Anthony Sher

Sir Antony Sher KBE (d. 14 Haziran 1949, Cape Town; ö. 2 Aralık 2021, Londra, İngiltere), Güney Afrika doğumlu İngiliz aktör, senarist, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni.

Anthony Sher
Doğum 14 Haziran 1949(1949-06-14)
Cape Town, Cape Eyaleti, Güney Afrika
Ölüm 2 Aralık 2021 (72 yaşında)
Londra, İngiltere
Ölüm sebebi Kemik kanseri
Milliyet İngiliz
Eğitim Sea Point Yüksek Okulu
Webber Douglas Oyunculuk Akademisi
Meslek Oyuncu, yazar ve tiyatro yönetmeni
Etkin yıllar 1968–2021
İşveren Kraliyet Ulusal Tiyatrosu
Kraliyet Şekspir Tiyatro Topluluğu
Tanınma nedeni I.D. (2003)
Primo (2004)
Evlilik Gregory Doran
Akraba Ronald Harwood (kuzen)
Ödüller 2 Laurence Olivier Ödülüs
1 Ekran Oyuncuları Derneği Ödülleri
1 Drama Desk Ödülü
1 Standart Akşam Kuşağı Ödülleri
1 Tiyatro Eleştirmenler Birliği Tiyatro Ödülü
1 TMA Ödülü

YaşamıDüzenle

Sher, 14 Haziran 1949'da Cape Town, Güney Afrika'da doğdu. Webber Douglas Oyunculuk Akademisi'nde eğitim gördü. 1968'de başladığı oyunculuk kariyerini 2021 yılındaki ölümüne kadar sürdürdü. Başarılı oyunculuk kariyeriyle Drama Desk Ödülü ile iki defa Laurence Olivier Ödülü'nün sahibi oldu. Kraliyet Şekspir Tiyatro Topluluğu bünyesinde sahne çalışmaları yaptı.

2017 yılında İngiliz veliaht prensi Charles'ın en favori oyuncusu olarak gösterildi.[1] Cinsel tercih olarak gey olan Sher, erkek hayat arkadaşı yönetmen Gregory Doran ile yaşamını İngiltere'de sürdürdü.[2]

ÖlümüDüzenle

Eylül 2021'de ileri derece kemik kanseri[3] teşhisi konan Sher, kansere bağlı nedenlerden 2 Aralık 2021'de Londra, İngiltere'de 72 yaşında vefat etti.[4]

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1981: Mark Gertler: Fragments of a Biography
  • 1985: Shadey
  • 1989: Erik the Viking
  • 1993: Genghis Cohn
  • 1995: The Young Poisoner's Handbook
  • 1996: Alive and Kicking
  • 1996: Mr. Toad's Wild Ride
  • 1997: Mrs Brown
  • 1998: Shakespeare in Love
  • 2004: Churchill: The Hollywood Years
  • 2007: South Africa: Murder Most Foul
  • 2010: The Wolfman
  • 2014: Royal Shakespeare Company: Henry IV Part I
  • 2014: Royal Shakespeare Company: Henry IV Part II

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1973: 2nd House
  • 1978: Pickersgill People
  • 1995: Gaytime TV

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1979: Collision Course
  • 1999: Horatio Hornblower: The Wrong War
  • 2003: Home
  • 2007: Primo
  • 2007: Murder Most Foul
  • 2012: Falls the Shadow: The Life and Times of Athol Fugard

Video filmlerDüzenle

  • 2005: Primo
  • 2007: Behind the Director's Son's Cut

KaynaklarDüzenle

  1. ^ Furness, Hannah (9 Kasım 2017). "When I'm king I'll build a fort, jovial Prince Charles tells Indian schoolchildren". The Daily Telegraph. 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 
  2. ^ BBC News, 21 December 2005 8 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Usta oyuncu Sher kansere yenik düştü". Haber Global. 3 Aralık 2021. 4 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2021. 
  4. ^ Wiegand, Chris (10 Eylül 2021). "Gregory Doran takes leave from RSC to care for terminally ill Antony Sher". The Guardian. 10 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle