Ferih Egemen

tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, yazar, seslendirme sanatçısı

Ferih Egemen (1916,[1] İstanbul - 12 Ekim 1978,[1] İstanbul), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, yazar ve seslendirme sanatçısı.

Ferih Egemen
Ferih-egemen.jpg
Ferih Egemen
Doğum 1916[1]
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 12 Ekim 1978 (62 yaşında)[1]
İstanbul, Türkiye

Orta eğitiminin ardından ilk kez "Yedi Köyün Zeynebi" adlı oyunla sahneye çıkan Ferih Egemen, 1932 yılında Şehir Tiyatroları kadrosuna girdi. Tiyatronun yanı sıra sinema filmlerinde de rol alan sanatçı, ayrıca seslendirme çalışmaları da yaptı. Türk tiyatro tarihinde önemli bir yere sahip olan Egemen, Selim Naşit, Suna Pekuysal, Adile Naşit, Gazanfer Özcan ve Feridun Karakaya gibi birçok ünlü sanatçının yetişmesinde büyük katkı sahibidir.

Ferih Egemen, Şehir Tiyatroları'nda öğretmenlik, yönetmenlik ve çocuk oyunları yazarlığı da yapmıştır. Emekli olduğu kurumda bir atölyeye sanatçının adı verilmiştir. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin inşa ettiği sanat kompleksini, 2009 yılında "Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Sahnesi" olarak açmıştır. Sinema kariyeri 1932-1951 yılına kadar sürmüştür, bu süre zarfında 5 filmde rol almıştır.

Tiyatro oyunlarıDeğiştir

  • Üç Saat
  • Altın Zincir
  • Tohum
  • Gülmeyen Çocuk

FilmografisiDeğiştir

  • Bir Millet Uyanıyor - 1932
  • Söz Bir Allah Bir - 1933
  • Karım Beni Aldatırsa - 1933
  • Cici Berber - 1933
  • Göçmen Çocuğu - 1952

KaynakçaDeğiştir

  1. ^ a b c d "FERİH EGEMEN KABRİ (ŞEHİR TİYATROLARI ÇOCUK BÖLÜMÜ KURUCUSU) BÜLBÜLDERESİ MEZARLIĞI 2.ADA İSTANBUL". Murat Tali. 12 Mayıs 2021. 15 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılarDeğiştir