Azerbaycan Millî Meclisi 2. dönem milletvekilleri listesi

Azerbaycan Millî Meclisi 2. dönem milletvekilleri listesi, 2000 Azerbaycan genel seçimleri, 2001, 2002, 2003 ve 2004 Azerbaycan ara genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 2. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

Meclis dağılımıDüzenle

2000 Azerbaycan genel seçimlerinde 125 milletvekili seçilecekti. Lakin Hankendi işgal edildiği için 42 saylı Hankendi Seçim Çevresi’nde seçimler gerçekleştirilemedi. Ayrıca geriye kalan 124 milletvekilinden 99’u liste usulü çoğunluk seçim sistemiyle, 25’i ise nispi seçim temsiliyle seçilecekti. Seçim sonlandıktan sonra 99 liste usulü seçim sistemi uygulanan seçim çevresindem 88 milletvekili seçildi, yani 11 seçim çevresinden milletvekili çıkarılamadı. Ardından 11 seçim çevresinde (11 milletvekili) sonuçlar iptal edildi, 11 sandalye için 2001 Azerbaycan ara genel seçimleri düzenlendi. Boşalan 3 sandalye için 2003 Azerbaycan ara genel seçimleri düzenlenerek 3 milletvekili seçildi. 2004’te de boş kalan yerlere ara seçimler düzenlenerek 3 milletvekili seçildi.

Seçimler tamamlandığında seçim sonuçlarına itiraz eden Azerbaycan Millî İstiklal Partisi ve Müsavat Partisi milletvekillerinin istifa etmelerini talep etti. AMİP milletvekilleri Rifet Ağalarov, Hidayet Gulamov, Müsavat Partisi milletvekilleri Vagif Vekilov (Sametoğlu), Şirzad Eyyubov partilerinden ihraç edildiler.

30 Kasım 2000’de bağımsız milletvekili Zakir Zeynalov öldü.

2 Mayıs 2001 tarihinde Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Fahrettin Hasanov cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından Ağcabedi valisi olarak atandı.

7 Kasım 2001’de Azerbaycan Halk Cephesi Partisi (klasikle kanadı) milletvekili Mirmahmut Miralioğlu 5 Kasım 2000’den itibaren Meclis toplantılarına katılmadığı gerekçesiyle Meclis İç Tüzüğüne esas milletvekilliğinden düşürüldü. Mirmahmut Miralioğlu’nun katılmama sebebi Meclisi protesto etmek, seçimlere itiraz etmekti.

25 Haziran 2002’de Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili olarak Mirmevsim Abbasov cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından Oğuz valisi olarak atandı.

5 Temmuz 2002’de bağımsız milletvekili Nazım İbrahimov cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından Yurtdışında Yaşayan Azerbaycanlılarla İş üzere Devlet Komitesine başkan atandı.

26 Temmuz 2002 tarihinde Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili, Meclis Başkan Yardımcısı Yaşar Aliyev cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından Azerbaycan'ın Çin Büyükelçisi olarak atandı.

24 Ağustos 2002’de düzenlenen 2002 Azerbaycan anayasa referandumu sonucunda Anayasanın 83. maddesine esasen ülke 125 Seçim Çevresine bölündü ve nispi temsil sistemi feshedildi.

8 Eylül 2002’de Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Nağı Abdulazimov öldü.

24 Eylül 2002’de Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Samur Novruzov çalışma odasında inme indi ve öldü.

15 Aralık 2002’de bağımsız milletvekili İkbal Ağazade Azerbaycan Ümit Partisi 3. Kurultayında parti genel başkanı seçildi. 2003 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra protesto mitinglerine öncülük eden Ağazade 2003’te hapsedildi ve milletvekilliği düşürüldü.

4 Ağustos 2003’te Yeni Azerbaycan Partisi nispi temsille seçilen milletvekili İlham Aliyev başbakan atandı ve milletvekilliğinden düşürüldü.

2004’te Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Rafael Allahverdiyev milletvekilliğin istifa ederek İsviçre'ye taşındı.

2004’te Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili İbrahim İsayev öldü.

2004’te 1. dönem AMİP, 2. dönem bağımsız milletvekili Şadman Hüseyin öldü.

16 Ocak 2004 tarihinde bağımsız milletvekili Şamil Dünyamalıyev öldü.

20 Şubat 2004’te Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Ali Abbasov cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından İletişim ve Teknoloji Bakanı olarak atandı.

19 Ekim 2004’te ilk kez yeni anayasa maddesince boşalan yerlere 125 milletvekillik Seçim Çevrelerinden 3’ünde 2004 Azerbaycan ara genel seçimleri düzenlendi.

