Aytekin Akkaya

Aytekin Akkaya (02 Şubat 1945, Erzurum), Türk oyuncu, senaryo yazarı, yönetmendir.

Aytekin Akkaya
Doğum 2 Şubat 1945 (1945-02-02) (77 yaşında)
Erzurum, Türkiye
Meslek Oyuncu, senarist, yönetmen
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye

HayatıDüzenle

1964 yılında Erzurum'da çekilen bir filmin başrol oyuncusu yapımcı firmayla anlaşamayıp daha işin başında seti terk edince, yönetmen tarafından keşfedildi ve art arda iki filmde önemli roller üstlendi. Aktörlüğünü ilerletmek için İstanbul'a geldi. İngiliz yönetmen Peter Collinson'un 1969 yılında büyük bölümünü Türkiye'de çektiği Paralı Askerler (Birleşik Krallık filmi, 1970) filminin Şan Tiyatrosu'ndaki yardımcı oyuncu seçmelerine katıldı ve başarılı oldu. Charles Bronson ve Tony Curtis ile birlikte Ürgüp'ten başlayıp İstanbul'da sonlanan yaklaşık dört aylık bir çekim tecrübesi yaşayan Aytekin Akkaya bu filmde Bronson ve Curtis'in fedailerinden birini oynadı. Aynı yıl Malkoçoğlu Cem Sultan filminde oynadı. Asıl ününe Cüneyt Arkın ile birlikte oynadıkları Dünyayı Kurtaran Adam filmiyle kavuştu. 1983 yılında İtalyan yapımı “Yor” ve “İlahların Hazinesi” adlı iki yabancı filmde de görev alan Aytekin Akkaya'ya İngilizce öğrenmesi şartıyla ünlü yönetmen Anthony M. Dawson'dan Hollywood filmlerinde oynama teklifi geldi. Yeteri kadar İngilizce öğrenemediği için bu teklifi kabul edemedi.[kaynak belirtilmeli] Oyunculuk dışında senaryo yazarlığı ve yönetmenlikte yapmıştır.

Filmografi[1]Düzenle

  • 1969: Kanlı Aşk
  • 1969: Kötü Kader
  • 1969: Malkoçoğlu Cem Sultan
  • 1969: Sevimli Kabadayı
  • 1969: Üç Namus Bekçisi
  • 1970: Koçum Ali
  • 1970: Ölüler Konuşmaz ki
  • 1970: Paralı Askerler
  • 1971: Aslanlar Kükreyince
  • 1971: Azrailin Beş Atlısı
  • 1971: Çıngar Başlıyor
  • 1971: Oku Beşikten Mezara Kadar
  • 1971: Silahlar Susmasın
  • 1972: Ahmet Çavuş
  • 1972: Cehenneme Postalarım
  • 1972: Haydut Avcısı
  • 1972: Her Adımım Bela
  • 1972: Kamalının İntikamı
  • 1972: Kara Batur
  • 1972: Ölüm Elçileri
  • 1972: Vur Kır Geç
  • 1972: Vur Vur Kaç Kaç
  • 1973: Atlıhan
  • 1973: Cengiz Han'ın Fedaisi - Celme Noyan
  • 1973: Çılgın Gangster
  • 1973: Ölüm Meydanı
  • 1973: Silahım Namusumdur - Aytekin
  • 1973: Üç Dev Adam - Yüzbaşı Amerika
  • 1974: Dadaş Rıfat - Dadaş Rıfat
  • 1974: Mekansız Öldüler / Sevginin En Güzeli
  • 1975: Dadaş Rıfat Geliyor
  • 1975: Silahım Altı Okka / Silahım Altı Kurşun
  • 1975: Tolga
  • 1976: Defineci
  • 1976: Su Perisi Elması
  • 1977: Altay'dan Gelen Yiğit
  • 1977: Hakanlar Çarpışıyor
  • 1981: Dört Kardeşe Dört Gelin
  • 1981: Üç Kardeştiler
  • 1982: Dünyayı Kurtaran Adam
  • 1982: Kader Bize Düşman Mı?
  • 1982: Yor
  • 1983: Azrailin Elçileri
  • 1986: Kanca
  • 1986: Silah Arkadaşları
  • 1986: Yalnız Adam
  • 1987: Asılacak Adam
  • 1987: Cehennem Ateşi
  • 1987: Efeler Diyarı
  • 1987: Hazreti Ayşe
  • 1987: İnsan Avcıları
  • 1987: İslamiyet'in Doğuşu
  • 1987: Son Kahramanlar
  • 1987: Sürgündeki Adam
  • 1988: Kurtlar Geceyi Sever
  • 1989: Sen Yaşa
  • 1990: Kan Su Gibi Akacak / Bende Silah Konuşur
  • 1990: Kanlarıyla Ödediler
  • 1993: Can Borcu
  • 1993: Vatan Sağolsun
  • 1993: Yabancı
  • 1994: Kurtlar Sofrası
  • 1997: Kır Çiçekleri
  • 1997: Yıldırım Han ve Emir Sultan
  • 2000: Silahım Altı Okka
  • 2006: Fantastiğin Sineması
  • 2006: Sakın Söyleme
  • 2007: En Güzel Rüya
  • 2008: Şampiyon Dedem

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Aytekin Akkaya`nın filmografisi". SinemaTürk. 10 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle