Ana menüyü aç

Fransa cumhurbaşkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Birinci Fransız Cumhuriyeti (1792-1804)Düzenle

İkinci Fransız Cumhuriyeti (1848-1852)Düzenle

Geçici Cumhuriyet Hükümet BaşkanıDüzenle

Yürütme Komisyonu (10 Mayıs 1848 - 24 Haziran 1848)Düzenle

Yürütme BaşkanıDüzenle

CumhurbaşkanıDüzenle

Siyasi Parti:       Bonapartist

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
1   Louis-Napoléon Bonaparte
(1808–1873)
20 Aralık 1848 2 Aralık 1852 Bonapartist

Üçüncü Fransa Cumhuriyeti (1870-1940)Düzenle

Ulusal Savunma Hükümeti BaşkanıDüzenle

Yürütme BaşkanıDüzenle

  • Adolphe Thiers (17 Şubat 1871 - 30 Ağustos 1871) (31 Ağustos 1871 tarihinde Cumhurbaşkanı seçildi)

CumhurbaşkanlarıDüzenle

Siyasi Parti:       Radikal       Bağımsız       Bağımsız (ılımlı Cumhuriyetçi)       Cumhuriyetçi (AD & öncekileri)       Monarşist (Legitimist)

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
2   Adolphe Thiers
(1797–1877)
31 Ağustos 1871 24 Mayıs 1873 eski Orléanist;
ılımlı Cumhuriyetçi
3   Patrice de Mac-Mahon
(1808–1893)
24 Mayıs 1873 30 Ocak 1879 Legitimist
4   Jules Grévy
(1807–1891)
30 Ocak 1879 2 Aralık 1887 Oportünist Cumhuriyetçi;
Sol Cumhuriyetçi
5   Marie François Sadi Carnot
(1837–1894)
3 Aralık 1887 25 Haziran 1894 Oportünist Cumhuriyetçi;
Sol Cumhuriyetçi
6   Jean Casimir-Perier
(1847–1907)
27 Haziran 1894 16 Ocak 1895 Oportünist Cumhuriyetçi;
Sol Cumhuriyetçi
7   Félix Faure
(1841–1899)
17 Ocak 1895 16 Şubat 1899 Oportünist Cumhuriyetçi;
İlerici Cumhuriyetçiler
8   Émile Loubet
(1838–1929)
18 Şubat 1899 18 Şubat 1906 Demokratik Cumhuriyetçi İttifak
9   Armand Fallières
(1841–1931)
18 Şubat 1906 18 Şubat 1913 Oportünist Cumhuriyetçi;
ARD-PRD
10   Raymond Poincaré
(1860–1934)
18 Şubat 1913 18 Şubat 1920 PRD-ARD
11   Paul Deschanel
(1855–1922)
18 Şubat 1920 21 Şubat 1920 ARD-PRDS
12   Alexandre Millerand
(1859–1943)
23 Eylül 1920 11 Haziran 1924 Bağımsız
13   Gaston Doumergue
(1863–1937)
13 Haziran 1924 13 Haziran 1931 Radikal
14   Paul Doumer
(1857–1932)
13 Haziran 1931 7 Mayıs 1932 Radikal
15   Albert Lebrun
(1871–1950)
10 Mayıs 1932 11 Temmuz 1940
(de facto)
Demokratik İttifak

Geçici cumhurbaşkanlarıDüzenle

Üçüncü Cumhuriyet döneminde Fransa başbakanı, cumhurbaşkanlığı makamının boş olduğu zaman cumhurbaşkanı vekili olarak görev yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı makamı 1940-1947 yılları arası olmadı.

Fransız Devleti (1940-1944)Düzenle

Yürütme BaşkanıDüzenle

Fransa Cumhuriyeti Geçici Hükümeti (1944-1947)Düzenle

Geçici Hükümet BaşkanlarıDüzenle

Dördüncü Fransa Cumhuriyeti (1947-1959)Düzenle

CumhurbaşkanlarıDüzenle

Siyasi Parti:       Sosyalist (SFIO)       Merkez-sağ (CNIP)

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
16   Vincent Auriol
(1884–1966)
16 Ocak 1947 16 Ocak 1954 Uluslararası İşçiler (Fransa)
17   René Coty
(1882–1962)
16 Ocak 1954 8 Ocak 1959 Bağımsızların ve Köylülerin Ulusal Merkezi

Beşinci Fransa Cumhuriyeti (1959 - )Düzenle

CumhurbaşkanlarıDüzenle

Siyasi Parti:       Gaullecü (UNR; UDR; RPR); UMP       Merkezci (CD)       Merkezci (EM)       Cumhuriyetçi (FNRI; PR)       Sosyalist (PS)

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
18   Charles de Gaulle
(1890–1970)
8 Ocak 1959 28 Nisan 1969 Yeni Cumhuriyet için Birlik
(1968'de Cumhuriyet Savunma Birliği olarak değişti.)
  Alain Poher (geçici)
(1909–1990)
28 Nisan 1969 20 Haziran 1969 Demokratik Merkez
19   Georges Pompidou
(1911–1974)
20 Haziran 1969 2 Nisan 1974 Cumhuriyet Savunma Birliği
(1971'de Cumhuriyet için Demokratlar Birliği olarak değişti.)
  Alain Poher (geçici)
(1909–1990)
2 Nisan 1974 27 Mayıs 1974 Demokratik Merkez
20   Valéry Giscard d'Estaing
(1926– )
27 Mayıs 1974 21 Mayıs 1981 Bağımsız Cumhuriyetçiler (1977'ye kadar)
Cumhuriyetçi Parti (1977'den sonra)
(1978'den sonra Fransız Demokrasisi için Birlik içinde)
21   François Mitterrand
(1916–1996)
21 Mayıs 1981 17 Mayıs 1995 Sosyalist Parti
22   Jacques Chirac
(1932– 2019)
17 Mayıs 1995 16 Mayıs 2007 Cumhuriyet için Birlik (2002'ye kadar)
Halk Hareketi için Birlik (2002'den sonra)
23   Nicolas Sarkozy
(1955– )
16 Mayıs 2007 15 Mayıs 2012 Halk Hareketi için Birlik
24   François Hollande
(1954– )
15 Mayıs 2012 14 Mayıs 2017 Sosyalist Parti
25   Emmanuel Macron
(1977– )
14 Mayıs 2017 En Marche !

KaynakçaDüzenle