15 Mart 2005 tarihinde Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Elbrus Tahmazov cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Laçın valisi olarak atandı.

3 Mayıs 2005 tarihinde Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili İsmail Ömerov'un İçtimai Yayım Şurası tarafından İçtimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi Başkanı atanması üzere Merkezi Seçim Komisyonu tarafından milletvekilliği düşürülmüştür.

2005 sonunda Azerbaycan Halk Cephesi Partisi milletvekilleri Cemil Hasanlı ve Asım Mollazade partilerinden istifa ettiler. Cemil Hasanlının istifası 2005 Azerbaycan genel seçimlerinden sonra onaylandığı için seçimlere AHCP üyesi olarak katıldı.

5 Temmuz 2005’te Azerbaycan Demokratik Islahatlar Siyasi Partisinin 1. Kurultayında Asım Mollazade parti genel başkanı seçildi.Parti 12 Ağustos’ta resmî olarak kayda alındı.

28 Ekim 2005 tarihinde 3. dönemin son oturumunda YAP milletvekili Fikret Sadıkov 2005 Azerbaycanda darbe girişimi iddiası 17 Ekim darbe girişimi iddialarında Resul Guliyev'i dolaylı yollarla desteklediği iddiası ve darbeye yardım ve yataklık sebebiyle dokunulmazlığı kaldırıldı. Ardından Fikret Sadıkov hapsedildi. Milletvekilliği düşürülmediği için seçimlere kadarki 1 aydan kısa süre boyunca milletvekilliğini sürdürdü.[1]

Aşağıdaki tabloda seçilen milletvekili sayısı 2000 Azerbaycan genel seçimleri’nin ve 2001 Azerbaycan ara genel seçimleri sonuçlarına istinaden, mevcut ve değişim kısmı ise boşalan sandalyeler için yapılan ara seçimlerin sonuçları yansıtılarak eklenmiştir.

Siyasi parti Seçilen Mevcut Değişim Seçilen milletvekili dağılımı Mevcut milletvekili dağılımı
Yeni Azerbaycan Partisi 77 71   6  
Bağımsız 26 28   2
Azerbaycan Halk Cephesi Partisi 7 4   3
Vatandaş Dayanışması Partisi 3 3  
Ana Vatan Partisi 2 2  
Azerbaycan Komünist Partisi 2 2  
Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi 2 0   0
Müsavat Partisi 2 0  2
Azerbaycan Namına İttifak Partisi 1 1  
Azerbaycan Sosyal Refah Partisi 1 1  
Azerbaycan Yurttaş Partisi 1 1  
Azerbaycan Demokratik Islahatlar Siyasi Partisi 0 1   1
Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi 0 1   1
Azerbaycan Ümit Partisi 0 0   [a]
Toplam 124 (seçilen)   9

MilletvekilleriDüzenle

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
1 sayılı Şerur-Sederek Vasıf Talıbov Yeni Azerbaycan Partisi
2 sayılı Şerur-Babek Nizami Hudiyev
3 sayılı Nahçıvan Anar Ahuntzade
4 sayılı Babek-Şahbuz Ali Alirzayev
5 sayılı Culfa-Ordubat Vügar Rehimzade
6 sayılı Yasamal 1. Gülçehre Mammadova
7 sayılı Yasamal 2. Alimammad Nuriyev Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Bağımsız
8 sayılı Yasamal-Nesimi Güler Ahmedova Bağımsız
9 sayılı Hatai 1. Mais Seferli Azerbaycan Yurttaş Partisi
10 sayılı Hatai 2. İgbal Ağazade Bağımsız Azerbaycan Ümit Partisi Milletvekilliği düşürüldü.
11 sayılı Hatai 3. Samet Seyidov Yeni Azerbaycan Partisi
12 sayılı Nizami Şamil Kurbanov Bağımsız Vefat etti.
13 sayılı Nizami-Hatai Sirus Tebrizli Yeni Azerbaycan Partisi
14 sayılı Karadağ Nazım İbrahimov Bağımsız Vefat etti.
15 sayılı Sabuncu Zelimhan Yakub
16 sayılı Sabuncu-Surahanı Selahaddin Halilov Yeni Azerbaycan Partisi
17 sayılı Sabuncu-Azizbeyov Esmethanım Mammadova Bağımsız
18 sayılı Azizbeyov Şaittin Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi
19 sayılı Surahanı 1. Anar Mammadhanov Bağımsız
20 sayılı Surahanı 2. Maksut İbrahimbeyov
21 sayılı Binegedi 1. Oktay Esedov Yeni Azerbaycan Partisi
22 sayılı Binegedi 2. Hasan Mirzayev Yeni Azerbaycan Partisi
23 sayılı Binegedi-Karadağ Mader Musayev Bağımsız
24 sayılı Nerimanov 1. Samur Nevruzov Yeni Azerbaycan Partisi Vefat etti.
25 sayılı Nerimanov 2. Rafael Allahverdiyev Milletvekilliğinden istifa
26 sayılı Nesimi 1. Naire Şahtahtinskaya Bağımsız
27 sayılı Nesimi 2. Vladimir Timoşenko
28 sayılı Sebail Ali Abbasov Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekilliğinden istifa.
29 sayılı Ali Bayramlı-Salyan Mirmahmut Miralioğlu Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Milletvekilliği düşürüldü.
30 sayılı Yevlah Fezail Ağamalı Ana Vatan Partisi
31 sayılı Kepez
(Gence)
Nağı Abdulazimov Yeni Azerbaycan Partisi Vefat etti.
32 sayılı Nizami
(Gence)
Amalya Penahova
33 sayılı Kepez-Nizami
(Gence)
Asef Hacıyev Bağımsız
34 sayılı Terter-Yevlah-Ağdaş-Göyçay Behruz Kandilov
35 sayılı Lenkeran Şehir Ağakerim Şerifov Yeni Azerbaycan Partisi
36 sayılı Lenkeran Köy Hadi Recebli
37 sayılı Mingeçevir Aydın Mirzezade
38 sayılı Sumgayıt 1. Fikret Sadıkov Dokunulmazlığı kaldırıldı, hapsedildi.[1]
39 sayılı Sumgayıt 2. Hıdır Alevli
40 sayılı Sumgayıt 3. Tofig Hüseyinlı
41 sayılı Şuşa-Hocalı-Hocavend-Terter Elman Mammadov
42 sayılı Hankendi
İşgal altında.
43 sayılı Şeki Şehir Bahtiyar Vahapzade Bağımsız
44 sayılı Şeki Köy-Kah Yakub Mahmudov Yeni Azerbaycan Partisi
45 sayılı Terter-Kelbecer Şahlar Askerov
46 sayılı Abşeron Settar Mehbalıyev Bağımsız
47 sayılı Ağdam Şehir Bahtiyar Aliyev
48 sayılı Ağdam Köy Bahtiyar Sadıkov Yeni Azerbaycan Partisi
49 sayılı Ağdaş Settar Seferov
50 sayılı Ağstafa Nizami Caferov
51 sayılı Ağsu-Kürdemir Hidayet Gulamov Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi Bağımsız
52 sayılı Ağcabedi Fahrettin Hasanov Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekilliğinden istifa.
53 sayılı Astara İskender Guliyev
54 sayılı Balaken Rebiyyet Aslanova
55 sayılı Beylegan Nevruz Guliyev Bağımsız
56 sayılı Berde Şehir Zahit Oruç Ana Vatan Partisi
57 sayılı Berde-Ağcabedi Gevher Bahşeliyeva Bağımsız
58 sayılı Bilesuvar Hanhüseyn Kazımlı Azerbaycan Sosyal Refah Partisi
59 sayılı Kazah Vagif Vekilov Müsavat Partisi Bağımsız
60 sayılı Kah-Zagatala Azer Kerimli Bağımsız
61 sayılı Kebele Fettah Haydarov
62 sayılı Kobustan-Siyezen-Hızı Zeynep Hanlarova
63 sayılı Kuba Hüseynağa Bahışov Yeni Azerbaycan Partisi
64 sayılı Kuba-Deveci Hikmet Osmanov
65 sayılı Kusar Gülmet Pirmetov
66 sayılı Zagatala-Balaken Hacımammad Ramazanov
67 sayılı Zerdab-İmanverdi Seyyad Salahov
68 sayılı İmişli Famil Mammadov
69 sayılı İsmayıllı Mirmevsim Abbasov Milletvekilliğinden istifa.
70 sayılı Yardımlı-Masallı Tapdık Kemalov Bağımsız
71 sayılı Laçın-Kelbecer Elbrus Tehmezov Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekilliğinden istifa.
72 sayılı Kürdemir Rizvan Cebiyev
73 sayılı Gedebey Nizami Guliyev Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
75 sayılı Goranboy-Naftalan Gültekin Hacıbeyli Bağımsız
75 sayılı Göyçay Anar Rzayev
76 sayılı Lerik-Lenkeran Miri Ganberov Yeni Azerbaycan Partisi
77 sayılı Masallı Şehir Ehed Abıyev
78 sayılı Masallı Köy-Lenkeran Vesadet Azizov
79 sayılı Neftçala-Salyan Arif Rehimzade
80 sayılı Oğuz-Şeki-Gabala Eldar Kahramanov
81 sayılı Saatlı Celal Aliyev
82 sayılı Sabirabad Rafael Gafarov
83 sayılı Sabirabad-Saatlı Cihangir Hüseynov Bağımsız
84 sayılı Salyan Rifet Ağalarov Azerbaycan Millî İstiklal Partisi Bağımsız
85 sayılı Samuh-Şemkir-Goranboy Halıs Askerov Yeni Azerbaycan Partisi
86 sayılı Zengilan-Gubadlı İmamverdi İsmailov
87 sayılı Tovuz Şehir Zakir Zeynalov Bağımsız Vefat etti.
88 sayılı Tovuz Köy-Gedebey İbrahim İsayev Yeni Azerbaycan Partisi Vefat etti.
89 sayılı Ucar Elton Mammadov Bağımsız
90 sayılı Füzuli Bahar Muradova Yeni Azerbaycan Partisi
91 sayılı Hanlar-Daşkesen Yaşar Aliyev Milletvekilliği düşürüldü.
92 sayılı Haçmaz Şehir İsmail Ömerov Milletvekilliği düşürüldü.
93 sayılı Haçmaz-Deveci Tahir Süleymanov
94 sayılı Hacıgabul-Salyan Oktay Samedov
95 sayılı Cebrail-Füzuli Kerem Aliyev
96 sayılı Celilabad Şehir Ali Hüseynov Bağımsız
97 sayılı Celilabad Köy Mirkazım Kazımov Yeni Azerbaycan Partisi
98 sayılı Şamahı-Ağsu Şirzat Eyyubov Müsavat Partisi Bağımsız
99 sayılı Şemkir Şehir Abutalip Samedov Azerbaycan Namına İttifak Partisi
100 sayılı Şemkir Köy Mübariz Kurbanlı Yeni Azerbaycan Partisi
Nispi temsil İlham Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekilliği düşürüldü.
Ali Ahmedov
Siyavuş Nevruzov
Murtuz Alaskerov
Mihail Zabelin
Asya Manafova
Eldar İbrahimov
Zahid Garalov
Kerim Kerimov
Ağabey Askerov
Südeyf İmamverdiyev
Melahet İbrahimkızı
Musa Guliyev
Ziyafet Askerov
Musa Musayev
Aynur Sofiyeva
Asif İmamaliyev
Ali Kerimli Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
Gulamhüseyin Alibeyli
Asım Mollazade Azerbaycan Demokratik Islahatlar Siyasi Partisi
Cemil Hasanlı
Sabir Rüstemhanlı Vatandaş Dayanışması Partisi
Fezail İbrahimli
Rafael Hüseynov
Ramiz Ahmedov Azerbaycan Komünist Partisi
Rauf Kurbanov

