Devrim Yakut

Türk oyuncu

Seher Devrim Yakut (d. 27 Mayıs 1968), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Devrim Yakut
DoğumSeher Devrim Yakut
27 Mayıs 1968 (55 yaşında)
Türkiye
Milliyet Türkiye
EğitimAnkara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü
MeslekSinema, dizi ve tiyatro oyuncusu
Etkin yıllar1992-günümüz
Evlilik
Alper Kut (e. 2012)

Yaşamı değiştir

Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'nden 1992 yılında mezun oldu. DTCF Tiyatro Bölümü'nde önce tiyatro kuramları, sonra da oyunculuk eğitimi aldı. 1994 yılında Adana Devlet Tiyatrosu kadrosuna oyuncu olarak katıldı ve 2003 yılına dek burada görev aldı. Kuruculuğunda bulunduğu Adana Tiyatro Atölyesi'nde çalıştı. Bu kurumda oyunculuğun yanı sıra yapımcı ve eğitmen olarak da görev yaptı. 2003 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'na atandı. 2005 yılından bu yana Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'nde Temel oyunculuk dersleri vermektedir. 2007'de Ankara Devlet Tiyatrosu müdür yardımcılığı, 2007-2008 yılarında Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü görevini yürütmüştür. 2006-2007 tiyatro sezonunda Kocasını Pişiren Kadın oyunu ile Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'na misafir oyuncu olarak katılmıştır. Bir dönem Bahçeşehir Üniversitesi'nde Yüksek Lisans programında ve Das Das Akademi’de de oyunculuk dersleri vermiştir.2016 yılında Devlet Tiyatroları’ndan emekli olmuştur. Oyunculuğun yanında 2021 yılında ilk hikâye kitabı olan Aklımın Aynalı Çarşısı yayınlanmıştır.[1]

Tiyatro oyunları değiştir

Filmografisi değiştir

Sinema
Yıl Yapım Rol
2011 Luks Otel Frida
2013 Kelebeğin Rüyası Fikriye Onur
Dügün Dernek Hatice
2014 Sadece Sen Hülya
Yağmur: Kıyamet Çiçeği Saviye Koyuncu
2015 Bana Masal Anlatma Selma
Çalsın Sazlar Suna
8 Saniye Teyze
Dügün Dernek 2: Sünnet Hatice
2016 Ekşi Elmalar Ayda
Dar Elbise Gülen'in Annesi
2017 Salur Kazan:Zoraki Kahraman Burla Hatun
Aile Arasında Mükerrem Kurt
2018 Hareket Sekiz Neriman
2020 Baba Parası Yakut
2023 Gün Batımına Birkaç Gün Kala Fatma
Televizyon
Yıl Yapım Rol Kanal
1990 Ortabeket Hemşire Saliha
1991 Alim Dayı Selim'in Karısı
2011-2012 Keşanlı Ali Destanı Rukiye Kanal D
2012 Annem Uyurken Nuran
2013 Vicdan Esma
2013-2014 Ben Onu Çok Sevdim Naciye Aydan atv
2014 Analı Oğullu Sidar Show TV
2016-2017 Cesur ve Güzel Mihriban Aydınbaş Star TV
2017 Hayat Sırları İnci Kuzgun
2018 Darısı Başımıza Zerrin Show TV
2019-2020 Payitaht Abdülhamid Cemile Sultan TRT 1
2021-2023 Camdaki Kız Gülcihan Koroğlu Kanal D
2023-günümüz Kirli Sepeti Canan Hanzade FOX
İnternet
Yıl Yapım Rol Platform
2021 Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? İclal Netflix
Şeref Bey Solmaz Exxen
2023 Rüyanda Görürsün Pelin'in annesi Amazon Prime
2023 Yaratılan Ofelya Netflix
2023- Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi BluTV
2024 Kuvvetli Bir Alkış Netflix

Ödülleri ve adaylıkları değiştir

Yıl Kategori Yapım Sonuç
2007 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri Müzikal Ya da Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Kocasını Pişiren Kadın Kazandı
Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Kadın Oyuncu Ödülü 5. Frank Kazandı
VIII. Lions Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Tek Kişilik Şehir Kazandı
Afife Tiyatro Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Kocasını Pişiren Kadın Aday
Tiyatro Dergisi Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Kocasını Pişiren Kadın Aday
2008 Ankara Sanat Kurumu Yılın Kadın Oyuncusu Ödülü Tek Kişilik Şehir Kazandı
2019 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri: Komedi Dalında En iyi Kadın Oyuncu[2] Manik Atak Kazandı

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Devrim Yakut pandemide yazdı hayaline kavuştu". Hürriyet. 19 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 
  2. ^ "24.Sadri Alisik Ödülleri". Sözcü. 7 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar değiştir