Deniz Çakır

Türk dizi ve sinema oyuncusu

Deniz Çakır (d. 31 Aralık 1982, Ankara)[1], Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.[2] İlk olarak Kadın İsterse adlı yapımda Alev rolüyle tanındı. Asıl çıkışını Yaprak Dökümü dizisinde Ferhunde karakteriyle yapmış ve Muhteşem Yüzyıl dizisinde canlandırdığı Şah Sultan karakteriyle adından söz ettirmiştir.

Deniz Çakır
Doğum 31 Aralık 1982 (1982-12-31) (39 yaşında)
Ankara, Türkiye
Milliyet Türk
Meslek Oyuncu, seslendirmen
Etkin yıllar 2004-günümüz
Ödüller Tüm Liste

BiyografiDüzenle

Erken dönemDüzenle

Deniz Çakır, 31 Aralık 1982 tarihinde aslen Trabzonlu bir ailenin kızı olarak Ankara'da dünyaya geldi. Ayrancı Anadolu Lisesinden mezun olan Deniz Çakır, bu dönemde sık sık tiyatro oyunlarına gitmiştir. Bir gün yine bir oyunda Zeynep Eronat'ın performansından çok etkilenmiş ve böylece oyuncu olmaya karar vermiştir. Daha sonrasında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında eğitim görmüştür. Kendisine bu dönemde hocalık etmiş isimlerden biri de Cihan Ünal'dır.[3] Konservatuvardan mezun olmadan önce Ankara Radyosu'nda, radyo tiyatrosu yaptı ve radyo reklamı seslendirdi.

KariyerDüzenle

İlk televizyon deneyimini Kadın İsterse adlı dizide Alev karakteriyle yaşamıştır. Dizinin sona ermesinin ardından yine Birol Güven'in senaristiğini yaptığı sitcom dizisi İki Arada Aşk adlı dizide başrolde yer aldı. Dizi düşük reyting sebebiyle yayından kaldırıldı. Bu dizinin ardından İşte Benim (veya diğer adıyla Evet Benim) dizisinde yer aldı. Aynı yıl Avrupa Yakası isimli dizinin bir bölümünde de konuk oyuncu olarak yer almıştır.

Deniz Çakır en büyük çıkışını Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından günümüze uyarlanan Yaprak Dökümü dizisiyle yaptı. Dizi sayesinde tecrübesi ve popülaritesi artan Deniz Çakır dizide en önemli karakterlerden biri olan Ferhunde rolüyle dikkat toplamayı başardı. Dizideki oyunculuğu kendisine 2010 senesinde ilk kez takdim edilen İsmail Cem Televizyon Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Dram ödülü kazandırdı. İstanbul Devlet Tiyatrosunda "Uyarca" isimli oyunda yer almıştır. Deniz Çakır 2008 senesinde Özlem Akova'nın yönetmenliğini yaptığı Kako Si? (Türkçe: Nasılsın?) filminde başrolü üstlendi. Berlin Film Festivali için yapılmış filmin fragmanı uzun süre yayınlanmış olsa da Türkiye'de vizyona girmemiştir. Emre Şahin'in yönetmenliğini yaptığı 40 isimli sinema filminde yine başrolde yer almıştır. Şahin, rolü sadece Deniz Çakır için yazdığını söylemiştir.[4]

Çakır, 2009 senesinde Aşk Sözleri isimli bazı William Shakespeare oyunlarının karışımı olan bir tiyatro oyununda yer aldı. Oyundaki performansıyla Afife Jale Ödülleri'nde bir adaylıkla onurlandırıldı. Oyuncu bunun dışında seslendirmeler de yapmaktadır. Reklamlar dışında Yenilmezler, Iron Man ve Kung Fu Panda gibi bazı filmlerde seslendirme yapmıştır.[kaynak belirtilmeli]

2011 yılında Özcan Deniz'in Ya Sonra filminde Didem karakteri ile başrol üstlenmiştir.

2013 yılında Muhteşem Yüzyıl dizisinin kadrosuna katılmış, bir sezonluk performanstan sonra ayrılmıştır.

Deniz Çakır, 2009-2011 yılları arasında seslendirme stüdyolarında fotoğraf sanatçısı Serdar Güzel ile birlikte objektifine aldığı fotoğrafları 2017 yılında "Rabarba: Sesleri Görmek" adıyla 53. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde sergiledi.[5] Sergide Kenan Işık, Cem Davran, Derya Baykal, Yekta Kopan, Jeyan Tözüm, Şenay Gürler, Cihan Ünal, Sezai Aydın gibi 151 usta dublaj sanatçılarının seslendirme esnasında çekilen fotoğrafları yer alıyordu.[6]

Daha sonra Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Meryem karakterini canlandırmıştır. Eş zamanlı olarak Ece Temelkuran'ın aynı isimli kitabından uyarlama olan "Bütün Kadınların Kafası Karışıktır'' adlı oyununda da yer almıştır. 2022 yılında Duygu Asena'nın aynı adlı romanından uyarlanan ve GAİN platformunda yayınlanan Aslında Özgürsün dizisinde Bade İşcil ile birlikte başrolde yer aldı.[7][8]

YargılanmasıDüzenle

Çakır hakkında, Ocak 2019’da İstanbul’daki bir alışveriş merkezinde bulunan altı kadına, “Burası Arabistan mı? Ne geziyorsunuz burada” diye çıkıştığı öne sürülerek soruşturma başlatıldı. Basında "başörtülü kadınlara hakaret davası" olarak işlenen süreçte Çakır yargılandı ve 2 Temmuz 2021 tarihinde beraat etti.[9]

Rol aldığı oyunlarDüzenle

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Rol Yayıncı Görev
2004-2006 Kadın İsterse Alev Star TV, Show TV Başrol
2005 İki Arada Aşk Gizem TV8 / atv Başrol
2006 Avrupa Yakası Serap atv Konuk Oyuncu
2006 Evet Benim / İşte Benim "Barmaid" Funda atv Başrol
2006-2010 Yaprak Dökümü Ferhunde Kanal D Başrol
2009 Kako Si? (Nasılsın) Lidya Film Başrol
2009 40 Sevda Hemşire Film Başrol
2011 Ya Sonra Didem Film Başrol
2011-2012 İffet İffet Star TV Başrol
2013 Muhteşem Yüzyıl Şah Sultan Star TV Yardımcı Oyuncu
2014 Yasak Calibe atv Başrol
2015-2018 Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Meryem Çakırbeyli atv Başrol
2019 Vurgun Reyhan Vardar FOX Başrol
2021 Masumiyet Bahar Yüksel FOX Başrol
2022- Aslında Özgürsün Berna GAİN Başrol

Seslendirme çalışmalarıDüzenle

Üniversite yıllarında radyo reklamı seslendiren ve 2008 yılından bu yana birçok bilinen karakterlerin Türkçe sesi olan Deniz Çakır, 2015 yılında Konuşan Resimler sergi albümünde bir sergiyi de seslendirmiştir. Aynı zamanda reklam filmleri de seslendirmektedir. 2016 yılında SEK Quark reklamını, 2019 yılında ise Cif reklamını seslendirmiştir.

Yıl Film Rol Notlar
2008 Kung Fu Panda Usta Engerek Türkçe Seslendirme
2008 Donkey Xote - Türkçe Seslendirme
2008 The Simpsons: Movie Rod Flanders Türkçe Seslendirme
2008 Iron Man Virginia "Pepper" Potts Türkçe Seslendirme
2010 Iron Man 2 Virginia "Pepper" Potts Türkçe Seslendirme
2012 Yenilmezler Virginia "Pepper" Potts Türkçe Seslendirme

Ödülleri ve AdaylıklarıDüzenle

Yıl Ödül Töreni Kategori Proje Sonuç
2010 İsmail Cem Televizyon Ödülleri En İyi Yardımcı Aktris - Dram Yaprak Dökümü Kazandı
2016 Ege Üniversitesi 5.Medya Ödülleri En İyi Kadın Dizi Oyuncusu Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Adaylık
3.Mersin Altın Palmiye Ödülleri Yılın Kadın Dizi Oyuncusu Kazandı
MGD 22.Altın Objektif Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Kazandı
7.Quality Of Magazine Dergisi Ödülleri En Quality Kadın Oyuncu Kazandı
43.Pantene Altın Kelebek Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Adaylık
2017 1.Müzik Onair Ödülleri En İyi Kadın Dizi Oyuncusu Adaylık
4.Mersin Altın Palmiye Ödülleri Yılın Kadın Dizi Oyuncusu Kazandı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Tanıdığım en arıza kadınım". Hürriyet. 25 Haziran 2008. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Deniz Çakır | Yüzdeyüz Prodüksiyon". Yüzdeyüz Oyunculuk Seslendirme Prodüksiyon. 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  3. ^ "Sabah Gazetesi röportajı". 5 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2010. 
  4. ^ "40". www.hurriyet.com.tr. 10 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  5. ^ Dergisi, Martı (18 Ekim 2016). "Oyuncu Deniz Çakır ve Fotoğrafçı Serdal Güzel'den Rabarba: Sesleri Görmek Sergisi". Martı Dergisi. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  6. ^ "RABARBA Sergisi'ne büyük ilgi". Sabah. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022. 
  7. ^ "Unavailable". GAİN. 3 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 
  8. ^ "Deniz Çakır ve Bade İşcil'in Başrollerinde Olduğu Aslında Özgürsün'ün Yayın Tarihi Belli Oldu". Yeni İstiklal - Doğrunun Çatısı Hedefimiz İstiklalimiz. 29 Nisan 2022. 6 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 
  9. ^ "'Başörtülü kadınlara hakaret' davası: Oyuncu Deniz Çakır beraat etti". Diken (İngilizce). 2 Temmuz 2021. 2 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  10. ^ "Bütün Kadınların Kafası Karışıktır | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle