Avusturya'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası, 1972'de kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde açıklandığı gibi

kültürel veya doğal miras için önemli yerlerdir.[1] Avusturya 18 Aralık 1992'de sözleşmeyi onaylayarak tarihi yerleri listeye dahil edilmeye uygun hale getirdi.[2]

Avusturya'daki yerler ilk olarak 1996'da Meksika'nın Mérida kentinde düzenlenen 20. Dünya Mirası Komitesi Oturumu'nda listeye kaydedildi. O oturumda iki yer eklendi: Salzburg Tarihi Merkezi ve Schönbrunn Sarayı ve Bahçeleri.[3] Diğer siteler 2001 yılına kadar her yıl ve 2011 ve 2017'de tekrar eklenmiştir. 2019 itibarıyla, Avusturya'nın listede 10 ve geçici listede 12 tane daha bulunmaktadır. Üç Dünya Mirası diğer ülkelerle paylaşılmaktadır: Neusiedl Gölü Macaristan ile paylaşılmakta, Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler Fransa, Almanya, İtalya, Slovenya ve İsviçre ile paylaşılmakta, Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları ise Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Almanya, İtalya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve Ukrayna ile paylaşmaktadır.

2017 yılında, Viyana'nın Tarihi Merkezi, planlanan yeni yüksek binalar nedeniyle Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine kaydedildi.[4] Avusturya'daki Dünya Mirası Alanlarının biri hariç tümü kültürel türdendir.[2]

Dünya Miras BölgeleriDüzenle

  * Ulusötesi
    Tehlikede
Yer Resim Yer Ne zaman listeye alındı? Açıklama
Alstadt Salzburg   Salzburg 1996 Salzburg, İtalyan ve Alman kültürleri arasındaki değişimde çok önemli bir rol oynadı, bu da iki kültürün çiçek açmasına ve aralarında özellikle Barok mimarisinde görülebilen uzun süreli bir değiş tokuşa neden oldu. Salzburg, Avrupa dini şehir devletinin en önemli örneğidir ve Gotik dönemden 20. yüzyıla kadar hem seküler hem de dini birçok önemli bina ile sonuçlanır.

Şehir, özellikle besteci Wolfgang Amadeus Mozart olmak üzere sanatla olan ilişkileri ile de tanınır.[5][6]

Schönbrunn Sarayı   Viyana 1996 Schönbrunn, 18. yüzyıldan 1918'e kadar Habsburg imparatorlarının ikametgahıydı. Tek ve birleşik bir proje olarak Rokoko tarzında inşa edildi. Mimarlar Johann Bernhard Fischer von Erlach ve Nicolaus Pacassi tarafından tasarlandı ve dünyanın en eski sürekli faaliyet gösteren hayvanat bahçesinin bulunduğu yerdir.[7]
Salzkammergut Kültürel Peyzajı   Salzkammergut 1997 MÖ 2. binyıldan beri sömürülen tuz yataklarının madenciliği bölgeye refah getirdi. Kasaba, Demir Çağı toplumuna Hallstatt kültürüne adını verdi. Bölge aynı zamanda dağ sıraları ve mağaralarıyla da bilinir, bunlardan en uzunu 81 km uzunluğa ulaşır.[8]
Semmering Demiryolu   Gloggnitz, Simmering 1998 Semmering demiryolu 1848 ile 1854 arasında inşa edildi ve 41 km (25 mil) engebeli dağları kapsıyor. Bu proje demiryolu inşaatının ilk günlerinde yapıldı ve bir takım yenilikler gerektirdi. Tüneller, viyadükler ve diğer eserler bugün hala kullanılıyor.[9]
Graz Şehri - Tarihi Merkez ve Schloss Eggenberg   Graz 1999 Habsburg ailesinin bir kolu, yüzyıllar boyunca Graz'da yaşadı. Habsburglar ve diğer yerel soylular, Graz'ı yüzyıllar boyunca güzelleştirdi ve genişleterek, çeşitli tarzlarda büyük binalara sahip bir şehre yol açtı.[10]
Wachau Kültürel Peyzajı   Wachau 2000 Wachau, Melk ve Krems arasındaki Tuna nehri boyunca uzanan 40 km (25 mil) uzunluğundaki bir vadidir. Vadi, tarih öncesi çağlarda iskan edilmiş ve o zamandan beri önemli bir bölge olmuştur. Bir dizi tarihi kasaba, köy, manastır, kale ve kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır.[11]
Neusiedl Gölü*   Burgenland 2001 Neusiedl Gölü bölgesi sekiz bin yıldır farklı halklar tarafından işgal edilmiştir. Antik yerleşimlerin ve peyzajın üzerine bir dizi 18. ve 19. yüzyıl köyü ve kalesi inşa edildi. Site Macaristan ile paylaşılmaktadır.[12]
Tarihi Viyana Merkezi    Viyana 2001 Habsburg İmparatorluğu'nun başkenti Viyana, uzun zamandır Avrupa'nın müzik başkenti olarak kabul ediliyor. Tarihi merkez, Barok kaleler ve bahçelerin yanı sıra 19. yüzyılın sonlarına ait Ringstraße gibi çeşitli tarzlarda mimari topluluklar açısından zengindir.[13] 2017 yılında site, planlanan yeni yüksek binalar nedeniyle Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine kaydedildi.[4][14]
Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler* Attersee, Keutschach, Seewalchen am Attersee, Mondsee 2011 Alan, göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında M.Ö. 5000-500 yılları arasında inşa edilen, Alpler içinde ve çevresinde tarihöncesi kazıklı mesken (veya sığ ev) yerleşimlerinin kalıntılarını kapsar. Alpine Avrupa'daki tarım Neolitik ve Bronz Çağıkültürlerinde yaşam ve ticaret hakkında zengin bilgi içerirler. Avusturya'da listelenen beş site var.[15] Site Fransa, Almanya, İtalya, Slovenya ve İsviçre ile paylaşılmaktadır.[16]
Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları*   Dürrenstein, Kalkalpen 2017 Karpatlar'ın İlkel Kayın Ormanları, Kuzey Yarımküre'deki kayın ağacının (Fagus sylvatica) ormandaki çeşitli ortamlara ve çevreye yayılışını incelemek için kullanılır. Site Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Almanya, İtalya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve Ukrayna ile paylaşıldı.[17]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO World Heritage Centre. 2 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  2. ^ a b "Austria – Properties inscribed on the World Heritage List". UNESCO World Heritage Centre. 24 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  3. ^ "Report of the Rapporteur". UNESCO World Heritage Centre. 10 Mart 1997. 11 Mayıs 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: Temmuz 12, 2014. 
  4. ^ a b "Historic Centre of Vienna inscribed on List of World Heritage in Danger". UNESCO World Heritage Centre. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 
  5. ^ "Historic Centre of the City of Salzburg". UNESCO World Heritage Centre. 4 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  6. ^ "UNESCO World Heritage List : This is Salzburg". salzburg.info. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  7. ^ "Palace and Gardens of Schönbrunn". UNESCO World Heritage Centre. 22 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  8. ^ "Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Cultural Landscape". UNESCO World Heritage Centre. 1 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  9. ^ "Semmering railway". UNESCO World Heritage Centre. 27 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  10. ^ "City of Graz – Historic Centre and Schloss Eggenberg". UNESCO World Heritage Centre. 19 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  11. ^ "Wachau Cultural Landscape". UNESCO World Heritage Centre. 8 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  12. ^ "Fertö / Neusiedlersee Cultural Landscape". UNESCO World Heritage Centre. 24 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  13. ^ "Historic Centre of Vienna". UNESCO World Heritage Centre. 1 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  14. ^ "Unesco puts Vienna's historic centre on 'in danger' list – The Local". Thelocal.at. 19 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  15. ^ "Prehistoric Pile Dwellings around the Alps – Maps – UNESCO World Heritage Centre". UNESCO World Heritage Centre. 25 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2019. 
  16. ^ "Prehistoric Pile dwellings around the Alps". UNESCO World Heritage Centre. 1 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  17. ^ "Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe". UNESCO World Heritage Centre. 30 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2017.