Canan Ergüder

Türk oyuncu

Canan Ergüder (d. 15 Temmuz 1976[1], İstanbul), Türk oyuncu.

Canan Ergüder
Canan Ergüder.jpg
Doğum 15 Temmuz 1976 (1976-07-15) (46 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 2000-günümüz
Tanınma nedeni Güllerin Savaşı - Gülfem Sipahi
Behzat Ç. - Savcı Esra
Evlilik
Christopher Burke
(e. 2006; b. 2009)

Kenan Ece (e. 2017)
Çocuk(lar) 1
Ebeveyn(ler) Üstün Ergüder
Rukiye Ergüder
Ödüller Tüm Liste
Resmî site cananerguder.net

Oyunculuğa ABD'de başladı; Türkiye'de Binbir Gece ve Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi dizilerindeki rolleri ile tanındı. 13. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Bayrak adlı oyunda canlandırdığı Kadın rolüyle Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu seçildi.

HayatıDüzenle

15 Temmuz 1976 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası siyaset bilimci ve akademisyen Üstün Ergüder, annesi Rukiye Ergüder'dir.[2] 1994 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi'nden mezun oldu.[3] Aralıklarla 12 yıl bale yaptı.[4] Lise yıllarında okulda sahnelenen bir müzikalde rol aldıktan sonra tiyatrocu olmaya karar verdi.[3][1] Mezuniyetinin ardından 14 yıl ABD'de yaşadı.

Pensilvanya eyaletindeki Franklin and Marshall College'da sosyoloji ve tiyatro eğitimi aldı. Ardından The New School University Actors Studio Drama Program'da yüksek lisans derecesi aldı. Bu programdaki üç senenin sonunda mülakata girip Actors Studio'nun hayat boyu üyeliğini kazandı.[5][1] Mezuniyetinden sonra garsonluk ve tiyatroculuk yaparak yaşamını sürdürdü.[1] Londra'da LAMDA (Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi)'da Shakespeare Atölyesi'ne katıldı. 2003 yılında Mario Biagini'nin oyunculuk atölyesinde çalışmak için seçildi. Okul arkadaşı Chris Burke ile 2005 yılında evlendi. Eşinin yönettiği Shooting Johnson Roebling adlı uzun metraj filmde canlandırdığı "Nancy" rolüyle 2007 Uluslararası Hoboken Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü aldı.[5][4]

2007'de Türkiye'ye gelerek Bıçak Sırtı ve Binbir Gece dizilerinde oynadı. 2009 yılında, Türkiye'ye taşınma kararı vererek eşinden ayrıldı. O sezon Berkun Oya'nın yazıp sahneye koyduğu Bayrak adlı oyunda Kadın rolünü canlandırdı. Bu rol ile 13. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu seçildi. [6]

2010 yılında Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi ile dizi oyunculuğuna döndü. Bu dizideki Savcı Esra rolü ile tanındı. Dizinin kadrosu ile çekilen Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm adlı sinema filminde, Russel Crowe’un yönettiği Avustralya-Türkiye ortak yapımı Son Umut (2014) ve Hiner Saleem’in yönettiği Dar Elbise (2016) adlı filmlerde rol aldı.[5] 2013 yılında Oyun Atölyesi'nin sahnelediği Nehir adlı oyuna rol aldı.

2014-2016 yılında yayımlanan Güllerin Savaşı adlı televizyon dizisinde Gülfem Sipahi karakterini canlandırdı.[2] Güllerin Savaşı setinde tanıştığı Kenan Ece ile 2017 yılında evlendi.[7] Çiftin 2018 yılında oğulları Ece Demir dünyaya geldi.[8] Oğulları dünyaya geldikten sonra kariyerlerine bir süre ara veren Ergüder, 2019'da Toy İstanbul'da eşi ile birlikte Hipokrat adlı iki kişilik oyunu sahneledi.[9]

Ergüder, 2019 yılında dijital içerik platformu BluTv aracılığıyla yeniden Behzat Ç. deki Savcı Esra rolünü canlandırdı. 25 Ağustos 2020'de Menajerimi Ara dizisinde "Feris Dikmen" karakterini canlandırdı. 6 Nisan 2021'de meme kanserine yakalandığını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.[10] Ergüder'in başrolünü oynadığı, Sadan Hanım adlı belgesel-sinema filmi Türkiye'de Eylül 2021'de vizyona girdi.[11][12]

