Ana menüyü aç

En çok satan albümler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa dünya çapında en çok satan albümler listesi'ni içermektedir. Listedeki rakamlar güvenilir bir kaynak tarafından yayımlanmış olmalı ve albümler dünya çapında en az yirmi milyon kopya satmış olmalıdır. Çoğu albümlerin satış miktarları çelişkiler taşımaktadır. Bu listede, albüm hakkında bildirilmiş en yüksek rakam yer alır. Gruplamalar farklı satış miktarları üzerine kuruludur, en az 20-29 milyon kopya arası ile en yüksek 40 milyon ve üzeri kopya arasında. Albümler birincil olarak satış miktarına ve ikincil olarak sanatçının ilk ismine göre sıralanır. Bu listede stüdyo albümleri, greatest hits albümler, derleme albümler, çeşitli sanatçıların katkılarıyla oluşmuş albümler, film müziği albümleri ve remiks albümleri yer alabilir.

1980 öncesi verilerin ve gelişmekte olan ülkelerin verilerinin eksikliği gibi bir dizi konu nedeniyle tam rakamların hesaplanması zorlaşmaktadır. Ayrıca hayranlar, plak şirketleri ve medya sanatçıyı desteklemek adına satış rakamlarını olduğundan fazla göstermeye yatkındılar. Bu listede kullanılmış albümlerin yeniden satılmasıyla ve 2000'lerde başlayan internet üzerinden yasadışı müzik indirme ile ortaya çıkan veriler yer almaz.

Michael Jackson'ın Thriller albümü tüm zamanların en çok satan albümüdür. Albümün satış miktarıyla ilgili veriler çeşitli olsa da, dünya çapında 50 ila 70 milyon arası kopya sattığı tahmin edilmektedir.[1][2]

AnahtarDüzenle

Renkler

Stüdyo albümleri

Greatest hits & derleme albümler

Film müziği albümleri

40 milyon ve üzeri kopyaDüzenle

Sanatçı Albüm Yayımlanma Tarz Satış (milyon) Kaynak
Michael Jackson Thriller 1982 Pop / Rock / R&B 50 [1][2]
Pink Floyd The Dark Side of the Moon 1973 Progressive rock 50 [3]
AC/DC Back in Black 1980 Hard rock / Heavy metal 49 [4]
Whitney Houston / Çeşitli Sanatçılar The Bodyguard 1992 Soundtrack 44 [5]
Meat Loaf Bat Out of Hell 1977 Rock 43 [6]
Eagles Their Greatest Hits (1971–1975) 1976 Rock 42 [7][8]
Çeşitli Sanatçılar Dirty Dancing 1987 Dans / Pop 42 [9]
Backstreet Boys Millennium 1999 Pop 40 [10]
Bee Gees / Çeşitli Sanatçılar Saturday Night Fever 1977 Disko 40 [11]
Fleetwood Mac Rumours 1977 Rock 40 [12]

