Adile Naşit

Türk tiyatro ve sinema sanatçısı, öykü anlatıcı

Adile Naşit ya da gerçek adıyla Adela Özcan[1][2] (17 Haziran 1930, İstanbul - 11 Aralık 1987, İstanbul), Türk sinema oyuncusu, tiyatro sanatçısı ve televizyon sunucusudur.

Adile Naşit
Adile.jpg
Doğum Adela Özcan
17 Haziran 1930(1930-06-17)
İstanbul, Türkiye
Ölüm 11 Aralık 1987 (57 yaşında)
Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebi Kalın bağırsak kanseri
Defin yeri Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul
41°0′35.35″K 29°1′23.53″D / 41.0098194°K 29.0232028°D / 41.0098194; 29.0232028
Milliyet Türk
Meslek Tiyatro ve sinema oyuncusu, televizyon sunucusu
Etkin yıllar 1944–1987
Evlilik
Ziya Keskiner
(e. 1950; ö. 1982)

Cemal İnce
(e. 1983; ö. 1987)
Çocuk(lar) Ahmet Keskiner (d.1951–ö.1966)
Ebeveyn(ler) Naşit Özcan
Amelya Özcan
Aile Selim Naşit Özcan (ağabeyi)
Necip Naşit Özcan (yeğeni)
Ödüller Altın Portakal Film Festivali
En İyi Kadın Oyuncu
1976 – İşte Hayat
Altın Kelebek Ödülleri
1985 – Onur Ödülü
1986 – Onur Ödülü

HayatıDüzenle

Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit'in babası komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de tiyatro oyuncusu Amelya Hanım'dır. Amelya Hanım, anne tarafından Ermeni, baba tarafından Rum'dur. Dedesi Kemani Yorgo Efendi, anneannesi ise zamanının meşhur kantocularından olup lakabı Küçük Verjin'dir.[3] Ağabeyi Selim Naşit ve 1950'de evlendiği ilk eşi Ziya Keskiner de tiyatro sanatçısıdır. Adile Naşit, eşi Ziya Keskiner'in Temmuz 1982'deki ölümünden sonra 16 Eylül 1983 tarihinde Cemal İnce (1928-2015) ile gizlice evlendi.

Adile Naşit, 16 yaşındaki oğlu Ahmet'i 16 Haziran 1966 tarihinde kaybetti. Kalbi delik olan Ahmet'in kalp ameliyatı başarılı geçmesine rağmen sonrasında fenalaşarak komaya girdi ve kurtarılamadı.

Oyunlarında ve sinema filmlerindeki anne tiplemesi, kendine has üslubu ve kahkahası, onu Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasına yerleştirmiştir. Adile Naşit canlandırdığı anne karakterleri nedeniyle 1985 yılında Yılın Annesi seçilmiştir.

KariyeriDüzenle

Tiyatroya başlayışıDüzenle

 
17 Haziran 2016 tarihinde Google tarafından Adile Naşit'in 86. doğum günü için hazırlanmış doodle

Babası öldükten sonra okulunu bırakan Adile Naşit, 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu'na girdi. Halide Pişkin'in grubunda "Herşeyden Biraz" oyunu ile İstanbul turnesine çıkan Adile Naşit, sonradan Muammer Karaca'nın tiyatrosuna girdi. 1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı. Sonradan 1954'te, döndüğü Muammer Karaca Tiyatrosu'nda 1960'a kadar çalıştı. 1961'de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte kurdukları Naşit Tiyatrosu dağıldıktan sonra, 1963'ten 1975'e kadar "Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü Tiyatrosu"nda çalıştı. Tiyatro oyunlarının yanı sıra Hisseli Harikalar Kumpanyası, Neşe-i Muhabbet, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikallerde beğeni topladı.[4]

Sinema kariyeriDüzenle

Sinemaya girişi 1947 yılında Seyfi Havaeri'nin yönettiği Yara filmiyle olmuştur, ancak 1970'lerde filmlerde yoğun olarak rol almaya başlamıştır. 1976'da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Hababam Sınıfı film serisindeki Hafize Ana rolüyle ün kazandı.[5] 1978'de Uluslararası Sanat Gösterileri'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet'in çektiği güldürü filmlerinde oynamıştır.

Masalcı TeyzeDüzenle

Tek çocuğu Ahmet'i kaybettikten sonra iyice çocuklara yöneldi.[4] Masalcı Teyze; TRT'de 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün'ün (1946-2003) yapımcısı olduğu Uykudan Önce isimli çocuk programıyla birlikte masalcı teyze diye anılmaya başladı. Masal ve öykü anlattığı bu program tek kanallı televizyon döneminde çocuklar tarafından büyük ilgi görmüştür.[6]

ÖlümüDüzenle

 
Adile Naşit'in eşi Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner ile birlikte yattığı Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunan kabri, İstanbul

Sinema dünyasında, Rıfat Ilgaz'ın ünlü eseri Hababam Sınıfı'ndan uyarlanan filmlerdeki müstahdem Hafize Ana rolü ile olduğu kadar, Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki "anne" rolleriyle de ünlenen Adile Naşit, 11 Aralık 1987'de İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Alman Hastanesinde 57 yaşında kalın bağırsak kanseri sonucu hayatını kaybetti. Cenaze töreni 13 Aralık 1987 tarihinde Şişli Camii'nde düzenlendi. Öğlen kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.[7] İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'nda ilk eşi Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner (1951-1966) ile birlikte yatmaktadır.

FilmografisiDüzenle

Yıl Yapım Tür Karakter Oyuncu Notlar
1980 Annem Annem Dizi Evet
1980 Uykudan Önce Dizi Evet
1986 Kuruntu Ailesi Dizi Evet
1947 Yara Film Evet
1950 Lüküs Hayat Film Evet
1957 Kahpe Kurşun Film Rebiş Evet
1959 Abbas Yolcu Film Madam Evet
1970 Vur Patlasın Çal Oynasın Film Evet
1971 Beyoğlu Güzeli Film Madam Evet
1972 Sev Kardeşim Film Mesude Evet
1973 Oh Olsun Film Ferit'in Annesi Evet
1973 Canım Kardeşim Film Öğretmen Evet
1974 Salak Milyoner Film Mesude Evet
1974 Aç Gözünü Mehmet Film Evet
1974 Gariban Film Hizmetçi Külyutmaz Mualla Evet
1974 Hasret Film Sakat kızın Annesi Evet
1974 Yüz Lira ile Evlenilmez Film Behice Hala Evet
1974 Mavi Boncuk Film Mıstık'ın Annesi Evet
1975 Gece Kuşu Zehra Film Hacer Evet
1975 Minik Cadı Film Babaanne Evet
1975 Ah Nerede Film Huriye Evet
1975 Çapkın Hırsız Film Binnaz Evet
1975 Şaşkın Damat Film Öğretmen Evet
1975 Hanzo Film Şükriye Evet
1975 İşte Hayat Film Makbule Evet
1975 Delisin Film Didar Evet
1975 Bitirimler Sınıfı Film Zehra Anne Evet
1975 Şehvet Kurbanı Şevket Film Mahmure Evet
1975 Plaj Horozu Film Evet
1975 Haydi Gençlik Hop Hop Film Evet
1975 Pembe Panter Film Hafize Evet
1975 Sevgili Halam Film Sevgili Hala Evet
1975 Televizyon Çocuğu Film Hüsniye Evet
1975 Bizim Aile: Merhaba Film Melek Evet
1975 Hababam Sınıfı Film Hafize Ana Evet
1975 Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı Film Hafize Ana Evet
1976 Süt Kardeşler Film Melek Evet
1976 Ne Umduk Ne Bulduk Film Fatma Evet
1976 Hababam Sınıfı Uyanıyor Film Hafize Ana Evet
1976 İşte Hayat Film Makbule Evet
1976 Gel Barışalım Film Adile Turşucuoğlu Evet
1976 Ah Dede Vah Dede Film Evet
1976 Aile Şerefi Film Emine Evet
1976 Tosun Paşa Film Adile Hanım Evet
1977 Şaban Oğlu Şaban Film Hala/Tavuk Teyze Evet
1977 Sakar Şakir Film Fatma Evet
1977 Gülen Gözler Film Nezaket Evet
1977 Hababam Sınıfı Tatilde Film Hafize Ana Evet
1978 Kibar Feyzo Film Sakine Ana Evet
1978 Sultan Film Ebe Hatice Evet
1978 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor Film Hafize Ana Evet
1978 Neşeli Günler Film Saadet Evet
1979 Köşe Kapmaca Film Fazilet Evet
1979 Vah Başımıza Gelenler Film Fazilet Abla Evet
1979 Doktor Film Hatice Evet
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo Film Sultan Evet
1979 Aşkın Gözyaşları Film Evet
1979 Ne Olacak Şimdi Film Orhan'ın Annesi Evet
1980 İbişo Film Ağa Evet
1980 Renkli Dünya Film Fatma Evet
1980 Huzurum Kalmadı Film Adile Evet
1980 Beş Parasız Adam Film Evet
1981 Davaro Film Hamo Evet
1981 Gırgıriye Film Zekiye Evet
1981 Gırgıriyede Şenlik Var Film Zekiye Evet
1981 Şaka Yapma Film Adile Evet
1981 Bizim Sokak Film Cazgır Naciye Evet
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle Film Hafize Ana Evet
1981 Şabancık Film Adile Evet
1981 Deliler Koğuşu Film Evet
1982 Talih Kuşu Film Adile Güney Evet
1982 Görgüsüzler Film Halime Evet
1982 Buyurun Cümbüşe Film Evet
1982 Adile Teyze Film Adile Teyze Evet
1982 Şıngırdak Şadiye Film Güllü Evet
1983 Şaşkın Ördek Film Meryem Evet
1984 Gırgıriyede Büyük Seçim Film Zekiye Evet
1984 Şabaniye Film Hatice Evet
1984 Namuslu Film Anne Evet
1985 Şaban Pabucu Yarım Film Adile Evet
1985 Satmışım Anasını Film Adile Evet
1986 Ağa Bacı Film Ağa Bacı Evet
1986 Kiralık Ev Film Hayriye Evet
1986 Hayroş Film Evet
1986 Yaygara Film Evet
1986 Kuzucuklarım Film Adile Evet
1986 Milyarder Film Boncuk Sultan Evet
1987 Aile Pansiyonu Film Saliha Evet
1987 Annem Film Evet


Oynadığı bazı tiyatro oyunlarıDüzenle

GörüntülerDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Özturan, Hazan. "Adile Naşit'i "Adela" Olarak Anmak". Filmloverss. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2015. 
  2. ^ "Hababam Sınıfı'nın Hafize Ana'sı Adile Naşit kimdir?". Hürriyet. 14 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 
  3. ^ Özata, Levent. "Yoksa Anneannem Ünlü Bir Aktris mi?". Agos. 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020. 
  4. ^ a b "Masalcı Teyzeyi Kaybedeli 14 Yıl Geçti". Bianet. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016. 
  5. ^ "Adile Naşit kimdir?". 17 Haziran 2020. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 
  6. ^ "Adile Naşit'i, 21 Yıldır Özlüyoruz". Filmloverss. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2015. 
  7. ^ "Adile Naşit'i, 21 Yıldır Özlüyoruz". Stargündem. 9 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2014. 

Ek okumalarDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

  Wikimedia Commons'ta Adile Naşit ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

Ödüller
Antalya Altın Portakal Film Festivali
Önce gelen:
Hülya Koçyiğit
Diyet filmi ile
En İyi Kadın Oyuncu
İşte Hayat filmi ile
1976
Sonra gelen:
Semra Özdamar
Kara Çarşaflı Gelin filmi ile