Ara seçimlerDüzenle

2001Düzenle

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
52 sayılı Ağcabedi Tahir Rzayev Yeni Azerbaycan Partisi
87 sayılı Tovuz Şehir İlgar Kılıcov Bağımsız

2002Düzenle

12 Nisan 2002’de ara seçimde boş kalan yerlere seçimler düzenlendi.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
24 sayılı Nerimanov 1. Vagif Abdullayev Yeni Azerbaycan Partisi
29 sayılı Ali Bayramlı-Salyan Mikail Mirze Bağımsız
31 sayılı Kepez
(Gence)
Nizami Ahmedov Yeni Azerbaycan Partisi

2003Düzenle

5 Mart 2003’de düzenlenen seçimde boş kalan yerelere seçimler düzenlendi.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
14 sayılı Karadağ Alkış Musayev Yeni Azerbaycan Partisi
69 sayılı İsmayıllı Kudret Hasanguliyev Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
91 sayılı Hanlar-Daşkesen Şadman Hüseyn Bağımsız Vefat etti.

2004Düzenle

19 Ekim 2004’te yeni seçimler düzenlendi.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
24 sayılı Nizami 1. Eldar Guliyev Bağımsız
29 sayılı Sebail Afet Hanbabayeva Yeni Azerbaycan Partisi
101 sayılı Hanlar-Daşkasen Rövşen Rzayev Bağımsız

NotlarDüzenle

  1. ^ 2002-2003’lü yıllarda temsil olundu

Ayrıca BakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2020.