'daki Altın Tapınak   Matale District, Central Province,  
7°51′24″K 80°38′57″D / 7.85667°K 80.64917°D / 7.85667; 80.64917 (Golden Temple of Dambulla)
Cultural:
(i), (vi)
1991 [27]
Büyük Himalaya Milli Parkı Koruma Alanı Kullu region, Himachal Pradesh, 
31°44′K 77°33′D / 31.733°K 77.55°D / 31.733; 77.55 (Great Himalayan National Park)
Natural:
(x)
117.100 (289.000) 2014 [28]
Büyük Yaşayan Chola Tapınakları Tamil Nadu,  
10°46′59″K 79°7′57″D / 10.78306°K 79.1325°D / 10.78306; 79.1325 (Great Living Chola Temples)
Cultural:
(ii), (iii)
22 (54); buffer zone 17 (42) 1987[nb 1] [29]
Hampi'deki Anıtlar Grubu Bellary district, Karnataka,  
15°18′52″K 76°28′18″D / 15.31444°K 76.47167°D / 15.31444; 76.47167 (Group of Monuments at Hampi)
Cultural:
(i), (iii), (iv)
1986 [30]
Mahabalipuram'daki Anıtlar Grubu Chingleput district, Tamil Nadu,  
12°37′0″K 80°11′30″D / 12.616667°K 80.19167°D / 12.616667; 80.19167 (Group of Monuments at Mahabalipuram)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (vi)
1984 [31]
Pattadakal'daki Anıtlar Grubu   Badami, Bijapur district, Karnataka,  
15°56′54″K 75°49′0″D / 15.94833°K 75.816667°D / 15.94833; 75.816667 (Group of Monuments at Pattadakal)
Cultural:
(iii), (iv)
556 (1.370); buffer zone 113 (280) 1987 [32]
Racastan Kaleleri Rajasthan,  
24°53′00″K 74°38′46″D / 24.883333°K 74.646111°D / 24.883333; 74.646111 (Hill Forts of Rajasthan)
Cultural:
(ii), (iii)
2013 [33]
Thatta, Makli'deki Tarihi Yerler    Sindh,  
24°46′0″K 67°54′0″D / 24.766667°K 67.9°D / 24.766667; 67.9 (Historical Monuments at Makli, Thatta)
Cultural:
(iii)
1981 [34]
Bagerhat Tarihi Cami Şehri Bagerhat District, Khulna Division,  
22°40′0″K 89°48′0″D / 22.666667°K 89.8°D / 22.666667; 89.8 (Historic Mosque City of Bagerhat)
Cultural:
(iv)
1985 [35]
Hümayun Türbesi   Delhi,  
28°35′36″K 77°15′2″D / 28.59333°K 77.25056°D / 28.59333; 77.25056 (Humayun's Tomb, Delhi)
Cultural:
(ii), (iv)
1993 [36]
Katmandu Vadisi   Kathmandu Valley,  
27°42′14″K 85°18′31″D / 27.70389°K 85.30861°D / 27.70389; 85.30861 (Kathmandu Valley)
Cultural:
(iii), (iv), (vi)
167 (410); buffer zone 70 (170) 1979[nb 2] Yapıların özgün mimarilerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle 2003 ile 2007 yılları arasında tehlike altında olarak listelendi. [37]
Kaziranga Milli Parkı   Assam,  
26°40′K 93°25′D / 26.667°K 93.417°D / 26.667; 93.417 (Kaziranga National Park)
Natural:
(ix), (x)
42.996 (106.250) 1985 [38]
Keoladeo Milli Parkı   Rajasthan,  
27°9′32″K 77°30′31″D / 27.15889°K 77.50861°D / 27.15889; 77.50861 (Keoladeo National Park)
Natural:
(x)
2.873 (7.100) 1985 [39]
Khajuraho'daki Anıtlar Grubu Madhya Pradesh,  
24°51′8″K 79°55′20″D / 24.85222°K 79.92222°D / 24.85222; 79.92222 (Khajuraho Group of Monuments)
Cultural:
(i), (iii)
1986 [40]
Lumbini; Buda'nın Doğum Yeri   Rupandehi District, Lumbini Zone,  
27°28′8″K 83°16′34″D / 27.46889°K 83.27611°D / 27.46889; 83.27611 (Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha)
Cultural:
(iii), (vi)
195 (480); buffer zone 23 (57) 1997 [41]
Bodh Gaya'daki Mahabodhi Tapınağı Bihar,  
24°41′43″K 84°59′38″D / 24.69528°K 84.99389°D / 24.69528; 84.99389 (Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya)
Cultural:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
486 (1.200) 2002 [42]
Manas Doğal Hayatı Koruma Alanı Assam,  
26°43′30″K 91°1′50″D / 26.725°K 91.03056°D / 26.725; 91.03056 (Manas National Park)
Natural:
(vii), (ix), (x)
39.100 (97.000) 1985 [43]
Cam'daki Minare ve Arkeolojik Kalıntılar   Ghōr,  
34°23′48″K 64°30′58″D / 34.39667°K 64.51611°D / 34.39667; 64.51611 (Minaret and Archaeological Remains of Jam)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
70 (170) 2002 Koruma durumdaki eksiklikler ve sitenin genel olarak kötü koşulları nedeniyle Dünya Mirası olarak ilan edildiği tarihten beri tehlike altında olarak listelenmektedir. [44]
[45]
Hindistan Dağ Demiryolları  
11°30′37″K 76°56′9″D / 11.51028°K 76.93583°D / 11.51028; 76.93583 (Mountain Railways of India)
Cultural:
(ii), (iv)
89 (220); buffer zone 645 (1.590) 1999[nb 3] [46]
[47]
[48]
Nanda Devi ve Çiçekler Vadisi Ulusal Parkları Uttarakhand,  
30°43′K 79°40′D / 30.717°K 79.667°D / 30.717; 79.667 (Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks)
Natural:
(vii), (x)
71.783 (177.380); buffer zone 514.286 (1.270.830) 1988[nb 4] [49]
Tarihi Galle Şehri ve Harabeleri   Galle, Southern Province,  
6°1′17″K 80°13′7″D / 6.02139°K 80.21861°D / 6.02139; 80.21861 (Old Town of Galle and its Fortifications)
Cultural:
(iv)
1988 [50]
Kutb Minar ve Anıtları, Delhi Delhi,  
28°31′33″K 77°11′7″D / 28.52583°K 77.18528°D / 28.52583; 77.18528 (Qutb Minar and its Monuments, Delhi)
Cultural:
(iv)
1993 [51]
Patan'daki Rani-ki-vav (Kraliçenin Basamaklı Kuyusu), Gucerat Patan, Gucerat,  
23°51′32″K 72°06′06″D / 23.858889°K 72.101667°D / 23.858889; 72.101667 (Rani-ki-Vav (the Queen’s Stepwell) at Patan, Gujarat)
Cultural:
(i)(iv)
4.68 ha 2014 [52]
Kızıl Kale   Delhi,  
28°39′20″K 77°14′27″D / 28.65556°K 77.24083°D / 28.65556; 77.24083 (Red Fort Complex)
Cultural:
(ii), (iii), (vi)
98 (240); buffer zone 100 (250) 2007 [53]
Bhimbetka kaya barınakları   Madhya Pradesh,  
22°55′40″K 77°35′0″D / 22.92778°K 77.583333°D / 22.92778; 77.583333 (Rock Shelters of Bhimbetka)
Cultural:
(iii), (v)
1.893 (4.680); buffer zone 10.280 (25.400) 2003 [54]
Rohtas Kalesi    Jhelum, Punjab,  
32°57′45″K 73°35′20″D / 32.9625°K 73.58889°D / 32.9625; 73.58889 (Rohtas Fort)
Cultural:
(ii), (iv)
1997 [55]
Paharpur'daki Budist Vihara'nın Kalıntıları  Naogaon District, Rajshahi Division,  
25°2′0″K 88°59′0″D / 25.033333°K 88.983333°D / 25.033333; 88.983333 (Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur)
Cultural:
(i), (ii), (vi)
1985 [56]
Anuradhapura Antik Kenti   Anuradhapura District, North Central Province,  
8°20′0″K 80°23′0″D / 8.333333°K 80.383333°D / 8.333333; 80.383333 (Sacred City of Anuradhapura)
Cultural:
(ii), (iii), (vi)
1982 [57]
Kutsal Kandy Şehri   Central Province,  
7°17′37″K 80°38′25″D / 7.29361°K 80.64028°D / 7.29361; 80.64028 (Sacred City of Kandy)
Cultural:
(iv), (vi)
1988 [58]
Sagamartha Milli Parkı   Solukhumbu District, Sagarmatha Zone,  
27°57′55″K 86°54′47″D / 27.96528°K 86.91306°D / 27.96528; 86.91306 (Sagarmatha National Park)
Natural:
(vii)
124.400 (307.000) 1979 [59]
Sinharaja Orman Rezervi   Sabaragamuwa and Southern Province,  
6°25′K 80°30′D / 6.417°K 80.5°D / 6.417; 80.5 (Sinharaja Forest Reserve)
Natural:
(ix), (x)
8.864 (21.900) 1988 [60]
Sundarbans Ulusal Parkı   Batı Bengal,  
21°56′42″K 88°53′45″D / 21.945°K 88.89583°D / 21.945; 88.89583 (Sundarbans National Park)
Natural:
(ix), (x)
133.010 (328.700) 1987 [61]
Konark Güneş Tapınağı   Puri district, Odisha,  
19°53′15″K 86°5′41″D / 19.8875°K 86.09472°D / 19.8875; 86.09472 (Sun Temple, Konârak)
Cultural:
(i), (iii), (vi)
11 (27) 1984 [62]
Tac Mahal   Agra, Uttar Pradesh,  
27°10′27″K 78°2′32″D / 27.17417°K 78.04222°D / 27.17417; 78.04222 (Taj Mahal)
Cultural:
(i)
1983 [63]
Taxila   Punjab,  
33°46′45″K 72°53′15″D / 33.77917°K 72.8875°D / 33.77917; 72.8875 (Taxila)
Cultural:
(iii), (vi)
1980 [64]
Jantar Mantar   Jaipur, Rajasthan,  
26°55′29″K 75°49′30″D / 26.92472°K 75.825°D / 26.92472; 75.825 (The Jantar Mantar, Jaipur)
Cultural:
(iii), (iv)
187 (460); buffer zone 15 (37) 2010 [65]
Sundarbans Khulna Division,  
21°57′0″K 89°11′0″D / 21.95°K 89.183333°D / 21.95; 89.183333 (The Sundarbans)
Natural:
(ix), (x)
139.500 (345.000) 1997 [66]
Batı Gat Dağları (Western Ghats)  
8°31′47″K 77°14′59″D / 8.529722°K 77.249722°D / 8.529722; 77.249722 (Western Ghats)
Natural:
(ix), (x)
16.000.000 (40.000.000) 2012 [67]

NotlarDüzenle

  1. ^ Extended in 2004 to include the Brihadisvara Temple Complex in Gangaikondacholapuram and the Airavatesvara Temple Complex in Darasuram and name change from Brihadisvara Temple, Thanjavur to the present name.
  2. ^ Minor modification of boundaries in 2006.
  3. ^ Extended in 2005 to include the Nilgiri Mountain Railway and in 2008 to include the Kalka–Shimla Railway. Name change in 2005 from Darjeeling Himalayan Railway to the present name.
  4. ^ Extended in 2005???

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Number of World Heritage Properties by region". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  2. ^ "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings". Geographical region and composition of each region. United Nations Statistics Division. 2010. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  3. ^ a b "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  4. ^ "Number of World Heritage properties inscribed each Year". UNESCO. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  5. ^ a b "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  6. ^ "World Heritage List Nominations". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  7. ^ "World Heritage in Danger". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  8. ^ "Agra Fort". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  9. ^ "Ajanta Caves". UNESCO. 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  10. ^ "Ancient City of Polonnaruwa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  11. ^ "Ancient City of Sigiriya". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  12. ^ "Archaeological Ruins at Moenjodaro". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  13. ^ "Buddhist Monuments at Sanchi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  14. ^ "Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  15. ^ "Central Highlands of Sri Lanka". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  16. ^ "Champaner-Pavagadh Archaeological Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  17. ^ "Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  18. ^ "Chitwan National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  19. ^ "Churches and Convents of Goa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  20. ^ "Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  21. ^ 27th session 2003, ss. 122–123
  22. ^ "Elephanta Caves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  23. ^ "Ellora Caves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  24. ^ "Fatehpur Sikri". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  25. ^ "Fort and Shalamar Gardens in Lahore". UNESCO. 
  26. ^ 24th session 2000, s. 26
  27. ^ "Golden Temple of Dambulla". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  28. ^ "Six new sites inscribed on World Heritage List". UNESCO. 25 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  29. ^ "Great Living Chola Temples". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  30. ^ "Group of Monuments at Hampi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  31. ^ "Group of Monuments at Mahabalipuram". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  32. ^ "Group of Monuments at Pattadakal". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  33. ^ "Hill Forts of Rajasthan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2013. 
  34. ^ "Historical Monuments at Makli, Thatta". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  35. ^ "Historic Mosque City of Bagerhat". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  36. ^ "Humayun's Tomb, Delhi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  37. ^ "Kathmandu Valley". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  38. ^ "Kaziranga National Park". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  39. ^ "Keoladeo National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  40. ^ "Khajuraho Group of Monuments". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  41. ^ "Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  42. ^ "Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  43. ^ "Manas National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  44. ^ "Minaret and Archaeological Remains of Jam". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  45. ^ "World Heritage Committee: Twenty-sixth session" (PDF). UNESCO. s. 55. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  46. ^ "Mountain Railways of India". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  47. ^ "Decision - 29COM 8B.31 - Extension of Properties Inscribed on World Heritage List (Mountain Railways of India)". UNESCO. 18 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  48. ^ "Decision - 32COM 8B.28 - Examination of nomination of natural, mixed and cultural proprerties to the World Heritage List - Kalka Shimla Railway, Extension of Mountain Railways of India (INDIA)". UNESCO. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  49. ^ "Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  50. ^ "Old Town of Galle and its Fortifications". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  51. ^ "Qutb Minar and its Monuments, Delhi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  52. ^ UNESCO World Heritage Centre. "Rani-ki-Vav (the Queen's Stepwell) at Patan, Gujarat". unesco.org. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2017. 
  53. ^ "Red Fort Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  54. ^ "Rock Shelters of Bhimbetka". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  55. ^ "Rohtas Fort". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  56. ^ "Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  57. ^ "Sacred City of Anuradhapura". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  58. ^ "Sacred City of Kandy". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  59. ^ "Sagarmatha National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  60. ^ "Sinharaja Forest Reserve". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  61. ^ "Sundarbans National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  62. ^ "Sun Temple, Konârak". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  63. ^ "Taj Mahal". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  64. ^ "Taxila". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  65. ^ "The Jantar Mantar, Jaipur". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2011. 
  66. ^ "The Sundarbans". UNESCO. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  67. ^ "Western Ghats". 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2012.