Ana menüyü aç

Amerika Açık tek erkekler şampiyonları listesi

Vikimedya liste maddesi

Amerika Açık Tek Erkekler Şampiyonları Listesi, Amerika Açık tenis turnuvasının tek erkekler şampiyonlarını ve ikincilerini göstermektedir.

ŞampiyonlarDüzenle

ABD Ulusal Turnuva DönemiDüzenle

 
William Larned 7 şampiyonluk kazanmıştır.
 
Bill Tilden 6 şampiyonluk kazanmıştır.
Yıl Ülke Şampiyon Ülke İkinci Skor
1881   Sears, RichardRichard Sears *   Glyn, WilliamWilliam Glyn 6-0, 6-3, 6-2
1882   Sears, RichardRichard Sears   Clark, ClarenceClarence Clark 6-1, 6-4, 6-0
1883   Sears, RichardRichard Sears   Dwight, JamesJames Dwight 6-2, 6-0, 9-7
1884   Sears, RichardRichard Sears   Taylor, HowardHoward Taylor 6-0, 1-6, 6-0, 6-2
1885   Sears, RichardRichard Sears   Brinley, GodfreyGodfrey Brinley 6-3, 4-6, 6-0, 6-3
1886   Sears, RichardRichard Sears   Beeckman, Robert LivingstonRobert Livingston Beeckman 4-6, 6-1, 6-3, 6-4
1887   Sears, RichardRichard Sears   Slocum, HenryHenry Slocum 6-1, 6-3, 6-2
1888   Slocum, HenryHenry Slocum   Taylor, HowardHoward Taylor 6-4, 6-1, 6-0
1889   Slocum, HenryHenry Slocum   Shaw, QuincyQuincy Shaw 6-3, 6-1, 4-6, 6-2
1890   Campbell, OliverOliver Campbell   Slocum, HenryHenry Slocum 6-2, 4-6, 6-3, 6-1
1891   Campbell, OliverOliver Campbell   Hobart, ClarenceClarence Hobart 2-6, 7-5, 7-9, 6-1, 6-2
1892   Campbell, OliverOliver Campbell   Hovey, FrederickFrederick Hovey 7-5, 3-6, 6-3, 7-5
1893   Wrenn, RobertRobert Wrenn   Hovey, FrederickFrederick Hovey 6-4, 3-6, 6-4, 6-4
1894   Wrenn, RobertRobert Wrenn   Goodbody, ManliffManliff Goodbody 6-8, 6-1, 6-4, 6-4
1895   Hovey, FrederickFrederick Hovey   Wrenn, RobertRobert Wrenn 6-3, 6-2, 6-4
1896   Wrenn, RobertRobert Wrenn   Hovey, FrederickFrederick Hovey 7-5, 3-6, 6-0, 1-6, 6-1
1897   Wrenn, RobertRobert Wrenn   Eaves, WilberforceWilberforce Eaves 4-6, 8-6, 6-3, 2-6, 6-2
1898   Whitman, MalcolmMalcolm Whitman   Davis, DwightDwight Davis 3-6, 6-2, 6-2, 6-1
1899   Whitman, MalcolmMalcolm Whitman   Paret, Jahial ParmlyJahial Parmly Paret 6-1, 6-2, 3-6, 7-5
1900   Whitman, MalcolmMalcolm Whitman   Larned, WilliamWilliam Larned 6-4, 1-6, 6-2, 6-2
1901   Larned, WilliamWilliam Larned   Wright, BealsBeals Wright 6-2, 6-8, 6-4, 6-4
1902   Larned, WilliamWilliam Larned   Doherty, ReginaldReginald Doherty 4-6, 6-2, 6-4, 8-6
1903   Doherty, LawrenceLawrence Doherty   Larned, WilliamWilliam Larned 6-0, 6-3, 10-8
1904   Ward, HolcombeHolcombe Ward   Clothier, WilliamWilliam Clothier 10-8, 6-4, 9-7
1905   Wright, BealsBeals Wright   Ward, HolcombeHolcombe Ward 6-2, 6-1, 11-9
1906   Clothier, WilliamWilliam Clothier   Wright, BealsBeals Wright 6-3, 6-0, 6-4
1907   Larned, WilliamWilliam Larned   LeRoy, RobertRobert LeRoy 6-2, 6-2, 6-4
1908   Larned, WilliamWilliam Larned   Wright, BealsBeals Wright 6-1, 6-2, 8-6
1909   Larned, WilliamWilliam Larned   Clothier, WilliamWilliam Clothier 6-1, 6-2, 5-7, 1-6, 6-1
1910   Larned, WilliamWilliam Larned   Bundy, TomTom Bundy 6-1, 5-7, 6-0, 6-8, 6-1
1911   Larned, WilliamWilliam Larned   McLoughlin, MauriceMaurice McLoughlin 6-4, 6-4, 6-2
1912   McLoughlin, MauriceMaurice McLoughlin   Johnson, WallaceWallace Johnson 3-6, 2-6, 6-2, 6-4, 6-2
1913   McLoughlin, MauriceMaurice McLoughlin   Williams, Richard NorrisRichard Norris Williams 6-4, 5-7, 6-3, 6-1
1914   Williams, Richard NorrisRichard Norris Williams   McLoughlin, MauriceMaurice McLoughlin 6-3, 8-6, 10-8
1915   Johnston, BillBill Johnston   McLoughlin, MauriceMaurice McLoughlin 1-6, 6-0, 7-5, 10-8
1916   Williams, Richard NorrisRichard Norris Williams   Johnston, BillBill Johnston 4-6, 6-4, 0-6, 6-2, 6-4
1917   Murray, Robert LindleyRobert Lindley Murray   Niles, NathanielNathaniel Niles 5-7, 8-6, 6-3, 6-3
1918   Murray, Robert LindleyRobert Lindley Murray   Tilden, BillBill Tilden 6-3, 6-1, 7-5
1919   Johnston, BillBill Johnston   Tilden, BillBill Tilden 6-4, 6-4, 6-3
1920   Tilden, BillBill Tilden   Johnston, BillBill Johnston 6-1, 1-6, 7-5, 5-7, 6-3
1921   Tilden, BillBill Tilden   Johnson, WallaceWallace Johnson 6-1, 6-3, 6-1
1922   Tilden, BillBill Tilden   Johnston, BillBill Johnston 4-6, 3-6, 6-2, 6-3, 6-4
1923   Tilden, BillBill Tilden   Johnston, BillBill Johnston 6-4, 6-1, 6-4
1924   Tilden, BillBill Tilden   Johnston, BillBill Johnston 6-1, 9-7, 6-2
1925   Tilden, BillBill Tilden   Johnston, BillBill Johnston 4-6, 11-9, 6-3, 4-6, 6-3
1926   Lacoste, RenéRené Lacoste   Borotra, JeanJean Borotra 6-4, 6-0, 6-4
1927   Lacoste, RenéRené Lacoste   Tilden, BillBill Tilden 11-9, 6-3, 11-9
1928   Cochet, HenriHenri Cochet   Hunter, FrancisFrancis Hunter 4-6, 6-4, 3-6, 7-5, 6-3
1929   Tilden, BillBill Tilden   Hunter, FrancisFrancis Hunter 3-6, 6-3, 4-6, 6-2, 6-4
1930   Doeg, JohnJohn Doeg   Shields, FrancisFrancis Shields 10-8, 1-6, 6-4, 16-14
1931   Vines, EllsworthEllsworth Vines   Lott, GeorgeGeorge Lott 7-9, 6-3, 9-7, 7-5
1932   Vines, EllsworthEllsworth Vines   Cochet, HenriHenri Cochet 6-4, 6-4, 6-4
1933   Perry, FredFred Perry   Crawford, JackJack Crawford 6-3, 11-13, 4-6, 6-0, 6-1
1934   Perry, FredFred Perry   Allison, WilmerWilmer Allison 6-4, 6-3, 3-6, 1-6, 8-6
1935   Allison, WilmerWilmer Allison   Wood, SidneySidney Wood 6-2, 6-2, 6-3
1936   Perry, FredFred Perry   Budge, DonDon Budge 2-6, 6-2, 8-6, 1-6, 10-8
1937   Budge, DonDon Budge   Cramm, Gottfried vonGottfried von Cramm 6-1, 7-9, 6-1, 3-6, 6-1
1938   Budge, DonDon Budge   Mako, GeneGene Mako 6-3, 6-8, 6-2, 6-1
1939   Riggs, BobbyBobby Riggs   Van Horn, WelbyWelby Van Horn 6-4, 6-2, 6-4
1940   McNeill, DonDon McNeill   Riggs, BobbyBobby Riggs 4-6, 6-8, 6-3, 6-3, 7-5
1941   Riggs, BobbyBobby Riggs   Kovacs, FrankFrank Kovacs 5-7, 6-1, 6-3, 6-3
1942   Schroeder, TedTed Schroeder   Parker, FrankFrank Parker 8-6, 7-5, 3-6, 4-6, 6-2
1943   Hunt, JosephJoseph Hunt   Kramer, JackJack Kramer 6-3, 6-8, 10-8, 6-0
1944   Parker, FrankFrank Parker   Talbert, BillBill Talbert 6-4, 3-6, 6-3, 6-3
1945   Parker, FrankFrank Parker   Talbert, BillBill Talbert 14-12, 6-1, 6-2
1946   Kramer, JackJack Kramer   Brown, TomTom Brown 9-7, 6-3, 6-0
1947   Kramer, JackJack Kramer   Parker, FrankFrank Parker 4-6, 2-6, 6-1, 6-0, 6-3
1948   Gonzales, PanchoPancho Gonzales   Sturgess, EricEric Sturgess 6-2, 6-3, 14-12
1949   Gonzales, PanchoPancho Gonzales   Schroeder, TedTed Schroeder 16-18, 2-6, 6-1, 6-2, 6-4
1950   Larsen, ArthurArthur Larsen   Flam, HerbertHerbert Flam 6-3, 4-6, 5-7, 6-4, 6-3
1951   Sedgman, FrankFrank Sedgman   Seixas, VicVic Seixas 6-4, 6-1, 6-1
1952   Sedgman, FrankFrank Sedgman   Mulloy, GardnarGardnar Mulloy 6-1, 6-2, 6-3
1953   Trabert, TonyTony Trabert   Seixas, VicVic Seixas 6-3, 6-2, 6-3
1954   Seixas, VicVic Seixas   Hartwig, RexRex Hartwig 3-6, 6-2, 6-4, 6-4
1955   Trabert, TonyTony Trabert   Rosewall, KenKen Rosewall 9-7, 6-3, 6-3
1956   Rosewall, KenKen Rosewall   Hoad, LewLew Hoad 4-6, 6-2, 6-3, 6-3
1957   Anderson, MalcolmMalcolm Anderson   Cooper, AshleyAshley Cooper 10-8, 7-5, 6-4
1958   Cooper, AshleyAshley Cooper   Anderson, MalcolmMalcolm Anderson 6-2, 3-6, 4-6, 10-8, 8-6
1959   Fraser, NealeNeale Fraser   Olmedo, AlexAlex Olmedo 6-3, 5-7, 6-2, 6-4
1960   Fraser, NealeNeale Fraser   Laver, RodRod Laver 6-4, 6-4, 9-7
1961   Emerson, RoyRoy Emerson   Laver, RodRod Laver 7-5, 6-3, 6-2
1962   Laver, RodRod Laver   Emerson, RoyRoy Emerson 6-2, 6-4, 5-7, 6-4
1963   Osuna, RafaelRafael Osuna   Froehling, FrankFrank Froehling 7-5, 6-4, 6-2
1964   Emerson, RoyRoy Emerson   Stolle, FredFred Stolle 6-4, 6-2, 6-4
1965   Santana, ManuelManuel Santana   Drysdale, CliffCliff Drysdale 6-2, 7-9, 7-5, 6-1
1966   Stolle, FredFred Stolle   Newcombe, JohnJohn Newcombe 4-6, 12-10, 6-3, 6-4
1967   Newcombe, JohnJohn Newcombe   Graebner, ClarkClark Graebner 6-4, 6-4, 8-6

Amerika AçıkDüzenle

 
Jimmy Connors 5 şampiyonluk kazanmıştır.
 
Pete Sampras 5 şampiyonluk kazanmıştır.
 
Roger Federer 5 şampiyonluk kazanmıştır.
Yıl Ülke Şampiyon Ülke İkinci Skor
1968   Ashe, ArthurArthur Ashe   Okker, TomTom Okker 14-12, 5-7, 6-3, 3-6, 6-3
1969   Laver, RodRod Laver   Roche, TonyTony Roche 7-9, 6-1, 6-2, 6-2
1970   Rosewall, KenKen Rosewall   Roche, TonyTony Roche 2-6, 6-4, 7-6(5-2), 6-3
1971   Smith, StanStan Smith   Kodeš, JanJan Kodeš 3-6, 6-3, 6-2, 7-6(5-3)
1972   Nastase, IlieIlie Nastase   Ashe, ArthurArthur Ashe 3-6, 6-3, 6-7(1-5), 6-4, 6-3
1973   Newcombe, JohnJohn Newcombe   Kodeš, JanJan Kodeš 6-4, 1-6, 4-6, 6-2, 6-3
1974   Connors, JimmyJimmy Connors   Rosewall, KenKen Rosewall 6-1, 6-0, 6-1
1975   Orantes, ManuelManuel Orantes   Connors, JimmyJimmy Connors 6-4, 6-3, 6-3
1976   Connors, JimmyJimmy Connors   Borg, BjörnBjörn Borg 6-4, 3-6, 7-6(11-9), 6-4
1977   Vilas, GuillermoGuillermo Vilas   Connors, JimmyJimmy Connors 2-6, 6-3, 7-6(7-4), 6-0
1978   Connors, JimmyJimmy Connors   Borg, BjörnBjörn Borg 6-4, 6-2, 6-2
1979   McEnroe, JohnJohn McEnroe   Gerulaitis, VitasVitas Gerulaitis 7-5, 6-3, 6-3
1980   McEnroe, JohnJohn McEnroe   Borg, BjörnBjörn Borg 7-6(7-4), 6-1, 6-7(5-7), 5-7, 6-4
1981   McEnroe, JohnJohn McEnroe   Borg, BjörnBjörn Borg 4-6, 6-2, 6-4, 6-3
1982   Connors, JimmyJimmy Connors   Lendl, IvanIvan Lendl 6-3, 6-2, 4-6, 6-4
1983   Connors, JimmyJimmy Connors   Lendl, IvanIvan Lendl 6-3, 6-7(2-7), 7-5, 6-0
1984   McEnroe, JohnJohn McEnroe   Lendl, IvanIvan Lendl 6-3, 6-4, 6-1
1985   Lendl, IvanIvan Lendl   McEnroe, JohnJohn McEnroe 7-6(7-1), 6-3, 6-4
1986   Lendl, IvanIvan Lendl   Mecír, MiloslavMiloslav Mecír 6-4, 6-2, 6-0
1987   Lendl, IvanIvan Lendl   Wilander, MatsMats Wilander 6-7(7-9), 6-0, 7-6(7-4), 6-4
1988   Wilander, MatsMats Wilander   Lendl, IvanIvan Lendl 6-4, 4-6, 6-3, 5-7, 6-4
1989   Becker, BorisBoris Becker   Lendl, IvanIvan Lendl 7-6(7-2), 1-6, 6-3, 7-6(7-4)
1990   Sampras, PetePete Sampras   Agassi, AndreAndre Agassi 6-4, 6-3, 6-2
1991   Edberg, StefanStefan Edberg   Courier, JimJim Courier 6-2, 6-4, 6-0
1992   Edberg, StefanStefan Edberg   Sampras, PetePete Sampras 3-6, 6-4, 7-6(7-5), 6-2
1993   Sampras, PetePete Sampras   Pioline, CédricCédric Pioline 6-4, 6-4, 6-3
1994   Agassi, AndreAndre Agassi   Stich, MichaelMichael Stich 6-1, 7-6(7-5), 7-5
1995   Sampras, PetePete Sampras   Agassi, AndreAndre Agassi 6-4, 6-3, 4-6, 7-5
1996   Sampras, PetePete Sampras   Chang, MichaelMichael Chang 6-1, 6-4, 7-6(7-3)
1997   Rafter, PatrickPatrick Rafter   Rusedski, GregGreg Rusedski 6-3, 6-2, 4-6, 7-5
1998   Rafter, PatrickPatrick Rafter   Philippoussis, MarkMark Philippoussis 6-3, 3-6, 6-2, 6-0
1999   Agassi, AndreAndre Agassi   Martin, ToddTodd Martin 6-4, 6-7(5-7), 6-7(2-7), 6-3, 6-2
2000   Safin, MaratMarat Safin   Sampras, PetePete Sampras 6-4, 6-3, 6-3
2001   Hewitt, LleytonLleyton Hewitt   Sampras, PetePete Sampras 7-6(7-4), 6-1, 6-1
2002   Sampras, PetePete Sampras   Agassi, AndreAndre Agassi 6-3, 6-4, 5-7, 6-4
2003   Roddick, AndyAndy Roddick   Ferrero, Juan CarlosJuan Carlos Ferrero 6-3, 7-6(7-2), 6-3
2004   Federer, RogerRoger Federer   Hewitt, LleytonLleyton Hewitt 6-0, 7-6(7-3), 6-0
2005   Federer, RogerRoger Federer   Agassi, AndreAndre Agassi 6-3, 2-6, 7-6(7-1), 6-1
2006   Federer, RogerRoger Federer   Roddick, AndyAndy Roddick 6-2, 4-6, 7-5, 6-1
2007   Federer, RogerRoger Federer   Đoković, NovakNovak Đoković 7-6(7-4), 7-6(7-2), 6-4
2008   Federer, RogerRoger Federer   Murray, AndyAndy Murray 6-2, 7-5, 6-2
2009   del Potro, Juan MartínJuan Martín del Potro   Federer, RogerRoger Federer 3-6, 7-6(7-5), 4-6, 7-6(7-4), 6-2
2010   Nadal, RafaelRafael Nadal   Đoković, NovakNovak Đoković 6-4, 5-7, 6-4, 6-2
2011   Đoković, NovakNovak Đoković   Nadal, RafaelRafael Nadal 6-2, 6-4, 6-7(3-7), 6-1
2012   Murray, AndyAndy Murray   Đoković, NovakNovak Đoković 7-6(12-10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2
2013   Nadal, RafaelRafael Nadal   Đoković, NovakNovak Đoković 6-2, 3-6, 6-4, 6-1
2014   Čilić, MarinMarin Čilić   Nishikori, KeiKei Nishikori 6-3, 6-3, 6-3
2015   Đoković, NovakNovak Đoković   Federer, RogerRoger Federer 6-4, 5-7, 6-4, 6-4
2016   Wawrinka, StanStan Wawrinka   Đoković, NovakNovak Đoković 7-6(7-1), 4-6, 5-7, 3-6
2017   Nadal, RafaelRafael Nadal   Anderson, KevinKevin Anderson 6-3, 6-3, 6-4

İstatistiklerDüzenle

Birden çok şampiyon olanlarDüzenle

Turnuvaya sadece dönemin Amerika Tenis Federasyonu'na üye olan sporcular katılabildi.*
Şampiyonun unvan maçıyla belli olduğu seneler
Faal olan oyuncular +
Oyuncu Amatör Dönem Açık Dönem Tüm Zamanlar Yıllar
  Larned, WilliamWilliam Larned (USA) 7 0 7 1901, 1902, 1907, 1908, 1909, 1910, 1911
  Sears, RichardRichard Sears (USA) 7 0 7 1881*, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887
  Tilden, BillBill Tilden (USA) 7 0 7 1920, 1921, 1922, 1923, 1924, 1925, 1929
  Connors, JimmyJimmy Connors (USA) 0 5 5 1974, 1976, 1978, 1982, 1983
  Sampras, PetePete Sampras (USA) 0 5 5 1990, 1993, 1995, 1996, 2002
  Federer, RogerRoger Federer (SUI) 0 5 5 2004, 2005, 2006, 2007, 2008
  McEnroe, JohnJohn McEnroe (USA) 0 4 4 1979, 1980, 1981, 1984
  Wrenn, RobertRobert Wrenn (USA) 4 0 4 1893, 1894, 1896, 1897
  Campbell, OliverOliver Campbell (USA) 3 0 3 1890, 1891, 1892
  Lendl, IvanIvan Lendl (TCH) 0 3 3 1985, 1986, 1987
  Nadal, RafaelRafael Nadal (ESP) 0 3 3 2010, 2013, 2017
  Perry, FredFred Perry (GBR) 3 0 3 1933, 1934, 1936
  Whitman, MalcolmMalcolm Whitman (USA) 3 0 3 1898, 1899, 1900
  Agassi, AndreAndre Agassi (USA) 0 2 2 1994, 1999
  Budge, DonDon Budge (USA) 2 0 2 1937, 1938
  Đoković, NovakNovak Đoković (SRB) 0 2 2 2011, 2015
  Edberg, StefanStefan Edberg (SWE) 0 2 2 1991, 1992
  Emerson, RoyRoy Emerson (AUS) 2 0 2 1961, 1964
  Fraser, NealeNeale Fraser (AUS) 2 0 2 1959, 1960
  Gonzales, PanchoPancho Gonzales (USA) 2 0 2 1948, 1949
  Johnston, BillBill Johnston (USA) 2 0 2 1915, 1919
  Kramer, JackJack Kramer (USA) 2 0 2 1946, 1947
  Lacoste, RenéRené Lacoste (FRA) 2 0 2 1926, 1927
  Laver, RodRod Laver (AUS) 1 1 2 1962, 1969
  McLoughlin, MauriceMaurice McLoughlin (USA) 2 0 2 1912, 1913
  Murray, LindleyLindley Murray (USA) 2 0 2 1917, 1918
  Newcombe, JohnJohn Newcombe (AUS) 1 1 2 1967, 1973
  Parker, FrankFrank Parker (USA) 2 0 2 1944, 1945
  Rafter, PatrickPatrick Rafter (AUS) 0 2 2 1997, 1998
  Riggs, BobbyBobby Riggs (USA) 2 0 2 1939, 1941
  Rosewall, KenKen Rosewall (AUS) 1 1 2 1956, 1970
  Sedgman, FrankFrank Sedgman (AUS) 2 0 2 1951, 1952
  Slocum, HenryHenry Slocum (USA) 2 0 2 1888, 1889
  Trabert, TonyTony Trabert (USA) 2 0 2 1953, 1955
  Vines, EllsworthEllsworth Vines (USA) 2 0 2 1931, 1932
  Williams, Richard NorrisRichard Norris Williams (USA) 2 0 2 1914, 1916

Ülkelere göre şampiyonlarDüzenle

Günümüzde varlığını sürdürmeyen ülkeler 
Ülke Amatör Dönem Açık Dönem Tüm Zamanlar İlk Şampiyonluk Son Şampiyonluk
  Amerika (USA) 66 19 85 1881 2003
  Avustralya (AUS) 12 6 18 1951 2001
  İsviçre (SUI) 0 6 6 2004 2016
  Birleşik Krallık (UK/GBR)[a] 4 1 5 1903 2012
  İspanya (ESP) 1 4 5 1965 2017
  Çekoslovakya (TCH) ¤[b] 0 3 3 1985 1987
  Fransa (FRA) 3 0 3 1926 1928
  İsveç (SWE) 0 3 3 1988 1992
  Arjantin (ARG) 0 2 2 1977 2009
  Sırbistan (SRB) 0 2 2 2011 2015
  Hırvatistan (CRO) 0 1 1 2014 2014
  Almanya (GER)[c] 0 1 1 1989 1989
  Meksika (MEX) 1 0 1 1963 1963
  Romanya (ROU) 0 1 1 1972 1972
  Rusya (RUS) 0 1 1 2000 2000

NotlarDüzenle

  1. ^ All four Amateur Era wins by players from the Birleşik Krallık of Great Britain and Ireland (1801-1922).
  2. ^ Çekoslavakya (TCH, 1918-1992), evolved into Çek Cumhuriyeti (CZE, 1992-present) and Slovakia (SVK, 1992-present).
  3. ^ One win by a player from Batı Almanya (FRG, 1949-1990).

Dış bağlantılarDüzenle