30–39 milyon kopyaDüzenle

20–29 milyon kopyaDüzenle

Sanatçı Albüm Yayımlanma Tarz Satış (milyon) Kaynak
ABBA ABBA Gold: Greatest Hits 1992 Pop 28 [28]
Backstreet Boys Backstreet's Back 1997 Rock 28 [29]
Bon Jovi Slippery When Wet 1986 Hard rock 28 [30]
Guns N' Roses Appetite for Destruction 1987 Hard rock / Heavy metal 28 [31]
Çeşitli Sanatçılar Grease 1978 Pop 28 [25]
Santana Supernatural 1999 Rock 27 [32]
Nirvana Nevermind 1991 Grunge / Alternatif rock 26 [33]
Britney Spears ...Baby One More Time 1999 Pop 25 [34]
Carole King Tapestry 1971 Pop 25 [35][36]
Iron Butterfly In-A-Gadda-Da-Vida 1968 Rock 25 [37]
Mariah Carey Daydream 1995 Pop / R&B 25 [38]
Queen Greatest Hits 1981 Rock 25 [39]
Simon & Garfunkel Bridge over Troubled Water 1970 Folk Rock 25 [40]
U2 The Joshua Tree 1987 Rock 25 [41]
Whitney Houston Whitney Houston 1985 Pop / R&B 25 [42]
Backstreet Boys Black & Blue 2000 Pop 24 [29]
Linkin Park Hybrid Theory 2000 Nu metal / Rap metal / Alternatif rock 25 [43]
Madonna True Blue 1986 Pop 24 [44]
Eminem The Marshall Mathers LP 2000 Hip Hop 23 [45]
Ace of Base Happy Nation/The Sign 1994 Pop 23 [46]
Spice Girls Spice 1996 Pop 23 [47]
Oasis (What's the Story) Morning Glory? 1995 Britpop / Rock 22 [48][49]
Dido No Angel 1999 Pop 21 [50]
Madonna Like a Virgin 1984 Pop / Dans 21 [51]
Billy Ray Cyrus Some Gave All 1992 Country 20 [52]
Bob Marley & The Wailers Legend: The Best of Bob Marley & The Wailers 1984 Reggae 20 [53]
Blondie Parallel Lines 1978 Rock 20 [54]
Bon Jovi Cross Road 1994 Rock 20 [55]
Britney Spears Oops!...I Did It Again 2000 Pop 20 [56]
Cher Believe 1999 Pop 20 [57]
Def Leppard Hysteria 1987 Rock 20 [58]
George Michael Faith 1987 Pop / R&B 20 [59]
Janet Jackson janet. 1993 Pop / R&B 20 [60]
Madonna Ray of Light 1998 Pop / Elektronik 20 [61]
Michael Jackson HIStory: Past, Present and Future, Book I 1995 Pop/Rock/R&B 20 [62]
Michael Jackson Off the Wall 1979 Pop/Disko/R&B 20 [62]
Norah Jones Come Away with Me 2002 Caz 20 [63]
Prince & the Revolution Purple Rain 1984 Rock 20 align="center"
Spice Girls Spiceworld 1997 Pop 20 [64]
Tina Turner Private Dancer 1984 Rock 20 [65]
Usher Confessions 2004 R&B 20 [66]

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ a b Lee, Marc (26 Haziran 2009). "Michael Jackson's Thriller, interview with director John Landis". The Daily Telegraph. Erişim tarihi: 20 Aralık 2012. 
  2. ^ a b Crookes, Del (4 Mayıs 2012). "Adele's 21 overtakes sales of Thriller in UK album list". BBC News. Erişim tarihi: 20 Aralık 2012. 
  3. ^ Beech, Mark (27 Eylül 2011). "Pink Floyd Money Machine Leads Elvis, Nirvana, U2 in CD Battle". London: www.bloomberg.com. Erişim tarihi: 31 Aralık 2011. 
  4. ^ Levine, Robert (12 Ekim 2008). "Ageless and Defiant, AC/DC Stays on Top Without Going Digital". The New York Times. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2009. 
  5. ^ http://www.thewrap.com/article/it-too-late-whitneys-comeback_5711
  6. ^ "DAS Communications' Artists Dominate Global Music Charts". Reuters. 1 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2009. 
  7. ^ Morrison, Pat (7 Mayıs 2012). "Eagles founder Glenn Frey releases an album of classic, jazzy songs". Southern California Public Radio. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2012. 
  8. ^ HoustonsEagle.com (16 Şubat 2012). "Houston's Eagle Celebrates Eagles: Their Greatest Hits (1971–1975)". Cox Media Group. 28 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2012. 
  9. ^ Lee, Veronica (22 Eylül 2006). "'There's a secret dancer inside us all'". The Daily Telegraph. London. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 
  10. ^ - 56k "The boys are back" |url= değerini kontrol edin (yardım). The Korea Times. 7 Ağustos 2008. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2008. 
  11. ^ Reporter, Staff (1 Aralık 2003). "Bee Gees' Maurice Gibb dies". USA Today. Gannett Company. Erişim tarihi: 23 Mart 2010. 
  12. ^ "Stars Salute 'Rumours'". Billboard Bulletin, page 7. 6 Şubat 1998. 24 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 
  13. ^ Harris, Bill (7 Kasım 2005). "Biopic looks at Twain's early years". Jam!. Canadian Online Explorer. Erişim tarihi: 23 Mart 2010. 
  14. ^ "Led Zeppelin: A complete guide to the band's studio albums". The Independent. London. 7 Aralık 2007. Erişim tarihi: 7 Aralık 2007. 
  15. ^ Montgomery, James (1 Şubat 2010). "'You Oughta Know': The Story Behind Beyonce's Grammy Cover". MTV. MTV Network. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  16. ^ Parker, Al (9 Ağustos 2009). "10 Things You Probably Don't Know About Best-Selling Albums". Jam!. Canadian Online Explorer. Erişim tarihi: 23 Mart 2010. 
  17. ^ Reporter, Metro (8 Mart 2010). "Oscars 2010 special: Avatar v The Hurt Locker v Inglourious Basterds v Up In The Air". Metro.co.uk. Associated Newspapers. Erişim tarihi: 23 Mart 2010. 
  18. ^ http://movies.yahoo.com/movie/contributor/1800019644/bio%7C
  19. ^ a b Montgomery, James (6 Temmuz 2009). "Jackson earns nickname "Wacko Jacko" while still releasing #1 albums". MTV. MTV Networks. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  20. ^ Lewis, Randy (8 Nisan 2009). "Beatles' catalog will be reissued September 9 in remastered versions". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2009. 
  21. ^ Anderson, Jason (15 Haziran 2009). "Learning to Love Celine Dion". The Globe and Mail. CTVglobemedia Inc. Erişim tarihi: 27 Aralık 2009. 
  22. ^ "The Bee Gees on MSN Music". Microsoft. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  23. ^ "Born In The USA". Virgin. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2008. 
  24. ^ "Mark Knopfler hurt in crash". BBC. 18 Mart 2003. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  25. ^ a b "Those chart busters". The Hindustan Times. 9 Aralık 2008. 21 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2009. 
  26. ^ Kawaguchi, Judith (23 Ekim 2007). "Words to Live by: Goh Hotoda". The Japan Times. Toshiaki Ogasawara. Erişim tarihi: 2 Aralık 2009. 
  27. ^ "On this day in entertainment, November 30, 2006". Metro.co.uk. Associated Newspapers. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2009. 
  28. ^ Ulvaeus, Bjrn (12 Eylül 2009). "Filesharing is defended by gigging performers, but who pays the songwriter?". London: TimesOnline. Erişim tarihi: 16 Eylül 2009. 
  29. ^ a b "Taking It Back". Daily Record. 26 Ekim 2007. Erişim tarihi: 4 Aralık 2009. 
  30. ^ "On a steel horse Bon Jovi rides to top of the charts". The Daily Telegraph. 29 Ocak 2008. 23 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008. 
  31. ^ "Guns N' Roses New Album Looms". Sky News. 23 Ekim 2008. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2008. 
  32. ^ "Pete Ganbarg Named Atlantic Executive VP of A&R". Warner Music Group. 24 Kasım 2008. 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2009. 
  33. ^ Thomas, Lou (23 Nisan 2007). "Nirvana, Nevermind". BBC. 5 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  34. ^ "Britney Spears' Biography". FOX News Network, LLC. 4 Şubat 2008. 22 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  35. ^ "Carole King – Tapestry". Uncut. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  36. ^ "James Taylor and Carole King announce "troubadour reunion" world tour 2010". CaroleKing.com. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  37. ^ Stetz, Michael (2 Nisan 2006). "Iron Butterfly's in an IRA ad? Bummer". Sign on Sandiego. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2008. 
  38. ^ "Mariah Carey's News". The London Paper. 31 Mart 2008. 10 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2008. 
  39. ^ "Photo Gallary - 50 years of pop". BBC. 2002. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2008. 
  40. ^ "Simon and Garfunkel heading to NZ". The New Zealand Herald. 2 Nisan 2009. Erişim tarihi: 18 Nisan 2009. 
  41. ^ "The Joshua Tree". Virgin. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2008. 
  42. ^ "Whitney Houston". Music Fix, MSN. 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2008. 
  43. ^ "Linkin Park headlines Live Earth Tokyo". Live Earth, LLC. 25 Mayıs 2007. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  44. ^ Sandall, Robert (5 Nisan 2009). "Why Madonna's still a material girl". The Times. London: News Corporation. Erişim tarihi: 16 Nisan 2009. 
  45. ^ http://www.mtv.co.uk/artists/50-cent/news/222158-50-cent-always-asks-eminem-for-his-opinion
  46. ^ "Ace of Base [[Digital Spy]]". DigitalSpy. 21 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  47. ^ "Spice Girls Timeline". BBC. 19 Şubat 2007. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2008. 
  48. ^ Hattenstone, Simon (6 Aralık 2008). "'Who wants to be a drug addict at 41?'". The Guardian. London. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2008. 
  49. ^ Pisa, Nick (14 Şubat 2010). "Brit Pope: Oasis named in Vatican's top ten albums". Daily Mail. Associated Newspapers. Erişim tarihi: 31 Mart 2010. 
  50. ^ Paphides, Peter (25 Mart 2005). "Music to watch girls by". London: Times Newspapers, Ltd. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2008. 
  51. ^ "Contrasting fortunes as Madonna, Jacko turn 50". ABC. 15 Ağustos 2008. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008. 
  52. ^ "Billy Ray Cyrus appeals to a whole new crowd". Pittsburgh Post-Gazette. 10 Nisan 2009. 23 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2009. 
  53. ^ "Top Earners for 2004". Forbes. 27 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008. 
  54. ^ "Blondie celebrating 30th birthday of 'Parallel Lines'". AzCentral. 20 Haziran 2008. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008. 
  55. ^ Neil Daniels (2008). Bon Jovi Bon Jovi Encyclopaedia. Chrome Dreams, UK. ISBN 978-1-84240-464-5.
  56. ^ http://www.store.livenation.com/Product.aspx?cp=13281_16771_16305&pc=MUDD416
  57. ^ "Don't Call it a Comeback". Rolling Stone. 23 Ocak 2007. 16 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  58. ^ "One Giant Leppard". NZ Herald. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008. 
  59. ^ "George Micahel at HP Pavilion at San Jose". Yahoo Inc. 24 Mart 2008. 16 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2008. 
  60. ^ "Janet Jackson set for return to form". ABC News. 22 Ocak 2008. 7 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2009. 
  61. ^ Reporter, BBC (15 Ağustos 2008). "Madonna: mad for fame at 40". BBC. BBC Online. Erişim tarihi: 16 Kasım 2009. 
  62. ^ a b "Michael Jackson: list of his records". The Daily Telegraph. London: Telegraph Media Group. 26 Haziran 2009. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  63. ^ "EMI Music Publishing extends its publishing partnership with Norah Jones". EMI Music. 7 Ocak 2008. 13 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008. 
  64. ^ Sinclair, David (28 Haziran 2007). "The Prefab Five are back. Are you ready?". London: The Times. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2008. 
  65. ^ Gannon, Louise (19 Ekim 2008). "Free CD of Tina Turner's Private Dancer in today's Mail on Sunday". Daily Mail. Associated Newspapers. Erişim tarihi: 25 Mart 2010. 
  66. ^ "Usher". EMI Music Publishing. Erişim tarihi: 30 Kasım 2008.