Erdem Yener (d. 8 Mayıs 1981, Hatay),[1] Türk alternatif rock şarkıcısı ve oyuncu.

Erdem Yener
Genel bilgiler
Doğum8 Mayıs 1981 (42 yaşında)
Hatay, Türkiye
Başladığı yerTürk
TarzlarRock, Alternatif
MesleklerMüzisyen, Yapımcı, Yönetmen
ÇalgılarVokal, gitar, klavye, bas gitar, davul
Etkin yıllar2008-günümüz
Müzik şirketiMucize İşler (2008-2013)
Esen Entertainment (2013-2016)
Pop Rock Mahsulleri Ofisi (PRMO) (2016-günümüz)
Resmî siteerdemyener.com

Biyografi değiştir

Erdem Yener, 8 Mayıs 1981 tarihinde İskenderun’da doğdu. 7 aylıkken yürümeye, 12 aylıkken konuşmaya başlayan ve okuma-yazmayı 4 yaşında öğrenen Erdem Yener, Altı çocuklu bir ailenin en küçüğüydü. Müziğin yanı sıra; karikatür, oyunculuk, radyo programcılığı ve dansçılık ile ilgilenen müzisyen, küçük yaşlardan itibaren tüm bu alanlarda da var olmaya çalıştı.13 yaşında şarkı yazmaya başlayan Yener, 18 yaşında gitar çalmaya başladı ve Ankara'da +4 isimli ilk ve tek grubunu kurdu. 5 yıl boyunca başta Ankara olmak üzere, birçok şehirde bar programı ve konserler vererek, gerek cover şarkılar, gerek kendi şarkılarıyla dinleyici ile buluştu.

2003 yılında İstanbul'a yerleşti ve Kedi Müzik'te müzik yapmaya başladı. Bu çatı altında birçok film müziği, albüm ve jingle projelerinde; söz yazarı, besteci, aranjör, solist ve icracı sıfatıyla görev aldı.

İlk albümü Kirli'yi 22 Ekim 2008[2]'de çıkartan şarkıcı, albümden ilk klibini Belki isimli parçaya çekmiştir. Bu video klip farklı görselliği ile ön plana çıkmayı başarmış ve şarkı Power Türk'te 27 numaraya kadar yükselmiştir. Billboard Türkçe Rock Top 20 Listesi'nde de 8 numaraya kadar yükselmiştir. Mtv Türkiye ve Dream TV isimli müzik kanallarında ise 5 hafta üst üste 1 numara olmuştur. İkinci video klip ise Hayvan'a gelmiş ve bu klipte de II. Dünya Savaşı görüntüleriyle beraber sanatçının performansını içeren bir video klip çekilmiştir. Şarkı, Billboard Türkçe Rock Top 20 Listesi'nde 15 numaraya kadar yükselmiştir. Albümün 3. videosu ise Geç'e çekilmiştir.

Daha önce cast direktörü ve oyuncu koçu olarak kamera arkasında görev almış olan Erdem Yener, 2010 yılından bu yana GSM operatörü Avea'nın marka yüzü olarak medyada yer almaktadır. 2010 yılında atv ve FOX'ta yayımlanan Şen Yuva ve 2011-2012 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan Başrolde Aşk adlı dizide rol aldı. Daha sonra ise 2012 yılında Star TV'de yayımlanan İnsanlar Alemi adlı tiyatro ve komedi programında oynamıştır.

2012 yılında ses tellerindeki kist nedeni ile geçirdiği 2 ameliyat'tan sonra, Ocak 2013'te Rüyalar Kızı adlı teklisi'ni video klip olarak yayımlamıştır.

1 Ocak 2015 tarihinde vizyona giren, Mahsun Kırmızıgül'ün senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı, Talat Bulut'un da başrolde bir öğretmeni canlandırdığı Mucize adlı sinema filminde oynamıştır.

27 Şubat 2015'te gösterime giren Çarşı Pazar filminde başrol oynamıştır.[3]

2016-2017 sezonuna kadar Güldür Güldür adlı skeç/eğlence programında "Hüseyin" karakterini canlandırmıştır.[4] 2016-2017 sezonunda ekipten ayrılmıştır. 2022-2023 sezonunda ise geri dönmüştür.

Diskografi değiştir

Albümleri değiştir

  • 2008: Kirli
  • 2016: Çıplak

Single'ları değiştir

  • 2013: Rüyalar Kızı
  • 2019: Belki10 (feat. Ferman Akgül)
  • 2019: Bana Yalan Söylediler
  • 2019: Adaletin Bu Mu Dünya
  • 2019: Bağrı Yanık Dostlara
  • 2019: Şeytan Bunun Neresinde
  • 2019: Kan ve Gül
  • 2019: Ceviz Ağacı

Video klipleri değiştir

  • "Adaletin Bu Mu Dünya"
  • "Bana Yalan Söylediler"
  • "Bağrı Yanık Dostlara"
  • "Belki"
  • "Gece"
  • "Geç"
  • "Hayvan"
  • "Rüyalar Kızı"
  • "Şeytan Bunun Neresinde"

Filmografi değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Erdem Yener'in Biyografisi". 30 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  2. ^ Erdem Yener - Kirli esenshop.com 19 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alındı 10 Mart 2009
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar değiştir