FilmografisiDüzenle

Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2007 Shooting Johnson Roebling Nancy Yardımcı oyuncu
2011 Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm Savcı Esra Başrol oyuncusu
Will Mina Bilic Yardımcı oyuncu
2014 Kurt Hilal Kısa film
Son Umut (The Water Diviner) Kızılhaç hemşiresi Yardımcı oyuncu
2016 Dar Elbise Venüs Başrol oyuncusu
2018 Kaos Fadime Başrol oyuncusu
Raveling Claire Kısa film
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2007-2008 Bıçak Sırtı Serra (Piyano öğretmeni) Yardımcı oyuncu
2008-2009 Binbir Gece Eda Akınay Başrol oyuncusu
2010-2012 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi Savcı Esra Başrol oyuncusu
2012 Atlılar Zikra Seslendirme
2013 Galip Derviş Leyla Gürsoy Konuk oyuncu
2014-2016 Güllerin Savaşı Gülfem Sipahi Başrol oyuncusu
2017 Yıldızlar Şahidim Zeynep Başrol oyuncusu
2019 Behzat Ç. Savcı Esra Yardımcı oyuncu
2020-2021 Menajerimi Ara Feris Dikmen Başrol oyuncusu
2022 Oğlum Demet
Yakında Aile Leyla

Tiyatro oyunlarıDüzenle

Tiyatro
Yıl Oyun adı Rol Yer
2000-2001 The Median Line Kate Grove Street Playhouse, Access Theatre
2001 Anthony & Cleopatra Charmian Expanded Arts
2004 Graceland Donnie' n' Marie The Workshop Theater Co., The Connelly Theater
Rattlesnake Jessie The Workshop Theater Co.
2007 The Patient Therapist Sydney The Chernuchin Theater
2009-2012 Bayrak Kadın Garajistanbul, Muammer Karaca Tiyatrosu, Krek
2010 Fırtına Caliban/Ferdinand Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali
Bomba Garson Kız Garajistanbul, Salon İKSV
2012-2015 Nehir Diğer Kadın Oyun Atölyesi
2019 Hipokrat Doktor Yeşim Doğan Toy Tiyatro

Ödülleri ve AdaylıklarıDüzenle

Yıl Ödül Töreni Kategori Proje Sonuç
2007 Uluslararası Hoboken Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Shooting Johnson Roebling Kazandı
2009 13. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu Bayrak Kazandı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d "Hep yüreğini takip etti..." Milliyet.com.tr Pembe Nar. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  2. ^ a b "Canan Ergüder: Kendimi çok güzel döverim". hthayat.haberturk.com (İngilizce). 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  3. ^ a b "Oyunculuk Feci Bir Meslek". Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği web sitesi. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  4. ^ a b "Acıyı hissetmezsek hayatı öğrenemeyiz". www.hurriyet.com.tr. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  5. ^ a b c "CANAN ERGÜDER | 2021". cananerguder.net. 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Afife Ödülleri dağıtıldı". www.hurriyet.com.tr. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  7. ^ "Kenan Ece ve Canan Ergüder evleniyor". Gazeteduvar.com.tr. 8 Şubat 2016. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  8. ^ "Canan Ergüder: Oğluma notlar yazıyorum". Milliyet. 30 Ekim 2021. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  9. ^ Aydın, Behlül (9 Ekim 2019). "Canan Ergüder ile Kenan Ece aynı sahnede". www.hurriyet.com.tr. 3 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2022. 
  10. ^ "Canan Erguder (@cananerguder1) Instagram fotoğrafları ve videoları". Canan Ergüder. 6 Nisan 2021. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  11. ^ "Canan Ergüder, yüzde 90 benzerlik sonrasında 'Sadan Hanım' oldu". takvim.com.tr. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 
  12. ^ "Sadan Ünüvar kimdir? Sadan Hanım filmiyle gündeme geldi". www.hurriyet.com.tr. 22 Eylül 2021. 30 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2021. 

Dış BağlantılarDüzenle